Suriname wil niet in zee met buurland Guyana

20

PARAMARIBO, 12 jan – Minister Ivan Fernald van Defensie ziet een samenwerking tussen de Surinaamse en Guyanese marine niet bepaald zitten. In elk geval lijkt samenwerking in het maritieme gebied voor de Surinaamse kust niet waarschijnlijk. Dergelijk vormen van samenwerking worden vooral regionaal sterk aangemoedigd.

Dit moet onder meer de grensoverschrijdende misdaad tegengaan. “Ik weet dat de Caricom drukt uitoefent om zeggenschap te krijgen in onze wateren, maar militair strategisch is het onaanvaardbaar dat Guyana toegang zou krijgen in het kader van een gezamenlijke aanpak”, zegt Fernald tegenover de Ware Tijd. Formeel moet nog een standpunt worden ingenomen.

Hoewel Paramaribo en Georgetown niet op gespannen voet leven, speelt nog altijd de militaire bezetting van het Tigri-gebied in West-Suriname. Fernald ziet Suriname liever zelf zijn maritieme rijkdommen beschermen en beheren. De Caricom, de Caribische Gemeenschap, staat een parapluorganisatie voor, die alle maritieme zones en binnenwateren van de lidlanden moet gaan beheren.


20 REACTIES

 1. Laten die dieftige Guyanesen maar in hun wateren en wij in de onze orde op zaken stellen. Wij hebben nog altijd meer dan 1 appeltje te schillen met die gasten


  Maak melding

 2. Mee eens minister Fernald…

  Guyana is in mijn optiek de grootste bedreiging van Suriname zijn soevereiniteit en onafhankelijkheid en elke keer zie ik deze denkwijze bevestigd worden door de agressieve handelswijze van de westerbuur…

  Het land probeert op alle mogelijke manieren Suriname zijn delfstoffen, rijkdommen en territoir afhandig te maken.

  En toch zijn er nog lapzwansen en slapjanussen binnen de Surinaamse gemeenschap die aandringen op samenwerking met deze agressieve westerbuur die nog steeds anno 2008, 15.000 vierkante kilometer Surinaams grondgebied bezet houdt.

  In 2000 kreeg het neo-communistische Guyana de schok van zijn leven, namelijk een Suriname dat een keer opkwam voor zichzelf, wat op zichzelf al een zeldzaamheid is…

  Daarna maakte Suriname onder leiding van ex-president Wijdenbosch een strategische blunder die zijn weerga niet kent, namelijk lid te worden van de UNCLOS, dit gaf Guyana de kans een arbitrage zaak aan te spannen, de gevolgen zijn alom bekend…

  Een vb: De onderhandelingen tussen Oost- Timor en Australie over het Sunrise gasveld, die normaliter via de internationale tribunaal van zeerecht kon worden beslecht maar vlak voor de onafhankelijk trok Australie zich terug uit deze internationale jurisdicties, dit tekent de berekenheid en sluwheid van Australie, iets waar Suriname van kan leren, want lieferdjes vind je niet in de internationale politiek…

  Ik kan het niet vaak genoeg zeggen, Suriname moet de kwestie Guyana topprioriteit nmr 1 maken…

  Zonder territorium valt er namelijk niks te ontwikkelen!!!


  Maak melding

 3. Deze moet gefeauteaushopt zijn…kan niet anders,heeft niets te bieden voor de komende generaties..
  “Nou Ivan, die ballen moet je zo schudden en dan doen ze tsj-tsj-tsj en dat is dus de samba.”
  Suriname heeft geen toekomst met deze afbraakregering ! …


  Maak melding

 4. Niet willen samenwerken met je buurlanden geeft aan dat Su niet van deze wereld is en dus Wereldvreemd is!!!!!!!!!!We leven in een andere tijd Su!!!! Wakker worden!!!


  Maak melding

 5. wij moeten ons niet laten misleiden door pastorale woorden,van de(caricom,de caribische gemeenschap)ex britse koloniën.maar als eenheid achter de surinaamse minister van defensie staan.als guyana echt als een bevriende natie wilt samen werken met ons land,dan dient deze zich eerst terug trekken uit het tigri-gebied in west suriname.de fanpires moeten van ons grondgebied afblijven.als het niet met zachte hand kan,dan maar met geweld verdrijven.

  en niet te vergeten de laffe politieke moord op de heer,h.keerveld.in guyana


  Maak melding

 6. surinaamse marine…….. welke marine. ik ben benieuwd wat voor boten we hebben, en waar onze vloot uit bestaat. maar de vraag is, kunnen ze daarmee onze grondgebieden beschermen.
  we maken ons druk om guyana, maar we vergeten dat ons regering, suriname allang uit handen heeft gegeven. wat en wie zij er in suriname daar beter van geworden. een ding is zeker niet de bevolking. think about it………
  de surinaamse bevolking, dat moet op de eerste plaats staan.


  Maak melding

 7. vandaar bijna niks goed in sur is, ze willen alles zogenaam zelf doen, daardoor kunnen ze flink stelen.
  jullie kunnen somo in het tigrie gebied droppen, hij pik toch alle grond.


  Maak melding

 8. Dat Guyana zich nu zo opstelt is geen nieuws. Wanneer er in een bananen republiek als Suriname de interne zaken op de helling liggen zullen altijd anderen zijn die deze kansen willen grijpen. Soms vraag ik me af wat de coalitie onder supervisie van Vene al die jaren gedaan heeft.

  Door ondeskundigheid op elk niveau zakt het land verder in het dal.
  Mensen als Vene, Brunsie en Somo kunnen het land niet opbouwen.

  Die hebben geen verstand wat er reilt en zeilt op nationaal en internationaal niveau’s. Deze gasten moeten geen vingers aanwijzen naar een ander. Suriname heeft al die tijd zijn huiswerk niet gemaakt en nu worden anderen beschuldigd. Men moest zich beter hebben georienteerd en niet de neiging hebben om anderen voor dief uit te schelden.

  Wat gebeurd er nu in Suriname, zwaaien met een string, trappen vechten etc.

  Gewoon ondeskundigheid. Vene moet gewoon zijn stoel verlaten. Het is nu echt tijd om Suriname door deskundigen te laten leiden.

  Over 80 jaren is het bauxiet ,goud en hout naar de klote. En hoe gaan we verder. Vene gaat naar zijn graf, brunsie ook, Somo ook, en wat zal gebeuren met de arme stervelingen?

  De kinderen van Vene, etc studeren en werken in het buitenland. Deze gaste hebben geld zat om 80 jaren en verder mee te leven.
  Maar wat moet gebeuren met de armen?

  Slaapt het volk nog steeds.
  Onderwijsniveau staat op 0,0
  Stakende leerkrachten etc.

  echt zelig!


  Maak melding

 9. Met wie wil suri. wel meewerken…

  Met de sur/neds willen ze ook al niks te maken hebben..

  Behalve met pakketten en de euro’s die al jaren grif worden overgemaakt per lucht post en per schip en niet zo gering ook al dertig jaar.. Meer dan wat china per jaar schengt..


  Maak melding

 10. Die man Somo wil Nickerie verkopen aan China.

  En vergeet niet hij wilde ooit grens- gebieden verkopen voor 3,5 miljard Nfl.

  Men was toen gek op het woord miljard.

  Zelfs Miss Su. wilde 3.5 miljard om haar huis te kunnen inrichten.(ghi-ghi ai baja)

  Wat een leven het krioeld van domoren en straks lopen de Guya’s de boel in te smeren met smeergeld en weg is Su.


  Maak melding

 11. De wereld is klein geworden,en als je om welke redenen dan ook niet (wil)kan samenwerken met je buren,dan ben ik volkomen eens met nr4.De slag om de kust gewonnen door onze buren,maar dan moet je je handen in eigen boezem steken,Tigrie is ingenomen toen defentie nog in Nedelandse handen was,waarom laat je het probleem toen niet door Nederland oplossen.Naar mijn weten was er toen ook geen enkele Ned.militair daar naar toe gezonden.Nu zitten wij met de gebakken peren.Trouwens,Venezuela claimt al eeuwen 2/3deel van Guyana,maar blijven nog steeds samenwerken.


  Maak melding

 12. Guyana bespeelt suriname wie is op zijn bak gegaan?
  Venetiaan is met zijn staart tussen de benen vertrokken met enkel een grote bek richting Jagdeo.


  Maak melding

 13. Als buurland moet je kunnen samenwerken maar harde eisen kunnen stellen bv teruggave op vreedzame wijze van het tigrie gebied .Suriname is ook debit aan er moeten vooral ook aan de grenzen zichtbaar Poltie/Militaire posten zijn . dit ga je hebben de politie krijgt wel wat ze nodig hebben maar de militairen niet Fernald is slap
  Nildo


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.