dinsdag, april 16, 2024
HomeNieuws uit SurinameSurinaamse leraren voelen zich gepakt, geen school

Surinaamse leraren voelen zich gepakt, geen school

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 13 jan – Het middelbaar onderwijs kan nog niet van start gaan. De Bond van Leraren, BVL, voelt zich genomen door de regering. De staking zal dan ook worden voortgezet. Toegezegde loonaanpassingen blijken niet wat ze zijn. Uitgerekend vallen deze veel lager uit dan was verwacht.

“Er is nauwelijks verschil tussen de salarissen die we nu ontvangen en wat we per 1 januari zullen krijgen. Als we eerder de werkelijke cijfers hadden gezien, zou er geen sprake zijn van een overeenkomst”, zegt BvL-voorzitter Wilgo Valies. Dat wordt als genoeg reden gezien de overeenkomst met vicepresident Ramdien Sardjoe te herzien. Algemeen werd aangenomen dat de scholen weer normaal open zouden gaan.

De verwachting werd versterkt na het bereiken van een principeovereenkomst. Die is formeel door de BvL-leden aangenomen. Slechts enkele uren later werden de gevolgen ingezien. Het uitwerken van een inhaalprogramma gaat ook niet door. Het is dus terug bij af. “De onzuiver ontwikkeling moet eerst duidelijk worden voor we verder gaan”, aldus Valies.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

24 REACTIES
 1. Steeds denkt men sluw en slim te zijn, ik hoorde laatstelijk nog het gaat goed met de financien( staatskas tja papiera) waar is het geld gebleven dan.

  Men kan niet (10.)tien (15.) vijtien jaar gaan zitten wachten op belofte..dat is nu het probleem.

  De vraag nu is waarom ondersteunen de andere organisatie’s de leraren niet.
  Bij een job met status moet men niet pinaren Oom Ro. weet dit als geen ander.

  (Landsbestuur is incompetend hoor)onbehoorlijk, verschrikkelijk, om dit alles als Christen mee te moeten maken.)


  Maak melding
 2. Is hier ook sprake van fraude van de regering naar de lerearen toe?

  De Front regering stopt het geld liever in hun eigen zak dan uit te betalen aan de hard werkende leraren.

  Ik rust
  Djamoe


  Maak melding
 3. Ja en toch ondanks dat de leraren het moeilijk hebben vind ik dat je in deze branche de boel niet zo stil mag leggen, de leraren hebben verantwoordingsgevoel over hun salaris, but what about al die leerlingen, daar houdt hun verantwoording heel duidelijk op.
  Aan de andere kant als de leraren al zolááááng al voor zich zelf opkomen zonder succes, dan is dit onverantwoordelijke gedoen 100 % aan de regering te danken. Maar de scholieren blijven de zwaar gedupeerden !


  Maak melding
 4. Wat een sukkeltje is die Wilgo toch ook.
  Eerst een principe-akkoord formeel aannemen en daarna weer terugkrabbelen. Heeft deze man simpelweg niet het vermogen om met hoofdrekenen tijdens een overleg de juiste beslissing te nemen?. Dan moet hij toch een keer een rekenmachine kopen. Tegenwoordig kost zo’n ding maximaal 5 Srd. Een alternatief is vooraf een beetje voorbereiden maar daarvoor moet hij misschien ook eerst nog leren lezen. Moeilijk?
  Of is het misschien zo dat Wilgootje niet de ballen heeft om voldoende draagvlak binnen “zijn” bond te creëren voor zijn besluit. Sukkeltje toch!.
  Laat onze jeugd maar weer de dupe zijn Wilgootje!. Bedankt voor je leiderschap. Op deze wijze zijn we tenminste verzekerd voor de toekomst dat er nog meer van zulke assertief-loze incompetente Surinamers klaargemaakt worden voor de maatschappij van morgen. Dank je wel Wilgootje.


  Maak melding
 5. Dat 1 VP ook verkeerde informatie doorgeeft. Waar heeft deze het geleerd ????

  Verrast wat de uitkomst van de woorden van de VP betekent in geld uitgedrukt….
  Haaewhhwhwaaa , die VP d8 dat hij het gemaakt had.

  Vergeet het maar VP, doe beter je huiswerk, leraren kun je niet zomaar bedotten.

  Vriendelijke Groeten,…..


  Maak melding
 6. Dat het bvl door gaat met de staking vind ik goed. Ik sta ze bij. Leerkrachten hebben bewust gekozen voor hun werk en doen het met veel liefde, waardoor er in het verleden veel rekening werd gehouden en waren de leerkrachten gauw tevreden en nu wordt er misbruik van hen gemaakt. Dat kan niet. Ze moeten gaan voor hun 100%. Een leerkracht is nooit klaar met werken, ook het school werk wordt thuis gedaan. Dus burgers denken jullie niet dat leerkrachten het makkelijk hebben. Leerkrachten ik sta jullie bij!


  Maak melding
 7. Als men kans ziet om bij uitstek geletterden met een kluitje in het riet te sturen dan zal de rest wel een fluitje van een cent wezen.
  Leerkrachten moeten goed beloond worden om onze toekomst te garanderen. Kijk maar wat Somo, Doekhi, Brunswijk, Sharmillalah en anderen maandelijks voor louter toneel spel opstrijken. Jawel $RD.8.000,= tegenover rond de $RD.1.200,= voor gemiddeld goed opgeleide krachten.


  Maak melding
 8. Wat heeft Sardjoe,jarenlang kunnen onderdrukken onder het mom van de “Shanti-politiek”,alleen maar leugens….vertellen.
  ik zie hem meer als een zieke bobo kastenpoliticus ..


  Maak melding
 9. 13-01-2008

  Zienswijze en juridische aantekeningen in deze zaak

  Door Doctor BIGI SKRIFI AND THE BAD MEDICINE.

  Men is bekend met zijn onduidelijk en vaag moeilijkheids graad bij deze zaak.

  DEZE ARROGANTE LOMPHEID EN HET ONVERMOGEN OM NAAR ANDEREN(ONDERWIJSBONDEN) TE LUISTEREN ZIJN MEER EN MEER HET HANDELSMERK VAN DE POLITIEK. HET IS NAMELIJK MEER DAN ALLEEN MAAR EEN PERSOONLIJKE PSYCHOLOGISCHE BIJLTJSEDAG DIE MEN ONDER DE ONDERWIJSBONDEN HAD GEHOUDEN.

  Men heeft te maken met politieke verantwoordelijke mensen met een overheersende behoefte om te domineren, of dat er sprake is van jaloesie of andere onderhuidse conflicten die voortkomen uit hun onuitgesproken politieke handel en wandel.

  Men beweert dat hun verstand in ernstig gevaar omdat ze het voorstel van de politiek tot het eind gelezen hebben.

  Duidelijkheid vereist bij de beoordeling van de politiek in deze schrijnende zaak.

  DE MANIER WAAROP DE MINISTER MET ZIJN BEVOEGDHEID OMGAAT MET DE BONDEN IN DEZE SCHRIJNENDE ZAAK OM TOT EEN VERGELIJK TE KOMEN, IS IN STRIJD MET HET VERBOD OP WILLEKEUR.

  HET ONBREKEN VAN BELEID ZORG VOOR VERWARRING.

  Conclusie

  Nu vastsaat dat de minister geen beleid althans geen kenbaarbeleid als bedoeld in de wet, heeft vastgesteld omtrent de inhoudelijke afhandeling van de eisen van de bonden en de beoordeling van de schrijnendheid in deze zaak. Dit gegeven van de zaak en de wijze van met emotie beslissen, al spoedig kan leiden tot willekeur. Het beleid van de minister dient kenbaar en daardoor toetsbaar te zijn hoe in deze zaak de naar voren gebrachte omstandigheden zijn gewogen alsmede waarom deze, op zichzelf en in onderlinge samenhang bezien, niet afdoende zijn om over te gaan tot het inwilligen van de eisen van de bonden.

  Het feit waar het hier omdraait is dit:
  de politiek leggen regels, een techniek, voor de totstandkoming van het onderwijs CAO vast, en wanneer zijn de regels volgen gaat het niet zoals zij hadden aangenomen.

  De minister raak juridisch-technisch verstrikt in zijn eigen regels.

  De onderwijzers kunnen zich in een procedure bij de rechtbank beroepen op:
  “”ONRECHTMATIGE OVERHEIDSDAAD””

  STOF TOT NADEKEN VOOR DE GRASS ROOTS

  GENADE EN ZEGEN VAN GOD EN CULTUUR

  Groet Doctor BIGI SKRIFI


  Maak melding
 10. Ik denk dat de rechter maar een oplossing in deze zaak moet proberen te brengen, aangezien deze staking veel te lang duurt en mijn kinderen de dupe hiervan worden. Als de Voorzitter van de bond ons doet geloven dat er een oplossing is en niet eens een dag daarna weer alles overboord gooit, denk ik dat de kortgeding rechter maar een uitspraak over dit handelen moet doen.


  Maak melding
 11. Het te gek voor woorden een ieder heeft zijn taak in een behoorlijke samenleving.(Landsbestuur)

  Ten eerste men moet respect tonen voor het stakingsrecht.

  Verder moeten de juiste instanties met elkaar in gesprek voor een oplossing en geen een of ander gek als V.P. ( ik krijg het gevoel of als Front niks anders is dan een piki-piki plei van de baka-bini boi’s) en als het niet lukt een of ander Sjarmilia met string in de bil met doorkijk nacht-japon of Dombo-Rambo er op af te sturen en als het weer niet wil lukken schurk Somo.

  Zo kunnen wij aan de gang blijven het Landsbestuur is zoek !!!!…

  Men wilde als een ieder…. Democratie ….Rechtsstaat… brullen schreeuwen en wat hebben/krijgen wij nu !!!!!

  Liegers, bedriegers, zelf verrijker’s, domoren, verkwanselaars….Wij kunnen zo door blijven gaan…. dit wordt toch een gebed zonder eind.


  Maak melding
 12. Sardjoe is een sluwe vos, daarom zit hij daar als voorzitter van de VHP. Niet vanwege zijn intelligentie, maar vanwege zijn sluwheid. Zelfde categorie als Somo, die is ook ‘grati’, dus Valies kijk uit en ga door met de staking.

  Het is nu zwemmen of verzuipen. Eenmaal a sani mus’ bos, da mek’ a bos! Power!

  Patricia


  Maak melding
 13. Ze moeten de uitbetaling van salarissen aan de docenten per direkt stopzetten. Prima dat men wil staken, maar zeker in het onderwijs, vind ik dat je dan ook moet overgaan tot het niet langer uitbetalen van salarissen.

  Of geef de docenten bijvoorbeeld max. 25% van hun reguliere salaris, zodat ze wel kunnen rondkomen, maar daarentegen ook genoodzaakt zijn snel weer aan de slag te gaan.

  Dit gaat uiteindelijk alleen maar ten koste van de scholieren, en dat kan natuurlijk niet de bedoeling zijn.


  Maak melding
 14. MANIPULATIE is in de psychologie een begrip waarmee bedoeld wordt: De wijze van overtuigen van een persoon, om tot een bepaald idee van een zaak of een ander te laten komen, door middel van ‘beïnvloeding’ bij die persoon van zijn persoonlijke levenssfeer of zijn persoonlijke (geloofs-)overtuiging, zonder daarbij de ‘werkelijke’ argumenten te gebruiken.

  TEGENWOORDIG IS DE GRENS TUSSEN MANIPULATIE EN ‘NORMALE BEINVLOEDING’, NAUWELIJKS MEER TE TREKKEN.

  Manipulatie komt bijvoorbeeld in de reclameuitingen veelvuldig voor. Vaak wordt er aan de ontvanger van de boodschap, onbewust (namaak-)informatie verstrekt of er wordt ingespeeld op archetypische gevoelens. De ‘namaakinformatie’ heeft dus invloed op het ‘overwegingsproces’ via de bestaande overtuigingen of bestaande (oer-)angsten.

  POLITIEKE MANIPULATIE

  Medewerkers van parlementariërs in de Verenigde Staten van Amerika, ondernemen geregeld pogingen, om de inhoud van de internet-encyclopedie ‘Wikipedia’, naar hun hand te zetten.

  Onderzoekers van Wikinews, de nieuwspagina van de Wikipedia, ontdekten in 2006 aan de hand van ip-adressen, dat medewerkers van verschillende Senatoren, biografieën hadden gewijzigd. De zaak kwam aan het licht nadat werd ontdekt dat in de biografie van de vooraanstaande Republikeinse Senator Norm Coleman, enkele ‘kwalijke of belastende’ zaken waren verwijderd. Zo haalde een medewerker van Coleman de mededeling weg dat deze Republikein als student nog een liberale Democraat was. Een assistent van Democraat Joe Biden bijvoorbeeld haalde informatie weg over vermeend ‘plagiaat’ door de Senator.

  Vanaf dezelfde computer is ook de beschrijving van de radicale Palestijnse Bevrijdingsbeweging Hamas veranderd geworden. De Senaatsmedewerker verwijderde de mededeling dat deze zogenaamde terroristische organisatie, ook projecten voor maatschappelijk welzijn initieert.

  In de Republiek Suriname kan het middelbaar onderwijs in Suriname momenteel toch nog niet van start gaan. De Bond van Leraren, BVL, voelt zich ‘genomen’ door de regering. Daardoor zal de staking dan ook worden voortgezet.

  De rede van de Bond van Leraren is dat: TOEGEZEGDE LOONAANPASSINGEN VAN DE ZIJDE VAN DE REGERING, BLIJKEN NIET WAT ZE ZIJN. UITGEREKEND, VALLEN DEZE VEEL LAGER UIT DAN VERWACHT.

  Helaas heeft iemand het toch geprobeerd, om deze leraren te ‘manipuleren’.


  Maak melding
 15. Ik heb lange tijd medelijden met de onderwijzers gehad die voor een hongerloontje moeten werken. Maar nu ik merk dat geen van het kan rekenen vraag ik mij af waarvoor ze betaald krijgen???


  Maak melding
 16. Opo kondre mang oen opo,Sranang grong e kari oen(oe).Was ope teta kemopo,wi moes setie kondre boeng.Voor deze regering moet je het niet laten,want er is bitter weinig te halen,behalve de mooie reizen(vakantie)notabene olv iemand die Suriname zo negatief in de publiciteit heeft gebracht in de laatse weken,hij gaat ons vertegenwoordigen,die Somo.Shame on you.


  Maak melding
 17. Dit snap ik niet, elke dag wordt de hele bevolking erop gewezen dat het zeer zware liegers en bedriegers zijn, tevens behoorlijke domoren.

  En toch worden jullie gepakt… come up man.


  Maak melding
 18. @19 als valies geschoold is dan zou hij zich toch eerst moeten bedenken voor jij een verlopige akkoord teken in iedere onderhandeling moet je slim zijn het is geven en nemen om tot een akkoord te komen maar als er politiek gespeeld word over de ruggen van de schoolgaande kinderen dan vind ik een zeer erstige zaak dan moet de rechter maar aan te pas komen laat die maar een uitspraak doen zij we deze hele gedoe af iedereen die staak maar in suriname je word er moe van


  Maak melding
 19. Is het geen tijd dat de regering naar de rechter stapt? Valies is nu bezig zijn eigen ego op te poetsen. Waar is zijn verantwoordelijkheid besef. dat hij een principe akkoord teken om later weer terug te krabbelen spreekt boekdelen.
  Als krijgen de leraren nu SRD 300,00 per maand bij is het over een jaar niet genoeg.

  Meneer de regering. Eén advies: “No work no pay”


  Maak melding
 20. Dear Sir,
  I cannot speak Nedaerlands.
  Please forgive me Sir, to trouble you many times when you are busy.
  Viva EU!!!
  Viva Airbus!
  Viva Netherlands (Holland)!!!
  Boycott Japanese cars, capitals, products, and goods!!!
  Very sincerely yours,


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES