Suriname bij grootste risicolanden rookschade

2

PARAMARIBO, 9 feb – Suriname behoort in de Amerika’s tot de grootste risicolanden wat betreft het inhaleren van tabaksrook. Dit meldt de Wereldgezondheidsorganisatie, WHO. Met name jongeren zijn vaak blootgesteld en lopen dus een hoger risico. De Nationale Raad voor Tabakscontrole is bezorgd over de zesde positie voor Suriname op de regionale lijst.

“Geen plaats om trots op te zijn. Dat is vrij hoog”, zegt raadsvoorzitter Elvy Martodikromo tegenover de Ware Tijd. Onderzoek sinds 2000 heeft uitgewezen dat vooral studenten van het secundair onderwijs intensief onder de rook staan. Opmerkelijk is dat de consumptie van tabak een dalende vertoont. Aan de andere kant neemt ook de leeftijd af waarop begonnen wordt met dampen.

Deze ontwikkeling maakt de bezorgdheid des te groter. “Het betekent dat onze jongeren op steeds jongere leeftijd experimenteren, triest. Kinderen roken niet omdat zij de sigaret op straat krijgen, maar omdat die in hun directe omgeving aanwezig is. De verantwoordelijkheid van de ouders is groot”, aldus Martodikromo. Als directe oplossing wordt gedacht aan het instellen van rookvrije ruimten.


2 REACTIES

  1. luister no,om het eenvoudig te maken voor de mensen.is dat men over gaat tot sluiten van alle fabrieken van sigaretten producerende landen,of de tabaksplantage vernietigen.dan heb je het gekrakeel niet meer aan je oren.


    Maak melding

  2. Luister, ik ben niet van plan om het roken te propageren, maar wil toch wijzen op de grote verschillen die er zijn tussen o.a. Nederland en Suriname. Suriname is open, de rook trekt weg. Natuurlijk zijn er mensen die last hebben van het roken, maar ten opzichte van Nederland valt het reuze mee. Waarom? In Nederland is alles gesloten en werken de ventilatiesystemen niet optimaal of helemaal niet, waardoor de rook langer blijft hangen. Ik heb in Den Haag een Hindoestaanse bruiloft meegemaakt. Na een uur moest ik vertrekken vanwege de rookoverlast. In Suriname heb ik tientallen keren een Hindoestaans bruiloffeest megemaakt en nooit last gehad van de rook of iets dergelijks. Om slechts een van de vele voorbeelden te noemen. Als er dus vergelijkingen worden gemaakt dient men wel objectief te werk te gaan.


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.