zondag, maart 3, 2024
HomeOnderwerpenJustitie en politieSpeciale kamer voor arbeidsgeschillen in Suriname

Speciale kamer voor arbeidsgeschillen in Suriname

-

De Nationale Carrierebeurs

PARAMARIBO, 5 feb – Een Arbeidskamer moet geschillen tussen werkgever en werknemer sneller en efficiënter gaan oplossen. Dit zegt minister Joyce Amarello-Williams van Arbeid Technologische Ontwikkeling & Milieu, ATM. Het is zaak de kamer zo snel mogelijk tot stand te brengen om ook de normale rechtsgang te ontlasten.

Die heeft vanwege de onderbezetting bij de rechterlijke macht niet altijd direct een antwoord klaar. Arbeidsgeschillen slepen zich soms jaren voort, wat ten koste kan gaan van het rechtvaardigheidsgevoel. “Vandaar ook het idee voor een arbeidskamer”, zegt Amarello-Williams. Om het proces te versnellen is een commissie ingesteld. Die moet het juridisch raamwerk in elkaar draaien.

De kamer moet deel worden van het Hof van Justitie en ook als zodanig fungeren. In de aanloop is dan ook gesproken met Hofpresident mr. John von Niesewand. Volgens Amarello-Williams moet de kamer alle geschilpartijen een extra waarborg bieden. Nu kan al bij de Arbeidsinspectie worden aangeklopt of de Ontslagcommissie in geval van ontslagen. De beroepsmogelijkheid is nog de uitdaging.

opening
Fernandes Express
KASSAV LIVE in Rotterdam

5 REACTIES
 1. De ontslagregeling moet zo soepel mogelijk zijn. Als werkgevers makkelijk iemand kunnen ontslaan dan is het niet meer dan logisch dat ze sneller mensen zullen aannemen.

  Dit komt de werkgelegenheid ten goede en zorgt ervoor dat werknemers betere en efficientere prestaties gaan leveren. Als jij als werknemer immers weet dat je op ieder moment onstslagen kan worden als jij je werk niet goed uitvoerd dan zal jij als werknemer ervoor zorgen dat je je uiterste best doet op je werk.

  Dit zorgt voor een grotere productiviteit en een betere economie. Een soepelere onslagregeling zou ervoor zorgen dat de bekende surinaamse arbeids ethos (nl de overbekende surinaamse LUIHEID als het om werken aangaat)verleden tijd wordt. Immers als je niet hard werkt en goede prestaties levert dan mag je maar lekker gaan verhongeren.


  Maak melding
 2. men kan onmogelijk suriname met nederland gaan vergelijken.in suriname werkt een vakbond anders dan in nederland,bij de overheid als bij de particulieren is er een vakbond.en deze hebben een arbeid overeenkomst gesloten mochten geschillen rijzen,dan treedt de vakcentrale in werking,mocht er weer geen overkomst bereikt worden.dan wordt men verwezen naar de bemiddelingsraat,de bemiddelingsraat is een orgaan van rechters dat beëdigt zijn.en als een werknemers ontslagen moet worden dan gebeurd dit ook niet zomaar,men moet eerst een aanvraag indienen bij het ministerie van arbeid.in feite wordt dit een soort tegenhanger van de vakbond en vakcentrale.en in het bijzonder van de bemiddelingsraat.ik zou graag de stem van de coalitie partner spa bij deze willen horen.
  want ik word echt niet wijs van dit alles.

  of is dit in de maak voor de staf functionarissen dat geen lid mag zijn van een vakbond en toch wordt beschermd door zijn medewerkers.de strategie van de minister donner van nederland om arbeiders te ontslaan is een heel ander geval(men praat over geschillen en niet mensen naar huis sturen)is verworpen,en mag niet uitgevoerd worden.


  Maak melding
 3. @ alex: er is inderdaad een heel groot verschil tussen nederlandse vakbonden en surinaamse vakbonden. De surinaamse vakbonden zijn gedeeltelijk verantwoordelijk voor de slechte economische situatie waarin suriname verkeert. Om de haverklap zijn ze aan het staken. Er zijn al een aantal bedrijven over de kop gegaan door die stakingen, Surland is het bekendste voorbeeld daarvan.
  Ik ben er een groot voorstander van dat de macht van de vakbonden in suriname wordt gebroken omdat de vakbondsleiders niet meer bezig zijn om de belangen van hun leden te behartigen maar om politiek te bedrijven.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES