Energiebedrijf Suriname leent lokaal 4 miljoen

3

PARAMARIBO, 8 jan – Energiebedrijf EBS heeft vier miljoen dollar te leen gekregen van drie lokale banken. Het geld is een fractie van wat nodig is voor vervangings- en uitbreidingsinvesteringen. Toch heeft het ruim een jaar geduurd om de lening rond te krijgen.

“Het is een lang proces geweest. We hebben nadrukkelijk beoordeeld of de aanvraag te honoreren was”, zegt directeur Sigmund Proeve van DSB Bank. Dat bleek uiteindelijk alleen als meerdere banken erbij gehaald werden. “Op gegeven moment vonden wij het nodig de Finabank en de Volkscredietbank erbij te halen. Dat geldt ook als signaal naar de samenleving dat wij als banken bereid zijn samen te werken.”

EBS heeft reeds een krediet van enkele miljoenen euro’s lopen bij de overheid. Het geld is evenals de lening bij de drie banken, bestemd voor nieuwe aansluitingen. Verwacht wordt dat duizenden huishoudens geaccommodeerd kunnen worden. De afgelopen jaren kon het tempo van aanvragen niet meer bijgehouden worden. Belangrijkste oorzaak is het achterblijven van de leveringstarieven op de bedrijfskosten.


3 REACTIES

 1. En toch vraag ik mij af waar al het geld blijft die betaald wordt voor een nieuwe aansluiting.
  Ik heb zelf voor een huisaansluiting aan de Highway 1800 US dollars neer moeten tellen om elektra aangesloten te krijgen.
  Zet je dit om in SRD dat is dit circa 5.400 SRD en dit voor een elektrameter / kast circa 1.000 SRD en 1 houten paal circa 500 SRD en de gebruikte kabels en manuren.
  Ondanks dit bedrag wordt er maandelijks ook een vastrecht in rekening gebracht zijnde de kosten van onderhoud en vervanging van de infrastructuur (dit zal wellicht na 20 jaar spelen dus 240 x vastrecht betaald).
  Ik vraag mij af op basis van welk beleid (algemeen en financieel) leiding wordt gegeven bij de EBS.
  Na sluiting van de smletr van Suralco is er toch zoveel megawat aan stroom vrijgekomen?
  Waar gaat dat naar toe? Het kost EBS haast niets en levert geld op en toch wordt er steen en been geklaagt over tekort aan financiën.
  Hetzelfde laken en pak geldt voor de SWM


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.