dinsdag, mei 21, 2024
HomeOnderwerpenJustitie en politieLeeftijdsgrens hoorrecht Surinaams kind moet lager

Leeftijdsgrens hoorrecht Surinaams kind moet lager

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 18 jan – De leeftijdsgrens voor het horen van kinderen moet omlaag. Dit stelt coalitieparlementariër Sharmila Mangal-Mansaram. In plaats van de wettelijk voorgeschreven twaalf jaar, zouden kinderen reeds op hun tiende verhoord moeten kunnen worden in civiele processen. Nu hebben volwassenen nog te zeer de overhand.

Zaken kunnen makkelijk naar hun hand gezet worden. Niet zelden wordt het kind onder druk gezet om niet te verschijnen voor de rechter. Minderjarigen weten vaak genoeg niet dat zij ook gehoord kunnen worden. De rechter zou meer omslag moeten krijgen. “Het kind beschikt over een spreekrecht en geen spreekplicht”, zegt Mangal-Mansaram. Van haar mag de grens zelfs verlaagd worden naar zeven jaar.

Volgens Mangal-Mansaram hebben verscheidene instituten die zich richten op belangen van kinderen, aangegeven dat tien jaar redelijk is. Op die leeftijd is het kind al behoorlijk in staat een mening te formuleren. Mogelijk worden de wijzigingen opgenomen in het nieuwe Wetboek van Burgerlijke Rechtsvordering. Het betreffende wetsvoorstel ligt nu bij het parlement.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

8 REACTIES
 1. ben het mee eens kinderen kunnen zich al heel vroeg goed uiten. het zijn inderdaad de ouders en volwassenen die de overhand krijgen en het kind vaak monddood maken.vooral in suriname.vaak zitten de kinderen vol angsten voor de ouderen.zulke ouders moeten opgesloten worden en een cursus krijgen in eerlijkheid.in rechtszaken in su, zie je vaak liegende ouders en hun overheersing op het kind.met al die incest daar moeten kinderen zich zonder vrees kunnen uiten un de rechtszaal,maar ik moet toegeven de rechters daar hebben ze vaak door ,dan richten zij zich tot het kind,


  Maak melding
 2. ik heb goed geluisterd naar wat mevrouw mangal zeg en volgens mijn zeg ze een aantal belangrijke dingens hoe ondervraag je een kind hoe gaat een advocaat van een verdachte om met beschuldiging dat zijn belangrijke vraag stukken dus laten we niet mevrouw mangal aanvallen maar kijken hoe verbetering komen in deze zaken want het is te gek voor woorden dat er zoveel kinder misbruik in suriname plaats vind.


  Maak melding
 3. Ik was blij Sjamilia te horen heel blij jaja.
  Ook blij dat zij geen bh en ob voor meisje’s heeft laten zien of stonbantie voor jongens.
  Geweldig jaaaaah zij wist zich in te houden.

  Ik weet meer…. vanaf 2 jaar verplicht ondervragen die smeerlappen.


  Maak melding
 4. mevrouw Mansaram heeft toch het beste voor met het Surinaamse kind als je het zo leest. Zij en haar collegas in het parlement moeten de kinderen toch beschermen. wie anders zou het moeten doen. Er lopen mensen rond die op allerlei manieren misbruik willen maken van de minderjarigen (het kind). je moet de kinderen toch beschermen met de wetten van het land. maar als dat er niet of onvoldoende is. hoe dan? mevrouw Mansaran, veel succes voor het kind


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES