VS niet warm schuldenlast Suriname te verlichten

27

PARAMARIBO, 19 jan – Washington is niet meteen geneigd Suriname’s schuldenlast te verlichten. Dit zegt minister Humphrey Hildenberg van Financiën. De restantschuld van zo’n zeventig miljoen dollar moet binnen redelijke termijn worden opgelost. Ruim vijftig miljoen dollar is al afgelost. Suriname is best in staat over de brug te komen, is het formele standpunt in Washington.

Dus is praten over verlichting bij voorbaat uitgesloten. Van gedeeltelijke kwijtschelding, zoals succesvol is bedongen bij andere schuldeisers, willen de Amerikanen al helemaal niet weten. ”Van alle schulden, zowel het geleende bedrag, de rente als de boeterente, moet tot de laatste cent terugbetaald worden”, zegt Hildenberg tegenover de Ware Tijd. De boeterente is het gevolg van wanbetaling.

De schuld loopt al zeker twintig jaar. Het trouw terugbetalen van de laatste jaren wordt nu als argument aangehaald voor het weigeren van herschikking. Suriname kan terugbetalen, omdat het rijk is. De positieve kredietratings zouden dat alleen maar bevestigen. Enrico Abrahams, directeur van het Bureau voor de Staatsschuld, ziet een soepele regeling met Washington uiteindelijk wel loskomen.

Suriname heeft alleen te lang gewacht met terugbetalen. Waarschijnlijk willen de Amerikanen eerst actie zien. “We zijn goed bezig”, zegt Abrahams over het terugbetalingsbeleid. De schuld is teruggelopen van ruim vierhonderd en negentig dollar vorig jaar naar ruim driehonderd en tachtig miljoen. Er is afgelost bij de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank, China, India en de Nederlandse Investeringsbank voor Ontwikkelingslanden.


27 REACTIES

 1. Amerika heeft gelijk om niet zomaar schulden kwijt te schelden!! moet Suriname hun goud maar niet in de aanbieding doen, ze kunnen geld genoeg verdienen om ook hun betalings plichten te kunnen voldoen!!! Maar daarbij heb je wel een gezonde visie en kennis nodig om alles uit de kast te kunnen halen!!!!


  Maak melding

 2. Hahahahahahahahahahaaaaaaaaaaaa, een grote mond wij zijn de 17e rijkste lande op deze aardbol.

  En nu bedelen om kwijtschelding?????????

  De Amerikanen hebben gelijk jullie ezels.

  Gewoon betalen en je hersens gebruiken zodat jullie niet meer door poep moeten..


  Maak melding

 3. Wat is er allemaal met het geld gedaan? Is het tot op de $ (srd) nauwkeurig te verantwoorden? Geen wonder dat een aantal surinamers de afgelopen 20 jaar zo rijk zijn geworden. Vandaar dat Amerika z’n geld terug wilt hebben. Niet alles is besteedt aan land en volk, nou ja volk, een kleine groep.


  Maak melding

 4. Zij wij vrienden of niet !!!! Ik dacht dat wij vrienden zijn……als ik Pres. was had ik jouw direct, met al jouw oorlog’s tuig uit het land Su. weggejaagd.


  Maak melding

 5. Eist de VS om flink te betalen voor zijn zogenaamde oefening bij Moengo,( als niks jullie kunnen weerhouden om het land in de uitverkoop te doen ) dan kunnen jullie je schulden bij de VS ermee aflossen.Was ding nanga ding egi fatoe.


  Maak melding

 6. Ja ja , jullie hebben het gelijk, boevenbende in de coalitie.

  Schaamteloos zoeken jullie naar smoesjes om het Volk te blijven oplichten, lees eens al die berichten opnieuw. Welke uitverkoop gaan jullie nu houden ??? Is dat 1 lening van 20 jaar geleden , liegenbeesten, 2007 – 20 = 1987 , toen was toch de Bouta-Partij aan de Macht ????? Wat kunnen jullie liegen, beesten op 2 benen…, om te kotsen gewoon.
  En waar gaan jullie dit jaar snoepreisjes houden, boeven ????

  Ik kots op jullie, reken maar niet op mijn protocol-saluut , boevenbende bij elkaar. En wanneer wordt de Anti-Corruptie-Wetten behandeld in werking gebr8 ????????
  Regel eerst de zaken van GLIS-projekt, stelletje gore schaamteloze boeven ,……..
  Vriendelijke Groeten,……


  Maak melding

 7. Het verwonderd mij niet dat de VS zich zo opsteld.,het is toch niet voor niets dat Suriname op 17e plaats staat van wereld rijke landen(natuurlijke hulpbronnen),alleen moet je weten hoe je het moet benutten.Of denk de Regering omdat ze de VS al een bassis in het Moengo-gebied hebben gegeven dat zij die kwijt gaan schelden,neen hoor,je hebt het “paling”glad mis.Ze weten toch ook hoe de politiek heeft omgesprongen met grote lappen land aan degene die “tjoekoes” kunnen geven en toevalige”vrienden”.Niet corrupt,draag geen handschoenen, doe voorbeeldig en geef het volk wat hun toekomt,dan kan de schulden worden afgelost zonder begi begi.Geen snoep(dienst)reizen naar de mooie witte stranden maken,er is bar weinig te halen en het kost in de tonnen.Of wil men mooie dinge dinge zien(ik zie Somo al),dat hebben ze wel in overvloed.


  Maak melding

 8. de overheid in suriname is de slechtste wanbetalers.weet men hoeveel openstaande declaratie`s de bedrijven in suriname van de overheid moeten ontvangen.laat de heren minder op reis gaan en geen nodeloze kosten creëren in naam van de staatskas.als men weet hoeveel geld per dag van overheidswege wordt vermorst,staat men gewoon versteld van.en toch doet de s`landsaccountantsdienst niks.om deze boeven achter slot en grendel te krijgen.als de eerste regering venetiaan een schuld ergens heeft gemaakt,en de tweede regering venetiaan komt aan de macht,dan moet deze de schuld van de eerste gewoon overnemen enz.zo werkt dat ding.maar deze boeven zitten gewoon daar,dat geld in hokjes te verdelen onder hun partij genoten.wat niet bevorderlijk is voor het land.
  en dit willen zij alsnog compenseren met land aan de amerikanen ter beschikking te stellen,om zogenaamd hun oorlogsvoertuigen uit te testen.


  Maak melding

 9. had de regering(soap-regering) verwacht dat de amerikanen zo dom zijn om hun kwijtschelding te geven , de amerikanen hebben toch al wat ze wilden , een basis op sur grondgebied, een ambasade , waar ze praktisch de helft van de straat hebben toegeeigend ,. wie is dom , degene die tot de laatste cent terug moet betalen , lenen is lenen ,


  Maak melding

 10. als ik dit berich lees vraag ik mij een aantal dingens, waar is al dat geld gebleven welke regering heeft zich schuldig gemaakt aan wanbetaling en welke regering heeft zoveel geld geleend en waarvoor dat zijn dingens die ik weten om beter te kunnen reageren wat ik erg vind is dat de samenleven niets wijser word van deze leningen.


  Maak melding

 11. het is toch niet te geloven, er word gewoon verwacht dat de vs een deel of hele bedrag kwijtscheld. ik snap het niet, een verschrikkelijk rijk land met nog geen eens 700.000 inwoners. suriname heeft echt alles maar dan ook alles in huis. maar ja zoals bekend is ( helaas) zijn surinamers liever lui dan moe. de politie, bouwvakkers leekrachten, kantoorpersooneel (vooral overheid )en ga maar zo door. en dat ziet deze regering, niemant zegt wat of doet iets. als er een feest in de stad word gehouden dan komen er meer mensen bijelkaar dan bij een staking of een protest tegen de overheid. dus wat ze doen (de minsters )is bezig houden met zelf verijking. bekijk nou eens wat als deze ministers aan kapitaal hebben opgeboud. 10 jaar geleden waren het allemaal kruimel dieven, maar nu in styl en zelfs in kostuum….. neem brunswijk nou bijvoorbeeld.hij kon niet eens normaal praten.
  als hun bezittingen en vermogen, ook die ze in het buitenland hebben incaseren kunnen ze flinke bedrag terugbetalen. ik weet wel dat bijna elke ministe in het buitenland een bankrekening heeft.je moet deze overheids plundelaars gewoon alles terug laten betalen en geen kwijtschelding geven.
  maar ja bij een verlies van een volgende verkiezingen gaan ze rustig en gespekt verder en dan heeft niemant het meer over ze.
  dan komt er weer een nieuwe periode met nieuwe aasgieren…………word vervolgd.


  Maak melding

 12. Ach mensen toch zie dit bericht voor wat het is, het gaat niet om de schult op zich zelf maar duidelijk om waneer deze schult is gemaakt. een poging om regeringen van de afgelopen tijden te belasten, zij hebben deze schuld gemaakt en wij de huidige regering moeten het aflossen, alsof het uit hun eigen zak wordt afgelost. Indien regerings lui van toen rijk zijn geworden door deze gelden dan kan het toch aangetoond worden, waarom word al dat geld dan niet terug gevorderd, of waarom worden zij niet aangeklaagd wegens corruptie. Men wil propaganda maken voor zichzelf maar men weet niet goeds daarvoor te vinden. Vraagt u zich eens af wat het opstarten van een bedrijf als staatsolie heeft gekost.

  A.KOMTJIE


  Maak melding

 13. Laat ze maar lekker betalen en gooi als het kan ook nog een paar procenten bovenop want dat geld is NIET goed besteed .Het ligt allemaal hier op de rekening van Venetiaan ,Sardjoe ,Somohardjo ,Brunswijk en ga zo maar verder .Deze coalitie partij is veel erger dan welke andere georganiseerde boevenbende op de wereld.


  Maak melding

 14. Ik begin zo langzamerhand het idee te krijgen dat met de massale trek van Surinamers naar het buitenland, ook de trots, waardigheid, intelligentie en arbeidsethos zijn vertrokken uit Suriname. Dit kan je iemand met de beste wil van de wereld niet uitleggen. Waar zijn de zogenaamde nationalisten gebleven als het op terugbetalen aankomt? Juist je hoort ze niet want ze zijn nog steeds bezig hun oneerlijk gekregen geld te tellen. O wee als het nederland was, waren de scheldkannonades niet van de lucht. Een tijger weet echt wel waartegen het zijn tijgerreet aanschurkt.


  Maak melding

 15. Helaas maar dit is waar .Ik ben bang als dit zo door gaat dat Su. wordt ingelijfd door een groot macht.
  Het is toch te gek voor woorden !!! Su. is een rijk land maar het gewone volk profiteert er niet van en men heeft nog heel veel schulden om af te lossen . Volgens mij kunnen we ook Suriname op Marktplaats te koop aanbieden.
  Din bakra abie litie te ding ei takie ding sanie. In eerste instantie ben je boos maar als je rustig gaat nadenken dan klopt het als een bus.


  Maak melding

 16. aan de reacties van de meeste mensen hier merk je dat ze er geen bal verstand van hebben. het meeste geld is geleend onder ndp en dnp, daar zijn ze zelf rijk van geworden. deze regering neemt de schulden over en moet zien die terug te betalen. kwijtschelding van schulden aan landen is een normale zaak. daar is suriname niet uniek in. Maar sommigen zijn zo verblind door haat en ontwetendheid dat ieder bericht die in hun ogen slecht is voor de coalitie koren op hun molen is. onder tussen gaat de regering verder en vind er in suriname wel degelijk een econimische groei plaats. vandaar dat amerika suriname een rijk land vindt. dat zou je positief moeten zien. EEn paar jaar geleden was suriname een armetierig land. dus front is wel ergens goed voor. nu moeten ze de rijkdom nog onder de armen verdelen.


  Maak melding

 17. echt alles maar dan ook alles in huis. maar ja zoals bekend is ( helaas) zijn surinamers liever lui dan moe. de politie, bouwvakkers leekrachten, kantoorpersoneel (vooral overheid )

  wh.

  Men verwacht van jouw dat jij je dom en achterlijk moet houden en ook nog erbij behoorlijk lui, dit werkt beter bij een bedel programma van FRONT.(het liegen en bedriegen dus) het heeft steeds meer en meer effect.


  Maak melding

 18. De vs hebben zelf ook een hele grote schuldenlas bij hun eigen centrale bank door de vele oorlogen , dus kun je hun ook niet kwalijk nemen.

  Die Amerikanen zijn ook niet gek , ze kunnen ook zien wat Surinamers totaal op Amerikaanse banken hebben geparkeerd.


  Maak melding

 19. beste Iemsabie,

  woon jij in sur of buitenland.als je in sur woont dan weet je wat djoekoe is ga nou eens je water of telefoon of noem maar op, een rekening betalen. onbeschofte achter de balies.als je iemand kent die daar werk dan hoef niet eens daar naar toe te gaan dan ga je bij ze thuis langs, dat is gezelliger en makkelijker. ook jij en ik doen dat want we hebben allemaal ons manetje of vrouwtje ergens werken. en als jij goed na gaat denken is het is dat werkelijk zo en dat kan niemand in ons veranderen. het is gewoon accepteren dat wij zo zijn.
  suriname heeft alles in huis, wat is er nou goedkoop geworden………niets maar dan niets.toen de nederlanders de macht hier hadden waren we ja knikkers en dat doen we nu weer. wanneer is de bevolking massaal in opstand gekomen of gaan demonstreren (niet zoals die leraren die thuis gingen zitten en staken)tegen deze stront regering……

  dus beste Iemsabie, joesabie miesabie dat het nou (helaas) eenmaal zo is, hoe erg we het ook vinden.


  Maak melding

 20. Tijdens het Bouterse “periode” is geen cent van de VS aan het land geleend,integendeel er zelfs tegengewerkt bij de geplande ontwikkelingen van het land.,met de wel bekende gevolgen toen.Dat er door reaktie nr.18 het tegendeel is beweerd,doet mij de wenkbrouwen fronsen.Wel zijn er van andere bevriende landen geld geleend(verstrekt)in de vorm van lening of anders om zaken te financieren.Ter uwe informatie,is zelfs door de Nederlandse Regering van toen,aan de VS gevraagd om de CIA te laten ingrijpen in SME.dat kort daarop door de VS is geweigerd,dit is enkele weken geleden in een Ned.dagblad verschenen,en is tot vandaag niet tegengesproken.Het zal wel bekend zijn,dat de ontwikkelings hulp kort na 80 door Ned.is stopgezet.Het gevolg hiervan is bekend.


  Maak melding

 21. @A.Kromodimedjo
  De Bouterse regeing was langer dan alleen de laatste jaren waar jij het overhad. Daarnaast heeft hij nog een tijd samen met Bosje en kornuiten de schatkist geplunderd.
  We zullen het gebrek aan historische kennis bij jouw maar wijten aan de slechte geschiedschrijving in SME en laten we hopen dat het komende proces de basis wordt voor een goede objectieve geschiedschrijving zodat we in de toekomst verlost zijn van de vele anansie tories.


  Maak melding

 22. Oom.Ro speelt de bigi-boi…maar hij is een behoorlijke domoor.

  Waar Guya… (nu schuld vrij)kregen zij ook in het dispuut met Su. alle hulp vanuit het buitenland(geen cent betaald).. maar Su onderleiding van Oom Ro. moest +/- 8 miljoen USD. betalen…Zie het verschil tussen domme bigi-boi Oom Ro. en kleine jongen Jagdeo.

  FRONT ROT OP!!!!!! JULLIE ZIJN SCHURKEN MAAR OOK BEHOORLIJK DOM.


  Maak melding

 23. Alleen mensen van surinaams afkomst die wonen en werken buiten suriname houden de naam van suriname hoog. De zogenaamde echte surinamers of anders gezegd de ingezetenen zijn met niks anders bezig dan de naam suriname door het slijkt te halen. Het lijkt wel alsof er geen kennis en intellect meer in suriname aanwezig is. Deze heeft plaats gemaakt voor patronnage, bedrog, grootpraats, valse trots, bedelzucht, politieke onkunde en politiek gekrakeel, luiheid en jaloezie


  Maak melding

 24. beste prik,

  ik ben het helemaal eens met.
  ik woon in sur maar denk precies als jij
  we we blijven klagen over de suri nederlanders maar, de tata man drai a condre en niet de wij. wij pikken een graantje mee.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.