“Regering Suriname wordt politiek gegijzeld”

10

PARAMARIBO, 7 jan – De regering wordt politiek in gijzeling gehouden door één man: parlementsvoorzitter Paul Somohardjo. Dit zegt Kenneth Moenne, parlementariër voor de oppositionele NDP. Somohardjo mag naar hartenlust schelden, beledigen en zich misdragen. Hem wordt steevast de hand boven het hoofd gehouden, uit puur zelfbehoud.

Binnen de coalitie wordt maar al te goed beseft dat Somohardjo met zijn zes parlementszetels in staat is de coalitie te verzwakken. Trekt hij zich terug, dan is er geen meerderheid meer. De grootste coalitiepartners, de VHP en NPS, zijn ook het meest kwetsbaar. ‘Het is dankzij de VHP en de NPS dat Somohardjo zich als een keizer of een koning kan gedragen. Als Somohardjo besluit om uit de coalitie te stappen hebben zij een probleem”, zegt Moenne tegenover Dagblad Suriname.

Het wordt dan moeilijker regeren voor president Ronald Venetiaan en vicepresident Ramdien Sardjoe. Die zijn respectievelijk ook voorzitter van de NPS en de VHP. ”En juist dat maakt dat ze koste wat kost het in stand willen houden en dus Somohardjo niets kunnen zeggen”, aldus Moenne. Het heeft er dan ook niet veel van dat het functioneren van het parlement er beter op zal worden de komende tijd.


10 REACTIES

 1. Somo heeft gelijk een kleine schakel die de grote schakels bij elkaar houden.

  NIks aan de hand is doodnormaal. Overal ter wereld kent men dat dus su. is weer up to date


  Maak melding

 2. meneer moenne jij ben hele grote huigelaar jou voorzitter heeft jaren lang het land gegijzeld jullie weten dat bouterse in het buiteland is veroordeeld en er loop in suriname ook een straf zaak tegen bouterse waarom vraag je bouterse niet om zijn voorzitterschap neer te leggen laat een ding duidelijk zijn ik zie somo gisteren dan vandaag vertrekken maar moenne meet met twee maten zijn voorzitter word beschuldig van mensen rechten schending moord en als bouterse in ocer het hele land de rechtstaat bedreigt hoor ik moenne niet wat voor mens ben jij moenne ? de hele ndp zit met groete hoeveelheid boter op hun kop .


  Maak melding

 3. Kenneth Moenne, parlementariër voor de oppositionele NDP heeft volkomen gelijk…

  Het huidige politiek staatsbestel incompleet met zijn oude politieke garde is totaal failliet…

  Een 2 partijenstelsel met een rechtstreeks gekozen President en een verbod op patronage dat Suriname sinds de jaren ’50 van de vorige eeuw gijzeld en terroriseert zou een zegen zijn…


  Maak melding

 4. Meneer moenne,,
  Het is de harde waarheid jammer dat de gemiddelde surinamer ongeschoold analfabeet ongeletterd is..
  Kijk ook maar naar je eigen baas,jullie komen nieteens naar het volk toe om dit uit te leggen ondanks dat je gelijk hebt..

  Nu moet de ware surinamer opstaan en het hef in handen nemen..

  Alle 51 besmette en onbesmette en 17 ministers moeten op sodemieteren..

  Tijd voor een nieuw tijd-perk..ongeschonden figuren..


  Maak melding

 5. Het wordt dan moeilijker regeren voor president Ronald Venetiaan en vicepresident Ramdien Sardjoe.

  Deze domoren moeten weg echt !!! Het zijn ook schurken.


  Maak melding

 6. Moenne je hebt volkomen gelijk maar maak je maar niet moe met die onnozele reacties van mensen die niet beter weten dan dat laat ze rustig mek a pina kwinsi den go doro ze weten niet beter helaas…!!


  Maak melding

 7. GIJZELEN is iemand gevangen houden om bij anderen iets af te dwingen.

  EEN GIJZELING echter is de situatie waarbij een (veelal onschuldig) persoon (de gegijzelde(n)), tegen zijn (hun) wil door een ‘gijzelnemer’ gevangen wordt (worden)gehouden en bedreigd wordt of worden met het doel ‘iets van derden gedaan te krijgen’.

  GIJZELING EN OORLOG:
  Gijzelingen zijn eveneens al eeuwen onderdeel van de oorlogsvoering. Tegenwoordig worden zij als een misdrijf of daad van terrorisme gezien. Na de oorlog in Irak (2003) werden door Irakezen verschillende militairen en burgers uit ‘bezettende’ landen gegijzeld. Vervolgens werd een terugtrekking van de troepen van dat land geëist.

  Ook in juli 2004 waren de Filipijnen het eerste land dat aan de eisen van gijzelnemers voldeden, toen een Filipijnse vrachtwagenchauffeur in gijzeling was genomen.

  DE WETTELIJKE SITUATIE IN BELGIE:
  Het Belgische Strafwetboek (artikel 347bis) definieert gijzeling als:

  De aanhouding, de gevangenhouding of de ontvoering van personen, om deze borg te doen staan voor de voldoening aan een bevel of een voorwaarde, onder meer:

  OM EEN MISDAAD OF EEN MISDRIJF VOOR TE BEREIDEN OF TE VERGEMAKKELIJKEN; DE VLUCHT, ONTVLUCHTING VAN DE DADER(S) VAN EEN MISDAAD OF WANBEDRIJF OF MEDEPLICHTIGEN IN DE HAND TE WERKEN, HUN VRIJLATING TE BEKOMEN OF ZE HUN STRAF TE DOEN ONTGAAN.

  MOTIEVEN VAN GIJZELINGEN:
  De oorzaak of het doel van een gijzeling kan variëren. De politie onderscheidt de volgende soorten gijzelingen:

  *Gijzelingen met een psychologische achtergrond.
  *Criminele gijzelingen (bijvoorbeeld als een bankovervaller betrapt wordt en daardoor het personeel gegijzeld houdt).
  *Politieke gijzelingen.

  EEN POLITIEKE GIJZELING WORDT BESCHOUWD ALS EEN VORM VAN TERRORISME.

  Voorzitter van de Europese Commissie José Manuel Barroso zei op een persconferentie in Brussel eens: „Ik heb geleerd dat je in de internationale politiek moet leren omgaan met mensen waarmee je moeder je niet graag samen ziet”.

  De Front regering onder leiding van President Ronald Venetiaan (NPS), wordt politiek in ‘gijzeling’ gehouden door één man: Parlementsvoorzitter Paul Somohardjo, omdat deze Front-Combinatie zijn ‘krappe’ meerderheid aan de partij van de voorzitter van Pertjajah Luhur Paul Somohardjo te danken heeft.

  En deze voorzitter is zich politiek daar terdege van bewust, een ‘klassieke politieke gijzeling’, daar deze man eerder in Paramaribo/2003 voor twee maanden door de rechter veroordeeld is geworden, voor ‘Seksueel Molest’ van een minderjarige tiener.


  Maak melding

 8. “” Als nog met de beste wensen in het jaar 2008″”Oe sranangmangs/en oema,s en langs deze weg wil ik ook mijn mening bijvoegen,betreft r.s.p gegijzeld..Laat ik een ding zeggen,”Ze hebben het zich zelf laten gijzelen” Voor mij part moet deze rovers/oplichters/verkrachters/uitbuiters en landverraders oprotten liever vandaag dan morgen.Laat ons gelieve suriname met een schone lui beginnen,en tuurlijk met een geschoolde new generatie,s,Waarom moeten wij in 2010 wachten voor een nw verkiezingen,heeft geen zin,want dan geeft je de boeven de ruimte om het land leeg te plunderen.Kom op sranang mensen niet bang zijn,steken jullie je handen uit de mouwen “PROTESTEREN” Weg met deze regering.


  Maak melding

 9. @marcel46 wat een beschuldiging dat de gemildelde surinamer analabeet is en ongelettert ik vraag me af hoe met jou zit als jij vind dat moenne gelijk heeft hoe zit het met de voorzitter van de ndp die ook adviseur van staat was en e hoogste militair in het land en die zelfde voorzitter van de ndp moet voor het surinaamse gerecht verschijnen voor 8 december moorden iemand die een zittende regering met een telefoon naar huis stuurde de bekende telefone coup die man heeft het hele land gegijzeld tot nu toe want hij minacht de rechtstaat suriname waarom vraag moenne niet aan bouterse om de voorzitters hamer neer te leggen wie is nou de ongeschoolde analfabeet marcel46 leg mij dat uit.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.