Suriname’s roemruchtste ex-rebel weer in de fout

33

PARAMARIBO/MOENGO, 11 feb – Ronnie Brunswijk heeft zich weer eens danig misdragen. Nog onder het nagalmen van zijn excuses in het parlement, is zijn volgende slachtoffer alweer gemaakt. Dit keer moesten voetballers het ontgelden in het Ronnie Brunswijkstadion te Moengo. Weer eens is een wild meppende Ronnie te zien geweest op de nationale televisie.

De eigenaar, voorzitter, coach en speler van landskampioen Inter Moengotapoe is duidelijk aan het werk te zien tijdens twee incidenten gedurende de wedstrijd. Tussen het vastleggen en vertonen van de beelden zelf is veel gebeurd. “Onze cameraploeg is gemolesteerd en bedreigd”, zegt presentator Quaraisy Nagessersingh. Uiteindelijk heeft Suriname Ronnie’s zoveelste uitglijdpartij toch kunnen aanschouwen.

Brunswijk, die de veertig reeds ruim is gepasseerd, begaf zich op gegeven moment in de wedstrijd. De match was de scheidsrechter toen al lang uit de klauwen gegierd. Tijdens het eerste incident werd Clifton Sandvliet van tegenstander WBC een muilpeer verkocht door Ronnie zelf. Sandvliet had kort tevoren getracht de bal te graaien uit Brunswijks handen.

De voormalige rebellenleider bleef ongestraft, hoewel de scheids er met zijn neus op zat. “Arbiters zijn vandaag de dag ook bang te fluiten in Moengo, omdat ze misschien denken dat ze niet terug zullen kunnen keren naar Paramaribo”, zegt Nagessersingh. Het verbaast dan ook niet dat nog eens gewelddadig werd uitgehaald. Dit keer was een schermutseling de aanleiding.

Brunswijk wrong zich tussen het kluwen van spelers. Eerst rolde hij met één over de grond. Dat moment deed even terug denken aan de knokpartij in het parlement eind vorig jaar. Even later is hij weer te zien terwijl hij een andere speler enkele keren in het gelaat duwt. Sandvliet zelf is in het ziekenhuis beland. Na de wedstrijd is hij met een eind hout bewerkt door een andere speler van Inter Moengotapoe.

De landskampioen ging weliswaar roemloos ten onder: 1-4. Ronnie Brunswijk is eerder door de Surinaamse Voetbalbond voor vijf jaar geschorst, omdat hij tijdens een wedstrijd met een pistool zwaaide. Een strafrechtelijk onderzoek heeft nooit wat opgeleverd. Brunswijk is in de jaren negentig door de rechtbank in Haarlem, Nederland, bij verstek veroordeeld tot zes jaar gevangenisstraf voor drugshandel.


33 REACTIES

 1. Dit gedrag is nooit goed te praten, maar ik denk dat Ronnie Brunswijk nog steeds lijdt aan een Post Traumatische Stress Syndroom (PTSS} opgelopen als gevolg van de binnenlandse oorlog. Er lopen nog heel wat oorlogsslachtoffers in Suriname rond met deze vorm van stress en jammer genoeg zijn deze mensen nooit goed opgevangen of behandeld. Let wel, ik ben de mening toegedaan dat Ronny Brunswijk voor al zijn criminele activiteiten strafrechteljk vervolgd moet worden, maar in de vervolging moet ook een vorm van professionele hulp geboden worden. Vele (ex)surinaamse militairen lopen ook nog steeds rond met de trauma van de jaren 80 in Suriname. Zie b.v. Het filmpje in onderstaande link waar een Surinaamse exmilitair een journalist bedreigd:

  http://nl.youtube.com/watch?v=AkzZNsyf8JA

  Crimineel of niet, het blijven zonen van suriname die ook hulp nodig hebben!


  Maak melding

 2. Vergeet niet dat deze man een van de goede voorbeeldfiguur is in de Surinaamse samenleving op het gebied van “misdaad loont wel”. Onze kinderen, die later de toekomst van Suriname moeten bepalen, worden hierdoor verkeerd opgevoed.
  Er zal een wet in Suriname aangenomen moeten worden die veroordeelde Surinamers het actief en passief kiesrecht ontneemt. Dit ter voorkoming dat verkeerde mensen in het parlement belanden.


  Maak melding

 3. het wordt een gebed zonder eind ,ronnie vervalt steeds in zijn agressief gedrag , en niemand durft er wat aan te doen , hij slaat er steeds op lost , op alles wat hem niet bevalt. iedereen moet het maar ontgelden, in het parlement, op het voetbal veld, je kan het zo gek maar niet bedenken. en wat doet men er aan NIETS. eerdere strafrechtelijk onderzoeken hebben nooit wat opgeleverd ,dus nu ook niets


  Maak melding

 4. De wijze van publiceren van het wangedrag is het begin van de ellende. Roemrucht of Berucht?
  Binnenlandse oorlog od drugsoorlog?
  Rebel of ordinaire misdadiger?
  En dan nog parlementarier!!!
  Met Bouta, Somo en meer van hun soort .
  Gos zij met ons Suriname.
  Een indringende noodkreet.


  Maak melding

 5. A Balla, deng yorka fu deng surdaty,e fit nanga a balla,na dagwe nanga eng jas en das,hij moet nog iemand wurgen, de dag komt eraan laat lipson zien,om met zo,n Beest een land als
  Suriname te leiden.eng a mus joko ete,Hij zal blijven mishandelen niemand die hem wat
  doet of aanhoudt het is goed voor hen die hem op handen dragen, en die balla als een held zien, nou a aboma joko deng a, hab unu ien eng machty een ieder richt zijn ogen op Bouterse.


  Maak melding

 6. De enigste hulp die “Ronnie”nodig heeft is een psychiater en dikke tralies voor z’n neus!!
  Toont weer eens aan hoe “beschaafd”men in Sur met elkaar omgaat maar dat zal wel weer komen door het slavernij verleden.


  Maak melding

 7. Ik denk dat we met z’n allen een collecte moeten houden voor mensen als Ronnie Brunswijk die kampen met posttraumatische stress syndromen. Opgelopen tijdens de moordpartijen, drugssmokkel en kinderverkrachtingen die ze hebben begaan. Erg zielig, er moet een fonds worden opgericht om ze te kunnen behandelen door psychische hulpverleners. Zelfs de Surinaamse rechts staat durf hem niet aan. Dus moet het maar van buitenaf komen.


  Maak melding

 8. er is niemand.niemand die hem de deur wijst of voor de rechter breng.volgens mijn is hij de baas van het parlement net als in de andere zuid amerikaanse landen.maffia praktijken in het surinaamse parlement.
  waar is Venetiaan. leeft hij nog volgens mijn niet.


  Maak melding

 9. Schorsen, parlementzetel afnemen, salaris bevriezen en het parlement uitdonderen…

  het gebeurt in een korte tijd, wat als een indicatie kan worden gezien voor het compleet ontbreken van eigen respect voor zijn functie als landsdienaar…

  zulk gedrag betaamt immers een gekozen volksvertegenwoordiger niet…


  Maak melding

 10. Vindt men het gek dat de FiFa,Suriname(voetbal)ongeschikt heeft bevonden,om daar kwalificatiewedstrijden te spelen,gaat niet om de velden maar om dit gespuis die zich sportman durft te noemen.Maar tja zijn knecht Vene,zal hem weer ongemoeid laten.
  Is het niemand opgevallen dat deze schorum,vullis,gajes en ongeletterde het in het parlement en in oost Suriname voor het zeggen heeft.


  Maak melding

 11. dit is geen news voor de surinaamse bevolking een ieder weet dat deze man een van de grootste crimminelen zijn in sur ,

  als we moeten letten wat er in de parlement gebeurt ,let wel somo is er ook 1 van wat verwacht je in hemels naam als er een groep boeven en schurken bij elkaar komen

  kort om een rommel


  Maak melding

 12. En de surinaamse voetbalbond zwijgt in alle talen. Brunsie is een oelewapper, daar hoeven we niet veel van te verwachten en dit soort excessen zijn meer zijn “normaal gedrag” dan dat het afwijkend is. Maar de SVB is nog lager dan een oelewapper als die niet ingrijpt en corrigerend optreed.


  Maak melding

 13. Brunswijk is een van de vele verworvenheden van Venetiaan om de zg. democratie terug te brengen in Suriname!!! En zo doet Venetiaan dat met deze mensen!!!

  God zij met Venetiaan en consorten want !!!!!


  Maak melding

 14. Het doet mij heel goed om te lezen hoe de partijen in deze forum erg begaan zijn met ons land.Het zorgen maken om…het aanvoeren van oplossingen…in elk geval het fatsoenlijk en respectvol discussieren.

  Zeer zeker vind ik het triest wat er met de BS-ers(Bekende Surinamers)gebeurt en hoe die zich manifesteren.Post Traumatische Stress behoort tot één van de vele oorzaken van zulke gedragingen.Het zal een tijd duren eer de samenleving verlost zal worden van eerdergenoemde oorzaak.Maar vergeet de gewone bevolking niet die ook geleden heeft aan de kortstondige doch aangrijpende/verschrikkelijke periode.

  Wordt het nu niet eens tijd om op z’n minst elkaar weer te vinden in de sfeer van vóór februari 1980?
  In de tijd dat men uit het hart kon spreken van oenoe Switie Sranang?
  Kom lieve kondermang…laten we een start maken.Sikkie makandra anoe en bidden dat alles wel goed komt.Laten we positief blijven.


  Maak melding

 15. mensen als lonie brunswijk zijn geboren misdadiger,en lijdt niet aan posttraumatische stress syndromen.we moeten ook niet vergeten,dat deze piloot en vliegtuig heeft gekapt en gegijzeld in het binnenland.


  Maak melding

 16. Jammer dat suriname opgescheept zit met dit soort ongedierte. Maar ja, wat kan men verwachten als jij een wiskunde knobbel hebt die het land bestuurt die 1 nicht verwijdert is van het plassen in zijn bed en een 3de rang onderwijzer als zijn rechterhand.


  Maak melding

 17. De president met vieze schone handen, de geleerde heer Venetiaan, is als de dood bang voor Brunswijk. Brunswijk is heer en meester in Suriname. Deze bandiet heeft grote stukken grond in de binnenlanden toegeeigend. Hij heeft grote hout en goudconsessies in handen zonder dat hij aan de overheid rechten afdraagt.Niemand durft tegen hem op te treden. Het wordt de hoogste tijd dat men tegen deze dief-bankrover-crimineel gaat optreden.

  Groeten,
  Barrie


  Maak melding

 18. Het zou goed zijn als de SVB het team niet royeert dat de spelers gewoon weigeren tegen het team van gangsters te spelen. Dan kan Lonnie dan de baas gaan spelen voor zijn eigen mensen.


  Maak melding

 19. @nummer 12 zazou ik ben altijd oprecht en ik ben niet de persoon die een crimineel de handen boven het hoofd houd als jij mijn posting in het verleden heb gelezen dan moet het jou opgavallen zijn dat nooit een voorstander van brunswijk en somo ben geweest nu niet nooit niet laat da duidelijk zijn het verleder van somo is niet pluis en ik weet er veel van over ronnie zal ik zeggen je kan de man uit de sloot halen maar je kan niet de sloot uit de man halen .ik heb jou op jou wenken bediend zazou en ik word niet persoonlijk ik scheld niet mooi he .het gaat jou goed jongen


  Maak melding

 20. deze boesmettie kan niet aarden in een wanna-be-geciviliseerde wereld. Ronnie zou een uitstekende Huttu of Tuttu kunnen zijn. Maar ook is zijn instinct tekenend voor de ontwikkeling in suriname. Niemand o niemand roept dit stukje wild ter verantwoording.


  Maak melding

 21. hoe kunnen we respectvol met elkaar omgaan of discuseren? waar moeten we die inspiratie uit putten? moeten we teruggaan in de tijd voor 1980 bijna 30jaar terug? moeten wij dan niet vooruit? hoe kan ik de roemruchte ex-rebel een hand geven als ik weet dat hij instaat is met diezelfde hand mij of anderen weer schade zal toebrengen? deze brunswijk en de regering die hem aan de macht heeft gezet in suriname moeten weg uit het machtscentrum in suriname,zoniet dan zeg ik helaas sluit je ogen, slaap lekker en droom lekker sranangmangs.


  Maak melding

 22. jA INDER DAAD MEE EENS Ronnie Brunswijk nog lijdt aan een Post Traumatische Stress Syndroom (PTSS} opgelopen als gevolg van de binnenlandse oorlog.
  HUP
  RONNY JE KAN DIT ALTIJD NOG GOED PRATEN GEEF ZE VAN LANGS TRAP HEEL HET PARLEMENT EEN IN ELKAAR MAAR EEN GROOTE SCHOOM MAAK SCHIP


  Maak melding

 23. Wel mensen zullen dit weer eens racistisch vinden. Maar ik zal het toch zeggen, dit gedrag van brunsje verbaast me helemaal niet het is typisch rovers gedrag. You can take the monkey out of the jungle but you can’t take the jungle out of the monkey.
  Enigste oplossing voor brunsje: oppakken en hem in de atlantische oceaan gooien als haaien voer.
  @ zazou: dat ik tegen bouta bent wil niet zeggen dat ik pro-brunsje bent. Brunsje heeft z’n fouten en die ga ik niet goed praten. Dat is dus in tegenstelling tot jouw want jij praat bouta’s fouten wel goed.


  Maak melding

 24. Nr.1 wat ik daar gezien heb is zeer gevaarlijk.(het konden killer’s zijn)

  Nergens ter wereld ga jij zonder verzoek bij mensen op de stoep staan, die ooit aan de macht gezeten hebben.
  Dit om zogenaamd een interview aftenemen.

  Zij hebben geluk dat het Su.is, in de meeste landen verdwijn jij achter slot en grendel wegens spionage.

  En ik kan mij niet voorstellen dat eigen Suri’s deze mensen, bij woningen gebracht heeft.
  Dan ben jij toch achterlijk, zwakzinnig. Maar luku bun morgen staan ze bij jouw thuis… gebracht door jouw eigen Suri’s …….om je neer te knallen.


  Maak melding

 25. Daaarom ben ik pro-Bouta,in Suriname wordt er met 2 maten gemeten,die onalfabeet Brunswijk heeft net zoveel bloed, zo niet meer ,aan zijn klauwen,hij krijgt wel amnesty en zie daar zijn killersinstinkt komt naar boven.
  Maar tja die dong-agoe weet dat ie kan maken en breken ,zijn schoothondje Vene kijkt toch de andere kant op.
  Ik hoop dat de SVB niet alleen Moengotapoe geen thuiswedstrijden meer laat spelen maar levenlang uit de compitie bant.Sorry voor de goedwillende spelers van M-T,zoek een andere club, jullie zg couch welneen,je roedelleidel,gives you a very badname.

  Hierbij roep ik Sankokkie op zijn zg. strijd tegen geweld en criminaliteit een klein beetje geloofwaardig te maken,ARRESTEER DIE BOSJESMAN BRUNSWIJK,DIT IS PUUR EEN GEVAL VAN EEN GEWELDMISDRIJF.


  Maak melding

 26. Triest, heel triest dat Suriname weer aan de schandpaal is genageld.De regeerings-partijen zwijg tot nu toe in alle talen.,behalve Rodgers die.,zoals je al van hem gewend bent.,zegt de zaak te betreuren,maar wacht op hoor- en wederhoor.Wat erg van de NF+ fraktie-leider is toen hij zei dat al ben je DNA-lid ect. maar op de eerste plaats mens bent en dat de wereld er anders zou zijn en noem maar op.Daar voel je al dat hij de zaak op zijn mannier probeer te verkopen.,zonder met al te veel “kleer-scheuren”.N.m.i. is deze regeering gedoemd om alles en iedereen van coalitie te beschermen om koste wat kost in de machtcentrum te blijven om zo hun belangen veilig te stellen.Anders kan ik het niet verklaren.Dit is niet de eerste schandaal meneer Venetiaan,waar zijn Uw.,naar Uw zeggen.,10 schone vingers.Dit kan toch niet zo doorgaan?.o ja,morgen gaat Brunwijk weer “sorry” zeggen.Het ziet er veel naar uit dat hij Psychiatrisch behandeld moet worden maar dan volgens de wet als bedoeld in artikel 2 van het wet BOPZ.,dat is Byzondere Opneming Psychiatrische Ziekenhuis.Goeie dag zeg met die soort “GASTEN”.die leiding moeten geven.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.