‘Gerenommeerd’ onderzoek

4

Iwan BraveDoor Iwan Brave – In 2050 vormen blanken in de VS de minderheid, konden we overal in het nieuws lezen van de week. Mijn eerste reactie was meteen: wat moet ik met zo’n bericht? En de vraag: minderheid ten op zichte van wie eigenlijk? Het betreft een voorspelling van het ‘gerenommeerde’ Pew Research Centre in Washington. Pew pew, dacht ik, zo gerenommeerd dat ik er nog nooit van had gehoord. Maar wie ben ik? ‘Als de huidige trend zich voorzet dan zal de Amerikaanse bevolking in 2050 met 138 miljoen zijn toegenomen tot 438 miljoen’, aldus het onderzoek. ‘De verwachte bevolkingsgroei zal voor 80 procent voor rekening komen voor immigranten en hun in de VS geboren kinderen en kleinkinderen.’

Hierin zit al de eerste misleiding. Een vluchtige lezer – en van de schrik zullen dat waarschijnlijk heel wat blanken zijn geweest – vat het op als dat de Amerikaanse bevolking voor 80 procent uit immigranten zal bestaan. Maar het gaat om de groei; dus die extra 138 miljoen. Vooral de Latino’s (29 procent) zullen flink dekken – het staat wel niet zo maar daar komt het wel op neer. Samen met de Aziaten (9 procent) en de Afro-Amerikanen (13) vormen ze daarmee de meerderheid ten opzichte van de blanken. Ja hoor, gooi alles maar op de grote berg en zie daar de verdrukte ‘blanke minderheid’, die feitelijk nog altijd veruit de grootste groep is: maar liefst 47,5 procent! Daarbij verbleekt toch wel die 9 procent Aziaten en zelfs die 13 procent Afro-Amerikanen. Lijkt mij. Kennelijk vond het Pew het aantal Amerindians – de oorspronkelijke bewoners – te verwaarlozen, want die komen niet eens in de tabellen voor.

Ik vraag me ook af: waarom zo’n bericht? En wat hebben Latino’s, Afro-Amerikanen en Aziaten met elkaar gemeen – behalve dat ze minderheden zijn – als je toch zo graag onderscheid wil maken in etniciteit? Ik werd overmand door complete verstandsverbijstering. Ben ik nou gek geworden? Ik weet niet anders dat de VS een bakermat van immigranten is en dat de oorspronkelijke bewoners vrijwel uitgeroeid zijn. Vanuit hun perspectief bestaat allang 99,9% van totale Amerikaanse bevolking uit immigranten, hun kinderen, kleinkinderen én achterkleinkinderen. Over achter de feiten aanhobbelen gesproken. Een continent als Australië zie ik ook niet als het land van blanken, maar dat van bezetters, kolonisten en immigranten, waarbij ook de lokale bevolking – the Aboriginals – zijn geminimaliseerd. Zowel humaan als maatschappelijk. Ja, ze mogen het sinds afgelopen week doen met een expliciete “sorry” maar moeten er niet op rekenen dat ze stukken land terugkrijgen.

Nee, het bericht van het Pew maakt me boos. De achterliggende psychologische boodschap is duidelijk: alle mensen in de wereld zijn immigranten maar blanken niet, die zijn overal en van alles de oorspronkelijke ‘rechtmatige eigenaren’. Dit soort berichten heeft maar één effect: het opwekken van white backlash en de angst inboezemen bij blanken dat zij worden verdrukt door de ‘anderen’. Dat ze een ‘minderheid’ worden. Maar dat zijn ze al eeuwen, als je het bekijkt op wereldschaal. Alleen al de Chinezen zijn met z’n 1 miljard. De Indiërs idem dito. Zulke statistieken leiden slechts tot xenofobie. “We worden van de wereld gefokt en dat financieren we zelf door miljarden ontwikkelingsgeld”, is een reactie op de website van het AD. Ja, je kan erom lachen, maar ik vind het zorgwekkend. Reken maar dat velen zich daarom vastklampen aan rechts-extremistische gedachtengoeden. De cijfers liegen er niet om in Nederland: het geweld tegen moslims is schrikbarend toegenomen.

Ik vind het maar verdacht dat uitgerekend met de opmars van Barack Obama zo’n obscuur berichtje wordt gelanceerd. Het ANP neemt het over. Er wordt een label ‘gerenommeerd’ opgeplakt. En die altijd zo kritische Nederlandse media plaatsen allemaal het bericht zonder enige vorm van eigen redactie. En de hele witte wereld is weer “wakker” geschud. Om niets. De echte xenofoben denken waarschijnlijk na het Pew-bericht dat de denderende opmars van Obama vooral aan immigrantenstemmen te danken is. Tot het tegendeel bewezen is, zie ik het bericht daarom als een verdekte poging tot aanzet van white backlash. Tot slot: van de week gekeken naar Michelle Obama bij Larry King Live op CNN? Wauw, als je onder indruk bent van Barack dan moet je echt een keer zijn vrouw Michelle aan het woord horen en zien. Zo gepolijst en geslepen en een naadloos PR-verhaal, zoals een echte First Lady betaamt. Ik heb Larry King nog nooit zo verliefd op het puntje van zijn stoel gezien. En ik zeg: je moet er niet raar van opkijken als volgend jaar de first black family the White House betrekt. Een ware nachtmerrie voor de Clintons.

Iwan Brave
(Dit is de bewerking van een radiocolumn op Faya FM/Salto)


4 REACTIES

 1. ik spreek echt de hoop uit dat de Obama’s het witte huis gaat betrekken. Ik ben ervan overtuigd dat zij de brug kunnen slaan tussen alle etnische afkomsten in America en wereldwijd. Jammer dat ik niet mag stemmen bij de verkiezingen in America.


  Maak melding

 2. Zo zo Iwan,wat een prachtige analyse,van dit blanke bericht.
  Ik hoop dat jouw analyse,de zwarte wereld of te wel de niet blanke wereldvolking eindelijk aan hun bewustwordingsproces gaan werken.
  Inderdaad,vreemd heel vreemd dat dit kulbericht nu verschijnt terwijl Barack Obama aan zijn opmars begint.


  Maak melding

 3. If America is Hip let me see a black american president, waren woorden van mijn vriend uit de VS.Natuurlijk zal het een turningpoint zijn in de Amerikaanse geschiedenis.Maar mijn vraag is: wat verwacht men van een jonge amerikaan: I’m going to college.Dit maakt niets uit als je wit, zwart, latino what else bent.Laat deze tendens ook plaats vinden in ons land.In amerika kijken ze allen in een richting.En ik sluit niet uit dat er elders in het land niveau verschillen zullen zijn, just A Matter of time.Feit is dat Harvard, MIT, CALTEC en andere befaamde universiteiten mij geen beeld geven van eenzijdigheid.In tegendeel vertonen de universiteiten in Atlanta en in Denver opmerkelijke verschillen.En als nu Obama,(en allen die voor hem waren zoals Maartin Luther King, MalcolmX, The Blackpanters,George Jackson)nu het presidentschap in zijn vizier heeft, is het zijn grootste recht.U moet er van uitgaan dat de amerikaan groot denkt en allen een miljonair’s leven willen lijden.
  Ga maar na ook al lijkt het schijnbaar klein, al die kinderen van de miljonairs: Puffdaddy;Snoop:BabyFace:Stevie Wonder:Michael Jackson :Michael Jordan: Magic Johnson : Collin Powell etc hebben een buitengewoon leven en zijn haast op elke universiteit tevinden.De Strijd was Succes vol.Wat Amerika over 50 jaar zal zijn, heeft te maken met maatschappelijk ontwikkelingen.Ook al zullen er 500 miljoen zwarten zijn tegenover 100000 blanken, als je niet naar college gaat, ga je dood gaan van de honger(een beetje extreem ).Menigeen in Amerika beseft dat, een voorbeeld voor Nederland, Suriname etc.Een land met gelijke kansen.Ik sluit dus niet uit dat er mogelijke vreemde vogels nog rond vliegen met hun KKK,de tijd heelt alle wonden.
  En zolang het goed gaat , vooral in Economische zin dan is het AMERIKA.Maakt niet uit wie je bent.The wind of change, because when it’s raining everbody gets wet.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.