maandag, mei 20, 2024
HomeOnderwerpenKunst en cultuurStandbeeld voor vader Suriname’s onafhankelijkheid

Standbeeld voor vader Suriname’s onafhankelijkheid

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 23 jan – Er komt een standbeeld voor Henck Arron, de eerste premier van het onafhankelijke Suriname. De ‘vader van Suriname’s onafhankelijkheid’ wordt vereeuwigd door kunstenaar Erwin de Vries. Het wordt een drie meter hoog monument.

“Dit is een opdracht van de regering”, zegt De Vries in Suriname Vandaag. Ook van vakbondsleider en politicus Fred Derby zal een standbeeld worden gemaakt. Het beeld van Aaron is reeds in klei gevormd. Het gieten in brons zal in Nederland gebeuren. “Ik heb de gieter gevraagd naar Suriname te komen”, aldus De Vries. De mallen zullen dan door gieter Gerard Stijlaart meegenomen worden naar Nederland.

Henck Alphonsus Eugène Arron is onder meer voorzitter geweest van de Nationale Partij Suriname, NPS. Hij kondigde op 15 februari 1974 als premier aan dat Suriname “niet later dan ultimo 1975” onafhankelijk diende te worden. De onderhandelingen met Nederland werden door hem zelf geleid. Zijn regering werd afgezet tijdens de militaire coup van 1980. Arron overleed in 2000 op vierenzestigste leeftijd in Nederland.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

27 REACTIES
 1. Jammer dat het beeld en mogelijk ook de andere beelden in Nederland gegoten moeten worden.Een gemiste kans voor de werkgelegenheid in SME.Is er niet een mogelijkheid het alsnog in SME te laten doen desnoods met de kennis van de nederlandse gieter?Mogelijk krijg je dan vervolgopdrachten en mogelijkheden om een stukje werkgelegenheid in SME te ontwikkelen.
  Bart


  Maak melding
 2. Geweldig, een standbeeld voor Henck Arron. Maar het door die prutser Erwin de Vries te laten maken is weer een misslag. Kijk maar wat hij gemaakt heeft van Mr. Jagernath Lachmon. Dat ‘ding’ dat daar staat is toch niet ons aller gewaardeerde Lach?
  Kijk naar standbeelden van mr.dr.Victor de Miranda (achter het ministerie van Financiën) en naar het beeld van Jopie Pengel op het Onafhankelijkheidsplein. Dat zijn pas standbeelden. Dat is vakmanschap. En dat is absoluut niet het pruitswerk van De Vries.
  Regering van Suriname: kom alsjeblieft terug op uw besluit!!


  Maak melding
 3. DE VADER VAN SURINAME’S ONAFHANKELIJKHEID

  Tijdens de Tweede Wereldoorlog zat hij gevangen vanwege zijn nationalistische activiteiten. Na die oorlog studeerde hij rechten aan de Vrije Universiteit in Amsterdam en was hij in 1951 betrokken bij de oprichting van de Surinaamse culturele vereniging ‘Wie Eegie Sanie (lees: Wi Eygi Sani).

  Na terugkeer in zijn moederland Suriname in 1954 vestigde hij zich als advocaat in Paramaribo. Daarnaast was hij in Suriname ook politiek actief. Zo stichtte hij in 1961 de Nationalistische Beweging Suriname (NBS), die in 1963 opging in de Partij Nationalistische Republiek (PNR).

  DE ‘PARTIJ NATIONALISTISCHE REPUBLIEK’ DE PNR ONDER LEIDING VAN DE ADVOCAAT EDUARD BRUMA, WAS DE EERSTE BEWEGING DIE STREEFDE NAAR ‘ONMIDDELIJKE ONAFHANKELIJKHEID’ VAN DE KOLONIE SURINAME VAN NEDERLAND.

