Oude mijnen Suriname testgebied bio-industrie

6

PARAMARIBO, 13 feb – De oude bauxietmijnen in Oost-Suriname kunnen ingezet worden voor het voeden van de bio-industrie. Het is één van de opties die bauxietbedrijf Suralco wil uitproberen. Er zijn reeds plantages neergezet van de Jatropha, die als grondstof dient voor de productie van biobrandstof.

Met de pulp kan ook meststof worden geproduceerd. Voor de plaatselijke gemeenschappen kan het een sociaal en economisch alternatief betekenen, nu de bauxietproductie afloopt. Suralco tilt daar zwaarder aan. “We proberen de kwaliteit van het leven te verbeteren. Sommigen denken direct aan schone brandstof en milieu, dat komt op de tweede plaats”, zegt Suralco-directeur Warren Peddersen.

Deze opzet blijkt ook uit een ander Suralco-project in Goeyaba. In dit Marrondorp aan de bovenloop van de Surinamerivier wordt bekeken hoe de Jatropha plaatselijk et gebruiken. “We experimenteren. Het gaat er vooral om de kleine gemeenschappen te helpen antwoord te vinden op een direct probleem: de afhankelijkheid van brandstofleveranties uit Paramaribo”, aldus Peddersen.

Nu moet periodiek worden gewacht op gesubsidieerde diesel. Die is nodig voor de lokale energievoorziening. Met de hoge brandstofprijs van het moment, moet vaker extreem bezuinigd worden. Voor Peddersen zijn radicale oplossingen meer dan gewenst. “Slechts één uur elektriciteit per dag is niet genoeg om economische vooruitgang tot stand te brengen.”


6 REACTIES

 1. Dat is mischien toekomst muziek,plannen en nogmaals plannen.,uit-proberen en nog maals uit-proberen en zoeken naar alternatieven voor brandstof en nog wat. Op zich niet slecht, maar dat vult op kort termijn de hongerige magen niet.


  Maak melding

 2. wordt bekeken hoe de Jatropha plaatselijk et gebruiken. “We experimenteren. Het gaat er vooral>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

  Soso miki sma edi bruja: kijken jullie maar u krijgt iets te zien in 3008 na Chr.

  Soso propaganda soso ambaran nothing do’ing..
  verkwansel story.


  Maak melding

 3. Suralco probeert aan de verplichting te ontkomen de gebieden te rehabiliteren en te verlaten.
  Wat Suralco achterwege laat te vertellen is dat er een chemisch proces aan te pas komt voor dat je bruikbare diesel verkrijgt.
  Men wekt de indruk dat het planten, persen en tanken is.
  Men belazert de mensen.


  Maak melding

 4. laat de suralco zich houden aan bauxietwinning en het bezet houden van de concessie hiervoor betalen en met dat geld kan de goed willende surinamer iets leefbaar van moengo maken.het voorstel van de surulco druist in tegen dat van de minister jong tjien fa.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.