Bloemenberg voor ‘onmisbare bruggenbouwer’ Polanen

1

De hoeveelheid bloemen voor de maandag overleden dominee Rudy Polanen was zaterdagmiddag dermate veel dat er niet alleen sprake was van een bloemenzee en bloemenhaag maar ook van een bloemenberg, die was ontstaan bij zijn graf op de Nieuwe Ooster. De herdenkings- en uitvaartdienst van Polanen was buitengewoon indrukwekkend. De Koningskerk in stadsdeel Watergraafsmeer was afgeladen. In de hallen en buiten stonden drommen mensen te wachten, die applaudisseerden toen de kist naar buiten werd gedragen.

De dood van Polanen heeft ook op landelijk regeringsniveau indruk gemaakt. “Het heeft diepe indruk gemaakt in Nederland en Suriname”, liet de Nederlandse premier Jan Peter Balkenende weten in een toegezonden persoonlijke boodschap. “Ook voor mij is het gekomen als een grote schok.” Balkende zal Polanen herinneren als iemand “met het talent anderen te inspireren, die daarbij kracht en optimisme putte uit zijn diepe geloof.” Ambassadeur Urmila Joella-Sewnundun van Suriname bracht als ‘speciale afgezant’ een persoonlijke condoleance over van president Ronald Venetiaan, die in Paramaribo in de Grote Stadskerk de herdenkingsdienst bijwoonde. “Een zeer bijzondere Surinamer die ons is voorgegaan”, aldus Venetiaan.

In haar eigen toespraak benadrukte Joella-Sewnundun het ‘gezegende’ karakter van Suriname als land. “Echter worden wij vaak opgeschrikt door gebeurtenissen op menselijk vlak. De dood van dominee Polanen is hiervan een voorbeeld.” Zij memoreerde Polanen “als een geestelijke die midden in de samenleving stond en die zich bezig hield met maatschappelijke vraagstukken”. Zij verwees daarbij impliciet naar het onverschrokken opkomen voor de mensenrechten in Suriname, met name tijdens de militaire dictatuur, van de EBG-predikant. “Gerechtigheid en vrede mag worden beschouwd als de lijfspreuk van Polanen.”

Burgemeester Job Cohen van Amsterdam zette Polanen neer als een ‘pontifex’ – een bruggenbouwer. “Zo iemand kan je eigenlijk niet missen. Hij bezat ruggengraat en karakter. Cohen bedankte Polanen “voor het verkregen inzicht dat religie van essentieel belang is voor vele Amsterdammers”. De ontroostbare Weduwe Jetty Polanen las ‘het testament’ voor van haar overleden echtgenoot. “Een goed georganiseerde en levendige [EBG-]gemeente van zuivere christenen die zelfstandig met vooral krachtige onderlinge band en liefde voor elkaar.” Polanen overleed aan de gevolgen van een bloedvergiftiging en werd 64 jaar.

Voor een fotorijk verslag: ‘Amsterdams Venster’
(www.amsterdamsvenster.blogspot.com)

Polanen
Polanen
Polanen
Polanen


1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.