Surinaamse politiek wetenschappelijker geschoeid

6

PARAMARIBO, 19 feb – De Surinaamse politiek kan voortaan op een meer wetenschappelijke leest worden geschoeid. De Democratie Unit van de Anton de Kom Universiteit van Suriname zal vorm moeten geven aan deze verdieping. Er zal wel een cultuuromslag moeten plaatsvinden.

De unit is voor een belangrijk deel opgezet met Nederlandse hulp. Dat zal in de toekomst moeten veranderen, wat tegelijk een missie inhoudt. “Wij werken er naar toe het Surinaamse publiek en de politiek zo vervuld te krijgen van het belang van democratie, dat ze bereid zijn ervoor te betalen”, zegt dr. Hans Breeveld, lid van de unit. Voorlopig zal worden voortgebouwd op het oude pad.

Dat is enkele jaren geleden begonnen met een werkgroep. Die heeft met vallen en opstaan het belang aangedikt van een wetenschappelijke beleving van democratie. De idee moet in alle geledingen van de politiek doordringen.”Het mooie van deze werkgroep was dat we gemeen hadden dat we de noodzaak voelden wetenschap te bedrijven en de democratie te ondersteunen”, zegt minister Maurits Hassankhan van Binnenlandse Zaken en oud-lid van de werkgroep.


6 REACTIES

 1. Ik wil mijn reactie aan de hand van de volgende anekdote uiteenzetten:
  Een niet nader te noemen Surinaamse stichting in Rotterdam had ooit een Amerikaanse Professor met klinkende naam en faam uitgenodigd om een lezing in Nederland te houden. Alle Surinaamse ondernemers werden uitgenodigd om te komem. Kosten 750 oude Nederlandse guldens. Het werd een flop, want heel weinig mensen hadden zich aangemeld. Achteraf werd ik om een reactie gevraagd en ik heb 2 punten genoemd.
  1. het niveau van de Surinaamse ondernemers was (toen) nog niet hoog genoeg om deze professor te kunnen volgen.
  2. de financiele situatie van de Surinaamse ondernemers (toen)liet het ook nog niet toe om zo’n buitensporige uitgave te doen.
  Kortom de sleutel van deze man was veel te groot voor het slot.

  De conclusie die wij moeten trekken is dat het tijd wordt dat er in Suriname op diverse gebieden wetenschap bedreven wordt, maar de vraag is aan en voor wie? Zal deze wetenschappelijke benadering van de politiek zich beperken tot een kleine kring universitaire studenten, de jonge intelligentia van Suriname of is het de bedoeling dat de hele Surinaamse bevolking ervan profiteert?
  Mijn probleem? Als ik naar het niveau van de Surinaamse kamerleden kijk, dan heb ik zo mijn bedenkingen.
  Weer een te grote sleutel voor het slot. Een prachtig initiatief, maar gedoemd te mislukken omdat niet nader te noemen essembleeleden zich in hun positie zeer bedreigd zullen voelen en dus zullen tegenwerken.


  Maak melding

 2. De unit is inderdaad opgezet met Nederlands geld en de mensen die daar lessen zullen geven zullen blanke mensen zijn uit Nederland die heel vroeger elke uiting van democratie in Suriname met wortel en tak uit geroeid hebben. Nietwaar? Elke opstand om meer rechtvaardigheid, meer geld of wat dan ook tussen 1900 en 1955 werd door de Nederlanders hardhandig neergeslagen. De Surinaamse regering heeft al dit soort van akefietjes overgenomen. Tot 2000 is elke staking bloedig neergeslagen. Over democratie, de hokjes politiek en de etnische verdeeldheid komt regelrecht uit de koker van de Nederlanders omdat ze geen zin hadden om met een mondige groep mensen te dealen. Liever een stel jammerende Hindustanen en gillende Creolen en stille Javanen die allemaal geld en nog eens geld wilden. En nu betalen ze voor herstel van de democratie…die mannen boi ze kieren me. En de universiteit is maar wat blij met een nieuwe handout. En wie zei weer dat Suriname onafhankelijk was?


  Maak melding

 3. Verandering van Surinaamse politiek(of democratie),

  Ik houd van de wetenschap maar mij lijkt een ding duidelijk.
  Voor verandering van democratie(politiek) moet worden begonnen de partij structuren democratischer te maken maar ook als zodanig te laten functioneren.

  Er moet duidelijk binnen de partij statuten worden opgenomen dat een partijleider(voorzitter)slechts maximaal twee termijnen van 5 jaar aaneengesloten mag aanblijven en niet langer hoe goed die ook zou zijn.
  Dit om jongeren de kans te geven zich ook te bewijzen maar ook om nieuw elan toe te voegen aan de politiek.

  In de Surinaamse grondwet moet een apart artikel worden toegevoegd waarin eenduidig staat dat een man/vrouw maximaal twee termijnen van 5 j aaneengesloten president mag zijn, hierna mag hij nooit meer president van het land worden.

  Als een man/vrouw na een termijn van 5 j president af is mag hij/zij nooit meer president van het land worden.
  Iemand die een strafblad heeft mag nooit president worden.

  Ik denk dat hier twee belangrijke voorwaarden zijn genoemd die het land op weg zullen helpen.


  Maak melding

 4. Zolang suriname afrikaanse methodieken gebruikt kun je nooit spreken van democratie wel van een demokrassie.
  immers het land oogt ook afrikaans zie de vlag en volkslied enz………..


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.