Chemicaliën Iamgold Suriname in kreek beland

4

PARAMARIBO, 18 feb – Chemicaliën van Iamgold Suriname, dochterbedrijf van het Canadese Iamgold, zijn terechtgekomen in de Marechallkreek, in Brokopondo. Dit meldt de Ware Tijd. Het gaat om carbondioxide. Volgens de maatschappij is er niets aan de hand. Mens en milieu zullen geen schade ondervinden.

Het zou om kleine hoeveelheden gaan uit een vrachtwagen die in een kreek zou zijn beland. De hoofdpartij zou al zijn afgeleverd aan het bedrijf. Volgens bedrijfsregels moeten de voertuigen worden gewassen na elke levering. Dus moet de kans klein worden geacht dat het spul in het water terecht is gekomen. “Honderd procent zekerheid is er niet, maar de kans is klein”, zegt bedrijfswoordvoerder Roy van Aerde.

De hoeveelheid carbondioxide in het voertuig zou hooguit wat jeuk kunnen veroorzaken bij contact met het kreekwater. Het bedrijf heeft monsters laten trekken die nu in het eigen laboratorium getest worden. Het Nationaal Instituut voor Milieuonderzoek, Nimos, is op de hoogte gesteld. Minister Rusland van Natuurlijke Hulpbronnen wil nog niet reageren.


4 REACTIES

 1. het begin is al begonnen met het zogenaamd van kleine deeltjes.denk maar aan shell in
  africa. en misschien hebben ze de benodige
  apparaturen niet in su om het na te chekken
  me loekoe sang ò,pesa. want van het ene komt
  het andere.even terug,billinton wilde ook fijnstof dumpen in de oude mijnen.misschien weet men niet wat de gevolgen van kan zijn in
  de komende jaren het is een langzaam proces
  met alle gevolgen van dien


  Maak melding

 2. Leest http://www.devolkskrant.nl over de Franse regering die Cambior de wacht aanzegde na extensief lobbywerk van de Universiteit van Utrecht. Waarom men in Suriname Cambior en dergelijke gasten geen schop onder de reet geeft en zelf de goudexploitatie ter hand neemt is een raadsel. Dredgen en arbeiders betalen is geen kunst. Staatsolie heeft dat bewezen. Katibo wordt door de Surinamers zelf gehandhaaft en als alles vernietigd is dan wat dan. Welke matie of klootzak zal dan de schuld krijgen en hoe zal men de Indianen en de Marrons uitleggen dat hun ziektes van de kwik komt? En waarom komen wij Surinamers niet voor ons Milieu op?


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.