Wolters-Noordhoff wil Suriname goedkoper leveren

18

PARAMARIBO, 14 feb –Wolters-Noordhoff is bereid Suriname schoolboeken te leveren tegen een gereduceerde prijs. Dit zegt commercieel directeur Erik Ruysenberg. Er lopen al afspraken met het ministerie van Onderwijs & Volksontwikkeling. Een missie van de Nederlandse uitgever is momenteel in Paramaribo. Onder meer wordt de behoefte aan leermiddelen gemeten.

De eerste resultaten zijn minder rooskleurig. “Wij hebben kunnen vaststellen dat het met de leermiddelen in Suriname bedroevend gesteld is”, zegt Ruysenberg. Onder meer is opgevallen dat nog boeken worden gebruikt uit de jaren zestig en zeventig. Die worden nauwelijks nog herdrukt. Het levert de nodige problemen op met het curriculum in het basis- en secundair onderwijs.

De achterstand ten opzichte van Nederland wordt er niet kleiner op. Van doorslaggevende aard is de financiële kant. De materiële situatie van het onderwijs in Suriname is niet te vergelijken met die in Nederland. “Onder bepaalde voorwaarden zijn we bereid daarmee rekening te houden. Er zijn al een aantal voorstellen om meer duurzaam te komen tot actualisering van het onderwijsmateriaal”, aldus Ruysenberg.


18 REACTIES

 1. En Suriname zal weer op de bedeltoer moeten gaan want er is geen geld beschikbaar. Het kleine beetje geld die beschikbaar is wordt gebruikt om aller hande reisjes en daggelden te bekostigen. Zelfs een EBS, SWM, SML, SLM ontberen de nodige financiën om een organisatie goed te kunnen leiden.
  Ai Sranang mi moi swetie kondré dies natroe troe torie


  Maak melding

 2. Nou ik ben benieuwd,welke boeken het worden,gaan ze terug naar appels en peren
  en hoe jan kan schaatsen ?.hai regering !!!!!jullie kunnen maar niet afblijven van Nederland

  Surinamers worden op allerlei manieren beledigd en vernedert,hoe je niveau er uitziet en de regering blijft,het maar pikken voor een ontwikkelingshulp.meneer Ruysenberg wat ben je toch geweldig om surinamers te beledigen,het is jaar en dag dat alles veel te wensen is in Suriname


  Maak melding

 3. als ik deze bericht goed lees dan heeft deze man het juist over verouderde leer matriaal in suriname die aan vernieuwing toe is maar dat het wel wat kost en ik begrijp ook dat een aantal boeken niet meer gedrukt worden en ik lees ook nergens iets over bedelen suriname gaat moeten betalen voor deze diensten en het is aan suriname of ze ingaan op deze voorstel .


  Maak melding

 4. Het is met het onderwijsmateriaal niet alleen bedroevend gesteld in Suriname maar met het gehele onderwijs…

  De dynamiek is eruit, laat staan vernieuwing of investeringen in nieuwbouw scholen, schoolmateriaal, schoolmethodes…
  Tevens staken de leraren elk kwartaal waardoor er van lesgeven al nauwelijks sprake is…

  Cuba met het zelfde economisch niveau is mijlen verder…


  Maak melding

 5. akuba, suriname is weer op de bedeltour, maar je ben altijd op de bedeltour. Wat is jouw in breng voor Suriname, als het niks is hou je bek met je l ul praat. slaafkind en idee van


  Maak melding

 6. ze moeten gratis geven.
  We praten en schrijven niet voor niks nederlands in zuidamerika als enigste land.
  ze zijn moreel verplicht.

  schamen ze niet.
  een boek van 20 euro wordt voor 50 euro verkocht met 50 % korting,
  wat is de gereduceerde prijs van dit boek?????????????????

  Papo


  Maak melding

 7. Fakuman jouw reactie slaat nergens op,zo zitten je lijers in elkaar,probeer jij en de
  derest je eigen boontjes te doppen,ik ben een bedelaar geweest bij God,en mijn Ouders,nu heb ik bereikt wat ik wilde jij heb geen moer mensen hun tassen en sieraden te loeren je bent echt een faku zonder schande.ik heb je geraakt k…olo


  Maak melding

 8. De beledigingen vallen misschien niet altijd in goede aarde bij ons, maar laten we eerlijk zijn, dit is gewoon een feit.De sur.regering heeft duidelijk steken laten vallen wat betreft materialen voor het onderwijs. Ik wil geen vergelijking maken tussen Nederland en sur.betreffende het onderwijs,want als je goed naar het nieuws luistert, bakken ze kwalitatief tegenwoordig ook niet veel van in sommige opzichten.Dus daar wil ik niets van horen.


  Maak melding

 9. Suri fan,

  Het klopt. Het onderwijs in Nederland zit een beetje vast. Maar het niveau is wel hoger dat die van suriname. Je moet de dingen wel weten te scheiden en in perspectief kunnen zien.

  Ik rust

  Djamoe


  Maak melding

 10. ik heb een tijdtje het schelden gemist maar het is weer raak maar ja iedere vogel zing zoals die gebek is ,een ding ben ik met iedereen eens er moet meer geld naar het onderwijs gaan en scholen want kennis is macht ,want er zijn regeringen geweest in het verleden in suriname die meer geld aan wapens hebben uitgegeven dan aan scholing .


  Maak melding

 11. ik erger me dood aan surinamers die constant negatieve reactie geven, zonder een goed onder bouwening idee.Akuba is een van ze, en als je alles op het droge heb waarom lul je dan. En voor jou informatie ik heb een goeie inkomen eigenzaak. Als ik niks voor Suriname kan/wil doen hou ik mijn mond. Reageer op de feiten maar niet stom lullen Ok akuba slaaf kind gedachte


  Maak melding

 12. ,want er zijn regeringen geweest in het verleden in suriname die meer geld aan wapens hebben uitgegeven dan aan scholing .

  DU

  >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

  Men kocht wapens om schurken als nu, uit Su. weg te houden.(corruptie, omkoperij, bedotten, liegen, bedriegen, landvernietigers landverraders,verkwanselen)Wat wil jij nog meer.>>>>>> FRONT ANNO 2008.


  Maak melding

 13. Het onderwijs in Suriname was vroeger ,de afgestudeerden van de MULO,AMS enz. zullen dat beamen, hoger dan in Nederland.
  Maar als er steeds maar regeringen komen die enkel en alleen maar aan zichzelf en hun familie denken,tja dan gaat het bergafwaarts met het onderwijs.Heden tendage,moeten de scholieren met hun eigen meubilair sjouwen,om in de klas te mogen zitten.Geen degelijk matriaal om lessen te kunnen volgen,die bakra`s krijgen medelijden en proberen zo goed en zo kwaad het kan de jeugd van de toekomst te helpen,want die egoisten van dit prentenkabinet zien de noden niet of willen het niet zien.

  Ik vraag me af welke wapens er gekocht zijn,zoals die DOMBO-DU beweert,alles maar dan ook alles gooit deze haatdrager naar de militairen van toen.Ok, dat is reeds 23 jaar geldenen dat de militairen niets meer te zeggen hebben,how comes dat het beroerder aan toe is in Suriname,nogmaals DOMBO-DU,ga naar Suriname en let goed op,praat met de man op straat,als jou lei-ijers met het volk te doen hebben ,zit niet steeds maar de militairen van toen de schuld te geven wat er nu speelt,tsssssssssssss.

  Let op deze prentenkabinet,zal het zo op aan sturen dat ze GRATIS het matriaal krijgen ,die bedelaars.


  Maak melding

 14. Enige wat ik je zeggen wil fakuman ,hang jezelf op,let op wat je neer type
  met stom gelul Ik heb niets meer te zoeken denk
  jij alleen over alles te schikken?tuurlijk als je aan de drugs doet,ik heb ervoor gestudeerd en voor gewerkt,je bent gewoon een aapje dat ook een pijpje wil roken
  gelukkig heb ik nooit de witte moeten bedelen als jij.ik ben trots om een slaafse kind te zijn zie mijn naam.ik zal altijd blijven lullen zodat je hogebloeddruk krijgt. jouw schurkachtige Fonters die bedelaars en reislustige nederlandse hiellelikkers Dombo Fakuuuuuuuuuu.heb je een witte vrouw pech voorje,witte komen mij niet beledigen ,voormij bepalen en wroeten in mijn aangelegenheden jij mag dat toelaten ikke niet.onderbouw jij faku als jij het zo perfect kan lummel.


  Maak melding

 15. de gene die deze regering beschuldigen van bedelen wil ik vragen waar het staat dat deze regering bedeld ik kan het niet vinden , iemand hier die zeg dat ik dom ben en die zelfde man heeft over die bakras maar hij geef wel aan dat toen het onderwijs in suriname op een hogere pijl was dat klopt maar ga eerst na waneer en in welke jaar was dat en als je deze vraag heb beantwoord dan kan je ook nagaan waneer het achteruit is gegaan .ik hoop dat jij eerlijk ben en ook mij een eerlijke antwoord kan geven


  Maak melding

 16. ai bajaaaaaaaaa DOMBO-DU,heb jij sowieso een diploma op zak?tot 1975 was het onderwijs in Suriname op hoog niveau,daarna had men het te druk met het binnen halen van de NF`s,NPS en VHP,alles wat het volk aanging werd genegeerd.Toen kwamen de Militairen,je kan zeggen wat je wilt,maar het onderwijs was de hoogste prioriteit van de militairen,er werd streng opgelet dat er geen kinderen op straat liepen tijdens schooltijd,ik was toen daar met vakantie dec1980 tot jan.1981 ,dus dit heb ik niet van horen zeggen.Wees 1x eerlijk DU-DU ten opzichte van de militairen.
  Na 1984 hadden de militairen niets meer te zeggen in het land true or fals?
  Ja en toen begon Suriname nog meer af te glijden naar het niveau waar het heden ten dage nog in verzuipt.
  Of weet je niet dat veel heel veel scholieren met hun eigen meubilair sjouwen om prettig in de klas te kunnen zitten,ook dat heb ik met eigen ogen kunnen aanschouwen tssssssssss.Heb je dit artikel niet gelezen dan?En vertel jij `s 1 keer:Welke ministerie van Onderwijs,laat kinderen leermiddelen gebruiken uit de jaren `60 en `70,waar ook ter wereld?Als jij dit niet inziet dat dit niet kan,we zitten nu in 2008 man,dan ben je inderdaad DOM.
  Dus mijn antwoord is goud eerlijk,want jouw lei-ijers zitten reeds 15 jaar aan de macht en het onderwijs wordt steeds slechter en slechter,de leraren worden er wanhopig an,hoe kan men goed onderwijs bieden als men geen middelen ter beschikking heeft,is dit nou de schuld van de militairen?Come on man.
  Als jij wit geloven dat Suriname tijdens de coup belabberd was OK.Maar blijf niet hangen in het verleden en alles maar dan ook alles wat er heden ten dage niet goed gaat in Suriname,steeds maar weer de militairen van 1980-1984 de schuld te geven.WE ZIJN NU IMMERS 24JAAR VERDER en Suriname glijdt steeds maar af.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.