  De PNR onder leiding van Eddy Bruma streefde in 1963 naar onmiddellijke onafhankelijkheid van Suriname, terwijl de NPS onder leiding van Johan Adolf Pengel dat pas op lange termijn wilde. De VHP onder leiding van Jaggernath Lachmon was tegen elke vorm van onafhankelijkheid van Nederland.

  In dat jaar behaalde de PNR bij de Staten-verkiezingen geen zetel. Bij de verkiezingen van 24 oktober 1969 haalde de PNR wel een zetel, waarna Bruma als Statenlid oppositie voerde tegen de regering onder leiding van premier Sedney. Verder was hij voorzitter van de in 1970 opgerichte vakbond Centrale 47 (C-47), een tegenhanger van de meer aan de NPS gelieerde Moederbond), totdat hij werd opgevolgd door Fred Derby.

  In 1973 was de PNR één van de partijen die deel uit maakte van de Nationale Partij-kombinatie (NPK) die 22 van de 39 zetels haalde. Na die verkiezingen was Eddy Bruma vier jaar lang de minister van Economische Zaken in het kabinet-Arron (NPS). Uiteindelijk werd tijdens die regeerperiode het ideaal van Eddy Bruma verwezenlijkt: Suriname werd dankzij het ideaal van Eddy Bruma, op 25 november 1975 een Onafhankelijke Republiek.

  In oktober 2000 werd Bruma thuis overvallen waarbij hij een schedelbasisfractuur opliep. Enkele weken later overleed hij in het ziekenhuis aan zijn verwondingen. Bij zijn staatsbegrafenis hield onder andere president Ronald Venetiaan van Suriname een toespraak. Eddy Bruma werd 75 jaar.

  Laten wij de geschiedenis niet verdoezelen.


  Maak melding
 4. Inderdaad wel overdreven, natuurlijk is het verschrikkelijk wat er is gebeurd maar dan kan je natuurlijk voor alles en iedereen een standbeeld maken..

  Als je een standbeeld wil oprichten voor alle Surinamers die zich verkeerd begrepen, slachtoffer of, jawel, ge-de-mo-ni-seerd voelen, dan is dat dus voor alle Surinamers.
  Da’s namelijk onze nationale hobby geworden.

  Altijd dat gel*l
  achteraf…………….geweldig, een standbeeld……hebben de duiven weer wat om op te schijten………………………net als de rest van Suriname die schijt heeft aan wat er zoal om hen heen gebeurd aan onzin.


  Maak melding
 5. WTF gaan ze een standbeeld voor arron maken.Kom op zeg,door zijn handelingen is suriname nu in een slechte positie hij en de NPS wilden toch zo graag onafhankelijkheid. Kijk waar Suriname nu zit,dankzij hun incompetente regeerwijze diep in de shit.

  Het was te wijten aan aaron’s arrogante gedrag t.o.v. de militairen dat o.a. de oorzaak was voor de staatsgreep en daarna de neergang van surinames economie.

  Het was Arron die heftige fraude pleegde bij de verkiezingen van 1977, democratisch was die man dus echt niet.

  Wat heeft hij met alle ontwikkelingsgelden gedaan, hij heeft ze verkwanseld. Al z’n corruptie hadden destijds bij de burgers de afkeer tegen z’n regering gevoed. Geen wonder dat de militairen in het begin werden bejubeld door het surinaamse volk toen ze macht overnamen.

  Hij had de onafhankelijkheid doorgedrukt en geen rekening gehouden met de gevoelens die destijds leefde bij de hindoestanen en de javanen. Meneertje wilde perse onafhankelijkheid om ervoor te zorgen dat de hinoestanen nooit de politieke macht zouden overnemen. Kijk hoe het nu gaat met Suriname. Lachmann had absoluut gelijk om in 1975 tegen de onafhankelijkheid te zijn maar arron en co. wilden niet luisteren ze dachten ckr dat ze het beter wisten. Wel al die creoolse presidenten en machthebbers hebben Suriname niet bepaald tot ontwikkeling gebracht.

  Ik ben geen Bouta-fan maar als er een standbeeld komt voor Arron dan moet er ook eentje komen voor Bouta, Brunsje, Soemita,Bosje, Vene etc etc etc.


  Maak melding
 6. Het wordt een 3 meter hoge standbeeld van BRONS dat wordt betaald door de Surinaamse regering. Dat is toch zo een grote geldverspilling van Vene. Met dat geld hadden ze liever een paar hongerige schoolkinderen eten kunnen geven. Maar nee nee bigi lip Vene wilde perse z’n voorganger eren.
  Typisch bokito achtig gedrag, wel geld overhebben om standbeelden opterichten maar niets doen aan de noden van het volk.


  Maak melding
 7. Zonde voor het geld.
  Gebruik het liever om de stad te verfraaien. Corrupte Oplichters verdienen dit niet!!!
  Herinnerd U zich de zaak in Miami. Hoe is deze zaak afgelopen?


  Maak melding
 8. Belachlijk voor woorden, deze dezelfde Aaron heeft suriname naar de klote geholpen na 1975, daarvoor was suriname een prachtig land, wij kenden geen zwervers, moordenaars, corruptie en noem heel wat op.
  Pienaren kwam in suriname niet voor. Wij surinamers hebben een geschiedenis sind de onafhankelijk, dankzij Aron is het land naar de verdoemenis. Dus geen standbeeld, maw straks krijgt Desie ook een standbeeld voor de december moorden en wie volgt daarna !!!!!!!!!!!!!!!!!
  laat mij niet huilen van verdriet
  kijk naar de tehuizen in suriname, geef en steun de armen van suriname dit noem ik een standbeeld van 10 meter hoog waard.
  Dus venne, geen standbeeld voor Aron en consorten, maak je niet jopie popie
  Jappiepinder Sing Goes


  Maak melding
 9. EEN ‘NESTOR’ IN BESTUUR EN POLITIEK

  Een Nestor in bestuur en politiek is in het algemeen de functionaris met de meeste dienstjaren (senioriteit) in het betreffende politiek orgaan. Bij een gelijk aantal dienst- of zittingsjaren telt het eerste jaar van verkiezing c.q. benoeming en anders het oudste in leeftijd.

  Let op; is men tussentijds een of meer jaren of termijnen uit het orgaan weggeweest dan tellen die jaren niet mee bij het bepalen van het werkelijke ambts- of dienstverband.

  DE GEDACHTE OMTRENT SURINAME’S
  ONAFHANKELIJKHEID, WAS HET ERFGOED VAN
  NIEMAND MINDER DAN EDUARD BRUMA.

  Na de Tweede Wereldoorlog studeerde Bruma rechten aan de Vrije Universiteit in Amsterdam en was hij in 1951 betrokken bij de oprichting van de Surinaamse culturele vereniging ‘Wie Eegie Sanie’;(lees: Wi Eygi Sani). Een van de belangrijkste grondleggers van de ‘Wi Eygi sani gedachte’ was de Surinaamse onderwijzer Julius Koenders.

  JULIUS GUSTAAF ARNOUT KOENDERS

  Julius Gustaaf Arnout Koenders (Paramaribo, 1 maart 1886 — 17 november 1957), was een Surinaams onderwijzer en fervent activist voor het Sranantongo. Hij was kleinzoon van grootouders die slaven waren geweest. Hij was met zijn vereniging ‘Pohama’ een fel voorvechter van het Sranantongo en de Afrikaanse-Surinaamse cultuur. Koenders heeft grote invloed gehad op auteurs als Trefossa, Michaël Slory en vooral Eddy Bruma.

  EDDY BRUMA WERD DE ‘NESTOR VAN DE
  ONAFHANKELIJKHEIDSGEDACHTE’ VAN SURINAME
  OFTEWEL DE ‘VADER VAN SURINAME’S
  ONAFHANKELIJKHEID’.


  Maak melding
 10. Standbeelden van alle wijlen politici moet de regering eentje hebben,niet te vergeten,ook de strijders(weggelopen slaven)van toen.,van de hindoestanen,javanen die in opstand kwamen tegen de zg.kontrakt-arbeid.Wie weet krijg de levende Somo,Vene,Brunswijk en zo ga maar door er een.Paramaribo en omgeving zal dan vol staan met standbeelden,gelijk als de hele regering,dat nu een standbeeld is geworden.Ze kunnen toch haast niets meer doen dan te starend kijken.


  Maak melding
 11. Lukuman,

  kan je ook zo`n goede column plaatsen over dhr louis Doedel? De man die door de vader van Gerard Spong zonder medisch indicatie zijn levenlang werd opgesloten in LPI. Alleen om de koloniale gouverneur van toen te behagen.

  Dhr Doedel was een prominente vakbondsleider in de koloniale tijd wat bepaald niet makkelijk was toentertijd. Misschien krijgt hij ook een standbeeld zoals pater Weidman/ Anton de Kom.


  Maak melding
 12. Rewa: wordt gek helemaal gek, hij moet een VHP’er zijn …zij willen toch zo graag terug bij Holland…iemsabie.

  Maar Oom Ro. dat ding is Eddy Bruma toch of niet.
  Henk.A. wel maar de echte man was Eddy.B.


  Maak melding
 13. Wel,,,,,, zou wel trots zijn als ze een standbeeld zouden maken ten behoeve van het surinaamse gemeenschap die steeds achteruit gaat.
  Standbeeld van geroofde staatsgelden door bepaalde lieden
  Sinds de onafhankelijheid zijn we juist achteruit gegaan klootjes
  groetjes


  Maak melding
 14. ongelofelijk zoiets. Hoe is dit in godsnaam mogelijk?
  Wanneer komt er standbeeld/monument van de onafhankelijke leed van suriname? SML failliet, Marienburg failliet, Surland failliet, Bruynzeel failliet. Lang leve de NPS.
  Deze arron is de grondlegger van het moreel verval in suriname. Armoede, roofmoorden, criminaliteit, drugsbaronnen, verkrachtingen en noem maar op. We moeten rouwen om de onafhankelijkheid maar ja hebt nou eenmaal mensen die van dag tot dag leven lekker feesten en beesten maar future no way.
  wanneer komt er een standbeeld van ronny brunswijk de living legend die nooit een schoolstoel verwarmd heeft en tot parlemenstlid heeft geschopt?


  Maak melding
 15. lukuman gefeliciteerd je hebt je puur hollandse naam buitenman veranderd eindelijk.
  Hoe voel je je nu?
  Suriname is economisch afrika ge-evenaard ga lekker bigi pokoe dansen en blijft bruine bonen met zoutvlees serveren voor de nps.
  Bigi kaaimang kaaimang kaaimang bigi kaaimang djompa liba barie chewe chewe.


  Maak melding
 16. alweeeeeer een standbeeld van een landverkoper??????????????/ papa lach die lacht de VHP nog steeds uit dat hij zolang de voorzitter was, En plotseling gaat papa H. Aron weer opstaan en meelachen met papa lach voor de onafhankelijkheid van arme Suriname.


  Maak melding
 17. Ik ben de 19 jarige klein zoon van George Hindori..Ik heb hem nooit gekend maar van wat ik heb begrepen was hij een geweldige man.
  Get is mijn levens missie om een standbeeld van hem te plaatsen op het onafhankelijksheid plein.


  Maak melding
 18. tja dit werkt op mijn lachspieren….de kwalificatie ‘vader’ van Suriname????? is natuurlijk zwaar overdreven….de kwalificatie ‘boef’ van de natie is meer op z’n plaats…net als de overige bandieten!!!!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES