zaterdag, juni 15, 2024
HomeNieuws uit SurinameSuriname’s parlementsvoorzitter geen gewoon mens

Suriname’s parlementsvoorzitter geen gewoon mens

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 4 jan – Parlementsvoorzitter Paul Somohardjo zal er mee moeten leren leven dat hij geen gewoon mens is. Dit zegt fractieleider Otmar Rodgers van coalitiepartner Nieuw Front. Somohardjo’s acties én reacties zullen anders worden beoordeeld dan die van anderen, of het nu parlementariërs zijn of niet. De vechtpartij van 13 december heeft het nog eens aangedikt.

Tegen dit licht moet de vechtpartij van 13 december worden gehouden, evenals Somohardjo’s gedrag die dag. “U bent geen gewoon mens, maar u bent de voorzitter van het parlement, u bent een frontrunner, aan u worden eisen gesteld. U bent een bijzondere man, het zou beter zijn als u niet had gereageerd op de manier zoals anderen”, zei Rodgers in het parlement.

Maar volgens Somohardjo is het trappen naar de op de grond liggende Rashied Doekhie niets meer geweest dan een natuurlijke reactie. Doekhie had hem kort tevoren in het gezicht gepord. “Naast een bijzonder mens ben ik ook gewoon mens. Het kan niet zo zijn dat een lid de voorzitter slaat.” De oppositie vindt het niet kunnen dat de begrotingsdebatten doorgaan zonder apart te praten over 13 december. Besloten is de debatten te boycotten.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

29 REACTIES
 1. ja ja die somo die moet ook wat he”…Het was vor mij al sinds he begin van zijn benoeming tot voorzitter ..een wachten op !Ja jaheer Somo wat niet kan kan niet he toon nivaeo en geef de hamer maar over aan iemand met niveao….!Dus.. keen telo pae die er niets van bakt


  Maak melding
 2. Wat valt er nu te praten over dat 13 december incidentJE?
  Het is geweest, done, give it a rest! Het wordt toch een eindeloze nietes en welles spelletjes!! Welke koe moet weer uit de sloot gehaald worden? Niemand heeft hier baat bij behalve de oppositie, die daar nu gretig gebruikt wilt maken van de hele situatie en tot een nationaal rel wilt uitlokken.

  Welke toegevoegde waarde voegt dat toe?Niemand gaat winnen. Dit is meer een persoonlijke vete tussen Somo en Doekie. Laat daarom deze 2 frobel-kinderen maar apart in een kamer zitten en uitpraten.

  Dat die 2 als ordinaire frobel-kinderen te lijf gaan, is een afspiegeling van de gemid. Surinamer daar die hun emotie niet onder bedwang kunnen houden. Dus van professionele houding cq. mediatraining moeten ze nog leren.

  En het algemeene volksbelang (waar de gemid surinaamse volk meer baat hebben), het agendapunt van de begrotingsdebatten, vinden die idoten minder belangrijk???


  Maak melding
 3. maar meneer rogers als somo niet weet dat hij een verantwoordelijk job heeft dan neemt hij zijn werk niet serieus ik zelf vind dat somo en brunswijk niet in het parlement horen .


  Maak melding
 4. Hij moet gewoon aftreden een parlementarier hoort niet zo te gedragen, trouwens het was geen reactie van somo want hij heeft niet terstond als reactie teruggeklapt op geschopt. hij heeft gewoon gewacht tot dat brunswijk doekhie naar de vloer had getrokken en al een paar keer had geschopt.Hij is gewoon een lafaard.Zulke personen zijn de lijders van Suriname.


  Maak melding
 5. Dit tart alles. Een keten is net zo sterk als de zwakste schakel. Er moet blijkbaar nog heel veel water door alle rivieren die Suriname rijk is stromen eer wij serieus zullen worden genomen door de wereldgemeenschap.
  O ja, u bent afkomstig uit het waar de parlementsvoorzitter enz….?


  Maak melding
 6. ha ha ha ha hoor dat nou, kromo die somo zegt dat hij ook een gewoon mens is. hij behoord tot een van de grootste boeven van suriname. buiten het parlement gedraag deze man zich als een hond en maakt misbruik van zijn positie. en dat doen al die andere gewone mensen van het parlement.


  Maak melding
 7. Kromo is een grote boef en zijn familie ook
  ze pikken percelen van andere mensen en verkopen door voor nederlanders die heel veel euro’s betalen, CHECK domeinkantoor daar zijn ook heel veel boeven ook fam. van Kromo

  HA


  Maak melding
 8. Heel goede reactie van dhr Rodgers. Meneer somo het ging echt niet om dat bandje. Je bent uit je tent gelokt geworden en ook nog in getrapt Hopelijk is dat een les voor de toekomst onder alle omstandigheden beheersen. Coalitie verbeter de wereld en begin bij jezelf begin sancties tegen dhoekie te treffen, want hij heeft ook een fout begaan. Respect krijg je door het zelf ook te geven.


  Maak melding
 9. Wh,

  Word eens wakker!
  ALLE POLITICI in Suriname, UITZONDERING DAAR GELATEN, ZIJN de grootste boeven, uitbuiters, uitzuigers etc etc… Dit soort luien hebben een plantagehouder-complex! Ze haten de voormalige plantagehouders, maar zij zelf gedragen net zo! In wezen is dus niks veranderd! Als dat niet zo is, dan was Suriname na 1975 STABIEL EN wellicht de rijskte in de carabische regio!

  Ga niet in etniciteit denken anders krijgen wij de KENIA-toestand!


  Maak melding
 10. De enige oplossing in het geheel is de meest voor de handliggend..

  Heer vene. laat jou gezag gelden,schrijf nieuwe verkiezing en houdt de eer aan je zelf..
  Daarbij is land en volk gedient en verder vernedering van het land/volk suri. gestut..

  Dit gaat niet goed komen op deze manier,is alleen slecht voor het land en achter uitgang..


  Maak melding
 11. sosmo moet z.s.m. weg. hij is de persoon die de jaren 60- weer heeft geintroduceerd in suriname. De hokjes-politiek.
  We waren al lang overheen en denken in termen van nationaal belang.
  Maar meneer somo wil weer dat een javaanse minister zoveel mogelijk javanen moet helpen, Ziekenfondskaart, percelen, en contracten bij ministeries.
  Waarom heeft de regeing de GLIS nog niet ingevoerd, waaarom is er niet 1 -loket opgezet door de regering om mensen uit binnen en buitenland die zaken of investeringen wil doen op een plek te helpen i.p.v. dagen rond te lopen zonder resultaat.

  Een transparante beleid zou heel goed zijn.

  Beste Wensen in het nieuwe jaar.

  Barca


  Maak melding
 12. Over varkens als Somo praat men niet….maar dat deze hond Jezus Christus in zijn smoelwerk durft te halen zegt duidelijk dat Oom.Ro en de rest van zijn club gewoon een stel domme, achterlijke mensen zijn.

  Zij moeten maar gewoon zitten wachten tot wanneer hij maar wil, om met zijn schurken praktijken door te gaan.

  Rede te meer omdat de Christen klappen moet krijgen om dank jewel te zeggen….Oom Ro (Vnoshine)waar ben je, slaapt gij(Gu of Guyana) nog.


  Maak melding
 13. KROMO Somo wat deze vieze man in het parlement. Een voorzitter hoort de klappen te incaseren en dient gewoon een klacht in te dienen dat was meneer Doekhie wel door de rechter berecht. Maar pae Somo moest zelf rechtertje KROMO spelen. Dus weg met deze onbeschofte KROMo en een nieuwe intelegente voorzitter zoeken want die lopen er genoeg in Suriname rond.


  Maak melding
 14. Parlements voorzitter sommo is een gewoon mens, er is geen verschil tussen hem en leden van het parlement, allen die deel hebben als lid van s`lands hoogste college dienen zich op een menswardige wijze op te stellen naar mekaar en naar het volk toe, als voorzitter verwacht heel de wereld dat gij over de juiste houding en ervaring in het omgaan met mensen en vooral mensen die z`on job op zich hebben genomen om te kunnen gaan. Wanneer uitspraken worden gedaan die neigen naar gedachten al zouden leden van het assamblee met uitzondering van de voorzitter zich wel onbehoorlijk mogen gedragen, dan zie ik dat als een open deur voor lid brunswijk om de volgende keer het zelfde te doen, en zi ik dat ook als en bedreiging naar vooral leden van de oppositie. Niet voor niets wil de oppositie dat dit besproken wordt in een speciale vergadering, omdat ook de rol van veiligheids man die boven genoemd lid zichzelf toedicht moet worden rcecht getrokken, of is hij nou wel veiligheidsman teven lid?
  WEG MET DIE KRANZINNIGE BENDE GENAAMD SU regering want ze bakken er niks van!!!

  ALL THE BEST DDB


  Maak melding
 15. Parlements voorzitter sommo is een gewoon mens, er is geen verschil tussen hem en leden van het parlement, allen die deel hebben als lid van s`lands hoogste college dienen zich op een menswardige wijze op te stellen naar mekaar en naar het volk toe, als voorzitter verwacht heel de wereld dat gij over de juiste houding en ervaring in het omgaan met mensen en vooral mensen die z`on job op zich hebben genomen om te kunnen gaan. Wanneer uitspraken worden gedaan die neigen naar gedachten al zouden leden van het assamblee met uitzondering van de voorzitter zich wel onbehoorlijk mogen gedragen, dan zie ik dat als een open deur voor lid brunswijk om de volgende keer het zelfde te doen, en zi ik dat ook als en bedreiging naar vooral leden van de oppositie. Niet voor niets wil de oppositie dat dit besproken wordt in een speciale vergadering, omdat ook de rol van veiligheids man die boven genoemd lid zichzelf toedicht moet worden rcecht getrokken, of is hij nou wel veiligheidsman teven lid?
  WEG MET DIE KRANZINNIGE BENDE GENAAMD SU regering want ze bakken er niks van!!!

  ALL THE BEST DDB

  A.KOMTJIE


  Maak melding
 16. HIer valt niks op af te dingen horr.
  Die man is ook een gewoon mens als ieder ander.
  Als iemand me een poesoe geef dan mie ei prietin 2 klap , dan mie ei beer skoppoe gie a mang. Niemand moet nonsens vertellen hier want iedere surinamer is zo. Wat die man buiten met zn pikien meid doet is zijn zaak. Die vrouwen zijn gek op hem en degene die hier kritiek op hebben zijn mannen met afgunst en vrouwen die niet door Somo in hun bil zijn geknepen, omdat hij ze niet ziet staan. Hij is een boef, maar het zijn allemaal boeven, stuk voor stuk. Sommo is alleen de domste boef, kruimeldiefje. Want iedereen ruikt dat hij steelt. ik ken ministers die veel meer hebben buit gemaakt dan Sommo. Dus mensen zeur, niet want als jullie zoveel meer integer waren, dan zat je hier niet in het koude land bere foeroe kritiek te schrijven.


  Maak melding
 17. de fractieleider van nf front,vormt een valse illusie over een dooie kip(back en nek)met deze man kan jij geen kant op. Ik weet een ding zeker,dat deze man bezig is,zich zelf te profileren als een idioot van groot formaat
  en plaats hierdoor zijn achterbaan in een zeer moeilijke positie,en in het bijzonder de surinaamse ambassadeur in indonesië. plus een top functionaris bij het ministerie van justitie en politie.
  om de eer van zijn achterbaan hoog te houden,is hem aangeraden om te vertrekken,voordat deze hem voor de tweede keer uit de partij trapt.er zijn volgens mij genoeg kapabele leden in de partij die de heer paul zouden kunnen vervangen.
  en toch laat deze kapabele leden zich manipuleren door de gewoon mens met slechte allures. waarschuwing:traditie mag geen aanleiding zijn om niet te handelen


  Maak melding
 18. Inderdaad, Suriname’s parlementsvoorzitter is geen gewoon mens. In 1980 opgebracht voor verhoor omdat er een rij van Torarica tot Zeelandia stond van mensen die een klacht tegen hem wilden indienen, nagenoeg uitsluitend in de sfeer van oplichting, fraude, een enkele keer mishandeling(!) e.d. Vluchtte vervolgens naar Nederland onder het mom van militaire dreiging, maar feitelijk dus om aan Kopie te ontkomen. Wat dat betreft is het huidige parlement aan elkaar gewaagd.


  Maak melding
 19. rodgers jullie zijn wel laat achter !!! heeft rodgers die tv beelden uit ned niet gezien toen somo in het verzet zat en huurlingen had gerondels samen met hoost , die een grote bek heeft over 8dec .deze twee mannen hebben bloed aan hun handen zou leuk zijn als iwan bottse van tamara ook een foto plaats waar hoost en somo van uit frans guyana met hun machine geweer klaar staan om richting jungel te gaan .iwan heeft ook een rol bij het verzet .


  Maak melding
 20. De oude Politiek is totaal failliet…
  Geen antwoorden op hedendaagse belangrijke vraagstukken…
  Diep verzonken in de bodemloze put van het Patronage van sedert de jaren ’50…


  Maak melding
 21. Somo’s gedrag en ook het accepteren daarvan door de coalitie (ze hebben tenslotte allemaal tegen een openbare vergadering om dit item te behandelen gestemd) heeft gewoon te maken met fatsoen en beschaving.

  Als je deze niet hebt en dat ontbreekt duidelijk bij Somo en Brunswijk, dan kan je de ernst van dit schandaal ook niet begrijpen. Ik denk dat daarom Somo c.s. gewoon over willen gaan tot de orde van de dag.

  You can take the man out of the gutter but you can not take the gutter out of the man… ook wel…
  You can take the man out of the bush, but you can not take the bush out of the man.

  A tan so…


  Maak melding
 22. Het Dagblad Suriname melde op 18 augustus 2005, dat de ex-parlementariër Jagendre Ramkhelawan zich bij een ruzie zo had opgewonden, dat hij met een hartinfarct in het ziekenhuis opgenomen was. Het gerucht ging dat hij gevochten had. Zijn vrouw Edith ontkent dat. Ramkhelawan is een emotionele man. In juni 2003 probeerde hij in de Nationale Assemblee de Nederlandse nationaliteit van Paul Salam Somohardjo de huidige Parlementsvoorzitter van Suriname aan te tonen, die toen nog Minister van Sociale Zaken was.

  Ramkhelawan zwaaide met een uittreksel van de Rotterdamse Burgerlijkestand. Maar het woord werd hem ontnomen door voorzitter Ruth Wijdenbosch, die de minister in ‘haar’ regeringscoalitie uit de wind wilde houden.
  Uiteindelijk schakelde zij zijn microfoon uit, waarna Ramkhelawan woedend zijn papieren op tafel smeet en de zaal uitbeende. Vervolgens vroeg hij in een brief aan President Venetiaan om opheldering over de vermeende ‘dubbele’ nationaliteit van Somohardjo. Een half jaar eerder had Edith Ramkhelawan-Jadnanansing ook al een brief aan Venetiaan geschreven. Daarin beklaagt ze zich over het onbeschaamde en lage gedrag van Minister van Sociale Zaken Paul Somohardjo, die haar in Dagblad Suriname ervan beschuldigde een liefdesrelatie te hebben gehad met de voorganger van Somohardjo in het kabinet Wijdenbosch. Mevrouw Ramkhelawan vond de uitlatingen van Somohardjo intimiderend, want ze was toevallig ook nog ambtenaar op datzelfde ministerie van Sociale Zaken. Later dat jaar moest Somohardjo gedwongen aftreden, nadat hij zelf werd veroordeeld voor ‘Seksueel Molest’.

  Minister Somohardjo was namelijk de kleedkamer van de missen tijdens een Miss Beauty-Contest Verkiezing in Paramaribo/Suriname ‘stilletjes’ binnengedrongen. De zaak werd aangespannen door een kandidate van Miss-Jawa 2002 in Suriname. Ze zou vervolgens zijn gemolesteerd na afloop van de repetities toen deze minister enkele kandidaten al naar huis had gebracht met zijn auto (bron: Suriname.nl 20 feb. 2003).

  UNIVERSELE VERKLARING VAN DE RECHTEN VAN DE MENS.

  Artikel 25:
  Een ieder heeft recht op een levensstandaard, die hoog genoeg is voor de gezondheid en het welzijn van zichzelf en zijn gezin, waaronder inbegrepen voeding, kleding, huisvesting en geneeskundige verzorging en de noodzakelijke sociale diensten, alsmede het recht op voorziening in geval van werkloosheid, ziekte, invaliditeit, overlijden van de echtgenoot, ouderdom of een ander gemis aan bestaansmiddelen, ontstaan ten gevolge van omstandigheden onafhankelijk van zijn wil.

  Moeder en kind hebben recht op bijzondere zorg en bijstand. Alle kinderen, al dan niet wettig, zullen dezelfde sociale bescherming genieten.

  In 2003 werd minister Somohardjo door een rechterlijke uitspraak tenslotte gedwongen om als minister van Sociale Zaken zijn ontslag in te dienen, nadat hij tot twee maanden voorwaardelijke celstraf was veroordeeld voor de ‘aantasting van de eerbaarheid van een jongendame’, in gewoon Hollands: hij is een veroordeelde pedofiel.

  VOLWASSENEN MOETEN AFBLIJVEN VAN MINDERJARIGEN!


  Maak melding
 23. PAE MANTJOL

  vogens mij moet jij wakker worden. ik weet niet hoe jij aan kenia komt maar daar zal je wel een rede voor hebben. mocht dat zo zijn dan zijn de javaanse zeker in minderheid….dus ik als ik jou was zou ik niet zo denken. in suriname kunnen we gelukkig wel met elkaar leven en laten we het zo houden. salamat datang.


  Maak melding
 24. Het parlement van su laat zien, dat ze naar het laagste niveau zijn gedaalt, of het ze uberhaupt iets uitmaakt. De normen en waarde wordt onder gewardeerd voor macht.
  Om een beetje macht te krijgen om bij de politie te werken moet je gescreend. Om de hoogste ambt te bekleden wordt er volgens mij door de vingers gekeken.
  Welk voorbeeld geven de heren in het parlement de jeugd?
  Hoe betrouwbaar willen ze in het buitenland overkomen?
  Meneer de president trek aan de bel, doe een grondig onderzoek. Het moet niet uitmaken of het, het begin van ondergang van de regering wordt.
  Het is de laatste kans van dhr. Venitiaan om op een positieve manier de geschiedenis boeken in te gaan.

  Mijn excellentie zet je trots op zij en grijpt je laatst kans.
  Moge de here u bijstaan tegen de tarantulas


  Maak melding
 25. Somo,je gedraag je als een schoft,overal waar je terecht bent steel je(ook in Ned),je liegt,in ned.had run je een paar illegale belhuizen op naam van anderen,en na een maand verhuis je want de belkosten worden niet betaald,je gaat op de gevoelige plekken van de oudere javanen(moskeen)verteld ze dat er nooit een javaan is die de moed heeft om de rest tegen te spreken.,en jij komt op voor hun belangen.Kortom jij bent een geslepen mens kijk een keertje goed naar de spiegel,want je geeft de javanen alleen maar schande.


  Maak melding
 26. De huidige politieke situatie is een enorm interresante,een die momenteel bijna verknalt is door communicatie
  stoornis binnen de oppositie, het verbaast mij dat de heer Moenne niet door heeft wat de coalitie heeft willen berijken met
  hun zogenoemde handrijking aan de oppositie.
  Ten eerste probeerd men een wig te forseren tussen de oppositie partijen en tussen de NDP leden, misschien zelf onbewust.
  Op de tweede plaats maar belangrijker; men wil geen vergadering zonder dat er voorafgaand niet is bepaald wat de uitkomst ervan
  is. Men voert politiek op een zeer hoog niveau, het is nu aan de oppositie om te doen blijken dat men de zaak kan volgen en kan berijken wt men wil.
  Er moet een vergaderig komen over de gebeurtenis van 13 dec. 2007.

  In deze vergadering moet de oppositie ertoe gedwongen worden zich middels een stemming uit te spreken over de huidige voorzitter,
  en dat is precies wat men niet wil, dit is precies waar de oppositie naartoe zou moeten werken ongeacht wie de voorzitter is van deze vergadering
  moet gewoon een motie van wantrouwen tegen de voorzitter worden ingediend, wat volgd is zoals een ieder weet een stemming voor of tegen die motie,
  het front coalitie heeft dan een groot probleem niet dat ze nu geen probleem hebben, alleen lijkt het mij dat de oppositie niet weet wat hun probleem is,
  indien de coalitie tegen zo`n motie stemd dan kiest men op nieuw willens en wetens voor iemand waarvan reeds meerdere malen is gebleken dat hij niet deugd
  en het werk dat hem is toevertrouwd niet kan doen.
  Dit is precies de positie waarin men de oppositie moet dwingen, en niet verwachten dat men voor die motie stemd want daar gaat het weer niet om, waar het
  wel omgaat is om aan het Surinaamse volk hun zwakheid en onverantwoordelijkheid bloot te stellen, want men heeft het over hoe stabiel de coalitie is, maar een zwakke construcktie hoeft niet, niet stabiel te zijn.

  A.E.KAARSBAAN


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES