Frankrijk wil haven exploiteren met Suriname

18

PARAMARIBO, 12 feb – Frankrijk wil een gemeenschappelijke haven exploiteren in Suriname. Dit zegt directeur John Defares van Havenbeheer. De haven moet in het district Commewijne worden aangelegd, ongeveer tegenover de Nieuwe Haven. De Fransen hebben wel enkele voorwaarden gesteld.

De belangrijkste is herstel van de Oost-Westverbinding, de weg naar het grensgebied met Frans Guyana. Volgens plan moet in 2009 het nieuwe wegdek gereed zijn. De EU heeft reeds financiële hulp toegezegd, wat de perspectieven op een nieuwe havenfaciliteit vergroot. “Het betekent dat de Nieuwe Haven wordt ontlast”, zegt Defares. De samenwerking met Frankrijk krijgt een extra dimensie.

De kans is groot dat de Surinamerivier wordt uitgediept. Het wordt voor Frans Guyana dan aantrekkelijk het eigen vrachtverkeer deels om te leggen. Volgens Defares zijn de besprekingen ver gevorderd. De Nieuwe Haven zelf ondergaat een moderniseringsproces. Voor ruim vijftig miljoen euro wordt een containerhaven opgezet. De EU komt in met dertig miljoen.


18 REACTIES

 1. Hallo weet jij niet dat als jij buitenlanders toelaat….Als zij vinden dat bezittingen van hen enz. enz. in gevaar verkeren zij militairen erop mogen afsturen…onder het mom (scenario als front)van bescherming eigen bezittingen en mensen……
  En daarna alles naar hun hand zetten, met als gevolg een hoop moorden.

  Omdat er domoren en schurken aan de macht zijn komen alleen roofdieren op Su.af.
  Laten de Fransen….Frans-Guyana beter op poten zetten het is ook een bakabini als Su.
  Dan willen zij rotzooi en macht in Su…om zaken naar de hand te zetten.


  Maak melding

 2. Het is voor de economie van Suriname zeker de moeite waard om dit te doen. Als Europa wil investeren laat ze maar, onder voorwaarde dat het Surinaamse volk er ook op vooruit gaat en niet alleen maar de regering. Hopelijk zal het de criminaliteit in die regio ook doen verminderen.


  Maak melding

 3. Lijkt me een goed idee. Uiteraard op rekening van Frankrijk. Suriname kan zich richten op logistieke afhandeling en doorvoer. Nederland is ook rijk geworden door als Haven en doorvoer te functioneren voor Duitsland.

  Zowieso moet Suriname een dienstenland worden. Als lagelonenland zijn onze lonen te hoog en verder gaan met exporteren van onze gondstoffen levert ons zelf niks op.


  Maak melding

 4. Dhr. Wijdenbosch had dit plan kant en klaar aan de huidige president Venitiaan over gedragen. En na 8 jaar moet het lijken als of zei het allemaal hebben uitgewerkt enz. enz.
  Ben blij dat er eindelijk wat vaart komt.


  Maak melding

 5. Laten die kerels dat ding in Frans-Guyana neerzetten.
  Dit omdat het daar niet zo geweldig is als wat jullie denken.

  Cayenne is vooral nacht’s levensgevaarlijk.

  Zet het neer in Frans-Guyana slimme-boys en neem een stuk of 4000 M/V uit Su in dienst.

  Dan kunnen zij zonder enig slimmigheid het land Su. met euro’s op bouwen.

  Suri’s wees slim! of is dit een van de vele draai sma idi set(tori’s)…of wil een weer een flink lap grond heel sluw weg pikken ?


  Maak melding

 6. Enkele maanden terug had ik op dit forum al op gewezen, dat Suriname,in het oosten, aan de Europese Unie(lees: Frankrijk) grenst. En dat het strategisch van belang is, met Frankrijk samen te werken en zeker in het opzetten van beter infrastructuur. Ik dacht toen aan een brug over de Marowijne rivier.

  Dat de Fransen nu een haven willen bouwen langs de Suriname rivier is economisch erg interessant voor Suriname.Denk alleen maar aan alle vormen van werkgelegenheid die er dan kunnen ontstaan.

  Het ligt echter aan de Surinaamse regering hoe vorm te geven aan zo een overenkomst met de Fransen. Het zal Surinaams grondgebied moeten blijven.

  De rivieren in Frans Guyana kunnen geen grote zeeschepen accommoderen en zijn dus voor hun grote zee-importen straks aangewezen op Suriname. Hierin zit dus, mijnsinziens, het voordeel bij het onderhandelen.

  Let op mijn woorden: Chaves(Venuzuela) zal meer gas en olie leveren aan Brazilie.
  Het grondgebied van Suriname zal, in de toekomst, daarbij ook gebruikt worden,zodat pijpleidingen richting Brazilie kunnen lopen.

  Even nog een reactie op nr.10/flexara!

  Zolang wij ons hier in Nederland als Surinamers, zeker creolen, niet de wil hebben ons te verenigen in een eenheid en ons niet durven uit te spreken t.a.v. de eigen negatieve ervaringen hier in Nederland, zullen wij, volgens jouw woorden, daadwerkelijk de zwarteSuriHollanders zijn die in hun eigen gemaaktheid de realiteit niet kunnen onderscheiden foe a sang sa e kwiens ding.

  Wanneer zullen wij hieraan echt beginnen. Zeker wanneer onze kinderen geen goede toekomst meer hebben en Wilders en tante Rita maar wilder gaan worden binnen het sedentaristisch denken.
  Vrolijke dag verder.
  Srika


  Maak melding

 7. Goed initiatief !

  De hamvraag is natuurlijk waarom Nederland dit niet zelf bedacht heeft. NL is bij uitstek een logistieke expert, maar ziet het kennelijk niet zitten om zo’n haven hier op te bouwen.
  Waarom Frankrijk, dat zeker niet bekend staat als logistieke of zeehaven-expert, wel ??

  Wie het weet mag het zeggen !

  Valt me trouwens weer op dat er wel weer lekker negatief gedaan wordt, zoals bij elk artikel op deze mooie site. Wanneer gaan we die negatieve energie eens omzetten in iets positiefs voor ons land, jongens ??

  zwartman


  Maak melding

 8. Buitenlanders in Suriname???? en wat zijn wij dan in Nederland, zeker zwarteSuri Hollanders????

  flexara

  Kan jij niet denken…zie jij geen verschil van zaken….jij bent een behoorlijke domoor.


  Maak melding

 9. Dit plan, bestaat al jaren en komt uit de koker van drs.Jules Wijdenbosch. De waterwegen voor de Frans Guyanese kust zijn erg ondiep(modderstromen vanuit de Amazone) voor de grote schepen die vanuit Europa raketonderdelen naar Courou vervoeren.

  Er zijn plannen om in Courou een lanceerinrichting te bouwen voor de grote Russische Energia raketten.Er zal dus intensiever vrachtvervoer vanuit Europa naar Frans Guyana plaatsvinden.

  Het lijkt me beter voor de Surinaamse overheid als men de haven van Moengo gaat uitbouwen.Moengo ligt aan de Cotticarivier die zeer diep, maar smal is.


  Maak melding

 10. Goed idee, met die havens !

  bouw dat uit en wordt de havenpoort voor alle Guyanas/NoordOOstBrazilie
  De riveren kunne toegang verschaffen tot verre binnelanden etc


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.