maandag, juni 17, 2024
HomeOnderwerpenEconomieEx-directeur Suralco: bauxietbeleid Suriname laks

Ex-directeur Suralco: bauxietbeleid Suriname laks

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 22 jan – Het regeringsbeleid holt achter de feiten aan wat betreft de bauxietsector. Dit zegt Henk Ramdien, oud-directeur van bauxietmaatschappij Suralco. Waar nu pas een geïntegreerde industrie geëist wordt, kon die al lang gevestigd zijn. Suralco had al in 2002 een aanbod gedaan in die richting.

Er zou ruim drie miljard dollar geïnvesteerd worden in West-Suriname. “Het was een strategische investering”, zei Ramdien in het actualiteitenprogramma Kaal Aaj Aur Kaal. De bedoeling was behalve het mijnen ook de raffinage en verwerking plaatselijk te verrichten. Maar Suriname heeft te lang gewacht met antwoorden. Uiteindelijk zag het bedrijf zich gedwongen tot een joint venture.

Nu zal samen met BHP Billiton gemijnd worden in West-Suriname, als het tenminste tot een akkoord komt met de regering. Zover is het nog lang niet. Minister Rusland van Natuurlijke Hulpbronnen staat op een geïntegreerde industrie. De maatschappijen vinden dat veel te duur en willen zich beperken tot het mijnen. Suriname eist ook aandelen in de operaties.

Rusland wil de laatste restjes Surinaamse bauxiet zo duur mogelijk verkopen. Suriname moet kunnen meeliften met de hoge prijzen voor aluminium, het eindproduct van bauxiet. In 2002 was de onderhandelingspositie van Suriname aanmerkelijk zwakker dan nu, gezien de toen lage marktprijs. De effecten moeten ook na veertig jaar merkbaar zijn, als alle voorraden op zijn. Ramdien spreekt toch van een gemiste kans.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

10 REACTIES
 1. Ai meneer Gregory , in 2002 was u niet in beeld, maar nu kunt u gewoon aandeelhouderschap eisen.

  Als het niet kan, de Chinezen vragen om de bauxiet te mijnen en te produceren , plaatselijk, met werkgelegenheid te creéren.

  No mék grap-grap, die boyszz maken het geld, en u blijft met uw mond op , vol tanden, naar al dat export-deviezen gapend kijken.

  Werkgelegenheid endelijk voor de suri’s.
  Gregory , véél geluk en voorspoed met deze handelingen. Amerikanen eindelijk weg uit Surinen. Joint Venture met China – Holland beginnen. Is frisser dan met die luchtvervuilende amerikanen bezig te zijn.

  Vriendelijke Groeten,…..


  Maak melding
 2. BAUXIETBEDRIJF SURINAME “LAKS”, EU-FINANCIERING “LASTIG”, REGIONAAL ONDERZOEKSPROJECT DOOR SURINAME “VERPEST”, RIJSINDUSTRIE SURINAME “SPEELT WEINIG IN” OP KANSEN ENZ. ENZ. HET GEVOERDE REGERINGSBELEID VAN DE REPUBLIEK SURINAME, STAAT MOMENTEEL ONDER SUPERVISIE VAN DIVERSE KLEINE EN MIDDELGROTE POLITIEKE ORGANISATIE O.L.V. EEN PRESIDENT, DHR. RONALD VENETIAAN.

  WAT IS ‘CORDON SANITAIRE’ EN WAT ZIJN DE ‘NEGATIEVE EFFECTEN’ (GEVOLGEN) DIE DAT HEEFT OP VOORNAMELIJK ONTWIKKELINGSLANDEN IN BIJVOORBEELD AFRIKA (ZIE MOMENTEEL DE SITUATIE IN NIGERIA) EN IN EEN MOMENTEEL RELATIEF VOORLOPIG NOG KALME SITUATIE IN DE REPUBLIEK SURINAME.

  Een ‘cordon sanitaire’ is een techniek waarbij mensen of politieke organisaties, een zogenaamde ‘ongewenste of gevaarlijke’ situatie proberen te isoleren, door er een ‘beschermende kring’ rondom te leggen. Men gebruikt daarom ook het woord ‘schutkring’.

  In de veehouderij bijvoorbeeld gebeurt zoiets wanneer ergens een besmettelijke ziekte, bijvoorbeeld varkenspest of vogelpest, uitgebroken is. Niemand mag dan nog dieren van en naar dat bedrijf vervoeren, en andere contacten worden ook tot het ‘strikte minimum’ beperkt.

  In de ‘Internationale Politiek’ wordt soms een handelsembargo als ‘cordon sanitaire’ uitgevaardigd. Diplomatieke contacten en internationale handel, worden dan tot een ‘strikt minimum’ teruggeschroefd. Een voorbeeld was het Irak van Saddam Hoessein na de aanval op Koeweit.

  In de ‘Binnenlandse Politiek’ spreekt men van een cordon sanitaire, als men een groep of een initiatief consequent negeert en weigert bij zaken te betrekken. Hoewel het hetzelfde beoogt, is het het tegenovergestelde van ‘repressieve tolerantie’. De bedoeling is die persoon of groep buitenspel te zetten. Volgens sommigen is deze tactiek niet democratisch. Om diverse redenen wordt hiernaar teruggegrepen, bijvoorbeeld:

  – Men heeft met onderhandelingen geen akkoord kunnen bereiken;
  – De meningen liggen te ver uit elkaar;

  Deze methoden worden in de politiek regelmatig toegepast als men de tegenpartij wil laten aanvoelen, dat haar houding, mening of politieke inbreng, niet op prijs gesteld wordt.

  Een ander ernstig gevolg voor vooral ontwikkelingslanden is tevens; de uitluiting van ‘gekwalifiseerd hoogopgeleidkader’ bij een ‘gedegen’ ontwikkelingsproces van een land. En deze vorm van uitsluiting heeft als tweede gevolg dat door de uitsluiting en zelfs het vertrek van dit kader naar het buitenland, het er toe leidt dat projecten en/of innitiatieven van regeringswege regelmatig genoeg mislukken.

  In de Republiek Suriname is dat momenteel heel sterk merkbaar.


  Maak melding
 3. 22-01-2008

  Zienswijze en juridische aantekeningen in deze zaak.

  Door Doctor BIGI SKRIFI AND THE BAD MEDICINE

  Wat is de eigendom? Hiermee bedoel ik de vervallen en zo onevenredige oude bauxiet contract van jaren 0.

  Nu de oud directeur klaagt over de wijs geworden minister, heb ik het gevoel, dat”” eigendom diefstal was”” natuurlijk een innerlijke teleurstelling.
  Want wie diefstal erkent, doet dit op basis van de zo oneveredige oude contracten (eigendom).

  Nochtans was de bedoeling duidelijk genoeg.Eigendom in de vorm van vermogen, en dan in het bijzonder van kapitaal dat geinvesteerd is in produktsiemiddelen, is het product van inspanningen van de gehele gemeenschap, van de arbeid van duizenden. Nochtans wordt dit kapitaal als prive-eigendom autokraties beheerd door enkelingen, die dus profiteren van de diefstal van arbeid van anderen.
  Hier vindt men reeds de kern van de meerwaarde: op de geleverde arbeid gestolen, de opbrengst ervan wordt niet geheel uitbetaald, en de rest wordt ontvreemd om als prive-eigendom te worden belegd.

  Dat de oud directeur een ding goed moet begrijpen van de actie van de minister.
  WANNEER RECHTVAARDIGHEID EN GERECHTIGHEID VAN LAND EN VOLK WORDT GEDIENDT; DAT DE ONENIGHEID MET DE GROTE INTERNATIONALE BEDRIJVEN PAS GOED BEGINT,zodra het om praktiese kosekwenties en toepassingen gaat.
  Zowel de begripsuitleg als de praktiese uitwerking verdienen nu aandacht.Law en order in zaken.

  Voor de duidelijkheid de minister hoeft niet alles te aksepteren dat nadelig is voor land en volk en nationale trots.

  Dus oud directeur er waait een andere wind dit keer.

  STOF TOT NADENKEN VOOR DE GRASS ROOTS

  GENADE EN ZEGEN VAN GOD EN CULTUUR

  Groet, ik Docter BIGI SKRIFI


  Maak melding
 4. Wie doorbreekt deze vicieuse cirkel.

  Hoe??

  Waarmee te beginnen ????

  Het volk moet als brede volksbeweging haar boontjes nu zelf gaan doppen.

  Wie geeft de voorlichting en hoe????


  Maak melding
 5. Een gemiste kans voor suralco zal de heer Ramdien bedoelen.
  Als ik nu lees dat suriname een beter onderhandelingspositie heeft dan toen de hr ramdien’s oud werkgever aan bood voor een geintregeerde industrie.


  Maak melding
 6. De wereld staat echt niet te wachten op suriname.
  Denken ze in suriname dat het de enigste plaats is met bauxiet? Kijk maar rustig wat er met Guyana en al hun bauxiet reserves is gebeurt.
  Het is natuurlijk prima dat Rusland er een geïntegreerde industrie wil maar net zoals meneer Ramdanie zegt: “Suriname holt achter de feiten”.
  De Suralco heeft al plannen een raffinaderij op te zetten in Trinidad met heel goedkope energie.


  Maak melding
 7. Heeft deze meneer Ramdien al die tijd zitten slapen of heeft hij een gouden handdruk gekregen om een tijd lang niet te praten over Bauxiet in Suriname en niet ermee te bemoeien.
  Ik vindt het heel verdacht.
  Suralco en billiton hadden goed gepland om in 2007 al alles rond te krijgen met de regering en zou dus meneer Ramdien geen commentaar hoeven te geven over beleid etc.
  Maar de regering heeft een beetje zitten rekken om dit keer een goede overeenkomst met meer inkomsten voor de regering te bewerkstelligen en volgens mij is door die situatie de periode om zijn mond dicht te houden (van Suralco)voorbij voor de heer Ramdien.
  En nu begint hij te praten.
  Onder zijn directeurschap zijn potroams in suriname(paranam gesloten) en de productie van alumuminium omlaag gebracht waardoor Suriname heel veel heeft misgelopen op leavy-inkomsten.
  Onder het mom van goede management is heel veel weggedragen uit Suriname en wat heeft meneer Ramdien gekregen? een award van “Good Managemant” zo heeft hij Suriname willen verkopen.
  Al het waste wat vrijkwam bij de productie is op een rare manier verder verhandeld.

  Ik zou bijna zeggen.
  Als hij goede bedoelingen heeft moet hij als Jharap van Staatolie gedragen en de hrachten aan ons Suriname blijven geven op zijn gebied.
  Van een afstand schreeuwen en niks doen lijkt mij een zoon in het woestijn van suriname.

  Ik moest dit als een rechtgeaarde Surinamers en een echte natinalist kwijt.

  Papo


  Maak melding
 8. De zoveelste opspraak over het beleid in Suriname,dit jammer genoeg altijd ten nadele van het Land,en aangegeven door iemand die verstand van heeft over het bauxiet gebeuren.De miljarden die men wilde investeren in het westen van Suriname.,waar de toenmalige regering kort na 75 met de pet er naar gooide,en miljoenen nf.over de toonbank had “gegooid”heeft men dit gewoonweg “afgeslagen”.Met de mooie woorden van de minister leven we nu 6 jaren verder zonder enig noemenswaardige rendemend dan het aanbod van toen,wel is er sprake van een stagnerende ontwikkeling.West Suriname zou nu veel meer betekenen,dan nu het geval is,en de Volk zou hiervan profiteren. Of wil de minister de “restjes” die er nog zijn voor “miljarden”kwijt willen.


  Maak melding
 9. Bauxiet moet nu als droge vis worden verkocht.

  Wie wil hoeveel ton met welke gehalte.

  En al het geld blijft in Suriname.
  Niemand moet een contract krijgen.

  PApo


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES