Contractarbeid onder loep en mes in Suriname

7

PARAMARIBO, 11 feb – Contractarbeid zal als relatief nieuw sociaal verschijnsel grondig onder de loep genomen worden. Dit zegt minister Joyce Amarello-Williams van Arbeid Technologische Ontwikkeling & Milieu. Een andere keus is er niet. De pro’s, maar vooral de contra’s, zijn te luid om te negeren.

Het sociale debat wordt alleen maar aangewakkerd en ATM kan daar niet zonder meer aan voorbij gaan. Een andere dringende reden is dat de sociale wetgeving achterloopt. In de praktijk weten werkgevers, werknemers en soms ook instanties, niet goed om te gaan met de gevolgen van het werken op contractbasis. “Modelwetgeving is er al, maar moet worden aangepast”, zegt Amarello-Williams tegenover de Ware Tijd.

Om de wetgeving zo sluitend mogelijk te krijgen, wordt nu gesproken met vakbeweging en bedrijfsleven. Hoewel vooral de vakbeweging kritisch is, zijn er werknemers die contractarbeid voorstaan. Het geeft onder meer ruimte om makkelijk van baan te verwisselen. Werkgevers besparen kosten op onder meer secundaire voorzieningen. Ook is stakingsdreiging minder, vanwege het ontbreken van vakbonden.


7 REACTIES

 1. Is dit nieuws? Wat loopt in Suriname niet achter? Het wordt tijd om preventief en niet repressief te regeren. “Regeren is vooruitzien”, hebben ze mij ooit geleerd.


  Maak melding

 2. Wat zeurt ze,
  surinamers zijn over het algemeen lui dan moe en hebben altijd iets te klagen over hun werkgever. als het je daar niet schikt waar je werkt, dan duvel op man…ga ergens anders waar het gras groen is. dus morello laat de in-ontwikkeling-trachtende-opkomende-bedrijven maar met rust. je hebt duidelijk niets te doen.
  by the way: een contract is tussen 2 partijen, dus houd je thuis.


  Maak melding

 3. Het is toch de normaalste zaak van de wereld dat je personen voor tijdelijke aard in dienst mag/kan nemen.In Nederland en andere rijke landen krioelt het van uitzendburos., en krachten die ingezet worden waarvoor ze zijn aangenomen voor die bepaalde periode.,er is toch niets fouts mee zolang je aan de regels houd?.De minister probeer de wiel weer uit te vinden denk ik.,of gaan de vakbonds-vrienden straks brodeloos langs de kantlijn staan.


  Maak melding

 4. beste mensen,arbeiders hebben plichten(moet er gewerkt worden)maar ook Rechten..Geen Amerikaanse toestanden in Suriname…Het wordt tijd dat het hele arbeid-gedoe herziend wordt. Slavernij is allang voorbij.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.