Suriname talmt met uitvoering vonnis landrechten

0

PARAMARIBO, 15 feb – De regering heeft nog niets van zich laten merken na het vonnis over de landrechten van de Saramaccaners. Dit stelt de Vereniging van Saramaccaanse Gezagsdragers, VSG. Er is nog niets begonnen met de demarcatie van het leefgebied, zoals voorgeschreven door het Inter-Amerikaans Hof voor de Mensenrechten. Volgens de regering is er niets aan de hand.

Er wordt wel degelijk haast gemaakt met tenminste de gedeeltelijke uitvoering. “We hebben de financiële voorzieningen reeds getroffen op de begroting, dus met dat gedeelte zijn we goed op weg”, zegt minister Felisie van Regionale Ontwikkeling tegenover de Ware Tijd. Volgens het vonnis moet een ontwikkelingsfonds van zeshonderd duizend dollar worden opgericht.

Het fonds moet bestemd zijn voor projecten in de Saramaccaanse gemeenschap. Ook moet vijf en zeventig duizend dollar betaald worden aan schadevergoeding. De VSG had de regering aangeklaagd wegens het eigendunkelijk toelaten van economische activiteiten in Saramaccaans leefgebied. Het gerechtelijk ultimatum verloopt op 19 maart.

Vanuit de gemeenschap werd verwacht dat er tenminste communicatielijnen zouden worden opengegooid. Nu dit niet gebeurt, zal een strategie worden uitgewerkt. De gezagsdragers overleggen binnenkort. “Het vonnis zegt dat zaken in overleg moeten geschieden met de gemeenschap, maar we zien nog geen beweging”, zegt VSG-woordvoerder Hugo Jabini.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.