vrijdag, mei 24, 2024
HomeOnderwerpenEconomieIndiase bedrijven willen bio-industrie in Suriname

Indiase bedrijven willen bio-industrie in Suriname

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 14 jan – Twee Indiase bedrijven willen investeren in de productie van biobrandstof in Suriname. Dit zegt minister Kermechend Raghoebarsing van Landbouw Veeteelt & Visserij, LVV. Food Fats & Fertilisers en Enhanced Biofuels & Technology Private Limited zijn vooral geïnteresseerd in de opzet van plantages. Daar zijn tienduizenden hectares grond voor nodig.

Er is negentigduizend hectare aangevraagd. “We zijn gezegend met veel landbouwgrond en kunnen een deel zeker benutten voor alternatieve energieopwekking”, zegt Raghoebarsing tegenover de Ware Tijd. Gedacht wordt aan plantages voor de teelt van jatropha en oliepalmen. Beide produceren zaden die olie kunnen leveren om de groeiende vraag naar biobrandstof te voeden.

De bedrijven schijnen niet geïnteresseerd in het hout dat vrijkomt bij het openkappen. China Zhong Hen Tai wil een oliepalmplantage opzetten in Oost-Suriname, maar gaat het gekapte hout wel zelf exporteren. “We hebben voldoende lessen geleerd uit vorige onderhandelingen. Duidelijk is gemaakt dat Suriname een investeringsbeleid voert, waarbij de inzet van natuurlijke hulpbronnen zodanig moet zijn, dat de Surinaamse gemeenschap voldoende profijt trekt.”

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

25 REACTIES
 1. NEEEE niet doen!!! kijk naar de rest van zuid amerika alle bos verdwijnt!!! wat groene energie als t de bossen vernietigd met als resultaat minder bomen voor stijgende c02 uitstoot.. en nog een effect is stijgende voedsel prijzen, kijk maar naar mais en soja!!


  Maak melding
 2. Volgens een al in juli 2007 verschenen persbericht op een internationale biofuels website gaat het in totaal om 200.000 hectare grond, toegezegd toen al door de Surinaamse overheid. Wat is nu het werkelijke aantal hectares? Genoemd artikel is overigens te lezen op het weblog http://sranan-news.blogspot.com


  Maak melding
 3. Het is wel dom van werelds,4e supermacht India,Om met een land als Suriname in de boot te gaan. Voor zijn bioproject.Er zijn meerdere landen in Afrika waar mensen met verstand en politieke stabiliteit is, dan in Suriname.Als Suriname de Suiker industrie wist kapot te maken zal een biobrandstof project 100% mislukken.Want je moet weer mensen importeren voor de bio plantages.Waar vandaan ? Indiers werken niet meer voor een hongerloon . Wel zou je gedetineerden als staf in plaats van 20 jaren 15 jaren dwangarbeid laten verrichten op brood en water, zo dam je ook de rover uit.


  Maak melding
 4. Ghi, ghi, ai boi, ai boi… Su. wat een leven…. veels te veel boeven om je nek noh….grondbeleid mi boi, tik you ai and luku tamara you latie..soso fufuru..soso fufuru.

  Die mannen mogen een ander keer concreter zijn hoor mi-boi 2. (twee) bedrijven dus din pa wan nak dubbelslag.

  Oom Ro. slaapt toch.


  Maak melding
 5. Neem Dombo-Rambo en familie om olie planten te bewerken voor die Chinezen.
  Schurken dat jullie zijn, begin die Chinees zijn steekpenning terug te geven.


  Maak melding
 6. EBT beweert 200.000 ha te hebben gehad en dat sedert juli 2007, terwijl de minister praat over 90.000 ha.
  De minister komt nu met verhaaltjes.

  Suriname receives $150 million bioenergy boost

  19th July, 2007
  India’s Enhanced Biofuel Technologies (EBT) has proposed plans to the Suriname government to invest up to $150 million (€108 million) in Suriname”s biofuel and bioenergy sector. EBT India has submitted a business plan to the government to develop new crops for the production of biofuels over seven years.

  EBT India has been granted 200,000 hectares of land in Suriname. It aims to produce 3.6 to 4 tonnes of jatropha per hectare a year, and 120,000 tonnes of algae per hectare a year.
  The company’s MD Ganapathy Arumugam says 70% of land will be set aside for jatropha, 10-15% grasses for ethanol, and 20% for algae.


  Maak melding
 7. daar komt niets van in, laat die brahmanen en de egoisten hun eigen families op offeren voor dit zooi; maar van mijn geboorte grond blijven ze af!! wil de baviaan een nieuwe slavernij ontketenen in suriname..hoe goed is de verstandhouding eigenlijk bijvoorbaat al tussen hindoestanen en creolen in suriname, laten ze liever daar hun energie in kwijt, of willen ze beiden weer door een ander uitgebuit willen worden?????
  brahmanen zijn onbeschoft en roekeloos, ze hebben weinig respect voor hun eigen vrouwen en vrouwen van anderen, een hindoestaans vrouw uit suriname is beter af met een surinaams man dan een indier,
  het lijkt wel dat de geschiedenis zich herhaalt in suriname.
  surinamers gedragen zich als domme apen en denken dat als anderen iets verkondigen, meteen het wiel opnieuw wordt uitgevonden…
  suriname is reeds al uitgebuit door europa/amerika/canada/brazilie/china en nu ook door india…
  suriname is alleen voor mensen die daar geboren zijn en niet voor buitenlanders…
  suriname is niet te koop; het is net je lichaam die je hoort te beschermen tegen elk vorm van overmacht of misbruikt ervan….
  onze leiders deugen niet..zij verdienen de kogel. redt suriname voor de ondergang.


  Maak melding
 8. Lijkt mij geen goed plan we moeten onze mooie regenwouden met man en macht verdedigen en bewaren voor de toekomstige generaties.Surinamers moeten dit absoluut niet willen want ze worden er niet beter van. En al het geld gaat naar de corrupte politici en de lokale bewoners laten ze acheter met een onherstelbare milieu.


  Maak melding
 9. MEssias je bent een achtergestelde afrikaan zo te lezen.

  Wat heeft india nou met creolen en hindostanen van suriname?

  ALs de amerikanen je goud wegdragen dan mag dat. Als de chinezen je bos wegdragen dan mag dat?

  Maar als een hindostaan wilt investeren en nog niet eens de bossen wilt hebben dan mag dat niet en dan is het gelijk brahmaan dit brahmaan dat.

  Je vergeet nog steeds dat als de hindostanen niet planten in nickerie. JIj niks te vreten hebt achtergestelde imbeciel.!


  Maak melding
 10. Ach laten we dit laten voor wat het is. Het is wederom het zoveelste buitenlands bedrijf die weer eens wat wilt opzetten in suriname. De surinaamse politic roepen maar wat om te camoufleren dat ze met niks bezig zijn. Straks komt weer een andere minister of parlementarier roepen dat een of ander eskimo’s multinational een sneeuwfabriek wilt opzetten in suriname om de caraibische regio van sneeuw en ijs te bedienen. En suriname is prachtig strategisch gelegen daarvoor.


  Maak melding
 11. ik snap jullie niet. Wat is er mis mee met de huur van ha-grond aan buitenlanders. Als ze bomen( palmen ) planten voor productie doeleinden dat is toch ook goed en beter dan wild bos waar je allen maar naar kijkt. Suriname moet streng zijn en hierop toezien dat er daadwerkelijk bomen geplant worden en de grond niet kaal blijft en dat er goed geexplodeert wordt.


  Maak melding
 12. India is geen onderontwikkelings land zoals Suriname dat is. Ze gaan Suriname Naaien. Laat de oerbos met rust.Denk niet aan geld anders zullen jullie verzuipen in eigen rioolwater .Suriname heeft geen dijkbewaking en ook geen duinen om de zee water tegen te houden ,Hoe meer wind hoemeer erosie . Hoe meer overstromingen. Laat India de pluris krijgen en China de enkelreis van uit de beloofde land. Kijk maar wat ze met Tybet hebben gedaan.No mic ding dagoe naai jou in jou go .


  Maak melding
 13. Beste commentaaators critici van het hoogste rang-orde,,,

  Wat willen we zelf doen / bereiken in/met suri..
  Zijn we zelf ook berijdt iets te ontwikkelen/opzetten verbetering brengen voor onze nakomelingen..

  Wees nou eerlijk,kun je in coronie een cokos-noot kopen langs de weg..
  Kun je in para een kasaba,banaan,napie kopen.

  Schande,schande,die mensen gaan helemaal in parbo om deze eerste levens behoefte te kopen om in leven te blijven..

  Algemeen is bekend,dat wij suris arbeids-schuw zijn.
  We weten niet wat arbeiden is,als de suri/neds geen pakketten medicijnen levensmiddelen sturen,dan waren de meeste famirie-mangs allang onder de grond gekomen..

  Maar dank zij deze mensen aan de noord-zee hebben de suris een grote bla bla bla en ze leven ook nog..

  Dus als iemand wat wil betekenen voor het land,laat zij hun gang gaan..


  Maak melding
 14. Nadat alle bomen zijn kaalgekapt en verwerkt,natuurlijk door de investeerders want het brengt veel geld op, blijft er niets anders dan een kaal landschap.Kijk maar om je heen,in Brazilie doen de multinationals aan kaalkap om soja grootschalig aan te pakken.De gevolgen zijn destratieus.De oorspronkelijke bewoners zijn overgeleverd aan de willekeur van de gasten,want er kan niet meer worden gejaagd,gevist ect.dat is hun middel van bestaan.Front sang oenoe e doe,proberen jullie nu het land te verkopen?.


  Maak melding
 15. Klinkt harstikke groen, dat biobrandsof gedoe, maar het is een schande van het hoogste soort dat we nu i.p.v. peut, voedsel in de tank gaan gooien zodat meneer Shell en cs nog dikker worder, en neem maar van deze tata aan dat jullie mooie bossen er straks net zo kaal bij staan als in Borneo, of half Brazil. O ja, en vraag even aan jullie bijna Mexicaanse buren wat de prijs van mais is geworden, schijn je ook lekker op te kunnen scheuren.


  Maak melding
 16. mee eens nnmr 11 India heeft niets van doen met Surinamers maar als de indiers willen investeren zijn ze welkom echter de bodemschatten mogen niet verkwanseld worden zoals die achterlijke zakkenvullende nietsnutten van het monster NPS-VHP telkens een onderhandeling om zeep helpen…

  alleen je uitspraak van Nickerianen is niet correct, Suriname importeert al zijn voedsel…


  Maak melding
 17. Beste commentators,

  Laten we effe geen emotionele en dramatische uitspraken doen en naar ’s lands belang kijken. Het gaat hierbij om business aangelegenheden en geen persoonljke zaken. Wil jij maar met je duimen blijven draaien!!!

  Tan boeng.


  Maak melding
 18. Er wordt duidelijk met twee maten gemeten in dit land als het om Indiers gaat die hier in Suriname willen investeren. Terwijl de chinezen de hele surinaamse handels sector al uit onze handen hebben gehaald en nu bezig zijn de mijnbouw sector over te nemen, houden wij de Indiers buiten door of geen visa’s te verstrekken of door burocratie… Helaas terwijl Haitianen en brazilianen ook vrij makkelijk het land binnen wordt gelaten wordt de Indiers tegen gewerkt. waarom???


  Maak melding
 19. zo zie dat 15 jaar venetiaan de investerdeer ook niet zijn gekomen he??/ henk molenaar en consorten. 225 ha cashew plant, verpand en vandoor gegaan met het geld , patamacca de chineze en maleisiers no wan fu de no kon.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES