Steeds meer Brazilianen werken zwart in Suriname

13

PARAMARIBO, 12 feb – Steeds meer Brazilianen werken zwart in Suriname. Dit stelt het ministerie van Arbeid Technologische Ontwikkeling & Milieu, ATM. Volgens recent onderzoek staat het aantal Brazilianen met een werkvergunning in geen verhouding tot het grote aantal die vooral in het binnenland zijn tewerkgesteld.

Het aantal registraties is drastisch afgenomen sinds 2000. Toen maakten de Brazilianen nog ruim dertig procent uit van het totaal aantal vergunninghouders. ”Er is dus sprake van onderrapportage bij deze groep” zegt ATM-functionaris Claudette Hiwat tegenover de Ware Tijd. De ontwikkeling wordt nauw verbonden aan het toenemende aantal illegale Brazilianen in Suriname.

Als deze zich al niet ergens hoeven te laten registreren, is de zin om een werkvergunning aan te vragen er ook uit. ATM wil daarom nauwer gaan samenwerken met de ministeries van Buitenlandse Zaken en Justitie & Politie. Chinezen vormen de tweede grootste groep migranten, gevolgd door Guyanezen, Nederlanders en Haïtianen. De Chinezen zijn vooral geïnteresseerd in handel en horeca.


13 REACTIES

 1. Hoe zit het met de Braziliaanse dames die maandelijks tienduizenden euro’s naar Belem sturen? Inkomsten uit liggend verdiend geld. Hebben deze wel “werk” vergunning of worden ze niet aangepakt omdat de minister zelf vaste klant is?


  Maak melding

 2. Als wij niet oppassen,zullen buitenlanders het voor het zeggen hebben in Suriname,en Surinamers die brodeloos, zullen toekijken vooral als de illegale praktijken aan top staan,heeft de minister dat nu pas door.een ieder komt en doet wat hij wil
  dat zijn ook een van de zegeningen van deze regering.ach op die ministerie v.justitie en dorosee afersy zullen, ze zich druk maken voor een hechte samenwerking?, ik ben er zeker van dat de toe stroom van illegalen zullen, blijven toenemen,met het weg dragen van onze rijkdommen wie maakt zich daarmee druk,


  Maak melding

 3. Gewoon rotzooi aan de burgers vertellen.
  Wat moet de burger doen? wegjagen, bijten schoppen het recht in eigen handen nemen.

  Come-up man gaan jullie beleidsmakers jullie werk doen en de kop gebruiken.

  Door schurkerij zijn jullie naar alle waarschijnlijkheid te dom geworden om de denken.


  Maak melding

 4. ik maak me niet druk, ik spang me met nex, ze mogen komen en doen wat ze willen, legaal of illegaal, ik weet 1 ding goed, en dat is dat ik in een bananenrepubliek die suriname heet woont, met aan het hoofd een oerang oetang die een stevige banaan van achteren en van voren krijgt ingeduwd door de buitenlanders die zich hierzo “tijdelijk” komen verstigen om zo onze rijkdommen weg te dragen.


  Maak melding

 5. een aantal dingens vallen mij op als deze bericht lees waar werken al deze mensen niemand kan mij wijs maken dat al deze mensen in de protututie zijn, is het probleem niet groter en dieper als een werkgever niet kan rekenen op een surinaamse aarbeider omdat die uit wil gaan en te lui is om te werken dan neemd hij een chinees of guyanees of braziliaan die wel weten wat aanpakken is en die haitianen ook ,ik weet uit betrouwbare bron dat veel van die brasilianen die in het binnenland goud winnen dat doen voor surinamers militairen bijvoorbeeld ,


  Maak melding

 6. De Surinamers trekken zelf ook masaal naar het buitenland, dus de gaten die zij achterlaten wordt door een nieuwe groep aangevuld!!! weesblij eigenlijk anders zou Su een spookland worden met maar een paar inwoners!!!!


  Maak melding

 7. dit is toch oud nieuws, het is al jaren zo dat de brazilianen zwart werken, als de surinamers de hele dag op hun luie gat liggen, moet er toch iemand zijn die het werk doet , dus niet zeuren, trouwens die mensen werken keihard dat moet ook nog gezegd worden en over de chinezen en andere buitenlanders die zijn toch ook hard werkende mensen ,.gros van de surinamers die daar wonen , zitten te teren van andersmans hun zuur verdiende centjes,


  Maak melding

 8. Gewoon geroep van een stel knetter gekken gekker en dommer dan Dombo-Rambo.

  Wel laat de Suri.dan wit-werken….jullie zijn zelf bezig met een KATIBO systeem anno 2008.
  Geef werk noh…geef goed loon noh.

  Dan zal jij zien dat jij als een natte hond gaat staan bibberen, omdat jij op zakkenvul pad ben en als roofdier de boel zit te bedotten.


  Maak melding

 9. Dame,

  Ik ben het volkomen met je eens. Als alle Surinamers bereid waren om hun handen uit de mouwen te steken i.p.v. je leven doorbrengen in een hangmat om het land op te bouwen, dan hadden we geen chinezen, brazilianen, haitianen, guanezen etc. etc. nodig. Surinamers willen alleen maar op kantoor zitten, want dat is makkelijker als werken.


  Maak melding

 10. Weet je wat het probleemm van de afro -surinamer is,hij zit op zijn kont alleen maar te klagen .laten ze hun handen uit de mouwen steken en gaan werken,inplaats van de schuld maar op de chinesen en anderen te gooien


  Maak melding

 11. Nellie,
  Je heb gelijk hoor meid,want de surinamers blijven maar klagen over de buitenlanders in Suriname,maar inplaats dat ze zelf moeite doen om aan geld te komen willen ze alleen maar majkkelijk aan hun brood komen,men weet niet beter en zal ook dat mentaliteit niet veranderen,uitgezonderd de gewone Surinamers die wel hun best doen,mijn moeder heeft me altijd geleerd om te werken,en dat je van werken niet doodgaat en dat je ook niet afhankelijk hoeft te zijn van anderen,na mi takie
  Zulke surinamers mnoem ik geen surinamers,vooral de tegenwoordige surinamers zijn heel amders hebben een andere mentaliteit gekregen,omdat ze net als apen leven,je weet toch ze willen hebben wat ze zien dat een ander heeft,en moeite willen ze zelf niet doen,je had in mijn tijd in suriname dat de javanen uitgelachen werd door de domme massa,maar kijk wat de javanen nu in het land bereikt hebbeen en de hindoestanen,door hard werken en een goeie voorbeeld aan hun kimnderen te geven,zijn hun echt de werkelijke harde werkers in suriname,geduldig en nederig en dat begrijpen velen surinamers niet dat je je niet hoeft te schamen als je een werk doet wat mensen soms laag werk vinden,is principes en je kinderen worden er in verstand rijk van,niet in geld uitgedrukt ,maar in waarden en normen en dat mis ik van de surinamers,maar ik hou van mkijn suriname en de mensen maar ze moeten het leven een beetje anders gaan bekijken en niet te veel klagen over de buitenlanders in suriname en gewoon ook hun best doen in suriname,want hoe meer mensen in suriname hoe meer mogelijkheden alleen moet je creatief zijn,mi boj,tang boeng want mi na wang echte sranangmang,alhoewl ik ook ion het buitneland woont en straks wil ik weer in suriname en ik hoef niet bang te zijn wie het land regeerd,want waar je ook bent je moet je eigen dingen doen om je brood te verdienen


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.