Rijstindustrie Suriname speelt weinig in op kansen

3

PARAMARIBO, 21 jan – De lokale rijstindustrie speelt nog onvoldoende in op nieuwe kansen en ontwikkelingen op de wereldmarkt. Dit zegt minister Kermechend Raghoebarsing van Landbouw Veeteelt & Visserij, LVV. Het herstel van de sector na jaren van neergang vordert weliswaar gestaag. Maar het moet sneller om zoveel mogelijk te kunnen profiteren.

De boeren, verwerkers en exporteur doen allen hun best om de sector omhoog te stuwen. De productie is danig opgelopen de afgelopen jaren. Nu de markt aantrekt, is dat des te meer een uitdaging. “Surinaamse ondernemers moeten kunnen meeliften met de hoge prijzen op de internationale markt voor rijst”, zegt Raghoebarsing. De overheid levert zal niet nalaten zijn deel te leveren.

Onder meer wordt gewerkt aan de infrastructuur om vooral het transport te vergemakkelijken. “Hoewel er een gebrek is aan goed zaaizaad, zal dit niet voor problemen zorgen”, aldus Raghoebarsing. Knelpunt vormen nog het gebrek aan oogstmachines en kunstmest. Bekeken wordt onder meer kunstmest uit Marokko te krijgen, nu de leverancier uit Trinidad het te vaak laat afweten.


3 REACTIES

  1. Zonder goed zaaizaad(ADRON),infrastructuur,machines en andere met de rijstbouw aanverwante zaken,speel je inderdaad niet mee met het internationale markt.Het beleid ,dat niet doorzichtig is.,denk maar aan kunstmes.,dan zijn het alleen maar lege tonnen.Dat er een schaarste is aan kunstmest is niet nieuw,het speelt al jaar en dag en pas nu gaat men naar een nieuwe exporteur zoeken,hoe ga je dat verklaren.Ook het niet kunnen benutten van de bestaande arealen dat in de duizenden ha oploopt,is ook op Uw bord en het speelt ook al een hele tijd.Dit zijn maar enkele van de zovele problemen in de rijstsektor.Dit alles brengt met zich mee dat Surinaamse rijst moeilijk kan concureren met het buitenlandse.Genoeg huiswerk voor in de komende 2,5 jaren.


    Maak melding

  2. Dit komt door het beleid van nps.
    Kijk maar naar de andere bedrijven zoals sml, surland, mariënburg, bruynzeel allemaal failliet. Men heeft bewust niet geïnvesteerd in de rijstsector vanwege een bepaalde bevolkingsgroep die daar woont. Venetiaan heeft enkel in het binnenland geínvesteerd alwaar zijn soortgenoten wonen dit is heel erg evident. Het binneland is hij venetiaan aan het civiliseren.


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.