Aanpak belastingheffing over AOW in Suriname

21

De hoge belastingheffing over de Nederlandse AOW die men in Suriname moet betalen is meerdere malen bij de Surinaamse autoriteiten aangekaart voor een oplossing. De Surinaamse autoriteiten hebben tot nu toe geen oor naar gehad, waardoor de Stichting Ter Bevordering van Toerisme in Suriname (TBTS) noodgedwongen de Nederlandse Staat gevraagd heeft om haar verantwoordelijkheid te nemen en dit middels het “belastingverdrag ter voorkoming van dubbele belasting” met Suriname op te lossen.

“Door intensief lobbywerk hebben wij dit op de agenda van het Tweede kamer debat van a.s. woensdag gekregen”, aldus Chan Mohan, voorzitter van de Stichting TBTS. Samen met diverse andere Surinaamse organisaties zijn wij van mening dat de Surinaamse Staat ruim de gelegenheid heeft gehad om met een oplossing te komen, maar dit heeft nagelaten”, aldus Mohan.

Met steun van Harry van Bommel van de SP en Chantal Gill’ard van de PvdA hebben Chan Mohan en de zijnen de “belasting heffing over de AOW” op de agenda van de Tweede Kamer voor volgende week woensdag, 30 januari 2008, kunnen krijgen.

De meest voor de hand liggende oplossing die nu overblijft, is dat Nederland in het belastingverdrag met Suriname dit oplost. Nederland heeft immers in het belastingverdrag met Suriname, het heffingrecht over de AOW aan Suriname gegund. Door wijziging van dit heffingsrecht, zou Suriname geen belasting over de AOW mogen heffen (dit ter voorkoming van dubbele belasting). Een gepensioneerde met alleen een AOW hoeft in Nederland haast geen belasting hierover te betalen. Als je naar Suriname remigreert en ineens 38 procent belasting en 2 procent AOV-premie in Suriname moet betalen, dan hou je heel weinig over.

Het probleem was en is niet de belastingheffing in Suriname op zich, maar de hoogte van de heffingen. En tot nu toe heeft Suriname hier niets aan willen doen. “Wij pleiten voor een vrij personenverkeer tussen Nederland en Suriname en werken aan knelpunten die dit in de weg staan. Zo ondersteunen wij onderlinge acties en steunen elkaar waar het nodig is”, aldus Chan Mohan.


21 REACTIES

 1. Waarom zou je een melkkoe slachten. Niet reageren is het beste voor de Surinaamse overheid en zo kunnen zij dan hun tekorten dekken door de belasting op de arme Nederlandse Aower’s te heffen en dan nog 40% van hun magere aow. Als het 5 of 10% zou zijn zou ik zeggen dat het rieel is maar 40% nee. Dat is gewoon schande wat de Surinaamse overheid doen.

  ramsesV


  Maak melding

 2. Het is een goede zaak dat Hr Mohan bij ned aangeklopt heeft.
  Als su geen beslissing hierover wil nemmen
  laat ze dan advieseren door deskundigen.
  Je kan namelijk geen belasting betalen aan
  een AOW die al belast is.
  Dat is schurken streek.


  Maak melding

 3. Luister vrienden als de Surineds die corrupte boevenbende niet moet onderhouden wie gaat het dan wel doen. Ze moeten wel belasting innen, anders hebben ze geen inkomen.


  Maak melding

 4. f.r.armand saturinus, er wordt helemaal geen belasting geheven in Nederland over de AOW, de AOW wordt aan Suriname toegewezen en alleen daar belast. Dat is in het belastingverdrag tussen Nederland en Suriname geregeld. Overigens ontstaat het verschil tussen Nederland en Suriname helemaal niet omdat Suriname belasting heft, maar omdat Nederland bij AOW ers geen sociale premies meer heft (bijvoorbeeld voor de AOW). In de eerste 2 belastingschijven in het Nederlandse belastingstelsel wordt maar zeer weinig belasting geheven. De “fout” ligt dus in het Nederlandse stelsel, niet het Surinaamse.


  Maak melding

 5. Het is toch van de zotten dat de Surinaamse regering niet kan of wil begrijpen dat pensioen niet 2 keer belast mag worden!!!! ga goud en bauxiet maar meerdere keren belasten, maar gun de ouderen ook een goede oude dag!!!!!


  Maak melding

 6. Een tip voor de gedupeerde AOWers. Blijf op papier gewoon in Nederland wonen en ga steeds op en neer naar suriname. Ze hebben een hoop te zeuren over die surineds maar willen wel hun euro’s om groot te kunnen leven. je kan zien wie het er allemaal voor het zeggen hebben in suriname. Stuk voor stuk boeven en dieven van de eerste orde. Gelukkig weet de nederlandse regering wat er in suriname gebeurd. Die bakras slapen niet.


  Maak melding

 7. @CP De “fout” ligt dus in het Nederlandse stelsel, niet het Surinaamse.
  Hou toch op man, waar praat je over? In nederland wordt AOW niet belast maar zou deze wel belast worden dan is het een uitkering uit vroegere arbeid het verschil is dat Suriname dit ziet als inkomen uit arbeid en aldus deze pensionado’s aanslaat volgens de loon / inkomstenbelasting die vele malen hoger is.
  Het ligt dus m.i. aan Suriname om het klimaat gunstiger te stellen door bijvoorbeeld de percentages van nederland te handhaven want dat zou redelijker zijn (alsdan is het nog te hoog)


  Maak melding

 8. Ik begrijp die Surinamers nog steeds niet.
  Willen ze geld of willen ze geen geld? Vaak is dat mij niet duidelijk.
  Kijk, als jullie geld willen dan moeten jullie juist mensen naar Suriname lokken met allerlei mooie fiscale en overige faciliteiten. Deviezen is vaak belangrijker dan belastingen. Overigens de opmerking dat hoe meer geld deze mensen te besteden hebben hoe meer ze zullen kopen en dez te hoger de BTWopbrengsten zullen zijn. De staat zal dus niet verliezen. En als je hoge belasting heft jaag je deze mensen, die de motor van je economie kunnen zijn, juist weg. Om die reden gaan nu al een heleboel Surinaamse AOWers, bang geworden van Suriname, richting Ghana, Spanje of Portugal. Jammer, want dit kost Suriname niet alleen belastinggeld, maar ook deviezen. En als Nederland de heffing over de AOW annexeert, gaat het u gigantisch veel belastingopbrengsten kosten. Het wordt dus tijd dat u gaat leren hoe u met een spierinkje een haai kunt vangen. Ik wil u alleen maar attenderen op het multiplier- en acceleratoreffect die u macro economisch moet toepassen. Ga een cursus op dit gebied volgen.


  Maak melding

 9. Harry Bommel van de SP en Chantal Gillard van de PvdA ik ben trots op jullie dat jullie meehelpen.

  Maar hoe zit het met Letitia Griffith voelt die zich niet geroepen om de zaak te ondersteunen of zijn Surinamers alleen maar goed om op haar te stemmen? Wat een loser heeft ze soms een identiteitcrisis of heeft ze het te druk met haar bejaarde man.


  Maak melding

 10. ik vind het lager dan de laagste van de surinaamse overheid.men hoorde pas geleden op de ned tv programma dat in suriname jaarlijk voor 200 miljoen amerikaanse dollar aan goud gehaald word.en de olie nog.en de boxit.suriname staat op de 16e plaats wat berteft de rijkste landen.ik had nooit gedacht dat de sur overheid de aow zouden stelen van de mensen.suriname heeft maar een bejaardenhuis.zelf die kunnen ze niet zorgen.soms komen de bejaarden brood beleg tekort.


  Maak melding

 11. Wie dacht dat de slavernij voor Suriname was afgeschaft heeft het glad mis, want Nederland betaalt Suriname voor het door ons verrichtte werk in deze koude Holland. Moderne democatie, moderne slavernij.
  Het moet eens een keer afgelopen zijn.
  En wat doen de overige geleerden onder ons?
  Ze vullen hun zakken en weigeren het Surinaams volk wijzer te maken.
  We moeten hierover blijven protesteren.


  Maak melding

 12. Tje Gerda….het is dus weer de schuld van de slavernij…en boem daar komt de AOW op de proppen. Ik begrijp het niet…altijd weer die domme opmerkingen die niets te maken hebben met de topic. Applaus voor diegene die goede reacties gaven. Hoe het zit met de AOW weet ik niet maar ik wil geen melkkoe zijn van Suriname en Nederland, dus het beste is dat ik dan over een tijd lekker in Spanje krere krere en klaroen ga planten. Het groeit daat zo goed en de zon is zo lekker warm, plus er is zee en lekker eten, dus Suriname mis ik dan niet echt.


  Maak melding

 13. hoe rijke amtenaar ben je als je een paar potjes pinda kaas niet kan kopen voor je landgenoten die oud is geworden en zelf niets meer kan, zo een rijke amtenaar wil ik nooit worden.ze verdiennen geen menselijke waarde. het is te dom. te laag.te kortzichtig. zo een amtenaar zijn betekent.een vloek voor het volk. en het is vooral gemeen.


  Maak melding

 14. Goed zo Legoe, als het belast zou zijn in Nederland, maar dat gebeurd dus niet. Het wordt alleen in Suriname belast tegen de tarieven die ook door Surinamers betaald moeten worden. Waarom is Suriname een paradijs als iemand er op vakantie is, maar een boevenbende als je er gaat wonen en belasting moet betalen? Daarnaast bouw je alleen AOW in Nederland op als je een groot deel van je leven in Nederland hebt gewoond, niet echt loyaal aan Suriname ( en wat heeft goud hiermee te maken, dat is toch Surinaams goud? Of hebben Nederlanders met Surinaamse roots daar ook recht op? ). Ten slotte denkt John dat een klein bedrag aan AOW een multiplier effect heeft, dit gaat alleen op als het om mensen gaat die veel te besteden hebben of hun arbeid inbrengen. Daar vallen AOWers zonder pensioen dus niet onder.


  Maak melding

 15. @ Natalia,
  heb je wel goed gelezen waar over het gaat.
  het gaat om ouderen (AOW) mensen die in het verleden gewerkt hebben die zijn nu oud en hebben wettelijk gesproken recht op een AOW uitkering zo als afgesproken.godzij dank is het menselijk geregeld.de surinaamse regering ken geen menselijke regeling bovendien zijn ze nog bereid om andermans eten te stelen.het AOW is geen vetpot het is om je te onderhouden.naar mijn weten heeft gerda het niets verkeerd bedoelt het was een voor beeld hoe een eigen landgenoot je kan beroven en dan nog. ze zijn van de overheid. dit is heel luguber.


  Maak melding

 16. CP,
  Dat het recht om belasting te heffen over de AOW uitkeringen aan Suriname is toegewezen, betekent niet dat Suriname belasting keihard moet heffen. Dat heet internationaal belastingpolitiek. Op de Nederlandse Antillen wordt slecht 10% belasting over de Nederlandse AOW uitkeringen geheven. Antillen is op fiscaal gebied dus veel aantrekkelijker dan Suriname, die 40% heft.
  Ik weet niet hoeveel AOW-gerechtigde Surneds op dit moment in Nederland wonen maar vroeg of laat worden alle Surneds AOW gerechtigd. Laten wij voor de berekeningen het aantal AOW gerechtigde Surneds gemakshalve op 100.000 stellen’
  De uitkeringsbedragen bedragen per 1 januari 2018 voor alleenstaanden € 1.200 per maand en voor gehuwden 2 x € 800 per maand.
  Nu weten wij dat geen enkele Surinamer 100% AOW heeft opgebouwd dus mag u van deze bedragen gemiddeld 20% aftrekken.
  Nu het volgende: als Suriname het voor ons aantrekkelijk had gemaakt om te remigreren en wij hadden allemaal positief hierop gereageerd, zouden wij met zijn allen ongeveer (100.000 x 13 x 800) – 20% = € 832.000.000. (13e maand is vakantiegeld) Suriname jaarlijks aan deviezen hebben opgeleverd . Bij 200.000 remigranten het dubbele en bij 300.000 het driedubbele.
  Suriname zou geen leningen nodig hebben.
  Wat had Suriname moeten doen om het voor ons aantrekkelijk te maken en ons tot remigratie te verleiden?. Niet veel, maar goede huisvesting, goede gezondheidszorg en een veilige omgeving zouden mij zeker kunnen doen besluiten terug te keren.
  De vraag rijst natuurlijk hoeveel Surinamers intussen zijn geremigreerd , in de wetenschap verkerende dat Suriname ons geen van deze belangrijke zaken kan garanderen en daarbovenop ook nog 40% belasting heft.
  Ik durf een gokje te wagen en natuurlijk ben ik zeer benieuwd naar de echte cijfers, maar ik schat dit aantal op 10.000 remigranten, omdat ik weet dat een heleboel Surneds totaal gefrustreerd zijn teruggekeerd toen zij geconfronteerd werden met de harde Surinaamse situatie.
  Jammer, want ik heb jarenlang de Surinaamse politici gewezen op de grote slag die Suriname kon slaan als de remigratie zou slagen. Nu is er weer sprake van een gemiste kans voor Suriname omdat wij penny wise doch pound foolish denken. Ergo: wij moeten eens ophouden om in kruimels te denken.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.