Regering Suriname dwingt KLM tot behoud commissie

26

PARAMARIBO, 31 dec – De regering wil de KLM dwingen tot het blijven betalen van commissie aan reisagenten. Dit zegt minister Clifford Marica van Handel & Industrie. Per staatsbesluit is bepaald dat de commissie van zes procent niet kan worden opgeheven zonder toestemming. Ook verlaging is niet toegestaan.

Er dient vooraf toestemming te worden gevraagd. “De regering heeft dit gedaan om het behoud van werkgelegenheid te garanderen” zegt Marica tegenover Dagblad Suriname. Volgens de Associatie van Surinaamse Reisagenten, Asra, dreigen zo’n duizend banen verloren te gaan als de KLM doordrukt. Volgens plan zou de commissie al per januari worden opgeheven.

Uiteindelijk zou de klant er beter van moeten worden. “De KLM kan niet plotseling de zesprocentsregeling wegdoen. Zaken moeten in een bepaald tempo gebeuren. Je brengt een stukje van de bedrijvigheid van de reisagenten in problemen, omdat ze daarop niet zijn voorbereid en ook een boterham moeten verdienen”, aldus Marica. De KLM wil nog niet reageren.


26 REACTIES

 1. Deze Boeriki-Leider vindt het niet erg dat zijn Volk afgebeend wordt door reisburo’s voor 1 dure ticket.

  Maar 95% goudopbrengst geeft hij zo weg aan Canadezen. Heeft Surinen 1 grotere Boeriki op 2 benen???? En bijna gratis stroom-energie van de Affobakkadam die vrijgekomen is door sluiting van de Paranam-Smelterij.

  Notabene had hij binnenlanders beloofd dat zij werk en inkomen zouden krijgen bij grond-exploiteurs. Ook dat is uitgelopen op 1 fiasco.

  Vriendelijke groet,……..


  Maak melding

 2. Dit is gewoon maffia.afpersing om de famile van de maffia te verzorgen.
  klm gaat gewoon jullie contracten niet verlengen en zelf tickets verkopen. dan zijn julle,reisburos , officieel niet instaat die arbeiders te betalen. of denken jullie dat er een staatsbesluit komt dat klm verplicht tickets via surinaamse reisburos te verkopen? jullie gaan van een koude kermis terug komen. einde van deze Maffia afpersing moet snel komen.


  Maak melding

 3. beste mensen,

  deze domme idioot marcia cliffort ( what ever)
  heeft zeker niet over boeken op internet gehoord..
  ik zou zeggen mensen die met de klm willen vleigen en zo voordeliger uit zijn..
  boek via
  http://www.klm.nl
  wat denkt ze wel die mensen zitten op hun gat in de airco ruimtes en vullen hun zakken.
  hell no….
  het is afgelopen met die gasten..
  ik lach me stuk


  Maak melding

 4. Wacht maar straks wil de KLM niet meer naar Suriname vliegen. ABN amro is ook al weg.

  Die Nederlanders kijken alleen waar ze meer rendement kunnen halen.

  Time will tell.

  Ik rust
  Djamoe


  Maak melding

 5. deze dame denkt echt nog als een oer mens.
  mensen ik gun die gasten niets.
  ik boek via internet..
  ja mensen het is de tijd van internet..
  http://www.klm.nl
  en kijk dan al er commissie wordt uitbetaald..
  we hebben ze niet meer nodig…
  dus dame je kan dwingen wat je wil. je vlieger gaat niet meer op


  Maak melding

 6. Jongen mi-boi jullie zijn niet up-date.

  Vaker gewaarschuwd: maar Oom Ro. kwam altijd met een tegen verhaal voor dwaasmakerij(incl.verkwanselen).

  Kijk goed naar de wereld anno 2007/2008 (vandaag aan de dag)…de koloniale heersers van toen willen af van het
  koloniaal verleden.

  Maar wat doet FRONT…jawel koesteren.

  Nu ga jij schreeuwen, dit omdat jullie Fronters constant het koloniaal verleden zitten te koesteren.

  En plotseling kan jij niet begrijpen dat anderen geen rekening met jouw wil houden.

  Bikasi you lobi na Katibo dinki toch.

  Ti you wannie of niet you have to up-date..&&& .up-grade….plus you have to back-up…anders you kaka……..soso stront toch Front.


  Maak melding

 7. volgens mij is dat al een jaar geldeden, dat de klm het bekend had gemaakt. het is weer de schuld van de regering. die had eerder wakker moeten worden.en …….duizend banen verloren, vast een grapje van de regering.


  Maak melding

 8. De regering van Suriname doet verwoede pogingen om mensen aan het werk te houden over de rug van de reiziger. 6% commissie betekend dat de klant in het laag-seizoen circa 42 euro en in het hoog-seizoen circa 80 euro meer moet betalen. Ik zou zeggen schrap de visumkosten van circa 40 euro en probeer daarna iets te ondernemen om mensen aan het werk te helpen zonder dat dit ten koste gaat van de toerist / reizigers.
  Jullie zijn weinig creatief en komen als hersenloze regeerders over.


  Maak melding

 9. Alweer de zoveelste waardeloze wet!!! Nog meer beknotting van het bedrijfsleven!!!En hoe wil meneer Venetiaan dit gaan controleren??? De KLM hoeft maar eenvoudig tegen de reisagenten te zeggen dat er “geen plaats is”.Maar als je rechtstreeks naar de KLM belt zal er wel plaats zijn. Dus wordt er toch geen enkele ticket via de agenten verkocht!!!Let op mijn woorden…..


  Maak melding

 10. De regering van Suriname moet oppassen.

  De KLM kijkt alleen naar de winst. Straks hebben ze de SLM niet meer nodig. Kijk maar naar de ABN Amro ,die is ook al weg uit Suriname. Te weinig rendement.

  Ik Rust
  Djamoe


  Maak melding

 11. Geen wonder dat een 3 weken retour(low season)duurder is dan naar Bali,met zijn ongeveer 26 vlieguren. Maar ja daar zit concurenties.Wat wil je dan,KLM/SLM monopolie.,dit terwijl de slm,ja bijna geen kisten heeft, maar wel een paar 100 man aan personeel en hoodkantoren.De kosten moeten door de reizigers betaald worden,of niet.Wanneer gooit men de markt open?.,of zijn de belangen te groot, want iedereen die iets probeert te ondernemen,wordt dwars gezeten.


  Maak melding

 12. Slapen ze in Suriname nog? Die idioten willen slapen rijk worden! De surinaamse reisagenten doen geen een malle moer! Zitten met hun vette reet achter het bureau en rustig te typen en de klanten min of meer uren laten wachten om alleen dat achterlijke administratie te doen! EFFCICIENCY 0,0! DAt ambtenaren mentaliteit mmoet verbannen worden!

  HOERA internet boeken! WEG ERMEE 6% commissie!


  Maak melding

 13. zeg Azema,

  als de regering de visum kosten schrapt , hoe moeten de kosten van operatis van het Surinaams consulaat in Amsterdan en Ambasade in Den Haag betaald gefinancierd worden.


  Maak melding

 14. “Bosje” had tijdens zijn regime een idee om die SLM vloot te Moderniseren om zodoende een betere marktpositie te hebben.(Betere marktpositie , maakt je ook interssant voor samenwerking en grotere overlevingskans),duizenden banen zouden erbij komen.

  Bosje wilde gelijk 6 zuinige Boeing 767 en 777 -s leasen , maar nee , men was bang dat bosje weer te ver ging , net als bij die brug.


  Maak melding

 15. Zeg Jap-japi,

  Hoe zij het consulaat in AMsterdam moeten bekostigen?? HARDER WERKEN EN EERLIJK GELD VERDIENEN! SURINAME IS GEEN TOERISTISCH of een ZAKELIJK LAND. Dus dat visum moeten ze ook afschaffen! Zul je zien hoe meer toeristen en zakenmensen naar Suriname gaan.

  BOSJE HEEFT HET LAND TOT BANKROET GEMAAKT! Ga jij je geld en bosje-esq idee maar sponsoren.


  Maak melding

 16. Hallo regering van Suriname,

  Wie neem je in de maling? Ik hoop je zich zelf!! Jullie zijn een en al grote boef en corrupt. Jullie moeten naar Guantanamo in Cuba zonder proces opgesloten worden. Hoe dom moet je zijn om inderdaad voor 95% je zich te laten naaien door de Canadezen.

  Doe daar ook iets aan!!! en prijzen naar beneden krikken voor wat de vluchten betreft. Tenminste kun je ook zelf mee profiteren. Of krijg ook ticket door fam.leden toegestuurd uit Nederland en als ze in Suriname zijn scheldt je ze verrot nadat ze alles voor jou heeft bekostigd zowel in Nedl. als in Suriname.

  Doe een gunst voor de mensen!!! de ticket moet omlaag. De Canadezen op laten rotten. Gooi ook een oogje ook op de Chinezen en de Brazilianen!!!anders zijn jullie over aantal jaren de tweederangs burger onder de zojuist genoemden. Of misschien is het wel juist hun te laten blijven want jullie bepaalde categorie zijn lesie, lui en kunnen geen hand uit de mouw steken. Het is dan beter de handen af te hakken en de honden mee voeren. Juist deze mensen zijn criminelen en zwervers.

  Hoop dat je hieruit lesje kunt trekken.

  Gunner


  Maak melding

 17. GUNNER je hebt gelijk!!!

  Sommige Surinamers kennen het woord arbeidsethos niet! Zij denken allemaal na de afschafiing slavernij en contractarbeiders slapend rijk kunnen worden. DEZE Suris kijken te veel naar de voormalige hollandse plantage houders toen. Met enig verschil dat die voormalige plantagehouders wel het reilen en zeilen (lees: management) goed kennen en kunnen. Alleen die domme Suris met slaafse-bango-complex denkt dat 1-2-3 te kunnen. Sinds millenium weten ze nog steeds niet en gedoemd tot de bedelstaf! Suriname zal NOOIT ONafhankelijk zijn!
  Toen de Nederlanders, nu de Chinezen en Brazilianen..

  Inderdaad sluit ze op in Guatanamo bay! Opgeruimd staat netjes!


  Maak melding

 18. In de jaren 80 was je afhankelijk van deze zelfde reisagenten die nu luidkeels schreeuwen. Maar ze vergeten dat zij toen bepaalden wie ze een plaatsje gunden op een vlucht. Je was pas verzekerd van je plaats als je in het vliegtuig zat. Nu keert het tij zich en wij mogen zelf via internet bepalen wanneer we willen vliegen en op welke stoel we willen zitten.
  Wie stuurt Marica om deze domme en taktloze uitspraken te doen? Denkt hij dat hij opgewassen is tegen de KLM/Airfrance gigant?
  Onze regering denkt te kleinburgerlijk en heeft helemaal geen kijk op hedendaagse economische en mondiale ontwikkelingen.


  Maak melding

 19. om dit makkelijk voor de minister te maken,is het deze aangeraden om het met de heer gilds op te nemen.deze man heeft een paar jaren bij een plaatselijk luchtvaart bedrijf gewerkt en ken de kneepjes hoe jij met zulke wangedrag van de k l m. beter zouden kunnen aanpakken.
  dit is en wordt echt spannend, de lachende derde is onze trouwe luchtvaartvaart maatschappij the surinam airways


  Maak melding

 20. zo tezien zijn er gasten hier die geen kaas van economie hebben begrepen. de staatskast is nu gevuld , maar er heerst grotere werkloosheid in Sur..

  Als de Ned. staat zou stoppen met investeringen in Ned.(huren van gebouwen , werken aan de snelweg , etc..) zouden wij misschien ook een flinke dalingn van economische groei zien.

  Bosje bracht het geld in omloop om zo een “multyplying effect” (doet de V.S.en grote economieen ook)te krijgen(iedereen had geld).Wat heb je aan monetaire stabiliteit als het grootste deel van de bevolking niet rond komt van hun inkomen(monetaire armoede ha, ha).GELD MOET ROLEREN !

  Als de mensen op het conculaat en ambasade(vallende onder diensten sector) harder gingen werken , zouden ze het geld ook niet zelf kunnen opbrengen.

  er word gezeg : schaf de visumkosten af , mooi en waar , krijg je tog kruisfinanciering want het geld moet tog ergens vandaan komen , dus zal de Sur. staat het geld gaan zoeken bij iets anders , accijnsen ofzo.

  Als ik naar de critiek van ‘pea matjol” kijk heeft het eigenlijk geen zin te reageren , maar bij deze …..


  Maak melding

 21. van “pea matjol” :
  Hoe zij het consulaat in AMsterdam moeten bekostigen?? HARDER WERKEN EN EERLIJK GELD VERDIENEN! SURINAME IS GEEN TOERISTISCH of een ZAKELIJK LAND. Ha , Ha

  yu zwiti jere!

  Er gaan geen toeristen en zaken mensen naar Suriname , maar alle hotels zijn volgeboekt , ha , ha


  Maak melding

 22. Dit is een duidelijk bewijs dat Suri’s aan uitbuiting van eigen land en lot genoten meewerkt.(vooral Front doet dit graag)

  Wat is zo moelijk om werk tot stand te brengen…al kan jij een beetje administratie/computer lullen wegens een paar jaar meer scholing…… ga je klauwen ruw maken om te werken…..grondstoffen, hout, landbouw,visserij er is genoeg ….maar nee…het liefst buitenlanders halen om de boel daar te knechten.

  I.P.V. jouw 50 veiligheids mannen inlichtingendienst(Front bos leger)….waarom geen 100 goud/hout controleurs…..idee of niet…maar nee het liefst dom blijven doen om duidelijk jouw eigen landgenoot in rotzooi te laten om uit te laten buiten.


  Maak melding

 23. Aan Jap-Japi,

  Je kunt mij op-zijn-surinaams uitlachen. Het deert mij totaal niet. Want ik laat me niet meeslepen door de typische suriname-is-leuk-met-oud-en-nieuw hype :)Ik laat me niet wijs maken door stelletjes mafia-praktijken der hotelbonzen. Ik reis veel en ik ken betere hotels en ik krijg ook waar voor mijn geld! Suriname kan helaas daar niet aantippen. Klantvriendelijk een NUL, entertainment een NUL, overige faciliteiten een NUL, bij aankomst zien de douanes je liever gaan dan komen…..

  Waarom die Hotels vol zijn? Nou simpel. Wil niet in etniciteit denken? Maar die hotels zijn vaak overbemand door overwegen creolen! JE weet wel, die mensen, die zgn met hun Euros flaneren en mr. em mrs. big shot willen spelen? Bij thuiskomst in Nederland moeten ze hun schuld aflossen en leven op krediet, alleen omdat ze hun slaafse-kudde-mentaliteit nog hebben om hun complex te kunnen camoufleren tegenover andere Surinames. UITZONDERING daar gelaten uiteraard! En ze noemen dat vakantie? whaha. Ik noem dat je geld DOM spenderen. Dit soort praktijken doe ik niet aan mee! Ik ben in Suriname niet OP VAKANTIE maar op FAMILIE BEZOEK. Voor vakantie ga ik naar Azie. WAAR voor je geld op allerlei gebieden! DAT is pas een vakantie land

  P.s.: Ik hou niet van WHITE beach! Dat is te kunstmatig voor me! En Cola kreek is Zwampen kreek.

  In Azie hebben ze SPA-resort!

  En om je ogen te openen, kijk maar:
  http://www.thebriza.com/samui_web/accommodation1.htm

  En dat is maar een SIMPEL voorbeeld, waar je in Azie duizenden resorts hebben.

  En dit wordt mijn volgende vakantie in deze resort: http://www.monkeyislandkohmak.com/monkeyisland/index.html

  Conclusie: Ik trap niet in jullie ‘mafia-toerisme’


  Maak melding

 24. Aan Jap-Japi.

  “zo tezien zijn er gasten hier die geen kaas van economie hebben begrepen. de staatskast is nu gevuld , maar er heerst grotere werkloosheid in Sur..”

  Ah dat is zo makkelijk! Nu de staatsschuld op positief staat moet die weer geplunderd worden??? Dat wordt weer pinaren voor het Surinaams volk!!!

  Werkverschaffing?
  De regering moet maar eens hun FOSSIELE ambtenaar-instuut maar eens gaan saneren en met dat bespaarde geld een langetermijn project starten voor het creeren van werk. DAT kan alleen goed en efficient gebeuren tezamen met het bedrijfsleven via wetgevingen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.