Suriname alert na regionaal bericht vogelgriep

0

PARAMARIBO, 15 jan – De autoriteiten houden regionaal en internationaal alle ontwikkelingen rond vogelgriep in de gaten. Dit meldt het ministerie van Landbouw Veeteelt & Visserij, LVV. Berichten over de uitbraak van een lichte vorm in de Dominicaanse Republiek worden nauwlettend gevolgd. Maar van een alarmsituatie is geen sprake.

“Geen directe bedreiging voor Suriname, omdat we geen producten uit dat land importeren. Maar we zijn en blijven alert, je weet maar nooit”, zegt Edmund Rozenblad, hoofd Veterinaire Dienst van LVV, tegenover de Ware Tijd. Er is des te minder reden tot bezorgdheid, daar reeds ruim anderhalf jaar wordt gewerkt aan betere controle. Onder meer wordt aangestuurd op certificering.

Dit moet zowel de producent als de consument te goede komen. “Certificering is belangrijk. Stel dat bij uitbraak van ziektes hele partijen moeten worden afgemaakt, dan moet je dat vergoeden. Maar als overheid moet je ook weten dat je niet te doen hebt met grappenmakers”, aldus Rozenblad. Ook wordt een betere registratie opgezet, zodat in noodgevallen effectief gehandeld kan worden.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.