Keti Koti viering Rotterdam loopt gevaar

12

De jaarlijkse herdenking van de afschaffing van de slavernij in Rotterdam gaat dit jaar mogelijk niet door. ‘Keti Koti’ wordt niet gesubsidieerd door Rotterdam Festivals en heeft daarom te weinig geld om het feest op 1 juli te organiseren. Dat schrijft Het Algemeen Dagblad.

Volgens de krant is er geen subsidie beschikbaar, omdat het festival niet ‘in het plaatje past’ van Rotterdam Festivals, die de zomerevenementen coördineert. “Het initiatief waarderen we, maar het is toch meer een herdenking dan een festival,” reageert een woordvoerdster van Rotterdam Festivals.

Geen subsidie is onzin, vindt Stanley van Kallen, de voorzitter van Krioro Rutu, organisator van het herdenkingsfeest. “Keti Koti is net als wat 4 en 5 mei voor de autochtone bevolking is. Het is belangrijk om stil te staan bij de afschaffing van de slavernij, om onze trots en waardigheid terug te winnen”.


12 REACTIES

 1. Ik hoop dat dhr Stanley van Kallen(voorz.krioro) er alles aan zal doen om de keti-koti door te laten gaan.
  4 en 5 mei worden herdacht.Dus keti koti ook !!Keti koti is een herdenking en een bevrijding dus een BLIJDSCHAP !!!
  We moeten opnieuw beginnen,uit het verleden leren en vergeven…maar NIETS uit het verleden moet in de doofpot worden gegooid.
  Dus festival moet doorgaan !!!


  Maak melding

 2. vorig jaar was de optocht van krioro-ruto ivm met de afschaffing van de slaverij in rotterdam een geslaagde optocht , ze hadden geen subsidie gehad maar het is wel van grond afgekomen, dank en steun van de surinamers die toch nog wat voor een ander over hebben en de leden die krioro-ruto heeft , en ook de antiliaane , dus dit jaar heeft krioro-ruto ook geen subsidie nodig , ze doen het zonder , en dit jaar wordt het groter, waarom moeten wij surinamers ons verleden wegstopppen , inderdaad de afschaffing van de slaverij past niet in het zomerevenement, het is geen festival , maar een bewustwording proces, en stil staan , wat er met onze voorouders is gebeurd, er valt met dit soort zaken geen te verdienen , maar respect te tonen voor onze voorouders , sta daar maar even bij stil coordinator van het zomerfestival. 4 en 5 mei wordt toch ook gevierd , daar worden toch de doden vereerd, en waarom mogen wij als surinamers dat niet doen,


  Maak melding

 3. Keti Koti is een herdenkingsfeest en geen zomerevenement, simpel zat!!!.

  En onze trots en waardigheid kunnen we alleen terug winnen als wij Surinamers een flinke cultuuromslag maken en hierdoor Nederland economisch voorbij streven.

  De slavernij ging overigens ver door tot in de jaren ’30 v/d vorige eeuw middels zogenoemde “contractarbeiders”.
  Wat immers het zelfde laken en pak was, ’t beestje had alleen een andere naam…


  Maak melding

 4. Met alle respect, het afschaffen van de slavernij heeft ook negatieve invloeden met zich meegehad. Helaas dachten sommigen dat het betekende en , ze nooit meer hoefden te werken, nog steeds.


  Maak melding

 5. Keti keti alleen?
  Joh, laat me niet lachen. Alles wat Surinaams is loopt gevaar in Nederland.
  Hoe? Daar hebben in feite wij Surinamers voor gezorgd. We zijn altijd slaaf gebleven door ons nog steeds financieel afhankelijk te stellen van de Nederlanders en het is natuurlijk even schrikken wanneer we tot de ontdekking komen dat door simpelweg de subsidiekranen voor ons dicht te draaien door de Surinaamse zaak kapot gemaakt kan worden door de superiuere patatas. Ik heb altijd gezegd dat de p’tatas niet van ons houden en als ze dat doen is het zuiver en alleen omdat er iets te halen valt.
  En de Surinamers. Die zijn anno 2008 nog steeds teveel verdeeld om een vuist te kunnen maken. Keti Koti bestaat dus niet zolang wij financieel afhankelijk zijn van Nederland en geloof me: daar houden de Nederlanders van.


  Maak melding

 6. wat gebeurd er nauw met de surinaamse stichtingen in nederland.eerst was het kwakoe en nu is het de beurt aan keti koti.dit is echt verdacht,wil men toch door feesten of onze geschiedenis herdenken,dan hoeven wij ons helemaal geen zorgen te maken over de subsidie van nederland.dit was allang te verwachten.laat iedere surinamer of bedrijven een bijdrage leveren dan zijn wij af van de chantage van nederland.het moet gewoon doorgaan en geen geklets.


  Maak melding

 7. Dit moet een eye opener zijn voor onze Surinamers,wij moeten afstappen van een Krabbementaliteit, Eenheid is ver van ons te zoeken,Roep de SURinamers nu op om dit aan te vechten,ik hoor ze al zeggen het gaat om Van Kallen zijn belang,ze snappen niet dat wij nog steeds geknecht worden,die patata,s willen ons weg.waarom mogen wij geen ketikoti niet herdenken???? dat is mijn grote vraag naar deze witte mensen.Daarom moeten wij leren onze eigen boontjes te doppen en laat ze stikkken met hun Geld.Zie wat ernu gebeurd met KWAKU zogenaamd zal het net Vondelpark gaan uitzien,,, NEEEEEN !!!! hoor,Kwaku wordt gewoon opgeruimd het is welletjes geweest.Dankzij onze Srananmangs.


  Maak melding

 8. Akuba(nr.7),

  Je hebt gelijk. Eenheid is ver van de Surinamers, met nadruk op de creolen, te zoeken.

  Mijn vaststelling is, dat heel veel creolen, in Nederland, doen alsof zij hun cultuur kennen en in ere houden.
  Ik wil ook vaststellen dat heel veel creolen de werkelijke betekenis van de winti niet kennen en daardoor zo onbeholpen in deze samenleving moeten overleven.

  Zij die de leidersrol moeten uitoefenen verloochenen dit door hier in deze samenleving de basja’s te worden.
  Ja, ze ontkennen zelf dat ze een donkere huidskleur hebben en ontkennen ook de periode van slavernij en hun gesitueerdheid vanuit de Surinaamse(creoolse) cultuur.
  Maar willen wel binnen een Surinaams-creoolse setting actief blijven om zodoende hun verkregen “witte” positie te behouden.

  Deze mensen zijn de fio-fio’s en zadelen ons op met hun kunu.

  Het is tijd voor het doorbreken van nieuwe en goed geschoolde leiders.

  Uitgaande van de ware winti, zoals ik het geleerd heb van mijn voorouders, moeten wij proberen in harmonie en eenheid een bijdrage te leveren zodat de keti-koti door kan gaan.

  Ik ben niet rijk, maar een kleine geldelijke bijdrage kan ik wel geven.

  Als wij creolen en andere Surinamers het gezamenlijk doen, moet het geld bij elkaar te brengen zijn.
  De ware winti, is ook de winti die ons de kracht schenkt in onze eigen kunnen te geloven en deze ook te realiseren.
  Srika


  Maak melding

 9. Laat het duidelijk zijn 1.july zal blijven bestaan dat is de boodschap van een grong aisa kromantie die zal blijven strijden tegen
  de wille keur van onze onderdrukers. verdeeldheids leiders kom sta nu op voor je recht als mens laat euroupa azie zien!!!! wat er gebeurde in africa en tot nu toe gebeurt, de andere wereld delen zijn ook bijbegrepen
  vergeet dit niet dat er ook indianen op de noordpool wonen zij waren onze trekkers lijders van onze voorouders en strijders laat het nu zo zijn dat wij nu moeten bewijzen dat de nazaten nu een zijn met de natuur waar wij vandaan komen ik hoop dat ik begrepen wordt en dat deze boodschap vedergaat rijk elkaar de hand mekie wan boeng jeje opo nanga wang krachtige KRA wie no de zoekoe broedoe maar so so lobie kom mekie wie njang ding vruchten die wie grong aisa KIESIE VO wie mama natru rutoe zo mie wang karie krijoro ruttu. oema opo mama aisa karie oeng stre de voe stree kromantie na dena joe se
  sjarwa sjarwa we da a ankra de inie na naam vo kediamangkeduwamangpong. DEZE NAAM KAN JE TERUG VINDEN IN AFRICA EEN STADTJE IN GAHANA .HET STADTJE MANGPONG .
  oke opo oeng YEYE 1jully gaat door met of zonder geld maar door eenheid.
  GROETJES MIE APOEKOEJESIE


  Maak melding

 10. Waarom reageert niemand meer?

  Onkennen zij, zeker de creolen, alweer de realitiet?

  Ik blijf geloven dat wij Surineds, en zeker de creolen, instaat moeten zijn, op eigen kracht Keti-Koti te organiseren in Rotterdam.
  Srika


  Maak melding

 11. Srika ik geef je volkomend gelijk wij als surinamers kunnen dat best wel uit eigenkracht en eigenkunnen
  sponsers zoeken bij onze surinaamse ondernemers onze muzikanten onze oudjes kunnen wij zelf in een rolstoel stoten desnoods een hulp verzoek aan het rode kruis of andere welzijnsorganisaties
  kom op surinaamers en kom op voor je eigenbelang een ander zal het voor je doen


  Maak melding

 12. Hallo,

  ik ben een witte man die ons slavernij-verleden niet alleen betreurt maar zich er ook voor schaamt ….
  Vanzelfsprekend moeten we de afschaffing van de slavernij blijven herdenken.
  Zijn witte mensen welkom om mee te gedenken of liever niet?

  In ieder geval Sterkte met de Strijd.
  Harm Poelman


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.