Schuldpositie Suriname aanmerkelijk verbeterd

20

PARAMARIBO, 29 dec – De schuldpositie van Suriname is aanmerkelijk verbeterd. Dit zegt president André Telting van de Centrale Bank van Suriname, CBvS. Dankzij de betalingsdiscipline van de overheid tegenover zowel lokale als buitenlandse schuldeisers, behoort Suriname nu tot de groep van netto crediteurlanden.

Niet zo gek lang geleden behoorde het land nog tot de netto debiteurs. Volgens kredietratingbureau Standard & Poor’s is de buitenlandse schuldpositie positief bijgesteld naar B+/Stabiel/B. Voor de binnenlandse staatsschuld wordt BB-/Stabiel/B genoteerd. Volgens Telting is de nieuwe waardering een uiting van respect voor de wijze, waarop gewerkt wordt aan economisch herstel.

Het in New York, in de VS, gevestigde Standard & Poor’s heeft ook de ontwikkelingen op onder meer fiscaal en monetair terrein onder de loep genomen. Volgens Telting is gewerkt vanuit de “ultraslechte macro-economische situatie in 2000.” Suriname is in aanzien gestegen als gekeken wordt naar de eerdere negatieve ratings van Standard & Poor’s. Die zijn geleidelijk aan positiever uitgevallen.

In tegenstelling tot de haast traditioneel geworden trend, is de betalingsbalans van de overheid positief omgeslagen. Er wordt nu meer verdiend aan het buitenland, dan wordt uitgegeven. Het aflossen van schulden valt dan ook makkelijker en de reserves kunnen worden uitgebouwd. De exporten zijn aanmerkelijk verbeterd en daarmee de opbrengsten. Ook investeringen nemen toe.


20 REACTIES

 1. Dit is slecht wat Front doet. Ze doen zoveel moeite om alle schulden af te lossen. Maar wanneer NDP/DNP weer aan de macht komen zullen er weer enorme schulden gemaakt worden.
  Dit begint op een vicieuze cirkel te lijken. NDP/dnp maakt er een economisch zooitje van en het Front mag de puinhoop opruimen.
  Als Suriname 1 stap vooruit doet wordt er tegelijkertijd 2 stappen achteruit genomen. Zo komt Suriname nooit vooruit.


  Maak melding

 2. Ik ben blij dat af en toe ook blijkt dat er positieve ontwikkelingen zijn. Desondanks is het nog steeds waar dat het investeerders en ondernemers niet gemakkelijk gemaakt wordt. Bovendien wordt er ook vaak over privatisering gesproken maar in de praktijk komt daar weining van terecht.
  Kortom, de eerste stapjes zijn gezet maar dat we nu werkelijk zelfstandig kunnen lopen is nog maar zeer de vraag.


  Maak melding

 3. Cumacoisie torie van Front om anderen te schoppen als HOND.

  Wat hebben de burgers aan, duizend vogels in de lucht.

  Dit is al jaren keel geblaas/tingi winti uit de bekken….waar niemand iets van te merken krijgt en alleen maar kan ruiken (stank tingi uku).

  Ieder keer het gaat goed hoor maar alleen zij die bij de pot zitten…..en grijpen noh.(dure suite en luxe vakantie’s wanneer men maar wil toch… van Front noh… staat betaald wintie waai bevolking pai)

  Dus dan unu sidon drapi e njang gebraden kip met gouden pootje, en de burgers zullen het moeten doen met braadlucht of stront van een of ander lid van Front.


  Maak melding

 4. zeg ze meneer telting toch willen een hoop terug naar die tijd want het was beter zo dom zijn ze want er werd toen overal ged geleend miljoenen niemand weet waar de grooste deel van dat geld heen is gegaan maar suriname moet het wel aflossen maar ze willen die zelfde oplichters terug


  Maak melding

 5. Gefeliciteerd Surinaamse-regering, BRAVO.
  Alleen hoop ik dan dat er geld overblijft om een vangnet te bouwen voor de arme bevolking.
  Een sociale vangnet waarin ieder Surinamer recht heeft op een minimale inkomen. Zodat ze s’morgens niet meer wakker hoeven te worden met de vraag hoe kom ik vandaag aan mijn voedsel. Maar wakker worden met de een gezonde glimlach op hun gezichten en gezond aan het werk gaan.


  Maak melding

 6. ER zullen toch enkelen zijn die de vooruitgang van Suriname op velerlei gebied om diverse redenen nooit zullen erkennen. Bravo aan de huidige Regering en laat je niet afleiden. “Just keep your eyes on the ball”.


  Maak melding

 7. Van je eigen geld investering plegen in Surinen ,dat doet IAMGOLD Ltd. , vroeger geheten CAMBIO R Ltd., een cambio bedrijf die zich ingenesteld heeft toen de ounce-price van goud U$ 245,- bedroeg.

  Nu bedraagt deze ounce-price U$ 855,- of meer , en Surinen heeft toen bedongen, 5% van de vuilgoud-opbrengst. En nog héél wat van de vrijgekomen stroom-energie van de Affobakkadam, welke niet gebruikt wordt door Paranam Smelterij sedert stopzetting van de smelterij.

  Investeringen zijn gepleegd met Surinese goud-opbrengsten, dus zijn het Surinese geldopbrengsten, daarom worden jullie vandaag zo opgehemeld. Van 1 kale kip kan niet zo positief beoordeeld worden.

  Meneer Andere Telling, het de eigen Surinese geld dat geinvesteerd wordt in Surinen. Kom hier niet de geweldenaar uithangen. U en Ventje hebben de handen boven het hoofd gehouden boven Hilly Billy toen hij Hilly bekend maakte dat er voor ….tig miljoenen gefraudeerd is/werd op Ministerie van Financién.

  Mooie praatjes over buitenlandse investeringen worden niet zo 1 2 3 geloofd. Hou uw praatjes maar voor uzelf.
  Standard & Poor’s Ltd , de naam zegt het al, Standard & Poor , zullen u allen blijven, met al die heersende corruptie.

  Anti-Corruptie-Wetten worden niet behandeld, wat aangeeft zonder woorden dat er in het vervolg nog gecorrumpeerd zal worden.

  Vriendelijke Groeten,……….


  Maak melding

 8. Telting heeft geen idee hoeveel mensen geen huis en eten hebben..
  Ga weg mang…..U maakt het land niet klaar voor de komende generaties..bezig eigen zak op te vullen…
  70% mensen leven onder armoede grens…
  Zonder schuld bouw je land nooit ..
  Ga werken ,bouw je land op ,wordt zelfstandig.Ga je hand op houden met donaties en bedelen in buitenland…


  Maak melding

 9. Proficiat staatsoliemaatschappij, en eveneens de huidige regering.
  het gaat alles bij elkaar genomen al een heel stuk beter met Sur. en bedenk goed dat het moeilijk regeren is in een land waar geen hoogconjuctuur is.Maar komen doet het zeker. ik wens dan ook allen die daar een steentje aan bijdragen een in alle opzichten een voortreffelijk 2008


  Maak melding

 10. De staat lost de schulden niet af. De burgers betalen belasting. De regering haalt geen ene cent uit hun zak. Eerst hun eigen zakken vullen dan kijken wat er over blijft om schulden af te lossen.


  Maak melding

 11. Jongoe,

  Ik kan niet begrijpen dat sommige mensen zo negatief reagen op het verslag van de heer Telting.Die meneer Telting is niet een zomaar jongen hoor, hij is een doctor in de economie.Als het slecht gaat met de economie en hij zou daar een verslag over doen dan is hij een klootzak.Nu geeft hij een positief verslag dat het goed gaat,..is hij ook een klootzak.Begrijp jij het,…..ik niet.


  Maak melding

 12. Het verbaasd mij nogsteeds dat de gemiddelde reactie op deze site ver onder maat is. Het lijkt mij een site waar surinamers op elkaar modder gooien en geen verstand hebben van het openbare huishouding.


  Maak melding

 13. Simon Carmiggel zei eens “de democratie is geen driemaal hoera waard, maar wel tweemaal”. Hetzelfde kunnen wij ook van de huidige Surinaamse regering zeggen. De SRD is enigszins stabiel en dat getuigd van enige deskundigheid. Ik kan mij tijden herinneren waarbij er voor een euro honderden Surinaamse guldens neer geteld moest worden, en de gulden werd dagelijks minderwaard. De reden voor deze devaluatie en economische teruggang was te danken aan Bouta en zijn revo bende. Zij hebben de Surinaamse bank en de reserve goud voorraad van het land leeg geplunderd. Nu is er een bescheiden opleving en dat geeft de burger moed. Natuurlijk is er nog armoede en de werkeloosheid en corruptie is niet goed te praten, maar al deze zaken moeten op een democratische manier opgelost worden.
  Laat ons hopen dat met het nieuwe jaar Bouta voorgoed van het politieke toneel verdwijnt
  En daar belandt waar hij thuis hoort. De bak……….ik zie uit naar die dag.
  Wang boen jari
  Immo


  Maak melding

 14. surinamers moeten meer les in financiele huishouding krijgen

  front is goed bezig
  nu nog de dieven en moordenaars uitschakelen
  surinamers moeten minder klagen en harder werken en geen vreemdelingen meer toelaten


  Maak melding

 15. laten wij als surinamers blij zijn als wij horen dat het goed met suriname,en dat suriname niet behoord tot een van de armste landen van de wereld.
  niet kijkend naar welke regering er zit,maar kijken als er voor uit gang is.
  wij moeten niet vergeten dat wij nog steeds met mensen te maken hebben.
  waar er mensen zijn is er altijd fraude.
  op een gegeven moment zal het ook goed gaan met het volk.
  eerst eenheid en dan de rest.
  en vooral liefde naar mekaar toe als surinamers.
  en mekaar begrijpend


  Maak melding

 16. Wat een slappe idioten alle mensen die positief reageren op dit bericht.”Suriname heeft een betere schulden positie” Hahahahahah. Wat een plezier zeg. En blij klappen in jullie handjes.

  IDIOTEN wie betaalt de schulden dan wel? Dat is het volk van Suriname. Keer op keer worden ze uitgemergeld en weer verkracht en verkocht dat is de waarheid.

  Wel het is tijd voor het volk om op te staan middels deze protesten moeten er leiders opstaan die het volk gaan leiden en het land goed en adequaat gaan besturen.
  Van veranderingen op een andere manier komt er niets terecht.


  Maak melding

 17. Amen Immo

  Ik wens al mijn fellow sranangman een goed en productief en gezond en gezegend 2008. Dan ziet mijn switi Sranang mij weer. Tot snel dus.

  Blaka Rosoe


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.