Geschil binnen Surinaamse marronstam houdt aan

6

PARAMARIBO, 26 jan – Het geschil binnen de stam der Saramaccaners houdt aan. Sinds de installatie van Belfon Aboikonie tot opperhoofd, is de ontkenning van zijn gezag niet afgenomen. Integendeel, het verzet heeft een dusdanige wending aangenomen dat een deel van de stam op het punt staat een nieuw opperhoofd aan te wijzen.

Jacob ‘Oezeni’ Amiena is volgens de Matjau-lo degene die aanspraak maakt op de kroonpositie van de stam. Bemiddeling helpt niet. “Verscheidene pogingen zijn ondernomen vanuit het ministerie en de granmans van de vier overige marronstammen, maar deze stuitten op onwil bij de groep Amiena”, zegt Ronny Pansa, topfunctionaris op het ministerie van Regionale Ontwikkeling, tegenover de Ware Tijd.

Het wordt de regering des te kwalijker genomen dat die Belfon’s troonbestijging heeft bezegeld. Dit wordt ervaren als partijdigheid. De Matjau-lo is één van de hoofdfamilies van de Saramaccaners. De invloed van de Matjau is aanzienlijk binnen de stam.
Pansa vindt dat hoe dan ook een oplossing gevonden moet worden om te voorkomen dat de Saramaccaners het straks moeten doen met twee leiders.

De regering zit een beetje met de kwestie in haar maag. Volgens Pansa blijkt nu dat dezelfde mensen die Belfon hebben voorgedragen, nu ook nauw betrokken zijn bij de rituelen die Oezeni aan de macht moeten helpen. Belfon is enige tijd na zijn benoeming gevangen genomen door tegenstanders. Na ingrijpen van de politie, heeft hij zich toegewijd aan zijn formeel werk.


6 REACTIES

 1. Laat Dombo-Rambo uit de buurt van problemen blijven.
  Jij weet anders is hij geen mens hoor.
  Geven jullie hem de kans om op het rechte pad te blijven.

  Nogmaals Dombo-Rambo uit de buurt,anders wordt hij Trouble-man.(scenario)


  Maak melding

 2. Ik heb het al een keer vermeld en geloof mij maar, de eenheid van verschillende stammen en onderling in het binnenland is soms ver te zoeken bij bepaalde van die mensen.
  Zolang dit niet recht getrokken wordt, zullen er vervelende situaties ontstaan.
  Zie Ronnie Brunswijk die verschillende mensen, en liefs zijn eigen volk heeft vermoord of laten vermoorden.

  Janny.


  Maak melding

 3. Regelmatig worden we opgeschrikt met berichten van rondtrekkende stammen in Suriname, die op oorlogspad zijn ,

  Een mooi voorbeeld hiervan zie je in de bloederige burger- /stammenoorlogen in Afrika waar totale chaos heerst en mensen (zelfs die met geweren) hun leven …

  Ik ben benieuwd ..wat Suriname grootste stam leider van NPS gaat doen…


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.