President Venetiaan: Suriname moet af van hulp

23

PARAMARIBO, 18 feb – Suriname is gebaat bij een gedegen afbouw van de ontwikkelingshulp. Dit zegt president Ronald Venetiaan. Het heeft geen zin op de oude manier verder te gaan. Wanneer de hulp werkelijk ophoudt, zal in elk geval met een blok aan het ontwikkelingsbeen zijn afgerekend.

Sinds de aanvang van de ontwikkelingsrelatie met Nederland in 1975, is steeds een bepaald patroon te bespeuren geweest. “Zodra het erop lijkt dat Suriname het zelf kan, komt er een signaal van: kraan dicht”, zei Venetiaan tijdens een bijeenkomst van de Nationale Partij Suriname. Ook nu weer doet het fenomeen zich voor. Suriname zit economisch in de lift en er zijn positieve kritieken.

Den Haag staat dan weer aan de deur. “Nu komt er een brief waarin aangegeven wordt dat het geld voor de sectorfondsen niet overgemaakt zal worden. Wij zouden net als anderen kunnen zeggen: barst met je geld”, aldus Venetiaan. Maar dat zal niet gebeuren. “Wij zeggen: stop maar met de ontwikkelingshulp. Als men onderin werkt, zonder dat bovenin het weet, dan is onze onafhankelijkheid in het geding.”


23 REACTIES

 1. Vene,

  Dat is mooie stoere taal. Het klopt als de surinaamse economie op een normale manier draait heb je het niet nodig. Maar jullie hebben de rest nodig omdat met het grote deel van het geld of is gefraudeerd of in waardeloze projekten is gestopt.

  Het doet mij als suri pijn als er met het geld een projekt wordt gestart wat goed loopt, en er op een gegeven moment wordt gezegt het geld is op.

  Maken julie een masterplan. Voor het luchtverkeer, de haven, het binnenland, logestieke verkeer en verbetering van de pensioenopbouw.
  Maak een verbetert systeem dat mensen hun pensioen op tijd en op een vaste tijd kunnen krijgen.

  Ga aan het werk en hou je grote mond. Daarvoor wordt je dik betaald, oelawapper.

  Draag het stokje over aan een jongere met meer spirit, drive en visie. Daarvoor hulde aan de voorziter van een grote energie gigant in Nederland. Die zei het is tijd om het stokje aan een jongere over te dragen.

  Vene geilt op macht.

  Ik rust
  Djamoe


  Maak melding

 2. Barst met je geld had je allang,moeten zeggen,en wat jouw eisen zijn, nu is telaat met je ontwikkelingsblok,vene je hebt je al die jaren laten knechten,now ie kon wery,hun opdrachten zijn niet uitgevoert zoals ze het gewild hebben,
  dit is een typisch witman.Ik wil anderen nu horen ,die zoveel te kletsen hadden.dat leert ons om te proberen onze eigen boontjes te doppen vene,hulp heb je nodigd maar niet te onderdanig zijn.to late


  Maak melding

 3. Nou moet die Venitaan ophouden,we zijn nooit onafhankelijk geweest. En het is niet dat we het niet kunnen, maar door het wanbeleid van de zogenaamde leiders en laksheid van het volk.


  Maak melding

 4. Akuba

  Ik heb jouw reactie gelezen en het verwijst naar jouw eerder opmerkingen. Je hebt gestudeerd, maar dat laat je niet merken,je vergelijk Suriname constant met Nederland zonder de Surinaamse situatie te bekijken. Aan gezien je het ook beter weet dan regerders in Suriname, waarom ga je ze niet adviseren. Suriname heeft kennis nodig jij hebt kennis geeft het door aan je mede surinamers, maar nee je gaat je slaven mentaliteit tonen (krabu in bari) je bent ook discriminerend bezig met je zwart wit denken. Ik druks dealer en heb geen blank vrouw en ik voel me niet beter dan een ander. ik zou graag zien dat jullei reactie`s positief zouden zijn en onder bouwt. Ze doen het fout hoe denk jij dat ze het hadden moeten doen, nee maar dat doe je niet, alleen maar schelden omdat je dar kan. Jij bent een van de mensen die in nederland wonen en ze uit schelden, je vloek je zelf.


  Maak melding

 5. Hhahahahahahahahahaha heeft hij niet in de regering Arron gezeten in 1975, gebedeld heeft om onafhanekelijk te worden met een zak vol geld??

  Is hij niet degene die in de regering zat die aanleiding gaf voor de ingreep op 25 feb 1980???

  Wel er is een grotere landverrader dan Vene.

  Steek dit in je broekzak jij p……………s….krent.


  Maak melding

 6. Ja je geb gelijk er is toch niet van al die ontwikkelingshulp terecht gekomen. NPS heeft vlink kunnen feesten met geld die voor het volk bestemd was.Jullie moeten een toontje lager zingen.Er is een oude Surinaamse spreekwoord,Zondoe paajmang ni tang langa.


  Maak melding

 7. Zo te zien is Vene net als Somo bezig met verkiezingscampange..
  Zullen er toch verkiezingen komen voor 2010??..Ik benne benieuwd en wacht met spanning af..hoe eerder hoe beter!!


  Maak melding

 8. Goed zo, President.
  Ik sta geheel achter u. Het wordt tijd dat de bleekgezichten niet meer met gespleten tong kunnen spreken door ze gewoon de mond te snoeren. Suriname zit in de lift en heeft Nederland als zodanig niet meer nodig. Overigens vloeien de gelden terug naar de plaats waar ze vandaan komen en dat is Nederland.
  Dit heeft Indonesie ongeveer 10 jaar geleden ook gedaan en geloof het of niet: het heeft alleen positieve dingen voor Indonesie opgeleverd.


  Maak melding

 9. Nederland heeft gelijk om het ontwikkeling geld even stop te zetten. Want als het geld bovenin gegeven wordt zal nooit onderin terechtkomen. Venetiaan wil het geld hebben maar wil niet verantwoorden wat met het geld gedaan zal worden. Nederland zal ook eindelijk in moeten zien dat het geven van geld in de zakken van de corrupte ambtenaren terecht komt i.p.v. naar het arme volk.


  Maak melding

 10. wij hebben ons laten ketenen aan de ontwikkelingshulp 33 jaren zonder mede zeggenschap betekent dat wij de gasten in vertrouwen hebben genomen,zonder verder te denken.kijk maar wat met west suriname is gebeurt.suriname kon toen goedkopere zwaar materieel uit de regio`s betrekken,maar nee we moesten de dure uit nederland of europa laten inschepen.de hoofd figuur van de cons is u allen bekend.het probleem bij mijn landgenoten is dat wij te snel anderen in vertouwen neemt.en blindelings handtekening plaatsen.de hele stadsapparaat wordt bespioneert door de vele buitenlandse krachten op belangrijke posten.dan ga ik geen schuldigen zoeken maar naar oplossingen.er zijn vele landgenoten in het buitenland dat suriname zeker kan gebruiken,maar nee de blanken weten het altijd beter.iedereen moet de kans krijgen, partijgenoot of niet wij zijn allen surinamers.het partijbelang vernietigt dit land,en vreten mekaar op i p v samen te werken aan de opbouw van dit land suriname.sorry tot hier en niet verder.


  Maak melding

 11. 1..)“Zodra het erop lijkt dat Suriname het zelf kan, komt er een signaal van: kraan dicht”, 2..)zei Venetiaan tijdens een bijeenkomst van de Nationale Partij Suriname. 3..)Ook nu weer doet het fenomeen zich voor. Suriname zit economisch in de lift en er zijn positieve kritieken.>>>>>>>>>

  1….er wordt constant aangegeven het gaat goed.
  Maar niemand ziet iets….maar was het niet zo dat men Su. weer op de been zo helpen na zware/geweldadige boycot jaren ’80.

  2.NPS is geen Parlement dus dit verhaal kan naar bakadina tori of tori oso.

  3.In de lift……positieve kritieken..fromu.
  Kom uitleggen..kom uitleggen… soso bedonder


  Maak melding

 12. Sukkel fakuman,wil je het voor du opnemen,jullie zijn zo stom als mijn schoenzool,ik heb jouw reactie gelezen en verwijst mij naar jouw eerdere opmerking,owru su.
  als ik in Ned.wil zitten heb ik het recht,jij niet.de dozen en de Euro die naar Su. komen die houden jouw zowel du inleven,e de andere reactie bij je er soms blind voor ? zij hebben de dezelfde mening over jouw lijer,jouw lijer heeft zich al die jaren laten knechten door witte,vraag hem alles op papier te schrijven wat hij met de ontwikelingshulp gedaan heeft.hoe noem de witte jouw, is het geen allochtoon piky my DOMBO.

  Die schurken moet hij(vene) opruimen die hun zakken zitten te vullen met ,s,landsgeld,feesten,schelden en Odo,s den heer mofo shersy congres ala san we du, a japy e du ;daarmee bouw je geen land op sukkel.


  Maak melding

 13. Wie kan mij wakker schudden? Is dit grootdoenerij of ontwaking uit een lange winterslaap? Welk produktie middel en -proces, behalve olie, heeft suriname zelf in eigen hand om haar economie uit het slop te halen?
  Bauxiet? Goud? Hout?
  Suriname heeft één heel groot succesfactor welke zij niet wensen te benutten. En dat is het onuitputtelijke surinaams menselijk kapitaal, met al haar kennis en kunde, buiten haat eigen landsgrenzen. De oude, achterhaalde, lelijke, afgrijselijke, rassen-patronage-politiek houdt alles tegen. Hulde aan china en india wiens menselijk kapitaal over de hele wereld verspreid is, en het dusdanig heeft ingericht dat de opbrengst ervan onophoudelijk terugvloeit naar beide landen.


  Maak melding

 14. Het is allemaal zo dubbel aan de ene kant kan ik de witte man heel goed begrijpen, want er moet daar een rede voor zijn, en anderzijds vind ik dat ze overal de macht willen uithangen, en het steeds voor het zeggen hebben. Sur. moet z’n huiswerk maar beter gaan doen, en niet steeds de witte man de ruimte geven om te bepalen wat er moet gebeuren. Als ik Vene was zou ik die brief straal negeren met dien verstande van “doe wat je niet laten kan”, maar ik zou het niet laten stopzetten, want als er benarde tijden aanbreken kunnnen ze denk ik niet meer aankloppen. Ik denk dat hij met zo een niet-negeren-houding hij ze eerder zou kunnen raken. Maar nogmaals Sur. zou ook bij zichzelf te rade moeten gaan en hun huiswerk beter gaan doen.
  De gelden moeten ze maar beter gaan besteden,
  als dat tenminste de rede is.


  Maak melding

 15. Wat verwachten we eigenlijk van iemand met een inconsistente visie? Verwachten we een duidlijk beleid? Ik denk niet dat dat er in kan zitten. Venetiaan is de weg kwijt, hij is helemaal vergeten dat hij bij de laatste twee verkiezingen tot president als een dolle naar Nederland is afgereisd. Buitendien is het zijn partij die bij de onafhankelijkheid deze overeenkomst heeft gesloten. Al hun grootschalige projecten zijn een grote flop geworden, dus moet hij de schuld bij zichzelf zoeken. Het is wel makkelijk anderen de schuld van jouw falen te geven, maar daar koopt de bevolking niets voor. Dus de ontwikkelingshulp heeft het volk geen windeieren opgeleverd. Ik hoop dat de kiezer bij de volgend verkiezing afrekent met dit soort kwakzalvers. Trouwens als hij reeds 3 keer bij acclamatie is gekozen betekent dat dat er geen groei plaatsvindt in zijn partij, om maar niet te spreken van zijn walgelijke toespraak bij zijn benoeming tot voorzitter.


  Maak melding

 16. De oplossing is:

  Nieuw Fort Plus winnaar verkiezingen 2010.
  S. Somohardjo wordt president en R. Brunswijk wordt vice-president.

  Ik heb gezegd!


  Maak melding

 17. ik vindt dat de president van Suriname zijn grote mond nu dicht moet houden en denken aan al die beloften die hij aan Suriname en ons volk heeft gedaan, hij zit maar in zijn groot huis toe te kijken hoe onze mensen het slecht hebben in Suriname, hij leeft niet mee met ons volk en laat onze kinderen drugsdealers worden en onze meiden die zijn ook niet echt lief zullen we maar zeggen, hij is de president van Suriname, hij kijkt toch ook nieuws en en tweede het is nou eemaal zo dat Suriname onafhankelijk is geworden in 1975 maar ventiaan is toch geen president om alleen maar met zijn koko te spelen want dat kan een ieder, koelie, japanesi, cnesi, ingi nanga blaka un bondroe en dan ga je zien dat we het zelf kunnen en dat we die witman helemaal niet nodig hebben want Suriname is een stukje hemel op aarde vanaf gron tapoe tot aan de hemel is vruchtbaar, maar het zijn die mensen die denken dat ze politiek goed bezig zijn, die maken er een potje van. VENITIAAN STEEK JE HANDEN GOED UI WANT DAAR BEN JE NOU EENMAAL VOOR AANGENOMEN, als je werk niet goed kan doen ga op zoek naar een andere baan misschien willen ze je bij naskip een kans geven.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.