Tienermoedercentrum in Zuidoost gesloten

44

Tienermoedercentrum Mi Oso Es Mi Kas in Zuidoost heeft de deuren gesloten en het stadsdeel heeft nog geen nieuw centrum. De tienermoeders staan op straat meldt Het Parool. Het bestuur van Mi Oso Es Mi Kas besloot eerder dit jaar het opvangcentrum te sluiten. De drie medewerksters konden volgens bestuursvoorzitter Anjo van Hout de zorg voor de jonge moeders niet meer opbrengen.

Voor de kerst hebben de moeders afscheid genomen van oprichtster Elfriede Sinester en haar dochters, die het werk van hun moeder de afgelopen jaren overnamen. In 2006 nog vierde het opvangcentrum, waar vooral Surinaamse en Antilliaanse meisjes kwamen, zijn twintigjarig jubileum. Het kende enkele jaren geleden zulke grote financiële problemen, dat sluiting dreigde. De moeders kwamen in opstand en met extra subsidie kon Mi Oso Es Mi Kas verder.

Stadsdeel Zuidoost liet eerder al weten het initiatief per 1 januari voort te willen zetten, maar dat gaat niet lukken. PvdA-bestuurder Harry Verzijl denkt over twee weken wél een nieuw tienermoedercentrum te openen. Het stadsdeel kan nog niet zeggen waar dat komt.


44 REACTIES

 1. Geachte redactie,

  Stichting ‘Opo Sranantongo’ o.l.v. Brada Kwasi Koorndijk, heeft het eerder ook moeten ontgelden. Die weigerde zijn organisatie te laten gebruiken als “doorvoerhaven” voor ‘corruptieve financiele handelingen’.

  Vervolgens de Amsterdamse Voedselbank-ZO onder leiding van Mevrouw Macnack, die liet het ook niet toe. Ook zij moest het ontgelden. En nu de stichting ‘Mi Oso Es Mi Kas’ onder leiding van mevrouw Elfriede Sinester. Haar oudste zoon had het volgens zijn zeggen, al eerder zien aankomen:

  “Elvira heeft reeds geruime tijd ‘een de pest’ aan mijn moeder en had gezworen dat zolang zij stadsdeelvoorzitter is, ze het haar vroeg of laat betaald zou zetten: “a vrouw disi brutaal en mi Elvira o puru en gi en”, had zij tijdens een borrel in de toevalige nabijheid van notabene mijn zusjes, luid uitgesproken. Zinsdien begon ze ons subsidieel ‘uit te roken’.

  Partij van de Arbeid lid Roy Hofwijks, directeur van PEWA, beheerde sindsdien de subsidiegelden van onze stichting. We konden geen kant meer uit, schaakmat werden wij hierdoor gezet en wisten wij nu zeker, dat met deze ‘vent’ aan het roer, onze stichting stervende was. Mijn moeder weende voor haar kleintjes; “laat ‘haar’ maar aan God over”.

  Wij van het comite ‘Een Waardig Standbeeld van Anton de Kom’, werden veels te laat op de hoogte gesteld omtrent de gebeurtenissen bij deze voorbeeld stichtingen in Amsterdam-Zuidoost. Te lang waren deze stichtingen ‘in het geheim’ met het Stadsdeelbestuur van Amsterdam-Zuidoost bezig, om zaken op een rijtje te krijgen, omdat al deze genoemde stichtingen, subsidie afhankelijk waren van dit Stadsdeelbestuur.

  En langdurig probeerden prominente PvdA leden in Amsterdam-Zuidoost, poot aan de grond te krijgen in deze stichtingen, puur en zuiver vanwege de toegewezen subsidiegelden, welke jaarlijks aan deze stichtingen werden toevertrouwd. En wie niet wilde meewerken of wie geen invloedrijke “raadslid-compagnon” in de stadsdeelraad had, die kon het vergeten.

  Vandaar ook de vele kwesties rondom ‘belangenverstrengeling’, met ‘fraude’ als gevolg. Alles in het kader van de toewijzingen van deze subsidiegelden. Uiteindelijk gaat het voor de duidelijkheid, om een subsidie-pot van ongeveer 25 miljoen Euro.

  Ook de stichting ‘Podium Kwakoe’ onder leiding van Drs. Urwin Vyent, dreigt “geslachtofferd” te worden. In het Stadsdeel, blijken de kaarten zelfs zo goed als reeds geschud te zijn. Het moet u niet verbazen, als ook deze ‘Blakabuba orga’ gedwongen zal moeten sluiten. Ook zij is subsidie gebonden aan het stadsdeel Amsterdam-Zuidoost.

  En dan nog de organisatie van het jaarlijkse Kwakoe-Festival o.l.v. Dhr. Winston Kout, die “ademt momenteel heel langzaam”. Als deze ‘zwarte baby’ het in Amsterdam-Zuidoost het nog zal redden, zal nog moeten blijken.

  Terwijl bij het zogenaamd standbeeld van Anton de Kom in Amsterdam-Zuidoost, de projectleider mevouw Zondervan samen met haar kunstzinnige compagnon, er met een bedrag van ongeveer 160.000 euro vandoor ging. Maar daar zullen wij het beslist niet bij laten!

  Intussen heeft ons het bericht berijkt, dat twee universiteitsstudenten, momenteel bezig zijn met het treffen van voorbereidingen omtrent een ‘afstudeerscriptie’ met als titel:

  “DE TOTSTANDKOMING VAN HET ‘MONUMENT VOOR ANTON DE KOM’ IN HET KONINKRIJK DER NEDERLANDEN”.

  De bedoeling van deze studenten is, dat hun ‘onderzoeksresultaten’ in een later stadium in boekvorm op de markt zal worden uitgebracht. Daarbij zullen zij proberen om de gemeenschap een gedetailleerde toelichting te gegeven, opgrond van bestaande documenten en intervieus met belanghebbenden achter de schermen, inzake:

  De ’schaduwzijde’ (Het Verraad) van voornamelijk personen (zogenoemde opbouwwerkers) binnen de eigen doelgroep en het Westers/Nederlandscomplot, welke achter dit zogenaamd ‘Monument voor Anton de Kom’ schuilgaat.

  Ook wij kijken benieuwd uit naar deze nieuwe ontwikkelingen. Het laatste woord hierover, is dus nog niet gezegd.

  Srananman, wees waakzaam!

  Namens de Bewustzijnsbeweging EBU-Akademiya,


  Maak melding

 2. Laat de tiener moeders maar gaan werken en zelf zorgen voor hun kind.Het is makkelijk aankloppen bij een instelling.Ze gaan alleen maar naar de disco en gaan met jongens uit en maken pret.Dit krijg je ervan.Waar zijn de vaders van de tiener moeders???? Laat ze daar gaan aankloppen.Ze hebben niet voor niets de pil en condoom .

  Maar goed ook dat de uitkering steeds moeilijker wordt in nl.


  Maak melding

 3. Hr. E. Buitenman,

  In uw reactie aangehaald verschijnsel doet zich ook voor in Rotterdam. Veelal onder de stichtingen met creolen als doelgroep.

  Wat ik wel in Rotterdam ontdekt hebt, is dat vaak de eigen mensen,als gevolg van onenigheid, deze stichtingen de das omdoen.
  Dit wordt dan ook gedaan met autochtonen in de achterbank.

  Vier jaren terug heb ik in een artikel van de toenmalige Stichting Sober hierop gewezen met het artikel wat creolen werkelijk onder ‘Winti’ moeten verstaan. Dit heb ik ook even vergeleken met het Poldermodel, wat in mijn ogen ook deels de ‘witmang’ winti is.
  Mijn ervaring met autochtonen is, dat deze groep elkaar niet makkelijk verraad en altijd met elkaar (win/win)in eenheid en inzet samenwerken. Ook het respect naar elkaar toe is positief.

  In onze creoolse winti-beleving, en hoe ik het geleerd heb van mijn voorouders,zou dit ook zo gestoeld moeten zijn. Maar dat is jammergenoeg niet zo.
  Eingelijk zijn velen van ons, en zij die zich leiders noemen, door de cultuurverandering die zij binnen de arena van Nederland meemaken, hun winti en het begrip daarvan ook kwijtgeraakt of aan het verwaarlozen.
  Een duidelijke uitzondering is in mijn ogen Clerence Seedorf.

  Terwijl de Turken, Marokkanen, Hindoestanen, Chinezen enz. hun winti begrijpen en daardoor ook de creool(lees: negers)langzaam voorbij streven.

  Wat in Amsterdam Zuidoost gebeurt, is door mij te begrijpen.
  Zolang wij niet een hechte eenheid willen of kunnen vormen, zal het eerder aangehaald verschijnsel ons overal in Nederland blijven volgen.Bekijk dit als de ‘FIO-FIO’ die wij zelf op onze hals halen.

  En die ‘Fio-Fio’ slaat nu reeds toe op onze kinderen op school. Hoevelen halen het voortgezet onderwijs vcor havo/vwo niet en blijven maar hangen op het VMBO-NIVEUA of vervallen in een spiraal van criminaliteit of belanden bij RIAGG?

  Ik wil graag een brede en diepgaande discussie hierover hebben.

  Een goede uiteinde en veel wijsheid toegewenst in 2008.
  Srika


  Maak melding

 4. Ik kan het niet vatten dat een projekt als mi oso es mi kas er niet meer bestaat, het is een van de oudste projekten zuidoost, en men moet zich indenken dat het om tienermoeders gaat, ze hebben een eigen plek met eigen soort die hen beter begrijpt , ik verwacht als burger van dit land dat de subsidies weer hervat worden en dat er een geschikte plek voor opvang van deze tienermoeders.
  m.vr.gr.


  Maak melding

 5. Is het geen idee dat de blakabuba orga’s als Nieuwjaarsvoornemen het volgende tot hun doelstelling maken om in 2008 geen subsidiehoeren meer te zijn en zelfvoorzienend worden om zo hun activiteiten te financieren.

  Als andere bevolkingsgroepen het wel kunnen, waarom zijn de blakabubbas zo dol op subsidie. Kom op man, de mensen van Surie origine zijn de eersten die in Nederland aanwezig waren en toch de prey opo anu ete.

  Afhankelijk zijn van subsidies is toch gewoon slavernij, en ik dacht nou net dat de zwarten geen slaaf meer wouden zijn, maar van de subsidiepot zijn ze zelf niet met een baseball bat af te slaan.

  Het is toch zielig om te zien dat jullie telkens om geld lopen smeken. Fa luku dat’ den sma disi no habi jeje.

  Als het om feesten organiseren gaat, dan weten jullie ze wel te organiseren, maar voor al het andere denken jullie alleen aan de subsidiepot.

  Telkens schreeuwen jullie dat het om een complot gaat, dan neutraliseer dat ding dan, en wees zelfvoorzienend, dan ben je van niets of niemand afhankelijk.

  Is dat zo moeilijk om te begrijpen?
  Stop nanga a opo anu kulturu, Stop prey begie begie.

  Of zijn jullie niet zo bewust daar bij het “Bewustzijnsbeweging EBU-Akademiya”?

  Happy New Year: http://www.sabroso.cjb.net/happynewyear.asx


  Maak melding

 6. hallo meneer buitenman ik zal jou een ding zeggen ik volg de dingens wat jij schrijf op de voet ik ben een hard werkende man die iedere morgen zijn bed uit moet gaan voor zijn centjes en ik ben daar trots op. ik heb een paar vragen aan u is het niet zo dat iedereen die subsidie krijgt zich aan regels moet houden maar ik had een andere betoog van jou verwacht want jij ben altijd tegen alles wat die blanke man doet zijn onwikkelings geld was naar u mening afhankelijkheids geld jij geef de drai aan de dingens hoe het jou het best uitkomt dan ben jij echt een demagoog, en over de tiener moeder laten wij onze jeugd bewust van het feit maken dat je pas een kind neem waneer je stabiel en voor kan zorgen en onze zwarte jongen mannen leren om niet bij iedere vrouw een kind te maken en dan vertrekken want de staat die zorg er wel voor als je met deze dingens bezig houd is dat beter dan al dat andere onzin wat jij soms hier schrijf ik heb geen meedeleiding met moeders die een kind nemen voor een uitkering .


  Maak melding

 7. E. Buitenman,

  De gang van zaken zoals jij die hier schets zijn niet waar. Deze uitspraken heb ik nooit gedaan. Dus stop ze niet in mijn schoenen. Ik distancieer me dan ook van die uitspraken.

  Ik ben het eens met de grote lijnen waar het duidelijk is dat initiatieven van bewoners in zuidoost stelselmatig worden geliquideerd.

  Verder heet Roy Hofwijks nooit gelden beheerd van Mi Oso Es Mi kas. dergelijk ongefundeerde uitspraken dragen bij aan het toch al vertroebelde beeld.

  Nu is er behoefte aan duidelijkheid en vooral de waarheid. Laat niemand proberen over de rug van mij en of mijn familie en onze initiatieven te scoren. Daar zal ik voor waken.

  Mi oso hoefde niet te sluiten, dat is een beslissing geweest van de medewerkers. Simpel omdat de deelraad de stichting heeft verboden nog langer hulpverlening te bieden, scholing aan te bieden en of trainingen te geven. Men wilde dat we alleen als soos (huiskamer) verder moesten en het verder moesten overlaten aand e algemene instellingen die al jaren vet gesubsidieerd worden en al jaren falen.

  Verder werd ons verweten een familie bedrijf te zijn. Nu is Mi Oso een stichting waar geen enkel familie lid in het bestuur zit/zat. En al was dat het geval, wat dan nog? het gaat om de productie/prestaties en die waren alle jaren goed.

  verder werd er gesproken over financiele problemen. Feit is dat Mi Oso stelselmatig ondergesubsidieerd is geweest. 90% van de doelgroep kwam bij ons en we kregen een promille van het budget. zijn er instellingen en individuen bedreigd op straffe van opheffen en of niet verlenen van subsidie, om niet met Mi Oso samen te werken.

  Elk jaar werd er een realistische begroting ingediend en ook weer afgewezen. Elk jaar ook werd en wordt er een accountantverklaring bij de jaarrekening gepresenteerd. Schuldenvrij neemt de stichting dan ook afscheid. dat kunnen we niet zeggen van vele zgn professionele instellingen ( o.a alcides)

  Hofwijks heeft in de running voor een aanbesteding, mij via internet en de website , en mailinglijst van de pvda (die partij heeft zich daarvoor geleend)uitgemaakt voor pedofiel. Volgens zijn informatie heeft mijn moeder de stichting opgericht met het ultieme doel mij te voorzien van vesre maagden en de tieners die zwanger zijn in Amsterdam en omstreken waren allen door mij ontmaagd en zwanger gemaakt. Aansluitend heeft hij mijn moeder uitgemaakt voor hoeren madam. De hee kon gerust blijven zitten binnen de partij ( dat is volgens hen ook de cultuur in de zuidooster afdeling)

  Ik heb hiervan uiteraard aangifte gedaan. De meiden in kwestie ook en de stichting dus ook. Dezelfde man is betrokken bij fraude binnen het stadsdeel en daar zulen we dus nog wel meer van horen.

  Kortom het is geen frisse situatie in Zuidoost.

  Ik sympathiseer met je streven dat gedrocht van een beeld te laten verwijderen maar laat mij en familie buten die strijd en aub geen uitspraken fingeren om zaken dikker aan te zetten.
  Dat maakt de zaken alleen maar lastiger.

  Er wordt overigens een nieuwe instelling opgericht door de deelraad en ik wil er mijn beginnende baard op verwedden dat die instelling wel alle medewerking zal krijgen die een dergelijk initiatief hoort te krijgen.

  Goed toch, het gaat zoals mensen al zeiden niet om de instelling en haar mensen maar om de voorziening.

  Maar nogmaals, let op de waarheid en de zuiverheid van je informatie anders richt je nog meer schade aan dan er nu al wordt aangericht. Veel van je posting klopt niet echt en het zijn aannames die je niet hard kunt maken en volgens mij anders ligt dan de werkelijkheid.

  Verder veel succes met je strijd.

  Ben Toppin


  Maak melding

 8. Geachte Srika (reactie no. 3),

  U stelt dat: Wat u wel in Rotterdam ontdekt hebt, is dat vaak de eigen mensen, als gevolg van onenigheid, deze stichtingen de das omdoen. Dit wordt dan ook gedaan met autochtonen in de ‘achterbank’ (achter de schermen zal u bedoelen).

  Vooral het laatste stoort ons zeer in Amsterdam, voornamelijk in Amsterdam-Zuidoost met haar zogenoemde “zwartbewuste”, notabene pedagogische onderlegde stadsdeelvoorzitter. Dat juist die zogenaamde ‘Grassroots’ aldaar, zo diep gezonken is in de eigen ‘stront’, dat die absoluut niet meer representatief is als (zwarte) opbouwwerker. En nog kunnen sommigen van hen het nog niet vatten, blijkt dat ze zich verenigd hebben met hun ‘zijn’.

  Eerder in 2006 bleek dat het gros en van wie je het zelfs niet verwachtte, de Surinaamse gemeenschap enorm verraden had, inzake het ‘Monument van Anton de Kom’. Ze zaten ook nog mee te zingen op het Anton de Komplein tijdens de onthulling van het naakt ‘gedrocht’ dat onze held moest voorstellen en werden aan het eind vervolgens het stadsdeelkantoor ‘ingelokt’ door deze zelfde stadsdeelvoorzitter, om met haar te gaan proosten op HUN succes.

  NOMO; “DEN PIRI DEN GOGO GO NA LOKTUSEY, TAKI DEN O GO MORSU GADO FESI”.

  Datimeki, a no ‘Fyo-fyo’ wawan, ma trutru ‘mekunu’ (den ben meki wan kunu).

  Maar u en wij hebben in het kader van het ‘Bewustzijnsproces’, heel veel werk te verzetten. En u merk het al dat het niet eenvoudig zal zijn, nomo, wi e tan bribi, dati wi sa wini na strey!.

  Soso lobi.

  En nu Geachte heer Du (reactie no. 6),

  Bespaar u zelfs absoluut de moeite om over ‘stabiel’ te spreken t.a.v. onze tienermoeders of tienermoeders in het algemeen, daar u psychisch, gezien uw manier en het niveau van uw reacties, zeker niet kunt beweren dat u zelf wel ‘stabiel’ bent.

  Doch blij te vernemen dat u onze reacties op de voet volgt en zonder dat u zich ervan bewust zult zijn, zult u merken, dat ook u heel veel van onze informatie zult opsteken, tenmindste dat hopen wij.

  Maar wat zal uw houding als ouder zijn, wanneer uw schoolgaande zoon of dochter van 15 of 16 jaar thuis komt en zegt dat zij in de verwachting is of een kindje verwacht?

  ‘Tienermoederschap’ komt helaas in elke land en in elke cultuur voor, net zoals ‘vreemdgaan’, zowel bij wit als bij zwart, een fenomeen van de laatste jaren.
  Echter behoort Nederland tot de 10 (tien) economisch rijkste landen van de wereld. Dus waar maakt u zich infeite druk om. Meer investeren in onze jongeren zou de sleutel moeten zijn, maar heelaas laten vele overheden dat afweten en Amsterdam-Zuidoost spant de kroon. Daar wordt er beslist niet in ‘mensen’ geinvesteerd, slechts in beton en groen, probeer DAT eerst te begrijpen.

  Maar in het Surinaamse zeggen wij:

  “YU NO KAN LOBI NA OKRO WAWAN, YU MUSU LOBI A SIRI TU”.

  Op het overige zullen wij niet verder op ingaan, gezien uw ‘negatieve vooroordelen’ welke u op na houdt omtrent mijn zwarte jonge broeders en jonge zusters.

  U mist veels te veel aan informatie, om het u in een kort bestek uit te leggen,

  ‘u zou ons moe kunnen maken’.

  Nogmaals: Lees het boek ‘NIET MORGEN, MAAR NU’, van de psychologische schrijver DR. WAYNE W. DAYER (Een Wereldbestseller).

  Tan bun, waka bun.


  Maak melding

 9. @buitenman veel van je posting klopt niet echt en het zijn aannames die je niet hard kunt maken en volgens mij anders ligt dan de werkelijkheid dit zeg nummer 7 meneer ben toppin. nou dit is wat ik bedoel meneer buitenman je schrijf heel veel soms teveel maar daar gaat het niet om maar het gaat om de waarheid mss is het jou waarheid vaak kloppen ze niet in deze posting van jou drai je de boel weer helemaal om omdat het jou goed uitkomt word eens bewust van de regels en de wetten die vandaag aan de dag gelden en ga niet gelijk roepen omdat ik zwart ben want dat is een complex ik wens jou een bewuste 2008 toe nanga lobie


  Maak melding

 10. Op allen die op bovenstaand artikel hebben gereageerd:

  Dit bedoel ik nu te zeggen met die creoolse winti. Elkaar tegenwerken, neerhalen en beledigen.
  Ik ga hier niet verder op in. Indien een van jullie zo vrij zijn constructief te reageren, zal ik hier verder aan deelnemen.

  Toch wil ik jullie iets, t.a.v. allochtone stichtingen en organisaties, niet onthouden.

  Tussen de jaren 70 en 90(vorige eeuw) had Nederland een minderhedenbeleid.
  In die tijd kon een allochtone stichting of organisatie veel van de overheid krijgen.

  Tegenwoordig hebben wij te maken met het nieuwe denken van de overheid.
  De WRR(Wetenschappelijke Raad Regeringsbeleid) ADVISEERDE IN 1989(WRR
  1989)OVER TE GAAN OP INTEGRATIEBELEID.
  Dit resulteerde uiteindelijk in de CONTOURENNOTA 1994. Dit hield deels in dat allees wat door de overheid zelf gedaan kon worden, ter bestrijding van achterstanden bij allochtonen, ook door die overheid gedaan zou worden.

  Allochtone stichtingen zouden dan overbodig worden.Dus ook geen subsidiegelden meer.
  Dit is wat er nu in Nederland gaande is.
  Denkende jullie van dienst te zijn geweest.
  Srika


  Maak melding

 11. Geachte DU (reactie no. 9),

  In uw reactie zegt u: @buitenman, veel van je posting klopt niet echt en het zijn aannames die je niet hard kunt maken en volgens mij anders ligt dan de werkelijkheid dit zeg nummer 7.

  Laten wij voorop stellen dat wij als Bewustzijnsbeweging EBU-Akademiya, NIET subsidie gebonden zijn en in ons bestaan zelfs NIET afhankelijk zijn van donateurs. Onze bewegingsvrijheid wordt NIET beperkt.

  De Bewustzijnsbeweging EBU-Akademiya welke ‘geboren’ is op 25 februari 1997, is een ‘Zelfstanddige Beweging’, die onder andere ten doel heeft, om elk onrecht binnen onze samenleving aan de kaak te stellen.

  ‘Oorzaak en Gevolg’, zullen wij zonder aansziens des persoon, zoveel mogelijk tactisch en onderbouw aan de gemeenschap proberen te presenteren en uit te leggen, opdat die gemeenschap bewust kan worden omtrent datgene dat er werkelijk speelt of gespeeld heeft, wie de spelers zijn of waren en wat voor een schade zij met hun houding jegens die samenleving aangericht hebben of nog zouden kunnen aanrichten. Een waarom?

  Omdat het nimmer zo kan zijn dat burgers ‘in naam van die gemeenschap’ dingen gaan doen of met de vijanden van die gemeenschap in het geheim afspraken gaan ‘bekokstoven’, met alle gevolgen van dien voor die gemeenschap, zonder hierover vooraf toestemming aan die gemeenschap te vragen of enigszins met hun te ‘brainstormen’ omtrent de faal- en slaagkansen van hun acties. Om vervolgens die gemeenschap in grote verlegenheid te brengen. En daar waar het mis gaat, zetten wij de zaken op de agenda, NIET om wie dan ook in verlegenheid te brengen, maar opdat anderen niet weer ‘hun voet bij de zelfde steen of de zelfde personen’ gaan stoten.

  ALLES WAT WIJ AAN RESEARCH IN DE OPENBAARHEID BRENGEN, IS GEBASSEERD OP DE WERKELIJKHEID EN NIET MEER ALS DAT.

  En niet altijd kunnen wij rekening lopen houden met die individuen die van oordeel zijn dat wij door het publiceren van bepaalde ‘informatie en/of feiten’, hun positie in gevaar brengen. Maar zeker is dat ook niet onze intentie dat te doen.

  Wat wij tot nu toe uit de doeken hebben gedaan t.a.v. de situatie bij de stichting ‘Mi Oso Es Mi Kas’ en de politieke invloeden daarbij, is slechts een topje van de ijsberg. Wat al die zogenaamde PvdA volksvertegenwoordigers ‘geflikt’ hebben met deze stichting en onze Amsterdamse icoon mevrouw Elfriede Sinester, is net zulks een ‘onrechtmatige daad’ als dat wat wij eerder zagen bij een andere stichting ‘Opo Sranantongo’ waar de heer Kwasi Koorndijk de leiding had.

  Ook wij hebben die informatie tot onze beschikking en zijn ons daardoor terdegen van bewust geworden dat het racisme in Amsterdam-Zuidoost, momenteel in ‘hecht’ bondgenootschap verkeert met onze zogenoemde Grassroots aldaar.

  En wie om welke reden dan ook, geen initiatieven durft te nemen, om daarin veranderingen proberen te bewerkstellingen, menende maar te kunnen blijven aanmodderen om slechts een dessastreuze subcultuur in stand te houden, roepen wij op zich eens goed te bezinnen, daar er opgrond van hun passieve houding, intussen reeds ettelijke doden gevallen zijn.

  En dat kunnen wij als Bewustzijnsbeweging, beslist niet langer blijven toestaan of met lede ogen blijven aanzien, so…

  GET UP AND STAND UP FOT YOUR RIGHTS!

  Namens de Bewustzijnsbeweging EBU-Akademiya,


  Maak melding

 12. meneer Buiteman aub kort graag, denkt u dat ik hier allemaal uiteenzettingen wil lezen. En de rest van de mensen die ook meenden hier iets te moeten uitvechten, shame on you!!!! Onder Surinaamse- Creoolse- meisjes zijn tienerzwangerschappen een realiteit. De meisjes die vaak thuis niet de nodige bagage hebben meegekregen zoeken elders hun liefde en een jongeman die ze dat geeft is vlug gevonden. Abortus? Neen want dat kan je kansen op kinderen later ernstig verkleinen. Trouwen met de vader? Neen want die is al weg. De pil? daar denken ze niet aan. Condoom? Neen dat gebruiken alleen hoeren….ga zo maar door. Dat het centrum gesloten is is een schande, en dat jullie hierzo zitten te leuteren is ook een grote schande. Ik hoop dat het volgende jaar wijsheid brengt maar ook een hamer, waarmee deze donmans die hier shit schrijven op hun hoofd gekokt kunnen worden, een beetje verstand kan geen kwaad. En laat niemand iets schrijven over eigen schuld. De Surinaamse gemeenschap is zelf schuldig aan alles wat ze overkomt. En aan alles wat er gebeurt op het gebied van corruptie en nepotisme , ruzies en alles, altijd maar eigen dron slaan en dan vergeten waar het om gaat.


  Maak melding

 13. Ben.

  Jij en je familie hebben zich altijd ingezet voor de Surinaamse gemeenschap in Zuidoost. Jullie project heeft landelijke bekendheid gekregen en navolging gehad. Dat kan niemand van jullie afpakken. Zelfs je ‘eigen’ mensen niet.

  Het is typisch Surinaams om jullie na twintig jaar inzet voor Surinaamse en Antilliaanse tienermoeders zo grof te behandelen.

  Geniet van jullie succes.

  Maar jullie inzet staat als een huis. En ook jullie aanzien.


  Maak melding

 14. Op een gegeven moment is het geduld gewoon op met die subsidie en het eenrichtingsverkeer. Als de mannen steeds weer hun vrouw verlaten door de buitenvrouw cultuur en anderen de problemen moeten opknappen zowel sociaal als financieel dan kun je verwachten dat het subsidiekraantje ooit gesloten wordt. Zuidoost staat toch bekend om zijn corruptie en fraude, waarom moet Nederland daar geld in blijven steken?

  winti waait, lanti paait


  Maak melding

 15. Hr. E. Buitenman. Kom je voor Creolen, no problem. Hoe lost je het op, als ze niet willen trouwen? Creolen met een druppel Hindoestaan bloed, leven gelukkiger. Goed, het kan zijn dat het in de genen zit. In midden Africa leven ze zo en de rest niet.
  Getrouwden hebben eigen woningen en leven gelukkiger en denken aan hun kleinkinderen.
  Marrons in het binnenland hebben maar een kamer en ze slapen op de vloer. Ik snap niet hoe je normale kinderen kan maken en sex hebben op een kleine ruimte. Het verbaast me niet de jongeren ook willen proberen. Kwakoe-Festival zal het niet meer redden en Milan wel. Kwakoe kan de schulden niet meer betalen. Kijk om je heen, mengelingen leven gelukkiger. Ik vroeg aan drie Creoolse moeders, waarom hebben Creolen geen vaders en alleen ooms, omdat het players zijn en daarom nemen we liever een Hindoestaanse man. Geachte is een Nederlands woord en hou op met die bigie bakra tongo. Goed zo natalia!


  Maak melding

 16. @buitenman reageer nou eens op wat nummer 13 zeg omdat ik vind dat zij een aantal belangrijke dingens zeg . ik zou graa u reaktie willen horen en a.u.b hier en nu en niet naar 300 jaren terug


  Maak melding

 17. Sorry,,

  Ik heb geen enkele vorm van meelijden met de tiener moeder.

  Je bent geboren getogen in ned/suri je hebt de lagere school doorlopen kennis en kunde opgedaan.
  Je weet alles over het sexs leven daar heb je kennis gekregen op school je weet wat het betekent om met jongens(mannen)omtegaan.

  Je bent daarom ook persoonlijk verantwoordelijk over je lichaam,bovendien kun je altijd nog een rubberen kous omdoen..

  Máár als je die logo-logo dus die tollie zo wil hebben dan moet je de gevolgen ook dragen …Achteraf klagen heeft geen nut meer..

  Veel succes in het nieuw jaar..


  Maak melding

 18. allereerst iedereen een blessed New Year

  Wat betreft opvoeden de blanke ouders voeden hun kinderen slecht op de ouders met een kleurtje voeden helemaal niet op, en daardoor geef je deze sletjes (wat dat zijn ze gewoon) vrij spel om te doen en laten wat ze willen, het beste is als je tegen deze meiden en hun ouders zeggen zoek het zelf maar uit.


  Maak melding

 19. Geachte DU (reactie no. 17),

  U verzocht ons zo dringend te reageren op de reactie van mevr/mej. Natalia, reactie no. 13. Nou, normaal doen wij niet aan “verzoeknummers”, maar omdat u zo op aandringt, willen wij voor ditmaal speciaal voor u een uitzondering maken:

  December 31st, 2007 at 2:22 pm

  “Meneer Buiteman aub kort graag, denkt u dat ik hier allemaal uiteenzettingen wil lezen. En de rest van de mensen die ook meenden hier iets te moeten uitvechten, shame on you!!!! Onder Surinaamse- Creoolse- meisjes zijn tienerzwangerschappen een realiteit. De meisjes die vaak thuis niet de nodige bagage hebben meegekregen zoeken elders hun liefde en een jongeman die ze dat geeft is vlug gevonden”.

  Beste Natalia,

  Laten wij dit voorop stellen, dat binnen het Universum, ’tienerzwangerschappen’, beslist NIET het einde van de ‘cyclus’ betekenen, NOCH ‘het einde van de wereld’. Een jonge moeder of vader zijn, is in de ogen van Anana, beslist GEEN ‘doodzonde’.

  En dat is een gegeven die mevrouw Elfriede Sinester en haar gezin, al vroeg begrepen hadden, maar hoe staat het met de rest van de samenleving, die nog niet zo ver in ‘bewustzijn’ verkeren.

  Elk kind dat welke moeder dan ook ter wereld brengt, zou in onze moderne, welvarende maatschappij, onze zegen moeten dragen, vooral ook gezien het feit dat wij nummeriek uit een relatief kleine groep bestaan. Maar gedragen wij ons alszodanig ‘respectvol’ jegens deze moeders en hun piepkleine jongen? NEEN, wij neigen hen met ons ‘kleingeestigdenken’, te willen verketteren, alleen maar omdat WIJ hen veels “te jong” vinden;

  ALSOF WIJ GOD ZELF GEWORDEN ZIJN, DIE ONS PERSOONLIJK OPGEDRAGEN HEEFT, OM OVER HUN LOT TE BESLISSEN EN HEN ZELFS TE STENIGEN ALS DAT MOET.

  Terwijl ’tienermoederschap’ een normaal fenomeen is, welke in elk land in elke cultuur of gemeenschap voorkomt, waar wij als zogenoemde “moderne gemeenschap” ons meer in moeten gaan verdiepen, voornamelijk in ‘Oorzaak en Gevolg’, en proberen vanuit zowel de NGO’s of vanuit overheidswege trachten, meer op het gebied van ‘bewustwording’ t.a.v. onze jongeren, in te brengen. Maar investeert men in onze ‘jongeren’?

  Als een stadsdeelvoorzitter, die zelfs pedagogiek gestudeerd heeft, tegen een ‘icoon’ op het gebied van ondersteuning geven aan deze moeders, in het openbaar roept: “a vrouw disi brutaal en mi Elvira o puru en gi en”, wat kan je als jongeren dan van zulks een ‘ziekegeest’ verwachten.

  Verder stelt U dat: “Abortus? Neen want dat kan je kansen op kinderen later ernstig verkleinen”. Dat is inderdaad zo, maar als moeder zou je van een abortus zelfs ook kunnen sterven, een zeer gevaarlijke onderneming, geloof dat maar.

  “Trouwen met de vader? Neen, want die is al weg. De pil? daar denken ze niet aan. Condoom? Neen dat gebruiken alleen hoeren….ga zo maar door”.

  Nou, niet helemaal waar. Als het individu financieel niet daadkrachtig genoeg is, kan dat hem in zijn doen en laten nogal onverschillig maken, zowel volwassenen, jongeren als ook regeringen.

  En mocht ‘voldoende bewustwording’ ook nog komen te ontbreken, dan schept dat nog meer ruimte voor handelingen waar niet elke volwassen ouder “te vroeg” op zit te wachten. Maar nogmaals:

  “YU NO KAN LOBI NA OKRO WAWAN, YU MUSU LOBI NA SIRI TU”.

  Want het ‘succes van een kind’, hoef niet perce afhankelijk te zijn van de ‘leeftijd’ van de de ouders.

  “Dat het centrum gesloten is is een schande, en dat jullie hierzo zitten te leuteren is ook een grote schande. Ik hoop dat het volgende jaar wijsheid brengt maar ook een hamer, waarmee deze donmans die hier shit schrijven op hun hoofd gekokt kunnen worden, een beetje verstand kan geen kwaad. En laat niemand iets schrijven over eigen schuld. De Surinaamse gemeenschap is zelf schuldig aan alles wat ze overkomt. En aan alles wat er gebeurt op het gebied van corruptie en nepotisme , ruzies en alles, altijd maar eigen dron slaan en dan vergeten waar het om gaat.

  natalia

  Wij kunnen uw boosheid best begrijpen, maar wij zijn ook deel van de Nederlandse gemeenschap en vallen onder de verantwoordelijkheid van de Nederlandse overheid, die is dan ook hier medeschuldig aan.

  Vandaar ook dat wij van de Bewustzijnsbeweging soms de neiging hebben, fel van leer te trekken, tegen het onrecht in onze gemeenschappen, zowel tegen de veroorzakers daarvan, hun handlangers als de medeschuldenaren, ook om hun vooral wakker te schudden, in de hoop hun op die manier met de realiteit te mogen confronteren.

  DO NOT GIVE UP THE FIGHT!

  Namens de Bewustzijnsbeweging EBU-Akademiya.


  Maak melding

 20. Meneer Buitenman Kort graag!!!!!! verzoeknummertjes beteken niet dat u iedereen hier moet gijzelen met een lange uiteenzetting….Geef aub een keer de schuld aan uwzelf, en aan de mensen die daar in Zuidoost geroofd en gestolen hebben en de gemeenschap daar in opperste verwarring hebben achtergelaten. Tienerzwangerschappen komen voor onder onze jeugdigen en onder onze toekomst en mensen vechten zelfs hier op deze site, op deze plek maken ze elkaar af, en als dat niet lukt geven ze de schuld aan de Nederlanders. Beste ,meneer Buitenman u weet zelf dat zelf dat de Surinamers daar in de Bijlmer flinke hoeveelheden subsidie hebben gehad en er niets van gemaakt hebben.

  Over de andere zaken die u beweert zijn niet correct: U zegt over vaders die er niet zijn en dat er niet genoeg financieen zijn:

  Nou, niet helemaal waar. Als het individu financieel niet daadkrachtig genoeg is, kan dat hem in zijn doen en laten nogal onverschillig maken, zowel volwassenen, jongeren als ook regeringen.

  U weet niet waar u over praat. Ik zou zeggen raadpleeg de statistieken goed. Kinderen die opgroeien zonder vader hebben vaker problemen. Een moeder die geen scholing heeft gehad kan haar kinderen niet goed begeleiden. Dat is een feit en wat u daarover zegt klopt niet. U kunt ook geen uitspraken doen over abortus, want u bent geen arts, en soms is abortus een goede oplossing en soms is het adoptie, maar als je geen geld hebt en je moet van de steun een kind op deze wereld brengen is er iets fundamenteels mis. En wat u ook schrijft feit is dat er teveel Surinaamse kinderen opgroeien zonder de steun van een vader die broodnodig is.


  Maak melding

 21. Enkele discussies gelezen, kom ik al tot de conclusie.
  De eenheid, zal er nooit komen.punt uit.
  Srika je verwoordt het prima.
  OOk andere groepen krijgen subsidies.
  Het aanpakken van tienerszwangerschappen, moet op een ander manier gebeuren.Maar laat ze niet in de kou staan.na lanti money.a no foe joe.Wat mevr swiet heeft gezegd, kan niet door de beugel, Is bieta ati, en dat mag niet zo zijn ,in haar positie.als dit waar is, moet ze opstappen vind ik.


  Maak melding

 22. WELKE MEISJES WORDEN JONG MOEDER.

  In Nederland komt ruim éénderde van de tienermoeders uit de grote steden. Vooral allochtone meisjes zijn oververtegenwoordigd in de groep tienermoeders. Onder Turkse meisjes worden 31 van de 1000 tieners moeder, bij Antilliaanse is dit 40 op de 1000 en onder Surinaamse 17 per 1000.

  De laatste jaren zien we een toename in tienermoeders afkomstig uit asielzoekerslanden. Het jonge moederschap bij allochtonen is voor een deel cultureel bepaald, in sommige landen is het nu eenmaal normaal om op jonge leeftijd moeder te worden.

  In Nederland is bijna de helft van de tienermoeders ongehuwd. Dit percentage verschilt erg per bevolkingsgroep, onder Antilliaanse is bijna 95% ongehuwd, terwijl Turkse en Marokkaanse meiden bijna allemaal gehuwd zijn. Nederlandse meiden zijn voor 35% gehuwd en totaal woont 50% samen met de vader van het kind.

  Naast eerder genoemde culturele oorzaak van tienermoederschap heeft onderzoek uitgewezen dat veel tienermoeders een achtergrond hebben van psychisch ( of seksueel) misbruik. Als belangrijkste reden voor het tienermoederschap wordt het verlangen naar liefde aangegeven.

  Hoewel de zwangerschap bij de meeste Nederlandse, Antilliaanse en Surinaamse meiden niet gepland is, draagt 60% de zwangerschap uit, 40% eindigt in een miskraam of abortus. Van de 60% die de zwangerschap uitdragen geeft de overgrote meerderheid aan dat de zwangerschap dan wel niet gepland was, maar het kind zeker wel gewenst.

  Verder blijkt dat tienermoederschap vaker voorkomt in de lagere sociaal-economische klasse.

  De cijfers (wereldwijd en Nederland)
  Welke meisjes worden jong moeder.
  Hoe weet je dat je zwanger bent.
  Hoe vertel ik het mijn ouders/familie/vriend.
  Wat zijn de medische risico’s van een tienerzwangerschap.
  Hoe kan je de verhoogde risico’s (deels) voorkomen.
  Financiën.
  Hulpverlening.
  Gerdine, 16 jaar en moeder.
  Floor, 17 en zwanger.
  Ilona, een wonder.

  (Tienermoeders – Zwangerschap – Babyopkomst.nl)

  Zie ook Google: Tienermoederschap.


  Maak melding

 23. Uitgave: ‘In ’t Kort’

  ONVEILIGE ABORTUS

  Per jaar wordt over de hele wereld naar schatting 36 tot 53 miljoen maal een ongeboren vrucht geaborteerd. Zeker 20 miljoen abortussen worden beschouwd als onveilig (tabel). Dat wil zeggen dat de ingreep niet in een ziekenhuis of kliniek en/of door ondeskundige mensen onder ongezonde omstandigheden is verricht.

  Onveilige abortus komt het meest voor in de ontwikkelingslanden, mede omdat abortus provocatus daar vaak wettelijk niet is toegestaan. Jaarlijks sterven in de Derde Wereld tussen de 50 en de 100 duizend vrouwen als gevolg van een onveilige abortus.

  De Wereld Gezondheids Organisatie schat dat van alle moedersterfte gemiddeld over de hele wereld 13 procent is te wijten aan onveilige abortus. Per regio is dat nogal verschillend. Het varieert van acht procent in West-Azië tot 26 procent in Zuid- Amerika.

  Opvallend hoog is het percentage in de landen van de voormalige Sovjet-Unie. Omdat paren daar al tientallen jaren weinig kinderen wensten te krijgen en de toegang tot en het vertrouwen in moderne anticonceptiemiddelen er minimaal was werd abortus provocatus gezien als belangrijkste middel voor geboortebeperking.

  Abortus is er weliswaar legaal, maar door de slechte omstandigheden waaronder de ingreep wordt gedaan en ondeskundigheid gaat het vaak om onveilige abortus. Gevolg is dat in bijvoorbeeld Rusland 25 tot 30 procent van de moedersterfte door onveilige abortus wordt veroorzaakt. In Albanië is dat naar schatting zelfs de helft.

  (Bron: Population Reports of The Johns Hopkins School of Hygiene and Public Health)

  Terug naar : INHOUD | REACTIES : demos@nidi.nl


  Maak melding

 24. ‘DE PRIJS VAN ABORTUS’

  In Latijns Amerika is onveilige abortus de oorzaak van ongeveer de helft van de moedersterfte. In Roemenië werd, voordat abortus werd gelegaliseerd in 1992, een geschatte 86 procent van de moedersterfte veroorzaakt door onveilige abortus. In het eerste jaar na de legalisering zakte het moedersterftecijfer naar 40 procent van het totaal in 1989.

  Ten minste een vierde van alle onveilige abortussen wordt uitgevoerd bij meisjes in de leeftijd van 15-19 jaar. Jongeren zijn geneigd te wachten met een abortus tot na het eerste trimester en zoeken vaak hulp van niet-medische aanbieders, wat leidt tot hogere aantallen complicaties.

  Zelf-opgewekte abortus komt onder jongeren in veel landen ook veelvuldig voor.

  In Chili en Argentinië is meer dan een derde deel van de moedersterfte onder jongeren een direct gevolg van onveilige abortussen.

  In Peru is een derde deel van de vrouwen die in het ziekenhuis liggen vanwege complicaties bij een abortus in de leeftijd tussen 15 en 24.

  De Wereld Gezondheidsorganisatie schat dat in Sub-Sahara Afrika ongeveer 70 procent van de vrouwen die naar het ziekenhuis moeten vanwege complicaties bij een abortus onder de 20 is.

  Een studie in Oeganda wees uit dat bijna 60 procent van sterfegevallen die te maken hebben met abortus jongeren betrof.

  Uit: Wereld Bevolkingsrapport 2000


  Maak melding

 25. Els ik ben het helemaal met je oneens als je zegt: “na lanti money.a no foe joe.”
  Je behoort zeker niet tot de belastingbetalers anders had je wel geweten dat na unu monie.
  Pe’ yu denkie dat’ Lanti e’ feni a monie?

  Waarom moeten wij belastingbetalers de kosten dragen voor mensen die onverantwoordelijk gedrag tonen?

  Als ze met een mobiele telefoon kunnen werken, Sms’en, etc., dan hoe dan kunnen ze dan niet eens een pakje condooms eigenmerk bij een van de Drogisterijen kopen?

  Die gast van de Non-bewustzijnsbeweging EBU-Akademiya, doet net alsof een pakje condooms een luxe artikel is en dat het een onbetaalbaar product is.

  Een pakje condooms kost minder dan het minimum beltegoed voor een prepaid telefoon.

  Waarom wachten tot het kalf verdronken is?

  Deze kinderen hebben in Nederland voldoende seksuele voorlichting gehad. Ik neem aan dat er thuis in de familiekring er ook over seks gesproken wordt. Of komt het omdat er geen familie is en er daarom niks besproken wordt?

  Wat zijn de familie values? Met de eerste de beste het bed inspringen? Gedrag van de ouders imiteren?

  Verder vind ik dat als je niet eens geld genoeg hebt om je eigen kont te krabben en je bij het woord voorbehoedsmiddel aan een vreemd buitenlands woord denkt je helemaal niet seksueel actief zou moeten zijn en helemaal niet aan kinderen maken moet denken.

  Zo breek je die ketting niet, en herhaalt die cyclus zich continu. Verbaasd me dan ook niet waarom er ook nog veel venerische ziektes in die hoek te vinden zijn.

  Vind je niet dat deze mensen zich zelf onrecht aandoen? Waarom moeten we het abani gedrag van enkelen met de mantel der liefde bedekken?

  EBU schrijft: “Een jonge moeder of vader zijn, is in de ogen van Anana, beslist GEEN ‘doodzonde’.”

  Ik denk dat Anana nu op de grijze kop woelt en denkt en wie gaat het kind dan te vreten geven? Is het geen doodzonde om kinderen te maken als je die niet kan opvoeden?

  Ik hoop dat Anana wat wijsheid aan deze mensen kan geven in 2008, want ze hebben er duidelijk een tekort aan.

  EBU zegt: “NEEN, wij neigen hen met ons ‘kleingeestigdenken’, te willen verketteren, alleen maar omdat WIJ hen veels “te jong” vinden;”

  Ai baya, nu moet ik zelf op mijn hoofd gaan woelen. Natuurlijk zijn ze te jong, maar daar gaat het niet alleen over maar meer over het feit dat ze onverantwoordelijk zijn en daarom nog geen kinderen mogen maken, en ook nog om het feit dat ze het economisch ook niet redden om een gezin te draaien. Denk je dat ze met een krantenwijk een baby kunnen voeden en kleden? Hoe zit het verder met de overige zorg? Als ze niet eens voor zich zelf kunnen zorgen, hoe gaan ze dan voor een kleine kunnen zorgen?

  Of dacht je weer aan subsidies ……?

  Als je niet voldoet aan de basisvoorwaarden om een gezin te stichten, dan moet je ook geen kinderen maken, want die zijn dan de dupe van jouw onverantwoordelijk gedrag.

  Daarom zeggen wij “kleingeestigdenkenden” die blijkbaar toch meer verstand hebben dan die gasten van de Non-bewustzijnsbeweging dat tieners geen kinderen moeten maken omdat ze er totaal niet klaar voor zijn en geen middelen hebben om een kind op te voeden. Pikin bere n’e furu nanga winti. Leer die ketting doorbreken, want daarom blijft het fenomeen zich herhalen.

  Tienermoederschap is nergens een normaal fenomeen. Dat het voorkomt is iets anders, maar om het normaal te noemen dan moet je zeker te veel gesnoven hebben.

  Verder moet de struisvogelpolitiek nu eens stoppen, want het lijkt dat het EBU fel van leer trekt om anderen de schuld te geven van het onverantwoordelijk gedrag van hun doelgroep en de veroorzakers totaal vrij pleit.

  Zwart bewustzijn lijkt niets anders te zijn dan altijd de schuldige bij de anderen te zoeken. Een totale inflatie van het begrip zwart bewustzijn.

  Grtz. Bally


  Maak melding

 26. rust…, rust…., rust…,rust…
  Gewoon een beetje rust, het wordt te persoonlijk. U hoeft elkaar niet persoonlijk aan te vallen.
  *Het gaat niet om wie het hardst dingen kan
  roepen.
  *Het gaat er niet om dat deze meisjes het
  zelf moeten weten.
  *Het gaat niet om creolen of hindoestanen.

  -Waar het om gaat is dat mi oso es mi kas de
  deuren heeft gesloten om bepaalde reden.De
  meiden staan op straat.
  -Wat kunnen we als zwarte gemeenschap betekenen om te zorgen dat ze verder kunnen.
  Als het bij anderen lukt moet het ons ook lukken.Blijf positief meedenken.
  ik stel voor om een avond te organiseren, om op korte termijn met de stadsdeelvoorzitster een pittige dicussie hier over te voeren, waarbij het belang van deze opvangplek voor deze jeugdige moeders als uitgangspunt dient.
  * Let wel ik ben nooit moeder geweest, toch vindt ik het onredelijk dat het stadsdeel op oneerbiedige wijze omgaat met belangen van deze jonge moeders,
  kijk niet achterom , wat geweest is ,is geweest.Soms overkomt het deze meiden.
  Zolang er een samenlevingen bestaan zullen er ALTIJD UITVALLERS ZIJN, je hebt nooit een samenleving/gemeenschap dat 100% functioneerd.
  Iedereen moet een kans krijgen, niemand heeft het recht te oordelen over een ander,
  Iedereen heeft op zijn/haar manier een bijdrage geleverd met respekt aan jullie allemaal.
  De voorzitster van het stadsdeel is door ons gekozen, dus mogen wij gebruik maken van onze recht om opheldering te vragen op een nette manier,
  Laten wij positief blijven en SAMEN met haar naar een oplossing zoeken voor deze meiden.
  IK KEN MEIDEN DIE DANK ZIJ DIT PROJEKT DE EINDSTREEP GEHAALD HEBBEN OP HBO-NIVEAU.
  gun a.u.b de rest ook een kans.

  EEN GEZOND/WIJS/LIEFDEVOL 2008 met heel veel kosmische kracht
  m.vr.gr.


  Maak melding

 27. ‘MOEDER INSTINCT’

  In de natuur zal geen dier zijn kind onbeschermd achterlaten. Moeder en kind zijn permanent samen. Bij apen zie je dat heel sterk: een babyaapje klampt zich constant vast aan de vacht van zijn moeder en zij draagt hem tot bijna drie jaar bij zich op haar rug – dit is puur instinct.

  Mensen stammen af van de apen: de primaten, een groep van zeer toegewijde ouders. Van nature zou ons gedrag dus beschermend en instinctief moeten zijn.

  In de biologie en psychologie wordt druk gediscussieerd over het zogenaamde moederinstinct. Ook het feminisme mengt zich graag in deze discussie. De vraag is: hebben mensen een moederinstinct of onderscheiden we ons daarin van dieren – zijn wij zo uit onze natuurlijke context gehaald dat zorgen voor ons kroost niet meer vanzelf gaat?

  Het antwoord luidt voorlopig: ja en nee. Ja, instincten zijn aangeboren gedrag en erfelijk bepaald, dus ook het moederinstinct – mannen en vrouwen kunnen overigens een even sterk moederinstinct hebben. Nee, wij onderscheiden ons hierin niet van dieren.

  Hoe kan het dan toch gebeuren dat een moeder haar kind vergeet?

  ‘Peuteren.nl’ wil een waarschuwing geven:

  DENK GOED NA BIJ DE KEUZE DIE JE MAAKT.

  En het kan toch niet zo zijn dat onze carrière een sluipmoordenaar wordt van ons kind!

  Meedoen:
  ‘Peuteren.nl’ is een interactieve website.
  Jouw mening en tips stellen we zeer op prijs.
  Misschien dat je wilt reageren op dit artikel? Deel je onze mening of juist niet?

  Ben je zelf wel eens je kind vergeten en is dit (gelukkig) goed afgelopen? Komt jouw kind ook wel eens in de verdrukking door je drukke werkschema? Of heb je juist heel bewust gekozen voor het fulltime moederschap?
  Deel je ervaring, mening of aanvullende informatie met andere bezoekers en stuur je verhaal aan:

  Redactie@peuteren.nl


  Maak melding

 28. Geachte redactie,

  Gaarne verzoeken wij van de beweging U ter plaatsing van onderstaande informatie op het net, ter verduidelijking aan grote delen van onze gemeenschap, waar deze heftige en pittige doch nuttige discussie infeite overgaat (ging) en wie deze voorbeeld stichting ‘Mi Oso Es Mi Kas’ was en deed, ter versterking van de weerbaarheid van onze jongeren, in het bijzonder onze zogenoemde ’tienermoeders’ en hun kroost in deze harde Westerse samenleving.

  Hartelijk danken wij U bijvoorbaat voor uw medewerking.

  MI OSO ES MI KAS: opvang tienermoeders in Amsterdam

  Inleiding:
  ‘Mi Oso es Mi Kas’ was een opvangcentrum in Amsterdam-Zuidoost voor moeders tussen de 14 en 23 jaar en hun kinderen. Het centrum begeleidde deze moeders bij hun persoonlijke ontwikkeling en hielp hen hun zelfredzaamheid te vergroten. Zo creëerde zij een stabiele leefomgeving voor moeder en kind. Vanwege het succes, bezochten jaarlijks zeker honderd jonge moeders steun bij ‘Mi Oso es Mi Kas’.

  Probleemstelling:
  Hoe werden tienermoeders begeleid bij hun persoonlijke ontwikkeling om zo een zelfstandig leven met hun kind op te kunnen bouwen?

  Aanpak:
  ‘Mi Oso es Mi Kas’ was de Surinaamse en Antilliaanse benaming voor ‘mijn huis’. Een toepasselijke naam voor de tienermoederstichting, want de deur stond altijd voor iedereen open. Tienermoeders van 14 tot en met 23 jaar konden bij ‘Mi Oso’ terecht voor steun, begeleiding en al hun vragen.

  Tienermoeders die zich aanmeldden bij ‘Mi Oso’ kregen allereerst een intakegesprek. Na dit gesprek werd duidelijk welke hulp de tienermoeder nodig had. ‘Mi Oso’ streefde ernaar deze hulp te bieden. Een team van hulpverleners spande zich in om een stabiele leefsituatie te creëren voor moeder en kind. Dit kon alleen lukken wanneer de moeder zich volledig inzette om iets te willen maken van haar leven en dat van haar kind.

  Jaarlijks kwamen er meer dan honderd tienermoeders bij ‘Mi Oso’ over de vloer. De moeders volgden een traject van negen maanden.

  DE ERVARING LEERDE DAT DE MEESTE TIENERMOEDERS, NA NEGEN MAANDEND IN STAAT WAREN OM EEN ZELFSTANDIG LEVEN TE LEIDEN.

  Tijdens deze periode werden er intensieve gesprekken gevoerd, trainingen en cursussen gevolgd en groepsactiviteiten georganiseerd.

  Resultaten:

  * ‘Mi Oso Es Mi Kas’ bestond al vanaf 1986 als zelfstandige organisatie. De organisatie verwierf faam met activiteiten als het Kind-Moederproject en het Danstheaterproject.

  * De stichting ‘Mi Oso Es Mi Kas’ begeleide meer dan honderd tienermoeders per jaar in de beginfase van het moeder-zijn. De stichting ging daarbij doelgericht en oplossinggericht te werk.

  ‘FAYA STON NO BRON MI SO, NO BRON MI SO..”

  * ‘Mi Oso Es Mi Kas’ werd in 2005 bedreigd met het sluiten van haar deuren. Dankzij protest van de tienermoeders en media-aandacht kreeg ‘Mi Oso Es Mi Kas’ nieuwe overheidssubsidie.

  * Later ging de stichting zich naast de reguliere hulp die geboden werd, ook richten op zwangerschapspreventie.

  * Er werden regelmatig thema-avonden en activiteiten georganiseerd, die het saamhorigheidsgevoel onder de tienermoeders moest versterken. Vaak werden deze thema-avonden in samenwerking met de Amsterdamse thuiszorg verzorgd. Thema’s als ondersteuning bij opvoeden, zindelijkheid en een goede nachtrust voor moeder en kind, werden tijdens deze avonden behandeld.

  * In het weekend van 16 en 17 september 2006 organiseerde ‘Mi Oso es Mi Kas’, ter gelegenheid van het 20-jarig jubileum, zelfs een feestelijke happening. Tevens vond er een congres plaats over en voor tienermoeders getiteld: Jong Gedaan, Oud Geleerd. Ook vond het zevende Meidenfestival plaats. Hier lieten (vroegere) tienermoeders zich van hun meest artistieke kant zien.

  Tot slot nog de samenwerkingspartners, deze waren:
  GG&GD
  Baanoptie
  Altra Jeugdzorg
  ImagineIC
  Amsterdam Thuiszorg
  Rijken&Jaarsma
  ARA training- en adviesbureau

  “WE BELIEVE THE CHILDREN ARE OUR FUTURE, TEATCH THEM WELL AND LET THEM LEAD THE WAY”.

  Namens de Bewustzijnsbeweging EBU-Akademiya,
  met dank aan Waterkant.net.


  Maak melding

 29. Heel mooi tienermoeder,ik heb geen ervaring met moedersinstinct, ik deel ook je mening.

  ***Wie is voor een serieuze discussie met het stadsdeelvoorzitster om tot een oplossing te komen, mail naar krindei@live.nl.
  Dan kunnen wij als zwarte gemeenschap op een rechtvaardige manier opkomen voor het belang
  van moeder en kind.
  m.vr.gr.


  Maak melding

 30. Beste bally.
  Ik ben een hard werkende belastingbetaler.
  Direkt of indirekt, het is jou geld niet meer.Lanti kan doe naar eigen goedvinden.
  Vind jij dat al die andere instellingen beheerd door witte mensen ook moet stoppen.
  bv blijf van mijn lijf huizen, kinderopvanghuizen. herstelhuizen, noem maar op.Ik blijf het zeggen, tienerzwangerscappen verdient geen schoonheidsprijs,dit moet op een ander manier worden aangepakt. maar niet de kraan dicht gaan draaien zodat ze op straat komen te staan.
  Dit soort redenatie,s willen er bijmij niet in.
  IK ben van mening dat er opvang moet komen voor daklozen in suriname.
  Ik ben van mening dat er een team gevormd moet worden in suriname om de mishandelde dieren op te vangen.
  Mr bally a no joe money, na lanti money.
  Jij bepaald niet.Gelukkig maar.
  En uiteraard, komt er weer iemand mij vertellen wat relevant is en wat niet.
  Don,t give a damm, is mijn mening.
  Nog een gelukig nieuwjaar.


  Maak melding

 31. wat jammer dat er naderhand niet een nieuw congres is gekomen en wie zijn die mensen van ARA training en ImagineIC hoe konden die dan helpen? Imagine doet aan kunst en cultuur en is geen welzijnsorganisatie. Eenmalige acties zijn natuurlijk prachtig vooral als ze eens in de zoveel tijd worden gehouden. Over mevrouw Sweet heb ik niets te melden, behalve dan dat ik me steeds afvraag of de PvdA wel de belangen van de eigen groep behartigd.Ik weet niet hoor, maar de reactie dat er illigale abortussen plaatsvinden in Afrika vond ik niet in deze discussie passen, want je kunt hier naar de NISO-Rutgersstichting, waar het veilig en medisch verantwoord geschiedt. OOk de GGD geeft voorlichting over safe-sex en vooral het gebruik van condooms die belangrijk zijn voor jonge vrouwen, vanwege de bescherming van aids, baarmoederhalskanker etc. ER komt onder Surinaamse vrouwen (en waarschijnlijk ook mannen)veel chlamidya voor. Het vroeg zwangerraken kan door goede voorlichting worden gestopt, doordat men de meisjes op de gevaren wijzen. De triomfantelijke boodschap van de Heer Buitenman deel ik niet, omdat er volgens mij nog heel wat niet goed loopt, en te zeggen hoe fantastisch het is en wie meedoet, ach dat is geld uitgeven op een dag waarbij een hoop partijen de hoofden bijelkaar steken en dan weer niets….en ondertussen. Sommige mensen schrijven dat een aantal meisjes met kind de HBO heeft afgemaakt. Aplaus natuurlijk, maar dat zijn uitzonderingen. De rest heeft problemen, met geld en met huisvesting en met dit en dat. Mi Oso is volgens de berichtgeving verdwenen omdat er niet echt meer een rol voor hun was weggelegd. Dat begrijp ik dan niet goed. En niemand is erin geslaagd omdat uit te leggen. Zoals gezegd willen de meeste mensen hun gelijk halen. De manier echter waarop er over tienermoeders gesproken wordt door sommige mensen is triest. De vraag is wie de meisjes met grote levensvragen gaat helpen, en waar ze naar toe kunnen. Discussieren met andere groepen om de stadsdeelvoorzitter te bewegen andere standpunten in te nemen, leuk initiatief maar zijn de moeders dan geholpen?


  Maak melding

 32. Uit het Archief: Amsterdam-Zuidoost 26-11-2005•

  Op 23 november had Ben Toppin van Mi Oso Es Mi Kas vertegenwoordigers van de kerngroep Zuidoost (Noush Saranjam en Evert Hartog) in zijn kantoor ontvangen. Hij vertelde met veel trots over Mi Oso, dat al 20 jaar bestond. Mi Oso was de enige laagdrempelige opvang voorziening voor jonge tienermoeders t/m 23 jaar in heel Amsterdam. Hun kantoor bevond zich op Gravestein 22 in Zuidoost. Ze hielpen daar tienermoeders die onmiddellijk hulp nodig hadden op verschillende gebieden en nergens anders terecht konden. Jonge moeders die een trauma hadden opgelopen door bijvoorbeeld verkrachting of incest en daardoor hun woonplek waren kwijtgeraakt.

  Mi Oso had zich al die jaren het lot van die tienermoeders aangetrokken. Ze boden hun op twee niveaus hulp aan: Materieel, zoals een vast opvanghuis en immaterieel, zoals cursussen en begeleiding bij psychologische en sociale problemen.

  De moeder van Ben Toppin, Elfriede Sinester, had de stichting opgericht en met heel veel inspanning en weinig geld draaiend weten te houden. Mevrouw Sinester was op gegeven moment om gezondheidsredenen helaas niet meer in staat om de kar alleen te trekken, en haar opvang voor tienermoeders werd bedreigd in het bestaan.

  Ze zei tegen haar zoon dat ze de tienermoeders toch niet in de kou kon laten staan. Zinsdien nam Ben de zaken waar voor de coördinator, die overspannen was.

  Mi Oso kreeg 45.000,00 euro per jaar van het stadsdeel Amsterdam-Zuidoost, waarvan alleen al 4000,00 euro per maand aan huur opging. Nadat ze hun financiële probleem hadden aangekaart bij de media werd door het stadsdeel tijdens een begrotingsbehandelingen, toch besloten om Mi Oso subsidie te verlenen, namelijk 100.000,00 euro voor twee jaar (50.000,00 euro per jaar).

  Van zelfsprekend dat ook dat bedrag onvoldoende oplossing bood om de continuïteit te garanderen. Ze wilden een structurele oplossing om professioneel door te kunnen gaan. Tot nu toe kon Mi Oso nog gebruik maken van particuliere fondsen, maar maatschappelijke problemen behoren eigenlijk door de overheid te worden opgelost. Het was onbegrijpelijk dat Mi Oso na al die jaren goed werk te hebben geleverd, om elke cent moest bedelen, terwijl er miljoenen gegeven werd aan instellingen die gefaald hadden bij de hulpverlening.

  De Socialistische Partij vond dat de deelraad geld moest vrij maken voor instellingen zoals Mi Oso. In de deelraad zouden zij er dan ook voor gaan vechten om te zorgen dat ze voldoende middelen kregen om hun werk goed uit te kunnen voeren, omdat ‘iedereen’ van mening was dat Mi Oso Es Mi Kas moest blijven bestaan. Helaas,

  toch niet iedereen.


  Maak melding

 33. Beste Natalia(nr.32),

  Lees de reactie van Srika eens goed(nr.10).

  Dat is het beleid dat door deze overheid wordt gevolgt. De overheid wil deze vormen van oplossen van achterstanden, bij de achterstandsgroepen, niet meer overlaten voor de allochtone stichtingen.

  Je zal dan begrijpen wat er echt gaande is. Niet alleen in Zuid-Oost is dit gaande, maar in heel Nederland.
  En wie wordt daarvoor gebruikt? Vul het maar zelf in!
  Srika


  Maak melding

 34. SUBSIDIE,is toch geld waar wij hardwerkende surinamers via belasting gelden overdragen aan de nederlanders waarom mag dat niet besteed woorden voor ons eigen doelen?


  Maak melding

 35. Dit is het zoveelste voorbeeld dat wij creolen doorgaans hit en runners zijn. We zijn kampioenen in het hielen lichten als dat meisje in verwachting raakt. Het bekende spelletje van “wie het kind krijgt mag het houden?”

  Ik heb nergens iets gelezen over tienervaders. Die komen later pas om de hoek kijken als hun nazaat toch nog goed is terechtgekomen.

  Schandelijker is ondenkbaar!


  Maak melding

 36. Het is haast het toonbeeld dat kinderen rondlopen met kinderen. Weer andere kinderen mogen niet schoolgaan. Enkel en alleen om te letten op moeders broedmachine.
  Suriname staat bol van loslopende kinderen van veelal tienermoeders. Wat kunnen we, behalve oeverloos delibereren, daaraan doen?


  Maak melding

 37. Beste atish,
  (Dit is ook mijn laatste reactie.)

  Gelijk heb je. Maar het probleem ligt bij ons zelf, hier in Nederland.

  Hoe georganiseerd zijn wij hier in Nederland?
  Schelden wij onderling elkaar niet uit en proberen wij niet elkaar op de meest gemene wijze af te breken?

  Schreeuwen onze zogenaamde leiders niet, en zij die in het parlement zitten, hoe goed de Surinamers hier geintegreerd zijn en dat deze groep net als de autochtonen minder aandacht behoeft?

  Hoevelen van deze charlatante leiders gaan de huizen in achterstandsbuurten binnen om te zien, hoe een belangrijke deel van deze groep Surinamers en Antillianen nog lijdt?

  Hoevelen zeggen dat hun kinderen het goed op school doen, terwijl de realiteit aan drop-outs een ander beeld geeft?
  Niet dat ze dom zijn, maar simpel om de kleur en andere cultuursituering!

  Hoevelen van ons zeggen niet uit schaamte dat zij het goed hebben, terwijl a soro ey ngang deng?

  Succes hebben bij het voetballen zegt niet dat de Surinaamse gemeenschap ook succesvol is in de Nederlandse maatschappij. Dat is alleen maar zand in onze ogen strooien!

  Het is tijd dat nieuwe leiders, binnen de Surinaamse gemeenschap, naar voren treden.
  Nieuwe leiders die de wil, durf en vermogen hebben, ons te leiden naar de volledige acceptatie en integratie in deze nieuw te vormen maatschappij.

  Wanneer komt er echt een landdelijke organisatie die hieraan gaat meewerken?
  Wanneer zullen onze ogen open gaan?
  Srika


  Maak melding

 38. Elvira Sweet was geboren op 12 december 1957 en is een Nederlands politica van Surinaamse afkomst.

  Ze studeerde pedagogiek en was daarna lerares in Paramaribo. Vervolgens werkte ze acht jaar voor de welzijnsinstelling BZO in Amsterdam Zuidoost, waarna ze manager werd bij stichting Thuiszorg in Amsterdam-Noord.

  Sweet kwam in 1998 voor de PvdA in de Amsterdamse gemeenteraad. Ze werd lid van de raadscommissies voor cultuur, voor telecommunicatie en lokale media, en voor onderwijs.

  In 2002 werd zij voorzitter van de stadsdeelraad in Amsterdam-Zuidoost, als opvolgster van Hannah Belliot die wethouder van Amsterdam werd. Ze werd portefeuillehouder coördinatie sociaal-economische vernieuwing, economische zaken, arbeidsmarktbeleid, algemene zaken, veiligheid en communicatie. Op 10 augustus 2004 begon Sweet als stadsdeelvoorzitter een weblog.

  Sweet woont sinds eind 2001 in Amsterdam Zuidoost, op de plaats waar tot de stadsvernieuwing het flatgebouw Florijn stond. Ze werd een graag geziene gast in de programma’s van RAZO, een door het stadsdeel Zuidoost zelf gesubsidieerde Radio en Televisie Omroep, op de Amsterdamse lokale zender SALTO.

  Helaas werd Sweet in de afgelopen jaren zelfs tot tweemaal toe, tijdens een verkeerdcontrole van de bijlmerpolitie, in het Amsterdamse verkeer aangehouden wegens ‘overmatig drankgebruik’ en werd zij beide keren veroordeeld wegens het rijden onder invloed.

  Van onze verslaggever gepuliceerd op 05 mei 2006 08:30:

  AMSTERDAM – Voorzitter Elvira Sweet van het Amsterdamse stadsdeel Zuidoost is in haar eerste bestuursperiode 2002-2006 tot tweemaal toe aangehouden voor rijden onder invloed. Beide keren is ze veroordeeld geworden.

  DRANK IN HET VERKEER GELDT ALS EEN MISDRIJF

  Sweet betaalde beide schikkingen die het Ministerie van Justitie haar toen opstuurde. Volgens haar woordvoerder echter had de ‘beschonken staat’ waarin de stadsdeelvoorzitter in verkeerde, geen relatie met haar werk: ‘Het was een privé-aangelegenheid. Sweet was toen in haar tweede bestuursperiode als stadsdeelvoorzitter van Zuidoost. Het stadsdeel Zuidoost telt tachtigduizend inwoners.

  Volgens een reactie van de woordvoerder van Elvira Sweet vervolgens is er voor de stadsdeelbestuurders in Amsterdam Zuidoost ‘geen dienstvervoer’.


  Maak melding

 39. HET AANTAL SLACHTOFFERS TEN GEVOLGE VAN ALCOHOL MISBRUIK

  Het aantal slachtoffers ten gevolge van alcoholmisbruik en de jaarlijkse kosten die gemoeid zijn met alcohol, zijn vele malen hoger dan de slachtoffers en kosten ten gevolge van drugs.

  Het Nederlands Economische Instituut schat dat het verlies aan arbeidsproductiviteit het bedrijfsleven elk jaar circa een miljard euro kost. Ook de medische kosten zijn enorm en beperken zich niet alleen tot leverziekten (levercirrose).

  De gezondheidszorg wordt ook geconfronteerd met van ongelukken door dronken weggebruikers, geweld binnen het gezin en vechtpartijen onder invloed van alcohol; therapie (als gevolg van alcoholisme van één van de opvoeders), etcetera.

  Het accountantsbureau KPMG becijferde in 1995 dat alcoholproblemen op het werk de maatschappij zo’n 2½ miljard euro kost op jaarbasis; de helft daarvan is het berekende verlies van arbeidsproductiviteit, de rest aan uitkeringen van arbeidsongeschikten. Belangrijke kostenposten hierin zijn: de kosten als gevolg van de ongelukken die zij zelf meemaken, maar ook de ongelukken die zij veroorzaken bij anderen (materiële schade en de geweld binnen het gezin). Alcoholmisbruik houdt verder verband met een groot aantal medische aandoeningen.

  In 1993 werden de kosten van alcoholproblemen in Europa door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) geschat op 5% tot 6% van het bruto nationaal product van elk land.

  JAARLIJKS STERVEN IN NEDERLAND 2500 MENSEN AAN DE DIRECTIE GEVOLGEN VAN ALCOHOL, WAARVAN 250 DOOR ONGELUKKEN IN HET VERKEER, DUS WAARBIJ ALCOHOL IN HET SPEL WAS EN ± 100 IN HUIS OMDAT ZE BIJVOORBEELD VAN DE TRAP GEVALLEN ZIJN.

  ONDER INVLOED VAN ALCOHOL MISBRUIK, ONTSTAAN VECHTPARTIJEN, HUISELIJK GEWELD EN 17% VAN ‘KINDERMISHANDELING’. BIJ EEN OP DE VIER JONGE MANNEN DIE STERFT, SPEELT ALCOHOL EEN ROL.

  Daarmee is het de belangrijkste doodsoorzaak voor de leeftijdscategorie 15 tot 29 jaar.


  Maak melding

 40. is dit de schuld van de teenage moeder of van moeder natuur.wie heel vroeg begint te menstrueren kan ook op heel jonge leeftijd zwanger raken.dit is een feit dat wij mensen niet kunnen ontlopen.de overheid trekt zich van zijn verplichtingen om niet voor deze groep te zorgen en te begeleiden.het feit is gepleegd en wat nu,of er moet een wet komen dat ongeacht de zwangerschap bij teenage moeder dit laten verwijderen.en een ster ingreep voor een bepaalde tijd ondergaan.
  dit zijn harde feiten en niet over voorbehoedsmiddel.

  Fase twee is,dat de ouders plus de school debet hieraan schuldig zijn.dan ga ik zeker niet op details in,want dit zou mij te ver voeren.dat kind/dame of anders gezegd de tienermoeder treft geen enkele schuld,het is de begeleiding dat niet goed heeft gefunctioneerd


  Maak melding

 41. Een kwestie van opvoeding!!!

  Losbandigheid leidt mede tot tiener moederschap.
  Waarom komt het relatief niet zo veel voor bij de andere bevolkingsgroepen?
  Naast tienermoederschap, gaat tienervaderschap hand in hand. De vaders moeten ook aangepakt worden.
  Maar goed, in deze groepen weten velen niet zeker wie hun vader is.

  Begin met een goede opvoeding thuis en daarmee verkleint u de kans dat uw kinderen een last voor de samenleving worden. Uitsluiten kunt u niet, maar wel de kans verkleinen. Armoede is geen excuus voor slechte opvoeding. De andere groepen in Nederland geven hun kinderen in een vergelijkbare situatie wel een goede opvoeding, ook omdanks armoede.


  Maak melding

 42. Hoi Ben,
  Ik richt me tot jou omdat ik eigenlijk nieuwsgierig ben hoe het met de familie Toppin gaat die in westzaan heeft gewoond! Horetia, Ben, Majorie, Marina en natuurlijk Guno die toendertijd een vriend van mij was!ik vroeg me af of jij die Ben bent!? 🙂 groeten Peter


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.