Film moet Suriname’s bijdrage aan WO II belichten

3

PARAMARIBO, 4 feb – “Het wordt een film voor de hele wereld.” Dit zegt filmmaker Dave Edhardt van Fawaka Creations over plannen om Suriname’s bijdrage tijdens de Tweede Wereldoorlog vast te leggen. Tot nog toe is vrij weinig aandacht besteed aan die bijdrage, ondanks gigantische aluminiumleveringen.

“Een heleboel Surinamers en ook grote delen van de wereld weten niet dat Suriname tachtig procent van alle aluminium heeft geleverd om gevechtsvliegtuigen te bouwen tijdens de oorlog”, zegt Edhardt tegenover de Ware Tijd. Die onwetendheid is vooral te wijten aan een stukje subjectiviteit. De geschiedenis is immers vanuit een ander perspectief geschreven dan het Surinaamse.

De film moet dit drastisch compenseren. De voorbereiding is er dan ook op gericht. Onder meer is ruim een half jaar vooronderzoek gepleegd in archieven in Suriname, Nederland en de VS. In Suriname zelf is weinig beeldmateriaal uit de bewuste periode te vinden. Over ongeveer een halfjaar moet het werk voltooid zijn. “Ik wil ook de jeugd een ander perspectief geven over de Tweede Wereldoorlog”, aldus Edhardt.


3 REACTIES

  1. Goeie zaak…

    De Surinaamse overheid zou er goed aan doen het initiatief te nemen om subsidie te verlenen aan een film waar de naam & natie in een positief daglicht en eventueel wereldwijd als naam wordt gelanceerd…


    Maak melding

  2. Maar eigenlijk was Suriname in de tijd van die oorlog Nederland, dus mocht die film slecht overkomen dan zeggen we toch gewoon dat “Nederland” die dingen hebben geleverd,toch??


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.