vrijdag, mei 31, 2024
HomeOnderwerpenMedia en literatuurTentoonstelling over de Surinaamse pers

Tentoonstelling over de Surinaamse pers

-

Does Travel - naar Suriname

De tentoonstelling K’ranti! De Surinaamse pers 1774-2007 is nog tot en met 2 maart te zien in het Persmuseum. De achttiende-eeuwse courant De Weeklyksche Woensdaagsche Surinaamse Courant is het startsein voor inmiddels ruim 230 jaar Surinaamse persgeschiedenis.

De Surinaamse kranten en tijdschriften waren en zijn overwegend Nederlandstalig. De honderden titels die vanaf 1774 in Paramaribo gedrukt en uitgegeven werden, weerspiegelen de maatschappelijke, politieke en culturele ontwikkelingen in Suriname. Uit een louter koloniale pers groeide een waaier aan kranten, tijdschriften en blaadjes van emancipatiebewegingen, van religieuze groepen, van etnische groepen, van ontluikende en volwassen politieke facties en belangengroepen, van vrouwen, van vakbonden en wat dies al niet meer zij.

De historisch ongelijke verhoudingen tussen de diverse bevolkingsgroepen, met name tijdens de koloniale periode, hebben geleid tot een zeer divers medialandschap, waarin naast de erkende of reguliere persuitingen vele vormen van (schriftelijke) communicatie en nieuwsvoorziening ontstonden die de mediageschiedenis van Suriname zo boeiend maken.

Op de website www.surinaamsepers.net is nog veel meer te zien: informatie over alle zeshonderd titels die in die tijd in Suriname zijn verschenen, plus de mogelijkheid digitaal een groot aantal kranten uit de achttiende en negentiende eeuw te bekijken. De Koninklijke Bibliotheek zal nog meer Surinaamse kranten digitaal toegankelijk maken.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES