Surinaamse politiek maakt kennis met StemWijzer

12

PARAMARIBO, 17 feb – De Surinaamse politiek heeft kennis gemaakt met de StemWijzer. Het internetprogramma voor het bewust stemmen bij verkiezingen, lijkt op het eerste gezicht interessant. Dit is althans de heersende reactie bij de vertegenwoordigers op een lezing van het Nederlands Instituut voor Publiek & Politiek, IPP.

Het instituut heeft in samenwerking met de Anton de Kom Universiteit van Suriname gekozen voor een directe aanpak. De partijvertegenwoordigers kregen onder meer de gelegenheid de Stemwijzer te testen aan de hand van de Amerikaanse presidentsverkiezingen. “Er wordt niet alleen gekeken naar de poppetjes, maar ook naar de inhoud”, zegt IPP-vertegenwoordiger Nel van Dijk.

Dat maakt het ook voor Suriname interessant. Kiezers mogen best de gelegenheid krijgen te bepalen aan de hand van stellingen en uitspraken uit de verkiezingsprogramma’s van politieke partijen. “De ontwikkelingen gaan snel. Politieke partijen moeten niet alleen etnisch verschillen, maar ook op issues”, zegt universiteitsdocent Hans Breeveld.


12 REACTIES

 1. Politieke partijen moeten/mogen helemaal niet etnisch verschillen, maar moeten zeker op issues” berusten voor de welvaart van Su. zegt Pakosie van de Suri’s.

  De liegers, bedriegers moeten opgesloten worden, en worden voor 75 jaar uit de politiek verbannen: voorstel Pakosie.


  Maak melding

 2. Het grootste probleem in de Sur.politiek is dat men op “poppetjes”gaat stemmen(kleur/etnisch) .Over de inhoud/boodschap is niet anders dan”wij(etnisch)worden geholpen aan een baantje bij de een van de ministeries/anders wordt de wijk geasfalteerd etc. etc..


  Maak melding

 3. Zal in Suriname niet lukken. De politieke partijen zijn eigendom van de heren partijvoorzitters en ze hebben geen issues. De enige issue die geldt is: hoe blijf ik gedurende 60 jaar partijvoorzitter?


  Maak melding

 4. Prachtig initiatief.
  Hopelijk gaat hiermee de kwaliteit van het keuze proces en stuk omhoog en het zal de partijen dwingen om inhoudelijke standpntne in te nemen. 😉 🙂


  Maak melding

 5. Ik vind dat er een nieuwsysteem(politiek)moet komen!Vanwege de diversiteit in onze samenleving is MISSCHIEN twee Partijensysteem een oplossing.Zoals in US,Democraten-Republiekein..(?) Dan verdwijnt de etnische-partijtjes .Weg met Creoolse/Javaanse/Hindoestaanse partij.Deze drie grootste partijen is alleen maar een BLOK voor de ontwikkelingsbeen van Suriname.
  Weg ermee!


  Maak melding

 6. Zeker een goed idee en na de verkiezingen kan men dan ook nagaan wat met als doelstellingen heeft en wat er wel verwezenlijkt is geworden.
  Natuurlijk zullen die achterlijke politieke partijen dit idee niet willen omhelzen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.