woensdag, mei 29, 2024
HomeNieuws uit Suriname“Surinaamse hoogopgeleiden kunnen liever blijven”

“Surinaamse hoogopgeleiden kunnen liever blijven”

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 15 feb – Hoogopgeleiden doen er goed aan in Suriname te blijven. Dit zegt minister Clifford Marica van Handel & Industrie, HI. Uitzwermen naar de regio, simpelweg omdat het personenverkeer is vrijgegeven, heeft nauwelijks zin. Werken in Suriname heeft nog altijd een streepje voor.

Het mag er dan op lijken dat de buren veel hogere lonen bieden, er valt nog veel meer te overwegen. “Het geld is slechts één aspect. Er zijn meer kosten waar rekening mee gehouden moet worden: huishuur en de kosten van levensonderhoud”, zegt Marica. Zonder meer toegeven aan de braindrain kan ook individueel nadelig uitpakken. Weliswaar worden de laatste barrières in ijltempo gesloopt.

Resten nog de verschillen in taal en in mindere mate, de cultuur. Toch hoopt Marica op een keus voor eigen land op rationele basis. “In Suriname ben je in eigen land. De criminaliteit is redelijk onder controle. Of kies je ervoor naar Jamaica, Trinidad & Tobago of Guyana te gaan, waar de criminaliteit zoveel erger is. Langzamerhand zal de situatie in Suriname veranderen en wordt het beter.”

opening
Fernandes Express
Passion in concert

30 REACTIES
 1. Minister praat voor zich zelf, hij heeft net zijn loonsverhoging binnen.
  Al die criminelen lopen vrij rond en de goede mensen..die wonen in een gevangenis die ze een huis met dievenijzer noemen. Elke dag als je thuis komt vraag je je af of je spullen er nog zullen zijn.Het word al jaren niet beter.
  huis huur ? nu al niet te betalen, levensonderhoud ? ook niet te betalen. Ga je elders… dan is alles een stuk duurder ja…maar kwalitief ook beter.


  Maak melding
 2. Beste Sranangmangs,

  Ik haal maar twee goede rationale argumenten uit het betoog van de minister. En dat zijn: de wellicht hoge criminaliteit en de hoge kosten welke het levensonderhoud met zich mee kan brengen. De vraag is als de minister deze argumenten kan onderbouwen, want hoogopgeleiden laten zich niet zonder meer op worden leiden (harde feiten graag). Dat de minister het argument van het is jou land en bekend getuigt niet van een hoouding die hoogopgeleiden hebben, die zijn always op zoek naar uitdagingen (innovaties) en is dus een mindere of zwakke argument (emotioneel (appel) van de minister. Ik zou de minister willen adviseren om de concurrentie van het buitenland niet te onderschatten en de beloning c.q. de arbeidsvoorwaarden van de hoogopgeleiden recht te trekken of te houden met het buitenland.

  Sranangmangs,
  Tang Boeng


  Maak melding
 3. Dit vind ik nou pure onzin van een Minister!
  Welk streepje voor heb je als hoogopgeleide??
  Het geld is maar 1 aspect klopt.
  Verschillen in taal en cultuur is juist goed om als mens dat te kunnen meemaken en ervaren. Dat kweekt juist meer begrip en understanding onder mensen.Criminaliteit is overal, en het gaat erom hoe ga je om met veiligheid, en onder wat voor condities ga je in een ander land werken.
  Suriname zou juist het personen verkeer moeten promoten, het opent mensen hun mind en vergroot hun vrijheid!!


  Maak melding
 4. Hahahaha,

  Als ik de teksten van deze man lees bast ik weleens in lachen uit. Deze man verteld als een roman schrijver terwijl de werkeljkheid anders is.

  Werken in suriname heeft nog altijd een streepje voor. Zeker met die defaluerende SRD. Clifford, doe maar eerst iets aan het loon van hoger opgeleiden. Maak het aantrekkelijk voor hun om te blijven. En minder praten.

  Droom maar lekker verder Clifford.

  Ik rust
  Djamoe


  Maak melding
 5. Wat een krankzinnig verhaal, waar haalt zij het lef vandaan.
  Ik werkte vroeger als apothekers-assistente bij apotheek Sibilo en verdiende (4 jaar geleden) 600 SRD per maand. Ik solliciteerde naar een soortgelijke baan bij een apotheek op Aruba en verdien netto circa 2.500 Arubaanse guldens, na aftrek van huur en elektra en water hou ik ongeveer 1.750 Arubaanse guldens over.
  Ik maak jaarlijks 2 keer een trip naar Suriname of 1 keer naar Nederland.
  Hoe zou ik dit kunnen met mijn netto salaris in Suriname?
  Clifford Marica van Handel & Industrie waar haal je jou bewering vandaan? Zeker met jou inkomen zou het kunnen lukken maar niet met de mijne. Lula


  Maak melding
 6. Ministers die maar weer slap lopen ouwehoerenmet argumenten van “SME is je land bla bla bla”, levensonderhoud en kosten hoog in andere landen bla bla bla.

  Zijn de kosten van levensonderhoud voor de mensen in Suriname dan laag in relatie tot hun ontvangen netto salaris per maand?

  Wel beste mensen laat mij U één ding adviseren, hoog of laag opgeleid, als het er structureel op lijkt dat de politiek geen perspectief kan bieden, (studerend, laag of hoog opgeleid) dan geef ik U het advies uw vleugels uit te slaan en U maximaal te ontplooien elders.

  Kan ik zeggen, want ik heb dat ook gedaan en het bevalt PRIMA. Als ik behoefte heb aan SME kan ik er heen wanneer ik dat wil en ook vertrekken. dat is heerlijk.

  Zie de apothekers assistente die haar heel SLIM gezocht heeft op aruba. Moest zij blijven ploeteren in SME uit vaderlandsliefde meneer Marica? Laat mij niet lachen.

  Slap gelul van dhr. Marica als zij zelf bezig zijn hun salarsisen op te schroeven en het volk uit te lachen.

  Dus laat U geen zand in de ogen strooien. Van enkel het mooie weer in Suriname komt er echt geen eten in uw mond terecht. Denk aan de toekomst van uw kinderen,dan weet U hoe te handelen.

  Op andere plekken in de Caribbean schijnt er genoeg zon en is het leven best om er te vertoeven.

  Life is short so don’t waist it in Suriname als het niet hoeft.

  God zij met Suriname en hopelijk komt het echt goed (met de politiek) en het land.


  Maak melding
 7. Beste mensen,

  Ik zal het niet ver zoeken en maar een v.b. geven over de Sur. die naar Ned. komen voor het geld zonder zich dergelijke feiten af te vragen wat de minister heeft aangegeven. Ook hoogopgeleiden in eigen fam.

  Als men hier in Ned. eenmaal een baan, een huis en alles erop en eraan heeft, begint de ellende pas. De belastingen, hoge vaste lasten, de regels waaraan zij in eigen land mogelijk niet gewend zijn etc….
  velen maken een vergelijking en geven aan hoe hard het leven hier is en zij nauwlijks uitkomen.
  Een paar hebben zelf gemerkt hoe slecht de ambtenaren betaald worden. Hiervan heb ik harde bewijzen. Conclusie voor een ieder zelf.

  Janny


  Maak melding
 8. Wat een kolder verhaal steekt deze man af, en zo iemand moet dus minister voorstellen???? Geen wonder dat er geen goede plannen van de grond komen in Su. De ministers zijn zelf van een bedenkelijk niveau!!!


  Maak melding
 9. Wat deze minister zit rond te bazuimen is een ministersniveau onwaardig. Een slechte voorstelling van zaken, de werkelijkheid is duidelijk iets anders. Deze minister geeft met deze stellingname juist blijk van een niveau dat zeker niet tot het kaliber van een intelectueelkader behoort. Hij is wellicht aan het dromen en heeft geen realiteitsbesef.

  Ga tot de mier, gij luiaard.
  Zie zijn werken en wordt wijs.


  Maak melding
 10. Die Maricu is een behoorlijke domkop.

  Moet men blijven hopen en geloven, op beleidsniveau zit jij met meer achterlijke schurken(deze gasten leven van omkoperij)

  Heel wat Suri’s willen wat voor het land betekenen, maar nee FRONT sluit ze/jouw uit
  en ziet liefst een ieder op Dombo-Rambo niveau.
  Dan ben je welkom.( als je maar corrupt bent en komt helpen liegen en bedriegen zoals velen op dit moment)

  Als jij niks voor jouw land kan betekenen(omdat tra-man no wanni plus bun hibie corruptie) dan is het meer dan logisch dat jij weg zoekt en weg gaat. (anders ga jij mensen moeten dood slaan.)

  Ik krijg toch het gevoel of als de wereld uit duivels bestaat.

  En dat deze duivels over Su. regeren.

  Daarom Maricu kraai niet als een los gelaten haan.
  En Tapu na bigi don, san di nanga you….TAP ING.


  Maak melding
 11. Jullie hebben allemaal gelijk, ik ken wel 1 persoon die met zijn hoge opleiding tóch terug ging naar Su om het land verder op te bouwen,tuurlijk als weer alle hoogopgeleiden vertrekken uit Su zoals in ’75 daar zit Su niet op te wachten, in de regering zou minder verdiend moeten worden zodat dat geld naar een loonsverhoging voor hogeropgeleiden kan gaan bv.Of nog beter laat de gehele regering vervangen door de hogeropgeleide.. volgens mij lossen we dan in 1x heel veel problemen op…..


  Maak melding
 12. ze spreken waar taal maar blijven gewoon op de zelfde stoel zitten en hebben geen enkel cosequentie.ze zijn niet werkloos maar baasloos.Venetiaan is in principe schijn dood.


  Maak melding
 13. Beste Janny,
  Je hebt het kern van het probleem aangegeven. Omdat er in suriname GEEN regels zijn en ieder bewindspersoon roept maar wat zonder er praktisch gevolg aan te geven, zijn mensen geneigd hun heil te gaan zoeken waar er wel regels zijn. Dat ze in hun nieuwe omgeving ook geconfronteerd worden met de lasten dat is punt twee. Maar daar kan je aan werken. In een land met regels weet je waar je aan toe bent. Maar laten we eerlijk wezen. Ik ben liever ambtenaar in nederland dan ambtenaar in suriname hoor. Hier heb je perspectieven en daar helemaal niet. Ja, wel één perspectief. En dat is dat de zon meer schijnt dan in nederland en dat je tijdens je werkpauze naar ma-e op de hoek kan en veel keuzes heb. Terwijl je hier in een duffe bedrijfsrestaurant broodje bal, frikandel of kroket krijg en na een half uur weer verplicht bent om je werk voort te zetten. Terwijl je in suriname tijdens je pauze urenlang bij kirpalani kan gaan slenteren. Juist het is waar je voor kiest


  Maak melding
 14. Zolang de aarde bestaat stroom water van hoog naar laag, is het savoands koeler dan overdag en vertrekken slimme, dus hoog opgeleide mensen naar plaatsen, landen waar ze het veel beter hebben.

  Emotionele prietpraat houdt ze niet tegen. Alleen als hun situatie , structureel, op korte termijn verbetert en dat dit contractueeel wordt vastgelegd, zijn ze bereid te blijven


  Maak melding
 15. Er zijn maar weinig hoogopgeleiden die na hun studie niet willen emigreren uit Sme. Waarom??? De toekomst perspectieven in westerse landen zijn veel beter afgezien van het stress die ze er hebben. Als sommige idioten niet hadden gestemd voor een onafhankelijkheid was het nooit zover gekomen.


  Maak melding
 16. Er zal heel wat moeten gebeuren om de mensen in Suriname vast te houden. Vooral de hoogopgeleiden. Waarom? Laten we met het laatste beginnen:
  1. Hoe ziet hun pensioensituatie in Suriname eruit. Heel slecht. Het is dus beter om je pensioen in het buitenland op te bouwen en dat mee te nemen naar Suriname. Op die manier heb je een betere oudedagsvoorziening.
  2. Hoe ziet hun huidige inkomenssituatie eruit. Slecht. Volgens mijn berekeningen zou het minimumloon voor een gezin in Suriname in de buurt van de 1.200 SRD per maand moeten liggen. Een ieder die minder dan dit bedrag verdient pinaart dus. In het boekje over de cijfers, trends, etc. over Suriname zie ik tot mijn grote verbazing dat ruim 300 ambtenaren genoegen moeten nemen met een salaris dat ligt tussen 0 tot 200 SRD per maand. Zonder dit nader te onderzoeken wil ik stellen dat deze mensen geen normaal leven kunnen leiden, omdat dit (bus)geld net genoeg is om de bus van en naar het werk te betalen.
  Al deze mensen zullen, zodra de kans zich voordoet, deze grijpen om naar het buitenland te vluchten voor een beter bestaan. Begrijpelijk. Natuurlijk wil ik de Surinamers niet adviseren om ondoordacht en onvoorbereid naar het buitenland te vertrekken omdat aan het verblijf in het buitenland ook heel veel negatieve dingen kleven die onbekend zijn in Suriname. Om een paar te noemen wat ik heb meegemaakt: heimwee, discriminatie, je niet thuis voelen in een vreemd land, hoge verdienste maar ook hoge kosten (bills, bills, every day, bills, bills, anyway)van levensonderhoud.
  Het advies wat ik een ieder wil geven is dus: bezint eer ge begint en als je Suriname voor een ander land wil verruilen moet je het beste proberen te maken van deze pijnlijke en ook moeilijke beslissing.
  De minister heeft op een punt zeker gelijk: there’s no place like home en je gaat Suriname pas missen op het moment dat je Suriname verlaat en dat doet heel veel pijn.
  Ik kan er alles over vertellen.


  Maak melding
 17. PRIK ik ben het met je eens. Maar laten wij eerlijk zijn. Wij die hier wonen moeten eigenlijk proberen de jongeren te stimuleren om het land verder op te bouwen, omdat de oude generatie leiders zijn vast geroest in het denkwijze. Enerszijd kun je ze dan ook niet kwalig nemen.

  Janny


  Maak melding
 18. Ze moeten ook blijven omdat ze veel voor het land kunnen betekenen of ze moeten denken aan de euro’s en niet gewaardeerd worden, de keus is aan hun.

  Wat John reactie 21 zegt is waar wat de negatieve dingen betreft die je tegen kan komen in het buitenland, in Suriname weten de mensen dat niet, helaas.
  Kijk je verdiend wel de euro’s maar je betaalt ook alles in euro’s, kijk wat je paar maand over hebt en wissel het voor je zelf om in SRD, kijk dan wat je van dat over gehouden bedrag in euro’s allemaal kan doen en kijk wat je van dat bedrag omgewisseld in SRD allemaal kan doen in Suriname.
  In Nederland kan je in de uitverkoop spulletjes kopen, 1 keer uitgaan en een halve karretje boodschappen kopen per maand terwijl je in Suriname van dat overgebleven euro bedrag omgewisseld in SRD alles betaald,leuke dingen doet en er lekker van eten.

  Dus in Suriname kan je van het rest bedrag van wat je in Nederland overhoudt leven terwijl je in Nederland voordat je van je hard verdiende euro’s eerst meer dan de helft in leveren voor je ziekenfonds,huis,autokosten,verzekeringen,enz.

  Het is jammer dat ze niet op de Surinaamse tv laten zien wat je te wachten staat als je van plan bent te vertrekken naar bv Nederland.

  Als je al ziet dat 1 liter benzine 1.59 euro kost, dan kan je Suriname wel verlaten voor een hogere salaris maar vergeet niet dat je ook hogere kosten hebt.

  Wat pensioen betreft is het ook niet 100%, in Nederland wordt je gewoon weg gekort als je bv Surinamer bent, ik zou dan zeggen blijf in Suriname,plant je eigen groente en het geld wat je daaraan zou uit geven gooi je in een pot voor later.

  Wat mensen ook niet moeten doen is het vergelijken als ze Suriname zijn bv als je daar een agent bent en 1200 SRD verdiend dan moet je niet denken dat een agent in Nederland 1200 euro verdiend, want een agent in Suriname kan goed leven van 1200 SRD maar een agent in Nederland die 1200 euro verdiend heeft het anno 2008 zwaar en moet een bijbaantje nemen om uit te komen, vandaar dat ze momenteel staken en meer geld eisen.


  Maak melding
 19. die mevrouw of meneer Marica denk dat andere mensen met alleen bananen kunnen overleven zonder een huis of zo.voor zijn eigen denken ze anders. met zo een mens als minister blijft het land zo als die nu is in puinhoop.ik vind dat als je iets beter niet kan hou dan je mond want anders gaan die toekomstige kinderen haar na praten.wat een jaar 2008.met nog steeds gekken aan de macht.


  Maak melding
 20. Minister Clifford Marica van Handel & Industrie heeft nog geen kaas gegeten dat er wellicht hoogopgeleide Surinamers zijn die GRAAG naar buitenland willen en bereid zijn voor zichzelf te investeren op allerlei gebieden die in Suriname men niet kan vinden.

  Misschien moet minister Clifford Marica deze gat maar opvullen door in zijn agenda als prioriteit nummer 1 te zetten! Met als agendapunt: Hoe creer ik interessante banen voor hoogopgeleiden?

  TOET, misschien voor jou om te brainstormen met je mafia?? Of lig je nog in je hangmat onder de boom en dromen van swiet sranang? 🙂


  Maak melding
 21. Su,
  Ik weet niet wat je onder warderen verstaat,maar in suriname word je ook niet gewardeerd,ik ken tal van mensen die geen waardering kregen in hun eigen land,en geprobeerd hebben iets te betekenen,maar uiteindelijk zijn vertrokken uit suriname,dat is het ergste wat jou kan overkomen ,Surinamers zijn wel heel goed op de hoogte over het leven in nederland,(niet allemaal)de meeste wel,daarom heb je nog steeds surinamers die zich komen vestigen in nederland,laten we mekaar niet voor de gek houden,Suriname is gewoon duur geworden,met 1200 srd ga je echt geen auto rijden,ze hoeven mischien niet zoveel shit te betalen als in nederland ,maar ze komen gewoon niet uit met hun salaris,vergelijk benzine eens,verschilt maar 70 euro cent per liter met nederland.
  Surinamers planten over het algemeen geen groenten,je ziet ze eerder op de zondags markt


  Maak melding
 22. De minister kan vanuit zijn positie gezien niet verlangen dat mensen in Suriname blijven om honger te lijden.Maar misschien dat deze woorden worden gesproken met een achterliggende gedachte nl; houdt het volk dom!!!sla je vleugels niet uit, verbreed je horizon niet, leg geen nieuwe contacten etc. etc.Alles met de reden dat hoe langer wij het volk dom houden, hoe langer ik op deze stoel kan zitten en mijn onzin verkondigen.DE minister moet op google maar eens globalisatie aanslaan, dan weet ze gelijk waar Suriname staat:nl. nergens!!!De wereld draait iedere dag door met of zonder Suriname en alle zogenaamde goede bedoelingen van welk land dan ook richting Suriname.Maar goed dat terzijde:de ministers moeten voor de gein een tripje Curacao boeken, dan gaan hun ogen wel open wat er daadwerkelijk in de wereld gebeurt; de wereld waar hun zo bang voor zijn.Curacao is booming op alle vlakken, is Suriname al 30 keer gepasseerd en blijft dat nog steeds doen zolang wij niet naar een beter bestaan mogen zoeken elders in de wereld!!!Ik ben 8 jaar op het eiland en kan als Surinaamse jongen prima mijn brood verdienen,mijn eigen huis kopen,werken en leven met mijn vele Surinaamse,Nederlandse,Antilliaanse,Venuzuelaanse,Amerikaanse etc.etc. vrienden.Surinamers zijn geen domme mensen getuige onze prestaties welke we op alle vlakken in m.n.Nederland hebben neergezet.Wat ik wil zeggen: mensen die op zoek willen gaan naar een beter bestaan waar ook ter wereld moeten zich niet laten tegenhouden door een gedachtengoed van stoffige “politici”, omdat het land Suriname niet je huur kan betalen van een beetje zon en zogenaamde patriotisme.Bij deze nodig ik ook vele Surinamers uit m.n.Suriname of Nederland uit om hun bestaan voort te zetten op bijv.Curacao waar de werkgelegenheid schrikbarend hoog is op alle vlakken.Wij moeten als natie aan ons zelf werken om de boot niet voor de tweede keer te missen.Voor serieuze belangstelling ben ik zelfs bereid mij te orienteren naar vacatues voor mensen uit Suriname.WAAR ZIJN DE ECHTE STERKE RECHTE RUGGEN GEBLEVEN;WE WORDEN ZO SLAP!!!Voor info/correspondentie:[email protected]


  Maak melding
 23. Laat een ieder voor zich zelf bepalen waar en hoe en willen werken. Het enige achterlijk verschil van suriname met de rest van de derde wereld is dat als jij als surinamer naar het buitenland gaat die achtergebeleven surinamers het bijna onmogelijk maken voor jouw om zelf met vakantie terug te gaan naar jouw geboorteland. vooral als jij elders dan Nederland je heil gaat zoeken.


  Maak melding
 24. Wat een stinkende huilebalken hier. De minister heeft gelijk en in Suriname zijn er veel meer mogelijkheden om je te ontplooien dan op de Antillen, Aruba of in Nederland. Suriname is ook veiliger dan Trinidad & Tobago, Guyana, Jamaica, enz.

  Dat jullie zo dom zijn en de kansen niet zien is jullie vieze probleem. Er zijn blanke Nederlanders die naar Suriname emigreren en daar businesses opzetten en succesvol zijn en geen haar op hun hoofd die er aandenkt om terug te keren naar Nederland. En dan heb je rasechte Surinamers die alleen maar zitten te janken. Wat een zielige flikkers.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES