vrijdag, april 19, 2024
HomeOnderwerpenJustitie en politieOAS-topman: 8 december ‘82 leeft onder Surinamers

OAS-topman: 8 december ‘82 leeft onder Surinamers

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 28 jan – 8 december 1982 is beslist een brandende kwestie binnen de Surinaamse samenleving. Dit stelt Albert Ramdien, assistent Secretaris Generaal van de Organisatie van Amerikaanse Staten, OAS. In zijn waarnemersrapport over gesprekken met verscheidene groepen en personen, zijn uiteenlopende meningen vastgelegd. “Uit alle gesprekken is gebleken dat het erg leeft.”

Onder meer de gevolgen voor de veiligheid in het land blijken het publiek bezig te houden. Opmerkelijk is ook dat twee opinies te boventoon voeren. “Er is een groep die nadrukkelijk zoekt naar recht. De tweede groep is een beetje meer op afstand en die kijkt naar het vinden van de waarheid”, zegt Ramdien. Brandend is vooral wat zich heeft afgespeeld in de nacht van 8 op 9 december 1982.

Gehoopt wordt dat het ingezette strafproces dit ook naar buiten zal brengen. De meningen lopen ook uiteen wat amnestie betreft. Aan de ene kant is er beslist afwijzing. Anderen vinden dat overwegen mag worden wie amnestie krijgt en wie niet. Op één punt is er meer overeenstemming. “Ik geloof dat het grootste deel gelooft in de onafhankelijkheid van de rechtelijke macht”, aldus Ramdien.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

19 REACTIES
 1. Vadaar dat wij surinamers geen stap vooruit komen ,omdat we steeds weer achteruit kijken,ik praat niet goed wat er gebeurd is maar de klok kunnen we niet terug draaien al hoewel we dat graag zouden willen,wat hier speeld is dat de regering gewoon wil scoren om D>D>B achter slot en grensel te krijgen ,maar wat ze vergeten is dat ze allemaal een vinger in de pap hebben en willen ze dat alles in de schoenen van D>D>B schuiven,maar heren zo ook SANTOKIE die ook TROEP aan zijn vingers heeft kleven is dat hij heeeeel veeeeel weet en met naam en toenaam van zij die hem hebben ondersteunt in het militair proces van begin af aan en die zelfde mensen nu doen gewoon al of ze van niets af weten,heren heren wat schandelijk van jullie toch ,maaaar het recht zal zegevieren en van wie ze niet denken zal dan uitkomen dat ze ook een vinger in de pap hebben gehad en ook de bak in zullen gaan zoals ze verwachten van D,D,B wat men vergeet is dat ton die zogenaamde mensen rechten commisie hier was dat ze altijd achter gesloten deuren hebben gesoroken maar die dag was dat niet het geval,de pers en tv werd toen uitgenodig en toen die gasten de pers zag wou men plotseling niet meer praten terwijl de pers geen vragen zou stellen,maar de heren hielden vol niet te praten in bijzijn van de pers(vraag het maar )de genen die achter bleven om toch met D.D.B te praten waren DOMINEE ZEEFUIK en nog een kop stuk van de regering toen vraag maar aan de eerst genoemde hij kan het allemaal wel vertellen dus mijne landgenoten laat de regering jullie geen zand in de ogen strooien ze hebben allemaal troep aan hun vingers kleven.


  Maak melding
 2. the bom,

  Die man moet gewoon achter slot en grendel, we moeten juist achteruit kijken om vooruit te komen zoadat ziets niet weer mag gebeuren.
  Iedereen houdt DB het hand boven het hoofd omdat het al zo lang geleden is. MOORD VERJAARD NOOIT !!! Was het jou zoon of dochter die zo koelbloedig was vermoord dan zou je anders piepen.


  Maak melding
 3. Berefoeroe tori nr 1 ik had honger maar hoef niet meer te eten van jou apenverhaal,hebben jij en lijder er zelf geen buikpijn van ?ddb kan niet eens zijn eigen zoon behoorlijk opvoeden(jawel in het slechte) en dan moet zo iemand het land leiden?lijder zou zeer goede cafebaas zijn geweest ,helaas voor Surinaamse volk had ddb wapens ipv biertap in handen maar een cafebaas is nog politicus zoals hij ook al voldoende heeft bewezen.Als bouterse bewijzen had van bijv santhoki dan had telegraaf ,cnn en nogmeer dit al allang gewWETEN of niet ?zie doekhie versus Somo .proberen jullie eens te denken voor het Surinaamse volk en niet voor lijder ,laat hij zijn eigen rotzooi opruimen.


  Maak melding
 4. ik ben het eens met nummer 4, ik vind het echt kortzichtig en dom van de mensen die de een na de andere domme argumenten naar voren brengen om die moordenaar de hand boven het hoofd te houden schandelijk vind ik dat .


  Maak melding
 5. Wanneer wordt die Brunswijk berecht,die heeft even zoveel bloed aan zijn klauwen.

  Is Nederland ooit berecht voor zijn misdaden?In Indonesie,Molukken,Ambon enz.enz.. En niet te vergeten in Suriname en niet zolang geleden denk aan de arbeidersopstanden 1930-1940,Anton de Kom,Dudel,enz.enz.Toen werden er ook arme arbeiders gedood door blanke gouveneurs.Daarom zal ik altijd PRO Bouterse blijven,zolang we in een onrechtvaardige wereld leven.
  Bouterse heeft er maar 15 gedood,heel erg,maar wanneer komt men op voor onze Helden van toen,wat hebben we aan een miezirige standbeeld van A.de Kom???Geeft me het gevoel dat Surinamers gauw zoet te krijgen zijn.


  Maak melding
 6. Wie niet terug kijkt en niets wil leren van het verleden en de daarin gemaakte fouten kan zich nooit ontwikkelen.
  Vandaar dat de NDP bestaat uit een verzameling ongeregeld en onopgevoede loosers.


  Maak melding
 7. 28-01-2008

  Suriname krijgt momenteel geen aandacht meer van de Nederlandse media.
  Men zit ongeduldig te wachten op het Kenia scenario/syndroom in Suriname.
  Ik zou zeggen hup Suriname, succes, pre- pre feti e kiri stong dojfi.
  Het is jammer genoeg geen doem scenario maar een constatering van de werkelijkheid.

  De rancuneuzen krijgen eindelijk hun zin, dan halen ze niet alleen de Nederlandse media maar ook de internationale pers. Misschien word Suriname dan wakker geschud voor de verdere toekomst dat men niet moet speculeren met de welzijn c.q. toekomst van het Surinaams volk. Sranan sa wini!! Neks no fout!!!

  p.s. vriend en vijand weet dat als de eindverantwoordelijken tot het uiterste/extreme gaan half Paramaribo word plat gebrand
  (dat Suriname in lichterlaaie staat als de egoïsme, opportunisme, arrogantie & rancune wint).

  Patriot!!!!


  Maak melding
 8. Neen,
  Wij Surinamers houden ons niet bezig met het rechtstreekse gevolg van het 8 december incident, namelijk de creatie van een binnenlandse oorlog, waarbij wel duizend zielen omkwamen. Waar praten we eigenlijk over????????


  Maak melding
 9. heel wat surinamers zijn erg tegenstrijdig of kortzichtig.Men vindt het geweldig als een surinamer een heel hoog internationale funktie bekleedt. Men vindt het geweldig als die persoon vanuit zijn funktie geld, goederen en ander economische belangen naar suriname doorsluist. Maar o wee als dezelfde persoon ook vanuit zijn funktieverantwoordelijkheid iets wat in suriname verkeerd is gegaan ook bespreekbaar maakt, is het dan niet goed. Deze groep surinamers kunnen niet verder kijken dan hun neus lang zijn. Daarom holt suriname steeds meer 8eruit.


  Maak melding
 10. Uitspraken van Surinaamse functionarissen zijn meestal politiek gekleurd. In het geval van A. Ramdien ook. Tegen dat licht moeten zijn uitspraken worden gezien. Er zijn een aantal manieren om te achterhalen wat er onder de bevolking van een land leeft. Dat zijn verkiezingen, referenda of representatieve opinie onderzoeken. Men kan geen gesprekken voeren met een aantal niet representatieve organisaties in Paramaribo (zoals OGV) en de bevindingen daarvan generaliseren naar de totale Surinaamse populatie. Dat is volksverlakkerij en manipuleren van de publieke opinie. Ramdien gaat voorbij aan de diverse opinie onderzoeken die aangeven dat een meerderheid van de ondervraagden niets zien in een rechtszaak maar eerder een waarheidscommissie willen hebben. In dezelfde opinie onderzoeken komt duidelijk naar voren dat een meerderheid van de ondervraagden niet geïnteresseerd is in de decembermoorden. Waar Ramdien echt de plank mis slaat is zijn uitspraak dat een kleine groep voor amnestie is. Stel dat alle NDP-ers amnestie zouden willen voor hun voorzitter. Dat zijn meer aanhangers dan van de VHP en NPS samen, dat is geen kleine groep. Tel voor het gemak de sympathisanten van sommige oppositie partijen bij op. Wat krijg je dan? Statistisch gezien zijn de uitspraken door hem gedaan onbetrouwbaar.

  Ramdien vergeet ook dat ondanks de fraude een meerderheid van de Surinamers niet op het front heeft gestemd. We moeten daarbij in gedachten houden dat het front de decembermoorden als verkiezingsthema had. Mocht Ramdien de term ‘decembermoorden’ hebben gebruikt dan heeft hij zich wel gediskwalificeerd als onafhankelijke rapporteur. Hij mag wel OAS afgevaardigde zijn, we weten allemaal wie de baas is van de OAS. Willen wij echt weten wat er onder de bevolking leeft dan moeten de machthebbers het aandurven om een referendum te houden.

  Met deze rechtszaak zal het recht niet zegevieren zoals de NL regering in een brief aan de tweede kamer beweert. Het recht kan alleen zegevieren in Suriname als een ieder die zich schuldig heeft gemaakt aan mensenrechtenschendingen in de jaren 80 en 90 (we laten de wreedheden begaan in de koloniale tijd en daarna even buiten beschouwing) voor het gerecht worden gesleept. Als dat niet gebeurt zal er een zekere spanning en gevoel van onrechtvaardigheid in de samenleving blijven bestaan dat onherroepelijk zal leiden tot nieuwe geweldsuitbarstingen, triest maar waar. Wait and See. Het vermoeden is dat het buitenland met name de voormalig kolonisator daar op zit te wachten. Dan kunnen ze tenminste zeggen, kijk ze bakken er niets van zo slecht waren wij ook weer niet en kunnen ze doorgaan met het leegroven van het land.

  De medestanders van het front waaronder de NL regering verzwijgen de vele mensenrechtenschendingen begaan door het Jungle Commando tijdens de binnenlandse oorlog. Hadden de slachtoffers van deze mensenrechtenschendingen geen broers, zusters, neven, kinderen, moeders? Waren zij geen zonen en dochters van Suriname? Dat is wat veel Surinamers dwarszit met deze rechtszaak. Het doodzwijgen van de gruwelheden begaan door de mederegeerders van Venetiaan


  Maak melding
 11. OAS ga lekker bij Front zitten hoor.
  Het is jammer dat deze site niet alle reactie’s plaatst…dat is jammer…anders wordt heel Su. wakker.
  Maar een ding ik heb een hekel aan liegers en bedriegers.

  En ik haat manipulator’s.
  Moest de bevolking de stad verbouwen om de wereld wijs te maken dat er een referendum
  moest komen.

  Nee toch, maar jij komt met een verhaal over rechtsgevoel.
  Waar men ondertussen weet dat er meer wraakgevoelens bij de nu zittende overheid heerst.


  Maak melding
 12. ALLES IS DESI’S SCHULD (AIDS)

  Als hij niet met een staatsgreep was begonnen en onschuldige mensen had vermoord hadden we nooit van ene Brunswijk gehoord !!
  Door DDB is dat allemaal begonnen, mensen vergeet dat NOOIT !!!!!

  ALLES IS DESI’S SCHULD (AIDS)


  Maak melding
 13. Holle vaten klinken het hardst. Vandaar dat DDB en zijn NDP-ers zoveel kabaal kunnen maken.
  laten we hopen dat het spoedig rustig wordt en we eindelijk echt aan de opbouw kunen beginne. Maar eerst dit proces en de anti corruptie wet er door.


  Maak melding
 14. Dit krijg je als er domoren aan de macht zijn……zij lopen maar te verkwanselen, morgen schreeuwen zij weer Amerika kom helpen …..Holland kom helpen…. Democratie in gevaar….stelletje boeven als voor’80.

  Bulldozer bende, schurkenbende, oplichtersbende.
  Wie wil wat weten van Front.


  Maak melding
 15. ik ben het ens met ramdien dat bij vele mensen de veiligheid een belanrijke vraag is , maar waarom vragen mensen zich daf omdat in het verleden is gebleken dat die mensen die de macht hadden zich aan geen enkele regels en wetten hield en dat men onder invloed van drugs en alcohol alles deed wat tegen de grondwet was , een van hoofd dader die bedreigd op podium nog steeds het wettelijk gezag als je dat deed in zij zogenaamde revo tijd kon je het vandaag niet meer vertellen om deze redenen kan het bij mij niet in dat er mensen in suriname zijn die deze man nog hoog hebben onvoorstelbaar iemand als bouterse die moet voor dec rest van zijn leven opsluiten


  Maak melding
 16. 8 december is geen issue. Het moet niet los worden gezien van de verrichtingen gedurende de koloniale tijd en de periode erna. Het Zoelenincident staat nog recht overeind en het einde is nog niet in zicht!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES