zondag, mei 26, 2024
HomeNieuws uit SurinameRuim 80% Surinamers wil vervroegde verkiezingen

Ruim 80% Surinamers wil vervroegde verkiezingen

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 31 dec – Ruim 80% van de bevolking is te vinden voor vervroegde parlementsverkiezingen. Dit blijkt uit een opiniepeiling van het Research & Information Center Suriname, Rics. De prestaties van het parlement zijn vooral in 2007 ver onder de maat gebleven. De vechtpartij van 13 december heeft de deur dicht gedaan.

De houding van zowel parlementsvoorzitter Paul Somohardjo als de andere vechtersbazen wordt als onaanvaardbaar bestempeld. Ruim vijf en zeventig van de respondenten vindt zelfs dat Somohardjo moet bedanken. De opiniepeiling van het aan de Times of Suriname verbonden onderzoekscentrum is gehouden onder duizend Surinamers in Paramaribo en nog drie districten.

Ruim negentig procent ziet 2007 als een jaar vol corruptie. Met name het de uitgifte van domeingrond geeft aanleiding tot kritiek. Bijna de helft van de respondenten vindt dan ook dat minister Jong Tjien Fa van Ruimtelijke Ordening Grond- & Bosbeheer moet aftreden. Ruim tachtig procent vindt dat president Ronald Venetiaan maar de andere kant op blijft kijken, omdat hij of de coalitie bij elkaar wil houden of daadkracht ontbeert.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

28 REACTIES
 1. ik zou graag willen weten of deze 80% ook voor een regering is onderleiding van ndp en bouterse waarom ik het vraag is hoe de vraag stellig was dus ik weet niet hoe serieus ik deze pols moet nemen hier in nederland heeft men het goed toch zeggen opnnie dat een meerderheid ook verkiezing wil dus ja wat moet je hier mee een ding is duidelijk is dat een deel van de surinaamse bevolking niet tevreden is met de gang van zaken dus is het aan de regering om daar aan te werken


  Maak melding
 2. 80% neen man Front wacht op 100%…deze mensen zijn >ziende blind > en >horende doof>

  Daarom had Doekie geen keus hij moest naar de blinde-dove toe stappen: Om hem wakker te schudden…… hij had echt geen keus, niemand anders zou het doen.

  Ik krijg het gevoel of dat er, op dit moment alleen maar slappelingen het land bewonen.

  Come up man: corruptelingen moet je pijn doen.


  Maak melding
 3. als de cijfers niet liegen,dan is dit echt betreurenswaardig voor de heer venetiaan met zijn front combinatie.cijfers kunnen soms bedriegend zijn,en gaan men toch later weer op deze schurken stemmen.het is tenslotte de religie dat bepaalt en niet de individu.dit weten de heren heel goed.de surinaamse mens is nog steeds afhankelijk van het geloof.en dit houdt het land juist achter in haar ontwikkeling.mijn persoonlijke mening is,dat het geloof zich buiten de politiek dient te houden.dit is een must want anders raakt een bepaalde groep achter.dit is de zovele keer reeds bewezen,en toch kan men nog steeds geen lering trekken.het geloof kan ons niks aanbieden,dan alleen maar hoop.
  laten wij nu anders gaan denken en handelen,want de heren voorgangers hebben ons nodig om hun zakken te vullen.


  Maak melding
 4. Hee, is dit geen opiniepeiling van de RICS (Lees BVD. Lees Opositie.) Hoe moet dit bericht in hemelsnaam serieus genomen worden? Please, publiceer ook de vraagstelling in het vervolg.


  Maak melding
 5. Als de meerderheid, na een gehouden verkiezing,voor Bouterse heeft gekozen,dan dien je het te accepteren(bericht 1).Dat corruptie de boventoon voert in Sure, is bekend en hoe lang gaat het volk dit nog pikken.In Ned. worden wekelijks opinie peilingen gehouden, en als er nu verkiezingen wordt gehouden, partijen zoveels zetels zouden krijgen.Het scheelt dus met de Surinaamse situatie.Ja als Bouterse aan zet is,dan gaat het buitenland(Ned)het moeilijker maken,hoor ik iemand zeggen.De vraag is of deze zg bevriende natie(s)het ooit goed heeft gemeend met ons,300 jaren lang geen bruggen,zeewerende dijken e/o wegen,dit moet al een teken zijn dat wij met onze zaak moeten bemoeien.,en geen lakei zijn van buitenlandse machten die enkel erop uit is hun eigen belangen veilig te stellen.De regering is enkel bezig met zichzelve en neemt dan adhoc beslissingen,en zodra het hun goed uitkomt,Bouterse zus en zo.,dit terwijl de zaak niet meer op het bord van de regeringen ligt.Naar mijn weten is er nooit zoveel gesmoeld met vnl domeinland dan door deze regering.Een Guyanees zei eens terwijl hij op de kade van de eens een goede steiger van Nickerie wandelde,zei deze hoofdschuddend in zijn bayan nederlands het volgende:Buoy die only vooruikang in Surinaam, is die akteruitkang:Ik moet hierop alleen maar lachen, want gelijk heeft ie.Aan iedereen bij deze een prima 2008.


  Maak melding
 6. Ik hoop dat de suri/neds momenteel in suriname aanwezig hun hoedanigheid zo gebruiken dat zij de regering wakker schudden..

  Weg met de curruptelingen voor ééns en altijd..

  Als de actie van doekhie niets oplevert voor het volk,dan zijn we letterlijk aan de duivel overgelevert.

  Komop mensen laat je horen..dus actie..


  Maak melding
 7. Nou Surinamers, wat zeggen jullie hiervan. Als een SuriNed hun mening geeft dan hebben jullie gelijk zoiets van, als je hier niet woont dan moet je hier niet mee bemoeien.

  Nou jullie klxte geregeing moet nu oprotten van de Surinamers. Dit had veel eerder moeten gebeuren.


  Maak melding
 8. ik ben bang dat er een situatie zal ontstaan zoals in kenia .te weten,,
  de stemmen zij nog niet opgetelt en de president is al benoemd…
  …afrikaanse toestanden …


  Maak melding
 9. Ik behoor niet tot de 80% gelukkig maar. Een ieder weet hoe dan ook dat men Brunswijk nog Bouterse nog Somohardjo zomaar kan aanpakken. Dit alles vereist een psychologische aanpak.

  Wie moet dan het land regeren? Ik zie geen voorbeelden meer in de politiek, of willen de mensen meneer Wijdenbosch die steeds dronken naar huis wordt gevoerd en Albux 900,000 US dollars gewoon schenkt?

  GOD mag alles maar weten en ik hoop dat het goed komt met Suriname.

  Janny


  Maak melding
 10. Ik denk als Bouterse de heer Somohardjo in 1982 een kopje kleiner had gemaakt hadden wij deze en nog een aantal andere corrupte politicie niets te vertellen en zouden ook niet kunnen stelen van de gemeenschap. De javaanse leiders zijn altijd corrupt geweest (kijk maar naar de heer Somita “vader en zoon”)en werden door hun achterban op handen gedragen ondanks dat zij wisten dat zij corrupt waren. Dat vind ik eigenlijk heel jammer. Misschien zes voet onder de zoden. Dus ik geef de mensen gelijk dat zij vervroegde verkiezing willen. Maar dat zal de corruptie in Suriname niet uitgebannen zijn, want de meeste politici van Suriname zijn corrupt, dus op wie moet je eigenlijk gaan stemmen

  ramsesV


  Maak melding
 11. Die tachtig procent die vervroegd verkiezing willen in suriname,die zijn de mensen die gehersenspoeld zijn door de NPD.Want al die stakingen die plaats vinden in suriname komt door de achtdecembermoorden die nu op gang is om het proces te verstoren.Die jongeren hebben geen verstand ervan wat toendertijd gebeurd is,en men maakt gebruik ervan om het proces niet door te laten gaan.Het kon je vader of moeder of je zus zijn,dan zou jullie ;JCS of wat jullie noemen om erachter te komen.Want jullie worden misbruikt door een en ander dugsdealer punt uit.


  Maak melding
 12. Gisteren ging ik naar mijn grond wel wat denk je daar ik vond. KONI KONIzag ik daar KONI keek zo vreselijk naar.

  KONI KONI WAT DOE JIJ WAAROM KIJK JIJ ZO NAAR MIJ.

  Koni was alleen bang voor krachtig geschut.

  Dus kom op mensen doe je best.


  Maak melding
 13. De NDP heeft naar zeggen van nr.12 de 80 procent gehersenspoeld,nmi is dit een grote belediging naar het volk toe.Alsof ze niet meer voor zichzelf kunnen denken.Weet hoe moeilijk het is voor deze vaders en moeders hun kinderen fatsoenlijk te onderhouden?.Over de december moorden gesproken,waar heb jij het nou over, is de zaak niet al bij de Krijgsraad?.Heeft men ooit afgevraagd hoeveel leed de tot vrijheidstrijder gebombardeerde bankrover, verkrachter en zo kan je een hele poos doorgaan misdaan heeft.Het zijn er geen 15 of 20 maar zeker het 8 voudige ervan. Hebben de slachtoffers die op beestachtige mannier door of namens brunswijk om het leven zijn gebracht geen ouders die treuren?.Men zwijgt over dit alles in alle talen., integendeel hij krijgt amnestie,van dit alles en nog wat.De jeugd die de straat opgaan zijn welliswaar jong, maar verstand hebben ze zeker,ik heb het ook niet meegemaakt toen de weggelopen Marrons enkelen levend verbrand zijn geworden.,but it is written, en ik heb het gelezen, en zo de jongeren die voor hun toekomst op straat gaan.Ter verduidelijking, ik praat geen enkel moord goed, maar wat dwarszit is, voor de bankrover,verkrachter ect. wel amnestie maar voor de andere niet.,dit is vragen naar problemen, vooral met het corrupte beleid van de regering.Laat ook onderzoeken wat de zg vrijheidstrijder gedaan heeft met de weerloze gevangenen, het is niet goed,althans mijn stijl niet, om in details hierop te gaan.maar wreed was het wel.


  Maak melding
 14. @nummer14 kom jij ook met wegelopen slaven , wat jij en velen hier doen is dingen door elkaar halen brunswijk heeft de wapen opgenomen tegen wrede dictator en als er in die strijd doden vallen is het te betreuren. maar is wat anders waneer je mensen oppakt martel en vermoord en zeggen dat ze op vlucht zijn neer geschoten, jij vind het een belediging van het surinaamse volk als mensen zeggen dat ze gehersenspoeld zijn ik vind dom dat mensen die het nog slechter hadden dan vandaag geen vrijheid hadden nog roepen dat deze man bouterse de verlosser is hoe verklaar je dat en over de jongeren die op straat gaan is toch duidelijk dat vanaf de datum bekent is geworden van het december proces dit soort protesten zijn toegenomen dan zeg ik het gaat niet om lands belang maar om bouterse zijn lijfs behoud en zijn belang dan ben je toch dom om jou weer te laten misbruiken door deze geweten loze moordenaar juist de details moet je niet vergeten want daar gaat het om internationaal als doden vallen in een strijd die twee gewapende machten voeren is het niet strafbaar alleen als krijgsgevangenen heb moet je ze zodanig behandelen de zogenaamde POW. en ik heb nog wat voor jou over coruptie gesproken weet jij dat onder de regering van bosje en onder de militairen de meeste coruptie heeft plaatsgevonden in suriname dat vergeten jullie vaak leningen die nog steeds afgelost worden vene is de enige president die een aantal ministers de laan heeft uitgestuurd wegens coruptie daarvoor onder bosje is het nooit gebeurd iedereen bleeft op zijn post ik zal jou een naam noemen pramesser die heeft miljoenen van het AC ziekenhuis verduisterd kijk waar hij nu is een de belangrijkste man van de ndp en die zelfde kliek die ziet dat alles weer op een rijtje gezet word willen ze de staats kast komen leeg roven al onze goud voorraad was verdwenen weet jij dat nog meneer kromodimedjo.


  Maak melding
 15. mr du , het jaar is net begonnen, kan je niet een beetje positief worden , je bent een zieke gestoorde man , die op deze site komt om zijn opgekropte ongenoegen te spuien,pakt het vliegtuig en ga naar suriname en doe wat je daar moet doen , dan zijn wij tenminste van jouw gezeur , oja nog een gezegend 2008 .


  Maak melding
 16. Ja, ja nr 12!!! Ga toch je mond spoelen!!! Je klets gewoon uit je nek!!! Wees blij dat hij jou heeft bespaard!!! 8 dec. moorden!!! was je erbij? heb je zelf meegemaakt? heb je hem zien schieten? Kom zeg!!! Doe niet zo onvolwassen! of ben je dat?

  Ik neem je niet kwalijk hoor!!! en dat doe ik ook niet bij niet verstandigen.

  De verkiezing moet NU komen dan straks. De zittende parlementariers momenteel moeten de bijl neer leggen en gewoon netjes oprotten. Ik weet niet of deze coruptenaren ook netjes zijn of kunnen zijn. Ik heb mijn twijfels. Had ik maar de MACHT!!! Ik zou ze met Gummie Ballata verdrijven naar de zee zonder bodem!

  Voor nr.11?? Sja baas!!! Jij kon naast mij zitten. Ga zo door!!! met je goede mening. We hebben toch niet met elkaar afgestemd??

  NR. 12, ik zou je ook meenemen hoor en misschien wel Minister benoemen voor de infrastructuur. Jammer!

  Bouta kom aan de MACHT en verdrijf alle corruptenaren, sluit ze op in de Specht eilanden of naar Guantano op CUBA!!! Of anders vor ze gewoon aan de Aasgieren(Tingie fowroe).

  Maak er iets goeds voor de burgers en Suriname want Suriname verdient het. Je hebt na de verkiezing in je hand. Ik wil je ook helpen door Suriname te helpen. Ik zei al eerder de eerste stem heb je al!!!! YOU na mie mang!! Laat er een goede oordeel over na je regeer periode!!! Bouta, je hebt wel een fout begaan en dat is dat je die pinda poter somo tjodokromro powisie hardjo hoe je het wilt noemen vrij hebt gelaten. Laat hem naar Santoboma Jail gaan pind planten of banaan voor Brunswijk. Ik hoor vaak zeggen kinder verkrachter!! die sopropokromo!! is het wel zo? Natuurlijk vooronderzoek laten plegen!!!en naar Guantano bay in Cuba plaatsen!! zonder proces!!!

  Een allen, de betse wensen nog en je mag al het geluk van de wereld hebben behalve de regerings leden van Suriname. Van mij mogen ze elke dag Drugs, Coke en goud eten Staats olie drinken!!! en in zijn eigen stront stikken. Eet smakkelijk! Oplichters en Paria’s.

  Gunner


  Maak melding
 17. Juist ja,daar had ik het erover,een POW dient je overkomstig de Internationale regels te behandelen.Weet U,de militair die op verkenning in het boven Suriname gebied gevangen werdt genomen,hoe die aan zijn einde is gekomen?(zoutvlees).Een ander militair die in de nabijheid van Witagrong gevangen is genomen,weet je wat die heeft moeten meemaken.Een autoband om zijn nek, de rest is niet moeilijk te raden.Ook heeft de STVS beelden van een funktionares,van(ik denk LBB)huilend vertoond wat deze allemaal en mensonterend behandeld is geworden,gelukkig is hij tijdig bevrijd.En de pantserbemanning die klem zat nadat zijn voertuig door een I.E.D.van de weg is geraakt,weet U wat ze met de weerloze gedaan hadden?.Op een pantser heb je hakbijlen.Raad maar .Dit zijn enkele voorbeelden, die niets te maken hebben met combat,neen,juist net wat U zei het zijn krigsgevangenen.En zo heb je dan een hele waslijst.Verder ga ik niet meer op details,de geschiedenis zal hierover oordelen.


  Maak melding
 18. Mijnheer Du, fantastische analyse. Wij Surinamers vergeten snel of is dat boze opzet??????Laten vrouwe justitia rustig haar werk doen en afmaken in Suriname, dan zullen we alles te weten komen. Of moeten we zoals B het doet geloven, ook vrouwe Justitia niet meer geloven??? All the best in 2008 to you all. En Oh ja. HULDE AAN SANTOKHI, WATERBERG, KRAAG, RUSLAND, HILDENBERG, KANHAI, van RAVENSWAAY, MARICA en VENETIAAN


  Maak melding
 19. Bosje zal zeker geen schonen handen hebben, maar toch heeft hij zichtbare dingen voor Su gedaan. Hij heeft als enige de lef gehad om een paar belangerijke bruggen te laten bouwen voor Su!!! Kijken maar wat voor profijt de bevolking daaraan heeft!!!


  Maak melding
 20. laat justitia haar werk doen en laten die domme NDP-ers zich aub als voornemen voor dit jaar “het niet meer leigen en verdraaien” eigen maken.
  8 december was de laffe mishandeling en moord op een stel burgers die in het algemeen (dwz enkele mogelijk uitgezonderd) geen enkel plan hadden tot een staatgreep en zich slechts hebben ingezet om SME door constructief kritisch te zijn tot ontwikkeling, welvaart en een rechtsstaat te brengen. Het waren de beste kinderen van SME, maar omdat er een leiding was die haar eigen falen op geen enkele wijze onderogen wilde (en nog steeds niet wil) zien moesten zij dit met de marteldood bekopen.
  Een rede moord en een groot verlies voor SME waar we nog steeds de wrange vruchten van plukken. Het is in mijn ogen één van de belangrijkste oorzaken dat SME is afgegleden naar een bananen republiek met corruptie.


  Maak melding
 21. Nr 10:
  Wie moet dan het land regeren? Ik zie geen voorbeelden meer in de politiek, of willen de mensen meneer Wijdenbosch die steeds dronken naar huis wordt gevoerd en Albux 900,000 US dollars gewoon schenkt?

  Mensen met oogkleppen kunnen meestal maar 1 richting opkijken. Er zijn voldoende andere politieke partijen dan Front en NDP om in Suriname een goede job te doen. We moeten ze gewoon een kans geven. Sla maar een oud stembiljet van de laatste verkiezing open en je ziet er voldoende met jong en geschoold kader.


  Maak melding
 22. Sarie torie !!!!!!!!!!!!!!!!!
  Je durft je collega,s niet aan te kijken tijdens de koffiepauze neeeeeeeeeeeeen dit is te gek voor woorden.Een stelletje criminelen en ongeschoolden.
  Suriname waar moet het heen………….?
  Wij moeten een andere koers varen, genoeg is genoeg .
  Wat een geboefte allemaal.
  Laat er een andere wind waaien dies ano ing.

  soso lobi.


  Maak melding
 23. @nummer 23 hehe ik ben het een keer met jou eens ik hoop dat in 2008 een nieuw frisse wind zal waien over onze mooie suriname ik politiek opzicht . en aan nummer 17 wil ik vragen hoe komt het dat 80% van de bevolking verkiezing wil maar waneer de grootse partij mensen oproep om te demonstreren maar een handtje vol mee doen wat heb je dan aan deze peiling of waren de vragen zo ingesteld dat er geen andere uikomst eruit kon komen wie het weet mag mij zeggen .


  Maak melding
 24. venetiaan heeft enkel het binnenland gespekt alwaar zijn soorgenoten een zwitsers levensgevoel genieten. Ze hebben nooit een slag gewerkt maar genieten van andersmans bloed zweet en tranen. lamg leve het binnenland onder het bewind van venetiaan.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES