Suriname krijgt betere kijk op import uit China

6

PARAMARIBO, 27 dec – De import van Chinese producten wordt vanaf volgend jaar aanmerkelijk overzichtelijker gemaakt. Dankzij een lening van China zal een scanner worden aangeschaft om containers door te lichten. De efficiëntie zal niet alleen te merken zijn aan de snellere afhandeling.

Ook financieel zal de scanner heel wat verschil uitmaken. De invoerrechten zullen aanzienlijk hoger uitvallen. Nu moet node veel worden doorgelaten doordat importdocumenten in het Chinees zijn opgemaakt. Hoe groot het voordeel zal zijn, valt nu nog niet te zeggen. “Wat je nu verliest, is moeilijk in te schatten”, zegt directeur Roy May van de Belastingdienst.

Een goede vergelijking tussen de inkomsten van 2008 en die van dit jaar, zal pas mogelijk zijn als de scanner in gebruik is. De scanner die ruim drie miljoen kost, brengt meer voordelen. “We kunnen capaciteit besparen. Er is minder personeel nodig, omdat containers niet meer gestript hoeven te worden. Handelaren hoeven ook niet onnodig lang meer te wachten”, aldus May.


6 REACTIES

 1. Geachte redactie,

  Lezen wij het wel goed, dat de ‘Chinese handelaar’ zijn ‘afnemer’ Suriname, een scanner cadeau zal maken, opdat de afnemer Suriname, meer winst zal kunnen halen uit de geleverde producten van deze zelfde Chinese handelaar?

  En natuurlijk zijn wij historische gezien niet een echt handelsvolk, maar dat hoef je als overheid, toch niet op deze wijze aan de grote klok te hangen!

  En al die tijd dan. Trouwens, hoelang reeds werden import documenten in ‘het Chinees aan de Surinaamse overheid afgegeven’? Werden deze ook door de Surinaamse overheid als ondernemers ook nog van een hantekening voorzien? Ps. Door wie?

  “Wat je nu verliest, is moeilijk in te schatten”? Sorry, maar wil iemand ons a.u.b. wakker schudden, want misschien dromen wij.

  “WAT JE NU VERLIEST, IS MOEILIJK IN TE SCHATTEN”?

  “Een goede vergelijking tussen de inkomsten van 2008 en die van dit jaar, zal ‘PAS’ mogelijk zijn ‘ALS DE SCANNER IN GEBRUIK IS’?

  Help!!!! Is er een econoom in de zaal? Zoniet, een geslaagde ondernemer, mag ook een ‘doorstarter’ zijn.

  Nogmaals, ‘geloof wat je ziet’!!!!

  Dus nogmaals: de afnemer Suriname, krijgt een cadeautje van haar klant, waar zij heel blij mee is overigens, ‘waardoor de afnemer Suriname meer winst op de klant kan maken’.

  WAT EEN KLANT ZEG!! zou je denken.

  Nou, als alle klanten zo aardig zouden zijn, om hun afnemers erop te wijzen, hoe zij meer winst voor hun ondernemingen zou kunnen binnenhalen, dan zou dat heel veel vertrouwen schenken in onze klanten en zou de staat Suriname als onderneming wel aardig bij opschieten.

  Trouwens, unieke in de wereld van het ‘ondernemersschap’.

  Maar de vraag is;

  WIE ZIJN HET DIE DIE ONDERNEMING LEIDEN, DAT HET PERCE DE KLANT IS, DIE DE HELPENDE HAND MOET BIEDEN AAN DE ONDERNEMING D.M.V. EEN SCANNER?

  Maar ach ja, als het toch niet jouw bedrijf is, maakt het ook weinig uit als die scanner er is of niet, ‘WINTI WAY, LANTI PAY’.

  Wanneer burgers op posities zitten die slechts ‘politiek gearrancheerd’ zijn, zonder te kijken of iemand wel capabel genoeg is om zijn taak naar behoren uit te voeren, dan krijg je ‘dit’.

  Sorry,

  wij bedoelen ‘zulke artikelen’, omtrent het ‘niveau, de kracht en de potentie’ van het management van de ‘onderneming’ op dat moment bent.

  De vraag is; denken wij op deze wijze daadwerkelijk een ondernemersvolk te kunnen worden!

  Wat denkt u zelf?

  Namens de Bewustzijnsbeweging EBU-Akademiya,


  Maak melding

 2. Mede n.a.v. de warrige voorgaande reactie.

  het cadeau van de scanner is een echte win-win situatie. De chinezen zijn gebaat bij een snelle afhandeling door de douane en hebben vaak problemen om de documenten in het engels te stellen. Ook maakt een scanner het overbodig een container die gevuld is met identieke handelswaren leeg te halen. Immers je ziet op de scanner direct in grote lijnen wat er inzit.

  Gevolg eenvoudiger en betere controle en tevens meer inkomsten aan invoerrechten. Simpel omdat vroeger vaak aangenomen werd dat de papieren klopte en het nu echt te controleren is. Iemand die te laag is aangeslagen klaagt niet. Dus niemand weet hoeveel er vroeger fout ging. De te verwachte hogere inkomsten voor het komend jaar zullen ons een indruk geven van hoe rendabel de scaner was.

  Kortom. Een win-win situatie voor betrouwbare leveranciers de gebaat zijn bij snelle douane afhandeling en de douane. Dus positief. Waarom andere dan weer gelijk een negatief verhaal moeten schrijven ontgaat mij.
  Of zijn het potentiele remigranten die een politie baantje in het vooruitzicht hebben?


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.