Kans op proces Chinese groep tegen Suriname

20

PARAMARIBO, 14 feb – De kans bestaat dat investeerdersgroep China Zhong Hen Tai een proces aanspant tegen de staat. Dit zegt minister Kermechend Raghoebarsing van Landbouw Veeteelt & Visserij, LVV. De groep wacht al ruim een jaar op uitsluitsel over het palmolieproject in Patamacca. Het lukt maar niet.

De plaatselijke gemeenschappen blijven op twee gedachten hinken. “Het kan te maken hebben met het standpunt voor de verkiezingen. Toen was het duidelijk dat men tegen het project was”, zegt Raghoebarsing. Nu zit A Combinatie zelf ook in de regering. Maar de achterban lijkt maar geen eenduidig standpunt te kunnen innemen. Weliswaar zijn de bezwaren enigszins aangepast.

De mensen zijn nog wel bezorgd over de milieugevolgen. Ook de onzekerheid over werkgelegenheid hangt nog. Toch zal het er een keer van moeten komen. “Ik voel en hoor elke keer de bereidwilligheid van de mensen. Je wil niemand het gevoel geven dat je zaken door de keel drukt, maar we moeten een keer en besluit nemen”, aldus Raghoebarsing.


20 REACTIES

 1. schop die k!!! chinezen de laan uit.
  ze hebben land genoeg in china, waarom planten ze daar geen palmen. of heeft sur nog iets af te reken met die chinezen……dat zal me niets verbazen.
  maar eenmaal in sur dan nemen ze echt niet de lokale bevolking in dienst, maar nemen een boot vol met die stink chinezen mee. en dat is het grootste probleem. laat ik het anders zeggen ze gaan een eigen stad maken, we hebben nog geen china town in sur dus bij deze is dat ook al bekend. met alle voorzieningen uit / van china en geen ene surinamer mag daar wat doen. het klinkt raar maar een chinees gaat niet graag uit eten bij een hindoestaans/ javaanse ga maar door. ze hebben het liefst eigen volk als personeel,want een surrinamer drink cola en lust wat lekkers tijdens de lunch. een chinees drinkt de hele dag water of thee en eet alleen gekookte bamie , en ga maar zo door. dus wij zijn veel te duur voor ze. dus werkgelegenheid vergeet dat maar
  ik snap het niet, ziet de overheid het echt niet wat voor een ramp ze veroorzaken als ze deze mensen binnen laten…….
  suriname, laat die chinezen niet ons land niet inpikken.


  Maak melding

 2. Ik zou de deal niet door laten gaan want het is allemaal corrupt tot stand gekomen. Wat zijn de echte voordelen van Suriname? Nada niets notie mi boi. Het hout mogen ze zelf behouden. Werkgelegenheid nagenoeg niets, komen vrachtladingen chinezen naar Suriname die weer blijven wonen in Suriname, investeringen nagenoeg alles vanuit China naar Suriname en er wordt geen invoerrechten geheven. Vriendelijk belasting faciliteiten en ga zo maar door.
  Stopzetten die handel en geheel opnieuw starten met de onderhandelingen maar met als doel en uitgangspunt: “het is van Suriname en Suriname moet de vruchten hiervan plukken”


  Maak melding

 3. Dit zaakje speelt al 4 jaar.
  Het is meer dan duidelijk dat de bevolking aldaar geen werk nodig heeft.Ze hebben al 20 jaar geen werkgelegenheid daar en dat dankzij brunswijk en zijn oorlog,maar weten toch hun boontjes te doppen.Dus niets om je over zorgen te maken , ze redden zich wel. Geef die chinezen ergens anders om hun bedrijf op te zetten.


  Maak melding

 4. Iedereen die niks met Suriname te maken heeft en daar zn hoofd wilt steken moet niet lullen maar blij zijn als ze de gelegenheid krijgen om dankzij Suriname iets te verdienen.


  Maak melding

 5. Als je niks doet en als je geen risico’s durft te nemen zal je ook nooit wat oogsten. De milieu effecten zullen bij het opzetten van deze palmplantage niet zo nadelig zijn, vergeleken met de kwikvergiftiging in het binnenland vanwege de goudwinning. Je kunt beter een duurzame groene economie opzetten i.p.v. het land langzaam vergiftigen. Laat die Chinezen het opzetten en profiteer mee zou ik zeggen.


  Maak melding

 6. Ragoe… laat die schurken oprotten:niemand zit te wachten op KATIBO arbeid & land, boom met wortel en tak weg te laten roven.

  Jij gaat zelf en neem jouw familie en die van Dombo-Rambo ook mee…Hij is voor verantwoordelijk dat ernu geen Palmolie productie is.

  Versta mij goed laat die schurken oprotten, en durf geen mensen klaar te zetten voor KATIBO.

  Wij kunnen het zelf in de jaren 80. liep ’t als een trein, maar door domheid en wreedheid van de zogenaamde Raad van Bevrijding zitten wij nu zonder.


  Maak melding

 7. http://www.nieuwreligieuspeil.net/node/1637
  Opa Ro. ga geen rotzooi voor ons zoeken jij en die schurk Somo.(Tjonge-Jonge is er ook bij)
  Eerste Chinees Land in Zuid-Amerika.

  Unu kaba: ik wil geen probleem met niemand.
  No verkwansel na kondri….ik weet dat jullie domoren zijn…daarom… bid ik God elkedag om deze domoren bij te staan.

  Maar ja: God komt nooit bij domoren.


  Maak melding

 8. In Azië krijgen deze mensen geen poot meer aande grond.Zie in de bouw,zie je daar een negré werken,misschien als sjouwer,.We discrimineren niet,iedereen is welkom,maar geef niet je vinger,anders nemen ze de hele hand en arm..Ben met 1,2 en 7 eens.Oprotten hoeft voor mij ook weer niet..wegenbouw is nu in hun handen..what next? palm olie?in de bouw,supermarkten/winkels.Laat het niet zover gaan,beste regering!Voorbeelden genoeg:Indonesia(Jakarta)


  Maak melding

 9. Surinamers hebben een grote mond maar als het op werken komt dan moet iemand anders het vuile werk maar doen, zoals altijd. Er word veel gescholden naar de chinezen toe, soms ook racistisch. Maar wie zijn dan de echte Surinamers: creolen, javanen, hindoestanen of INDIANEN. Ik heb liever hard werkende buitenlanders die het land opbouwen dan luie, criminele, corrupte Surinamers die het land kapot maken.


  Maak melding

 10. Wat die Chinezen willen kan elke rechtgeaarde Surinamer. Kijk, deze Chinezen hebben geen geld. Om aan geld te komen willen ze eerst hout uit het gebied exploreren, exploiteren en exporteren. Met de opbrengsten hiervan willen ze de oliepalmplantage opstarten. En daar ligt de kern van het probleem. Wie geeft Suriname de garantie dat ze dat daadwerkelijk gaan doen. Neen, zodra de opbrengst van de bomen binnen is, slaan ze zeker op de vlucht.
  Als Suriname dit project aan een Surinamer gunt is de kans dat hij op de vlucht slaat veel kleiner. Conclusie: bij dit project hebben we Surinamers en niet de Chinezen nodig.


  Maak melding

 11. het feit alleen maar dat buitenlandes het surinaams goud delven zegt heel veel van de werklust in suiname. In dat land is men gewend dat een vreemde zaait en ploegt en dat de zogenaamde ekte ekte surinamer onbeperkt wilt oogsten.Wel suri’s manna en kwakkels vielen uit de lucht alleen maar in bijbelse verhalen. Steek zelf maar eens de handen uit de mouwen in plaats van op een ander te w8en


  Maak melding

 12. Hahahahahaha. Ik zeg toch steeds dat de apen regering daar niet deugt.

  Zie je wel. De zijn zo corrupt en uit op hun eigen belang dat er alleen maar slechte beslissingen uitkomen.

  Wie neemt ze nou serieus??

  Niemand op deze wereld.

  De Franse Revolutie van 1789. Hmmm……..daarmee kun bijv. je een betere basisi leggen.


  Maak melding

 13. Die chinezen hebben 16 miljoen us dollar gestort bij de bank in suriname, als garantie. en daarover praat die minister wanneer hij zegt dat ze de staat voor het gerecht gaan brengen.
  Wanneer die chinezen 16 miljoen op een surinaamse rekening zetten omdat ze dan pas aan de slag mogen, dan kan het niet zo zijn dat ze na 4 jaar nog steeds niet aan de slag kunnen.
  Dus moeten jullie geen verhalen vertellen als zouden die chinezen geen geld hebben. hun 16 miljoen levert ze nu niet eens rente op, maar het bankwezen maakt er wel gretig gebruik van.


  Maak melding

 14. Pagaal en Prik…..ik sta volledig achter jullie mening.Helemaal.

  En nr.1 (Klaas)….Ik vraag u vriendelijk doch met klem rekening te willen houden met andere
  in ons land aanwezige mede-kondremangs.

  Natuurlijk hebt u een mening die wij ook respecteren.Maar het moet niet uitmonden tot rassistische uitspraken.Geen 2e Geert Wilders in Suriname,aub?

  Mijn mening is bij deze:
  Investeerders aantrekken onder goede voorwaarden.Duidelijke afspraken maken.
  Voorwaarden ten bate van de economie van Suriname waar het volk zeer zeker moet mee-profiteren.Indien dit niet het geval is moet men niet in zee gaan met deze foreigners.

  Tot slot: Suriname moet ten alle tijde een gastvrij land blijven voor mensen die zich thuis willen voelen en hard willen werken.
  Assimileren,integreren en samenwerken.
  That’s the keyword for Beautiful Surinam.


  Maak melding

 15. Ben het met nr.10 en 12 volledig eens !!!!
  Komt nog bij dat wij zeer zeker niet het voorbeeld van rassisten en fascisten moeten opvolgen.Wij zijn Surinamers en ons is het geleerd om een ander te respecteren ongeacht hun geloof,ras en geaardheid.Surinam…land of hospitallity.Remember??

  Mijn mening is daarom conform de nrs 10 en 12.Bravo !!

  Het is derhalve een zaak voor de Sur.regering
  om zeer kritisch en per geval te bezien met welke investeerders men in zee wilt gaan.

  Elk land is welkom die in een bilateraal profit(voordeel)met Suriname wilt delen.
  Uit zo’n voordeel dient dan de economie opgekrikt te worden ten bate van de Surinaamse bevolking.


  Maak melding

 16. Helemaal eens met de nrs 10 en 12(Prik en Pagaal)

  Sranamang

  Een behoorlijke domoor deze man: hallo zoek een andere naam hoor…jij bent dommer dan een krabita.

  Alles wat een eigen Suri onderneemt wordt door corruptelingen(Front)kapot gemaakt.

  Goud zoeken mag niet: zij sturen het leger op je af.
  Jij wordt dan gewoon neergemaaid door de politie als jij weer in de buurt komt.

  De Braziliaan mag rustig doen en laten.
  De Suri. mag en moet gewoon toekijken of de Braziliaan beroven.

  Jullie moeten meer weten stel domkoppen bij elkaar.


  Maak melding

 17. Nr.19 (Krabada),
  Mijn naam is sranamang.En een rechtgeaarde Surinamer ook !!Ik deel de mening van de nrs 10 en 12.Kunt u derhalve geen respect opbrengen voor mijn mening en die van de nrs 10 en 12 ??
  Moet het response gelijk uitmonden in scheldgedrag en beledigingen? Bent u wel een echte rechtgeaarde Surinamer ??….ik heb wel mijn bedenkingen.

  No heartfeelings….voor de rest respecteer ik uw mening MINUS uw ongepaste inleidende woorden.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.