maandag, mei 20, 2024
HomeColumnsEstafettedroom

Estafettedroom

-

Does Travel - naar Suriname

Iwan BraveDoor Iwan Brave – Go Obama go! Go Obama go! O wat ben ik beretrots op die Barack Obama. Niet zozeer omdat hij zwart is maar omdat hij zo’n ongelooflijk geloof in zichzelf heeft. Als het om wedijver gaat tussen zwart en wit of wat ook voor die twee kampen staat, dan ben ik niet op voorshands voor het zwarte kamp. Zo ben ik geen fan van Brazilië als die tegen Oranje speelt. Wel ben ik altijd voor wat zogenaamd doorgaat voor de ‘underdog’. Dat spreekt trouwens velen tot de verbeelding. In dit geval is het natuurlijk wel een succesverhaal als een zwarte presidentskandidaat – gezien de recente Amerikaanse geschiedenis van rassenscheiding – zijn blanke opponenten achter zich laat of behoorlijk het vuur na aan de schenen legt. Het is nog maar pas 45 jaar geleden dat Martin Luther King werd geëlimineerd omdat hij als zwarte Amerikaan hardop een droom erop na durfde te houden: ‘I have a dream!’

Obama is niet zozeer het symbool voor de emancipatie van de zwarte Amerikaanse bevolking als wel van de wereldbevolking in het algemeen. If he can make, we all can. Ik ben vooral bewonderaar van Obama omdat hij een bruggenbouwer is tussen etnische groepen, maatschappelijke klassen en lagen en seksen. Om diezelfde reden ben ik al heel lang trots op Oprah Winfrey. Als zwarte vrouw – how more underdog can you be? – de meest invloedrijke mediapersoonlijkheid zijn in het invloedrijkste land ter wereld. Het is toch onvoorstelbaar hoe blank Amerika openhartig en zelfs tot tenenkrommend toe zijn of haar ziel blootlegt tegenover een zwarte vrouw ten overstane van een miljoenen publiek wereldwijd.

Natuurlijk is de weg gebaand door illustere voorgangers als Gandhi, Kennedy, Mandela, Moeder Theresa én niet te vergeten Malcolm X en Jesse Jackson. En natuurlijk heeft zo een ieder zijn tijd mee of tegen en elke tijd zijn geëigende middelen. Maar de boodschap blijft hetzelfde: wereldvrede, naastenliefde én wederzijds begrip. Met Obama is de droom van Martin Luther King weer een flink stuk verwerkelijkt. “Er is géén wit Amerika, er is géén zwart Amerika, er is geen Latino Amerika. Ik ken een Verenigd Amerika”, sprak Obama weliswaar iets gelikter maar beslist niet minder baanbrekend. Wie stelt dat hij daarmee de hardnekkige Amerikaanse rassendiscriminatie ontkent, heeft het écht niet begrepen.

Maar enfin. Het is allemaal prachtig de euforie over Obama’s zwart-zijn. Maar hij staat er natuurlijk wel vanwege zijn kwaliteit, kundigheid, charisma en uitstraling van nieuw leiderschap, nieuw elan en nieuwe hoop. En dat hij ‘zwart’ is, is mooi meegenomen voor de self-esteem van zwarten en andere zogenaamde ‘minder kansrijken’ wereldwijd. Want laten we wel wezen; menig cynicus zal uiteraard zeggen als hij het niet haalt: ‘Zie je wel, Amerika is niet klaar voor een zwarte president.’ Daarom vind ik Obama’s antwoord hierop ook zo prachtig. Hij zegt: “Als ik niet haal dan heb het Amerikaans publiek niet voldoende kunnen overtuigen met mijn argumenten.”

Wauw, Obama’s visie reikt veel verder dan het ééndimensionale Amerikaanse presidentsschap! Zijn boodschap is: niet omdat je zwart bent, dan wel vrouw, dan wel moslim of wat dan ook, red je het niet. Maar omdat je anderen niet met argumenten hebt kunnen overtuigen. Dus overstijg jezelf, je beperkingen en daarmee de rest van wereld. Eigenlijk zegt hij ook: als mijn wedloop niet de laatste fase van de estafettedroom van Martin Luther King blijkt te zijn, dan is het aan de volgende de stok over te nemen. Laten we eerlijk zijn: de winst is sowieso dat vanaf nu een zwarte Amerikaanse presidentskandidaat of een Latino de doodgewoonste zaak van de wereld is.

Onder de Surinaamse gemeenschap hebben lezers zich gestoord over een zinsnede in Nederlandse landelijk gratis dagblad. Dat zou hebben geschreven dat Obama één probleem heeft bij zijn succesrace: ‘hij is een neger’. Deze krant heeft vooral willen beweren dat wit-Amerika nog niet klaar is voor zwart leiderschap. Wel, Amerika is inderdaad het land van de rednecks, maar ook van zwarte senatoren, zwarte burgemeesters, zwarte gouverneurs en zwarte generaals. En als je bedenkt dat we kortgeleden moesten vernemen dat van de Nederlandse rijkstopambtenaren slechts vier van allochtone afkomst zijn, dan zou ik stellen dat acceptatie van zwart leiderschap in Nederland nog altijd een kwestie is van: keep on dreaming baby! Dus ik ben niet alleen trots op Obama maar ook op de Verenigde Staten. Zo trots, dat het zelfs in de stoutste dromen van Rita Verdonk niet voorkomt. Obama is voor mij al de grote winnaar. En echt niet alleen maar moreel.

Iwan Brave
(Dit is een bewerking van een radiocolumn op Faya FM/Salto)

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

15 REACTIES
 1. GOED gezien door Iwan B..
  Obama is zeker niet “white-scared..but “white dared” ..and even more!!
  He is the man for reality.. a man from this time too..but..He has to face some facts also ..WHITE MEN FIRST.. THere after.. WHITE WOMEN..that’s THE USA OF today 2008..


  Maak melding
 2. Yeah…. Obama will unite the USA and the world if he is elected as the next USA President this November 4. He is all about, unity, hope, courage, change, sacrifice, and entirely against the bi-partisanship between Democrats and Republicans. Hope he will help lead the world to prosperity and security when elected.


  Maak melding
 3. Iwan Brave stelt dat hij niet voor Obama is omdat Obama een zwarte is. Yeahhhh right maak dat de kat maar wijs. Feit is en blijft dat wanneer puntje bij paaltje komt de meeste zwarten op een zwarte kandidaat zullen gaan stemmen net zoals de meeste blanken op een blanke kandidaat gaan stemmen.


  Maak melding
 4. Beste Rewa,

  Zeker weten dat ik op Obama zou hebben gestemd vanwege zijn kleur op basis van mijn eigen kleur, omdat hij OOK aan de belangrijkste kwaliteit voldoet: integriteit. Maar als ik moet kiezen tussen Venetiaan en Eddy Jharap als president dan hoef ik geen seconde na te denken: Eddy Jharap, de meest kwalitatieve en integere, niet-racistisch operende Surinamer aan die kant van de oceaan. En dan heb ik nog niets gehad over deskundig management.

  Bij hoge uitzondering


  Maak melding
 5. @nr 6. Wel Iwan Brave dan ben jij echt een hoge uitzondering (al heb ik nog steeds m’n twijfels). Feit is en blijft dat in een democratie mensen gaan stemmen op diegene met wie ze zich t meest kunnen identificeren. M.a.w. een blanke vrouw zal gaan stemmen op een blanke vrouw omdat zij zich met haar kan identificeren.

  Dat is toch wat er in New Hampshire gebeurd is, Hillarry Clinton is achter de vrouwelijk stem gegaan en de vrouwen hebben in overgrote meerderheid op haar gestemd. Bush is toch de conservatieve christelijke stem achtergelopen en die conservatieve christenen hebben hem 2 maal aan een overwinning geholpen. Obama zal achter de zwarte stem aangaan en ze zullen op hem gaan stemmen omdat hij zwart is.

  Ras, gender en geloof spelen nog steeds en zullen altijd een belangrijke rol spelen. Men kan zich in de eerste plaats identificeren met iemand van hetzelfde ras/geslacht of geloof.

  Hoe je het draait of keert de meerderheid van de zwarten zullen op een zwarte kandidaat stemmen. En dan maakt het echt niet uit of hij integer is of kwalificaties heeft. De meeste mensen zullen niet eens de moeite doen om dat na te gaan.

  In een democratische verkiezing moet men echt niet verwachten dat de kiezers de partij programma’s gaat nalopen en gaat kijken naar de prestaties en handelingen van de kandidaat om daarna te gaan bepalen welke kandidaat het meest geschikt is. Dat is iets dat alleen in een ideale wereld voorkomt. In de praktijk zal men stemmen op een kandidaat die “likeable” genoeg is. Daar speelt ras, gender, geloof nogmaals een grote rol in.

  Ik blijf bij m’n stelling dat wanneer puntje bij paaltje komt de meeste zwarte kiezers op een zwarte kandidaat zullen stemmen en de meeste blanke kiezers op een blanke kandidaat. Het heeft geen zin om te stellen dat men niet door kleur wordt geleid want bewust of onbewust wordt iedereen geleid door factoren als ras/gender en geloof.


  Maak melding
 6. Mooi en genuanceerd stuk!

  Volgens mij is ’t belangrijk, dat mensen 2 moeilijke dingen combineren.

  1: uit gaan van je eigen kracht. En het maximale uit jezelf proberen te halen.

  2: Onderkennen dat er obstakels zijn als discriminatie, armoede etc. Maar je daardoor niet v/d wijs laten brengen.

  De kunst is alleen om 1 na te streven terwijl je 2 in gedachten houdt.
  En Obama lijkt me iemand die dat zeker kan.

  Groeten van een Surinaamse Nederlander


  Maak melding
 7. LS,

  Bij ‘hoge uitzondering’ doelde ik op mijn reactie, want eigenlijk moeten auteurs zich kritiek laten welgevallen op hen en hun schrijfsels, hoe hard en onder de gordel ook (was in dit geval overigens niet). Maar ik denk dat het goed is toe te gegeven dat we allemaal door raciale sentimenten worden gedreven maar bij mij heeft die grenzen: ik zal NOOIT een corrupte of incapabele broeder of zuster boven een “andere” verkiezen. Helaas blijft Suriname door dit euvel voortsukkelen….

  Wees gegroet,


  Maak melding
 8. Iwan, je zegt dat je het eens bent met Obama wanneer deze zegt: “niet omdat je zwart bent, dan wel vrouw, dan wel moslim of wat dan ook, red je het niet. Maar omdat je anderen niet met argumenten hebt kunnen overtuigen.”

  Iets verderop zeg je: “Als je bedenkt dat we kortgeleden moesten vernemen dat van de Nederlandse rijkstopambtenaren slechts vier van allochtone afkomst zijn, dan zou ik stellen dat acceptatie van zwart leiderschap in Nederland nog altijd een kwestie is van: keep on dreaming baby!”

  Ik snap niet zo goed hoe jij deze twee zienswijzen rijmt. Ik heb het idee dat je aan de ene kant zegt dat:

  -als je als zwarte geen succes hebt, dan ligt dat helemaal aan jezelf,

  maar tegelijkertijd stel je dat:

  -in Nederland wordt zwart succes gehinderd doordat de Nederlandse maatschappij er niet klaar voor is

  Kan zijn dat ik traag van begrip ben, maar zou je hier nog even een toelichting op kunnen geven?

  Thanks.


  Maak melding
 9. Zowel bij een auteur (IB) als bij een orator (BO) moet je durven tussen de regels te luisteren naar de boodschap die wordt uitgedragen. Wat je met de boodschap doet ligt geheel bij jezelf.
  Ik ben ook gecharmeerd van de boodschap van Obama net als ik gecharmeerd ben als de boodschap van Iwan.Alleen zou ik ervoor kiezen Malcolm X uit het rijtje van illustere grootheden laten. Voorla Mandela, Ghandi en Kennedy waren staatshoofden die als geen ander begrepen dat je niet de fouten van je voorgangers moest maken. Nationale verzoening bereik je pas als je groter bent dan je eigen belang en slechts streeft naar het belang van het geheel ongeacht, ras, geloof, kleur of sexuele geaardheid.
  Terugkijken heeft slechts zin als het bedoeld is om niet de fouten van je voorgangers te maken. Slechts een heel groot,edel en onbaatzuchtig mens is daartoe in staat.
  In Suriname heb ik zo’n persoon nog niet zien opstaan. Ook op deze site gaat het altijd maar over het bekladden van de opponent. Het verleden wordt te pas en te onpas gebruikt om andere rassen te degenereren.Suriname heeft altijd gehikt tegen het politieke stelsel die van oudser is gebasserd op rassenafkomst. Zolang dat blijft zal er onvrede zijn onder de bevolking.
  Politiek bedrijven is een leven in dienst van landsbelang en niet in dienst van een groep mensen geselcteerd op grond van geloof of ras. Slechts hij die dat ziet zal zegevieren. Geld zowel voor de politieke leiders als voor het volk.

  Iwan ik vond het een mooi stuk en ik denk dat ik je boodschap begrepen heb.


  Maak melding
 10. aaah mensen kom op zelf amerika die zoveel tegen zwarten heeft gedaan en nog steeds doet is veel beter dan nederland daar zeggen ze openlijk dat ze je haten en toch kom je er als zwarte daar veel verder.en je kan nog zwart blijven ook.in mijn ogen zijn de europese landen de meest racistische naties ten opzichte van een zwarte.soms had ik diep in mijn hart gehoopt dat we ook zo gediscrimineerd zouden worden als de amerikaanse neger.die hebben zoveel tegenslagen meegemaakt.maar daardoor zijn ze alleen maar sterker geworden.wij worden geliefkoost hier in nederland met het onschuldige mom van jongens we zijn tolerant.nou tolerant me as s.ze zijn hier de grootste verkapte racisten.en dat domme telegraaf krantje moet niet komen lullen want ze weten dat als hij ooit president word heel nederland en de rest van de wereld aan zijn pijpen moet dansen.ik zeg in ieder geval een negro for president.het is tijd dat die witjes hun bek dichthouden en een zwarte het stuur laten overnemen.ze hebben met hun illegaal verkregen macht alleen maar onheil aangericht.ik ben voor obama puur omdat ie zwart is en ik geef dat toe.and if you dont like it so what.ik heb nu meer respect vcoor america dan ever.daar kan dit klein kikkerlandje van leren


  Maak melding
 11. Beste Anansi,

  Mijn uitsmijter sloeg op het feit dat Nederlanders/se media graag de vinger wijzen naar anderen (“amerika is nog niet klaar voor een neger”), dan is mijn reactie: kijk naar je eigen rijksapparaat. In dat opzicht kan ik meekomen met reactie nr. 14. Het blijft altijd een paradoxaal dilemma; keuzes in het leven.

  Iwan Brave


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES