Surinaamse bananenproducent wil grootste worden

7

PARAMARIBO, 27 dec – De Surinaamse bananenindustrie heeft de potentie de grootste te worden van het Caribisch gebied. Dit zegt directeur Anand Ramkisoensing van de Stichting Behoud Bananensector Suriname, SBBS. Alle voortekenen wijzen ook op een fikse groei de komende tijd, na het verval van de afgelopen jaren. De sector is duidelijk in de lift.

De streepjes voor op andere bananenproducenten, zoals St. Lucia en Jamaica, moeten nu meer dan ooit worden uitgebuit. “In Suriname hebben we optimale condities voor de productie van bananen en we zullen dit moeten uitbuiten. We hebben geen zware aardbevingen, orkanen of andere natuurrampen, waardoor de productie ononderbroken door kan gaan”, zegt Ramkisoensing tegenover de Ware Tijd.

Bovendien is door de overheid en de Europese Unie voor miljoenen euro’s geïnvesteerd in modernisering. De resultaten zijn nu al te merken. Dit jaar is zo’n zestigduizend ton uitgevoerd naar Europa. Verwacht wordt dat daar volgend jaar nog eens tienduizend bovenop komt. De perspectieven voor privatisering worden er gunstiger op, nu ook voordeliger geëxporteerd kan worden via de partnerschapsovereenkomst met de EU.


7 REACTIES

 1. Ik merk nooit surinaamse bacove in nederland, altijd komt het uit costa rica, of uit columbia of chiquita/dole/ maar nooit uit suriname… surneds willen eigen bananen uit suriname op de haagse markt kopen, maar helaas….


  Maak melding

 2. En dat betekent dus dat ze het niet weg moeten geven voor een appel en een ei aan de Belgen bijvoorbeeld, wie weet kunnen ze op den duur nog meer andere delen van de wereld van bananen voorzien.


  Maak melding

 3. Ik begrijp niet dat Su een bananenrepubliek wil worden. Volgens mij is de arbeidsintensiteit heel groot, Su. geen echte goedkope arbeidskrachten kent, landbouwmechanisatie moeilijk te realiseren is bij bacove bouw, management en efficiency te wensen over laat en als klap op de vuurpijl de verkoop wordt bepaald door de kopende partij, “europa”! Waarom moeten wij hiervoor pienaren. Juist hiervoor moet je concessies uitgeven en niet voor de mijnbouw zoals goud en bauxiet.
  Mijn idee is laat een europees bedijf zelf hier bacove komen verbouwen, onze mensen inhuren volgens degelijke arbeidsvoorwaarden naar europese norm en onze staat belasting betalen. Anders moeten ze het maar zelf in europa verbouwen. take it or leave it principe. Van bacove wordt je echt niet rijk. Het heeft ook geen zin om de grootste te worden.


  Maak melding

 4. iedereen is in feeststemming zeker, geen reactie. dus schrijf ik maar. Sranan bana a moro switie bana meki den European lob en. Sranan bana a moro switi bana mek wi ala bai en.


  Maak melding

 5. Mooi zo goedbericht
  surinaamse banaan heef meer potentie meer ijzer moro swietie moro langa en bigie
  kortom surinaamse banaan is het lekkerste
  dus koop geen illegaal banaan


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.