maandag, mei 20, 2024
HomeOnderwerpenMaatschappijSurinaamse gepensioneerden ervaren discriminatie

Surinaamse gepensioneerden ervaren discriminatie

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 21 feb – Gepensioneerde ambtenaren worden gediscrimineerd door de regering. Dit stelt de Bond Belangenbehartiging Gepensioneerden in Overheidsdienst, BBGO. De hoogte van de pensioenen is niet om over naar huis te schrijven. Toch wordt de groep straal genegeerd.

Dat wordt althans zo ervaren. Waar al jaren wordt gepleit voor een waardevast pensioen, houdt de regering vast aan archaïsche uitgangspunten. De meeste gepensioneerden komen dan ook niet meer uit. “Er moet verandering komen. De mensen krijgen heel lage pensioenen. Het is wat opgelapt met toelagen, maar dat helpt niets”, zegt BBGO-voorzitter Edwin Greaves.

Verwacht wordt dat er eindelijk spijkers met koppen geslagen worden. “We willen een structurele oplossing, meegaan met elke loonsverhoging voor de ambtenaren”, aldus Greaves. Een groot deel van de bondsleden is fysiek niet in staat tot protesteren. Dus zal met petities of langs juridische weg alarm worden geslagen. Het moet. “De mensen gaan dood, omdat ze moeten bijklussen op hun oude dag.”

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

10 REACTIES
 1. Een goed gezegde luid:de moor heeft zijn werk gedaan,de moor kan gaan,dat is voor kleine “man” van toepassing.Maar de regeering heeft wel ervoor gezorgd dat zij met een forse loonsverhoging vooruit zijn gegaan.,zodat zij op hun oude dag probleemloos kunnen genieten van het leven met een Havana in de mond op hun luie stoel.


  Maak melding
 2. een groot deel van het huidige beleid zijn mede te danken aan die gepensioneerde amtenaren van nu. dus waar gaat dit nieuws over.ze kunnen beter over koeien en schapen praten dan kunnen de kinderen even naar wat gaan luisteren. waardeloze praatjes daar worden kinderen dom van.het is een slecht voor beeld voor de kinderen die naar een ander land gaan want als ze daar zo gaan gedragen dan zeggen de ander landers dat die surinamers dom zijn.


  Maak melding
 3. Het zijn dezelfde oudjes,de anderen niet na gesproken die hun verstand hebben gebruikt. Hebben voor deze regering gestemd
  dus un njan a sapa,sommige oudjes hebben niets te eten als een nieuwe dag aanbreekt
  deze regeerders zijn genadeloos.ze denken un fesy e luku go na sabana,inplaatst jullie oudjes wat geld te geven, stoppen ze het in hun eigen zak zo zitten ze in elkaar.


  Maak melding
 4. Hier moet echt iets aan veranderen. Wij kunnen en mogen onze medemensen, die hun productieve leven hebben gegeven aan Suriname, aan het eind van de rit niet als oude schoenen uitdoen en wegsmijten.
  Ik heb tijdens mijn laatste vakantie in Suriname een hele goede kennis ontmoet. Hij had een hoge functie bij de politie. Nu zit hij thuis met een amtenarenpensioen van 200 srd per maand en een AOV van 275 srd per kwartaal. Dus nog geen 300 srd per maand.
  Op mijn vraag hoe hij in leven kon blijven met zo’n laag pensioen antwoordde hij: “O , ik heb gelukkig wat huizen en landerijen in mijn leven kunnen kopen. Als ik geld nodig heb verkoop ik een terrein of huis”.
  “Man” reageerde ik zeer verbaasd, “dat is je reinste vermogensintering. Zo mag je eigenlijk niet leven. Dit is armoe”. “Maak je niet druk”, was zijn antwoord. “Anderen hebben het nog moeilijker. Die hebben namelijk geen onroerend goed om te verkopen”.

  Ja, wat kan je hiervan zeggen?


  Maak melding
 5. Uiteraard stellen zij hun oude dag veilig.Eenmaal met pensioen heb je niets meer te bieden op arbeidsgebied dus waarom zou de regering zich druk maken om deze arme drommels.Niet alleen de regering is hieraan schuldig maar ook de zogenaamde vakbondsleiders. Al die stakingen in het verre verleden hebben uiteindelijk nergens toe geleid. Hebben de vakbondsleiders zich ooit sterk gamaakt voor een waardevast pensioen? Ze waren constant bezig te dweilen met de kraan open.
  Het woord “uitgesteld pensioen” komt allang niet meer voor in het surinaams pensioenboek. In Suriname is het motto, weg is weg, als je 20 of 25 jr. pensioenpremie hebt gestort maakt ze geen ene moer uit. Je mag naar je geld fluiten. Tegenwoordig mag je uitgesteld pensioen best “inflatie pensioen” noemen. De ex-ambtenaren, vooral zij die in het buitenland wonen,worden vanwege de “inflatie” afgescheept met een paar dollarcenten. Schandelijk, terwijl de essembleleden die de vergaderingen soms helemaal niet bijwonen een enorm groot salaris hebben. En dat is nog niet alles, ze betalen niet eens pensioenpremie maar kunnen zich nu al verheugen op een aardig pensioen voor het niets doen.
  Het is toch belachelijk, dat i.p.v. de pensioenen gewoon te verhogen zij de mensen als zwakbegaafden behandelen door hen af en toe een kleine toelage te geven. Duurte toeslag wordt het genoemd. Hebben de mensen die hun krachten aan het land hebben gegeven dit verdiend? Ik dacht het niet.
  Schandelijk, schandelijk, schandelijk.


  Maak melding
 6. AOD, ambtenaren pensioen,

  De enige oplossing denk ik dat de huidige pensioenregeling vervangen moet worden door een nieuwe regeling.

  Dat vervangen moet niet zomaar plaats vinden maar door goede betrouwbare deskundigen op pensioen gebied zouden na grondige bestudering voorstellen daartoe moeten doen.

  Misschien zullen eerst goede overlevings- en sterftetafels komen in Suriname.

  Ik bedoel met pensioendeskundigen actuarissen, gespecialiseerde juristen op pensioen gebied, economitristen en actuariele analysten.


  Maak melding
 7. Ik wil toch even reageren op nr. 5
  Dat een agent van politie die in het verleden een hoge functie had en nu slechts 200 srd aan pensioen heeft vind ik wel opmerkelijk. De pensioenen zijn inderdaad geen vetpot maar …dit vind ik nogal vreemd. En zeker als het iemand is die van zijn salaris heeft kunnen investeren in huizen en landerijen. Hij moet naar surinaamse maatstaven dus een aardig salaris gehad hebben uiteraard naar surinaamse maatstaven. Een redelijk goed salaris is uiteraard de basis van een redelijk goed pensioen. En wat betreft de A.O.V. Het was 225 euro per maand, als het is verhoogd naar 275 euro weet ik niet. Hiermee wil ik dan ook duidelijk maken dat de A.O.V. een maandelijkse uitkering is.
  Afgezien hiervan ben ik ook van mening, dat de gepensioneerden beter verdienen i.p.v. een aalmoes.


  Maak melding
 8. het waardevast maken van de pensioen,is tot zover een heel goed alternatief.men kan nu moeilijk spreken van een pensioen,en nog minder over een onderstand.de gepensioneerden zijn bedelaars geworden.kunnen wij de president als een goeie huisvader betitelen.wijlen de heer derby heeft eens gezegd,dat als de president weigert om de pensioen aan te passen en waardevast te maken.dan ga wij dit gewoon uit zijn broekzak halen.


  Maak melding
 9. Anita, Ik kan er ook niets anders van maken. De AOV wordt, indien er geen betalingsachterstanden optreden, per kwartaal uitbetaald en was recentelijk opgetrokken naar ongeveer 275 per kwartaal (zie het boekje over cijfers en trens van Suriname. Via kranten wordt je opgeroepen om je geld te komen halen en owee als je te laat komt.
  In het boekje over cijfers en trends kom je ook tot de ontdekking dat er nog 300 ambtenaren zijn die een salaris ontvangen dat ligt tussen 0 en 200 SRD per maand oftewel: busgeld. O,ja. De hoogte van het pensioen wordt ook door je diensttijd bepaald. Hoe meer dienstjaren, hoe meer pensioen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES