Toerisme wordt steeds belangrijker voor Suriname

35

PARAMARIBO, 24 dec – Toerisme gaat een steeds belangrijkere rol spelen voor Suriname. Dit zei president Ronald Venetiaan bij de opening van viersterrenhotel Royal Torarica. De investeringen die gepleegd worden en zullen worden, zijn alles behalve weggegooid geld.

Integendeel, er blijkt een inkomstenbron te zijn aangeboord met potentie als geen andere. Daar moeten zowel Suriname als ondernemers hun voordeel mee kunnen doen. Het toerisme in Suriname vertoont een stijgende lijn en draagt steeds meer bij in de economie. “Het belang van toerisme in het bijdragen aan de economie, valt niet te ontkennen”, zei Venetiaan.

Het zal dan ook niet lang meer duren of het wordt de belangrijkste inkomstenbron. “De regering is blij dat werkgelegenheid wordt geschapen en meer spin-off effecten worden gesorteerd”, aldus Venetiaan. In Royal Torarica is ruim acht miljoen dollar geïnvesteerd. Het telt vier en zestig kamers en is vooral gericht op zakenlui.


35 REACTIES

 1. Jawel dan hoeft de reizende club niet meer op reis…toerisme genoeg in Su. Somo de lek schoppende VOORZITTER er een SUITE voor jouw voor jouw alleen hoor.

  Pres moes foe sabi.


  Maak melding

 2. Toerisme of de Surinamers die in het buitenland wonen. Waar blijven de Surinaamse paspoorten of zijn het nog steeds buitenlanders. Als ze niet meer in Suriname komen, dan word het echt pina. Dinke no mang!
  Nu dubbele paspoorten!


  Maak melding

 3. Toerisme is altijd goed voor een land maar die mensen die niks met Suriname hebben moeten wel terug gaan naar waar ze vandaan komen.

  Suriname moet dan ook in de gaten gaan houden waarom en hoeveel keren in een periode steeds dezelfde mensen naar Suriname komen.

  Ze moeten ook zorgen dat er geen mensen onder duiken zodat ze illegaal in het land verblijven en ze moeten streng controleren op xtc die het ingevoerd worden en op sextoerisme, pedofilie enz.

  Je kan beter van te voren voorbereid zijn dan dat het mensen overkomt en dan pas een maatregel gaat treffen.

  Kijk naar de Filipijnen, Thailand, Indonesië enz daar is het ook bij toerisme begonnen tot dat het een hele andere leven ging leiden.

  Als mensen zich op Surinaamse bodem bevinden moeten ze zich aan de Surinaamse wetten houden, dus maak die wetten dan ook, bevalt het die mensen niet dan gaan ze toch lekker terug naar waar ze vandaan komen.

  Suriname moet niet verpest worden door een ticketprijs + de kosten van een visum.


  Maak melding

 4. Begin de mensen op Zanderij (jap) te leren hoe klantvriendelijk ze moeten zijn tegen toeristen die euros het land in brengt. Dat de toerist minder last heeft van bedelaars, zwervers en junks. De goedwillige kofferdragers op zanderij verwijderen, de zgn hosselaars. Cursus klantvriendelijkheid aan immigratiepersoneel, millitairepolitie, politie-ambtenaren en douane. En tot slot, het allerbelangrijkste, de ROVERS en MOORDENAARS.


  Maak melding

 5. Wanneer komt er school voor ‘Toerisme’?
  Richt deze zo snel mogelijk op.

  Richt een eigen departement op met een minister aan het hoofd die volledig gericht is op het Toerisme.

  Zorg voor meer goedkopere vliegverbindingen.

  Creeer evenals in Zuidelijk en Oost Afrika ‘wildparken’ in het binnenland, die voor avonturiers, vogelkenners en ecotoeristen soelaas biedt.

  Zorg voor opgespoten stranden, die weleens waar niet kunnen wedijveren met het Caribisch gebied maar toch een strandleven bied voor toeristen…

  Neem initiatief Surinaamse overheid in het bevorderen van het Toerisme naar Suriname, met leuke toespraakjes koop je niks!!!


  Maak melding

 6. Ben ik 100% eens met Venetiaan (mijn vroegere leraar).In het volgende kabinet moet het directoraat toerisme een eigen minister krijgen. Eerste stap, het visum afschaffen!


  Maak melding

 7. Jammer, dat het bij Sur. gezagsdraagers alleen bij woorden blijft! Ze treden nooit met iets concreets naar buiten. Concreet beleid heren politici! Een beleidsplan voor de lange termijn….nog nooit gehoord in SU.
  Zeg als overheid waar je naar toe wilt met het toerisme en treed naar buiten met beleid. Begin bijv. met een minister van toerisme, maar wel iemand met kennis van (toerisme)zaken. Ga kijken hoe ze het in Costa Rica doen. Neem dit land als voorbeeld voor je eco toerisme.
  Zal ik het nog meemaken??? Bestuurders in SU met ideeen die ook uitgevoerd worden!


  Maak melding

 8. leeer de mensen op de airport een stuk meer vriendelijk te zij…dat als eerste..
  verder de infrastructuur moet veel beter, parbo-nickerie is echt een ramp…
  en de corruptie??daar moet ook eens goed naar gekeken worden…laten we een voorbeeld nemen aan de canarische eilanden, van oud en corrupt naar een toeristische trekpleister..met vr dank.
  hans. den haag


  Maak melding

 9. het gaat moeilijk zijn om suriname tot een goeie staand laten komen aleen boeven,dieven moordenaars en dat maakt het land kapot en door deze deze dingens hebben we niet zoveel toerisme meer als vroeger


  Maak melding

 10. De aapachtigen in het paleis en essemblee realiseren zich nog niet dat ze de slag om de opbouw van Suriname verloren hebben.

  Er zal niemand meer zijn om Suriname op te bouwen, gewoon omdat de denkwijze daar de vorm van een kankergewel is geworden.

  En dat gaat van generatie tot generatie door.


  Maak melding

 11. Nr. 4 Su!!!
  Suriname wordt verpest door de ingezetene en zn politieke leiders!!!! De SuriNed brengen bakken met geld het land binnnen!!!! Denk daar eens over na!!!!


  Maak melding

 12. Ik ben het volledig eens met Nationalist. Met leuke praatjes kom je nergens. De regering moet zijn verantwoording oppakken en de boel in goede banen leiden zodat het bedrijfsleven deze nieuwe bron efficient kan gaan exploiteren. Het is een grote schande zoals men omgaat met kansen. Kansen moeten gepakt worden.


  Maak melding

 13. RE- kondreman

  en jii denk cker van ,ai ik heb het duidelijk gemaak voor ieder. donder tog op ,want hier op shiphol, is geen lachertje hoe ze ONS volk behandel zelf en hond behandelen ze beter ,dus ik zou echt niet weten waar jii de afgelopen 10 jaar heeft doorgebracht.. iedergeval niet op aarde


  Maak melding

 14. Ls,

  Natuurlijk doet Toerisme Suriname goed. De euro’s he!!!!

  Verhaal van nr. 3 is buitengewoon, alsof ik dat neer gezet heb.

  Er wordt veel inbraak gepleegd bij de vakantiegangers. Wetende dat zij met veel € zijn gekomen, want € 100,– is meer dan goud waard in Suriname voor de surinamers en doen als professor weet nietskunde. Die € 100,– groeit niet zomaar op ons rug zoals een ieder weet. Wij moeten ook hard voor zweten.

  Gewoon de poten afhaken van de criminelen en zwervers als ze in fout gaan en de beesten in de dierentuin voeren waar de ze verhongeren.

  Vergeet niet dat de autoriteiten op zanderij een cursus moeten volgen om met de vak.gangers om te gaan. Daar zijn ze abnormaal ombeschoft, vrijpostig en brutaal. Je wordt niet gegund dat je met € binnen bent gekomen en straks genieten wat heel veel niet kunnen.

  Ze proberen een en ander manier te creeren om aan jou geld te komen of iets wat waardevol is. sakka sakka hoor!!!! Zeg iets wat hun niet zint dan ben je gebeten hond. Als ze hier zijn moet je ook nog alles voor hun bekostigen. Wat een Paria zeg!!!!!

  veel van hun zijn gewoon in mijn zicht Sakka Sakka dagoe!!!

  Gunner


  Maak melding

 15. Ik logeer er niet(Torarica)maar ga heel vaak dineren,het personeel ook bij Krasnapolsky is OP EN TOP,heel klantvriendelijk enz.
  ,zg Surineds , zie je daar echt niet vaak, wel als er een feestje is of zo.
  De zg Surineds zitten heel veel aan de waterkant,daar wordt het personeel steeds afgebekt in de trant van: hij mie wani 2 djogo zonder blikken of blozen brengt die man hun djogo zonder glazen ,ach die arme man vergat ze,tsssss moet je horen hoe die afgekat werd zelfs mensen die heel wat geld te makken hebben reageren niet zo,maar zie hoe de blanke bakra`s die mensen behandelen ,zo als het hoort vriend zegt die bakra,mag ik 2 biertjes en 2 fernandes aub,zg.Surineds fantaseren dat ze HEEL wat zijn,als het effe kan willen ze dat het personeel hun voeten kust.
  Gedraag je normaal,vind ik, dan heb je nergens geen last van en word je ook netjes behandeld.
  27 dec.(morgen) ga ik lekker vakantie vieren in me geliefd Suriname,met Surinaamse ogen en niet met Nederlandse ogen,probeer dat `s sommige so called Surineds,dan heb je op zeker The Time Of Your Life.Want in Spanje of elders doen jullie niet zo omhoog gevallen ,whawhawhaaa haal het maar in je hoofd….,in Spanje,Italie,Portugal is het personeel ook niet altijd netjes en correct,dat heb je overal.

  Zalig Kerstfeest , Een Boeiend Uiteinde en Bovenal Een Gezond En Gelukkig 2008.


  Maak melding

 16. Als toerisme zo belangrijk is dan die je de tourist ook iets te kunnen bieden: een schone stad, een ongerept bos zonder kwikvervuiling, behulpzame werknemers in de horeca enz enz: ik kom minimaal 2 keer per jaar in Suriname en vind niks van bovenstaande…Suriname kan een voorbeeld nemen aan haar grote concurent Costa Rica (inderdaad ook een land waarbij ik binnen kom zonder €36 te betalen voor een nietszeggen visum: een groot voorbeeld van schamteloze zakkenvullerij vanuit een garage aan de Cuserstraat)


  Maak melding

 17. Eindelijk is hij er achter gekomen. Venetiaan heeft dat zo lang moeten duren. Soms vraag ik me af waar jouw inzichten zijn of heb je alleen tijd voor het instand houden van die onbetrouwbare coalitie die met zichzelf bezig is.Waarmee hou jij je allemaal bezig? Heb je wel contact met het volk en weet je wel wat er gebeurt in de samenleving en in de wereld?


  Maak melding

 18. Geachte redactie,

  In haast alle zogenaamde Derdewereldlanden, behoort Toerisme tot een belangrijke factor van betekenis voor die samenlevingen. Neem bijvoorbeeld de Republiek Ghana met haar prachtige Culturele Markt in Accra, je weet niet wat je ziet aan ‘creativiteit’ vanuit die gemeenschap.

  Maar laten wij dit heel eerlijk stellen, dat het dankzij de progressieve aanpak van de Nationale Democratische Partij Suriname de NDP gelukt is, dat het momenteel zover gekomen is dat het Toerisme nu ook een factor van betekenis is gaan worden voor de Surinaamse samenleving. Net als dat ook gebeurde met de Surinaamse olie-sector, met name Staatsolie Suriname NV.

  Maar wat derhalve jammer is, is dat juist daar waar juist de oude politiek het al die jaren heeft laten afweten t.a.v. bepaalde progressieve ontwikkelen, die reeds lang in andere delen van de wereld speelden, blijkt dat het juist deze zelfde ‘laatkomers’ zijn, die nu voorop proberen te lopen, alsof het hun ‘ding’ was. Merk je nu ook bij Staatsolie Suriname.

  Maar neemt u bijvoorbeeld ‘water’: Desire Delano Bouterse, politiekleider van de NDP, is momenteel de enige Surinaamse politieke leider van Suriname geweest, die gewezen heeft op het belang van water voor Suriname, inzake de exploitatie van ‘Surinaams bronwater’.

  Voor de duidelijkheid: Schoon drinkwater is de belangrijkste levensbehoefte voor ieder mens op aarde. Op de aarde is circa 1,4 miljard kubieke meter water aanwezig. Op zich is dit zeer veel, echter 97% hiervan is ‘zout’ water. Het grootste deel van het zoet water of “fresh water”, is in vaste ijsvorm aanwezig op de Noord- en Zuidpool.

  VAN HET BESCHIKBARE ZOET WATER, IS SLECHTS 0,3% AANWEZIG OP ONZE PLANEET.

  DE REPUBLIEK SURINAME BEHOORT TOT DIE TOP 5 VAN LANDEN OP ONZE PLANEET, SAMEN MET GUYANA EN CANADA, DIE BEHOREN TOT DIE 0,3% ELITE VAN LANDEN, DIE OVER HET BESTE DRINKWATER OP AARDE BESCHIKKEN.

  Derhalve dient de Republiek Suriname ten eerste de noodzakelijke voorzieningen te treffen om de watervoorziening veilig te stellen en dient onderzoek te worden verricht omtrent hoe de Surinaamse “freshwater resources” gebruikt kunnen worden.

  In samenwerking met de Anton de Kom Universiteit van Suriname (ADEK), kan gewerkt worden aan water zuiverings/ontzoutingstechnieken en studies naar waterbeheer en management.

  Vandaar dat wij ook voorzichtig moeten omgaan met ons tropisch regenwoud. Er moet een professionele marketing campagne worden opgezet. Drinkwater uit het Surinaamse Amazone gebied heeft voldoende USPs ( unique selling points) om private equity kapitaal te interesseren. Er kunnen joint ventures worden aangegaan met de grote waterbedrijven in de wereld waardoor drinkwater vanuit de Republiek Suriname, op een duurzame wijze kan worden geproduceerd en worden geëxporteerd (INFO@JETINVEST.COM).

  Desi Bouterse, politiekleider van de NDP, had eerder ook hierop gewezen, maar omdat het idee van de NDP komt en dus progressief is, heeft de oude politiek hier beslist nog geen boodschap aan. Jammer.

  Veel makkelijker lijkt het kennelijk voor sommige oude politici, met name onze huidige president, om achter de feiten aan te lopen; de Bruggen over de Suriname- en de Coppenamerivier, eindelijk een eigen Congressgebouw, het Anthony Nesty Sportcentrum, de Staatsolie Suriname NV, een eigen Surinaamse Grondwet en momenteel de progressieve ontwikkelingen t.a.v. het Toerisme in de Republiek Suriname.

  M.b.t. het ‘water’, wordt het kennelijk ook weer wachten op de Nationale Democratische Partij Suriname, de NDP, nogmaals, terwijl anderen zichbaar graag achter de feiten willen blijven aanlopen.

  Doch Suriname, voorwaarts!


  Maak melding

 19. Ik begrijp niet waarom Venetiaan dit zegt.
  Hij beweert dat het toerisme de belangrijkste economische bron zal gaan worden. Helemaal mis Venitiaantje.
  De belangrijkste bronnen zijn het goud , bauxiet, het hout en alle andere produkten die jullie weggeven aan het buitenland. Weet je dat je onze surinaamse goud via Canada kunt kopen voor het 40-voudige in Dubai?
  Met zo’n kleine bevolking en zoveel bronnen in ons land konden we rijker zijn dan Monaco.
  Dus Venitiaan kom maar eerst bij mij scholing krijgen hoe je een land moet regeren en zonder ministers van zakkenvullers moet draaien.

  De nieuwe aankomende president van Suriname
  Harold


  Maak melding

 20. Laat die man jullie niet belazeren met zijn toerisme verhaal.
  Het land heeft meer te bieden met zijn grondstoffen dan dit soort rotzooi verhalen van een Pres.


  Maak melding

 21. Toerisme is prima voor de economie van Suriname, maar dan laten ze Zanderij maar een beetje aanpakken.Vooral die jongens die zonder te vragen je koffers afpakken en voor een paar meters sjouwen €15 vragen en nog boos worden als je ze €5 geeft.
  De ontvangst mag wat vrolijker, desnoods met leuke steelband.Nee, we zijn er nog niet….


  Maak melding

 22. als ik de heer venetiaan goed hebt gevolgd,dan heeft hotel torarica zich vooral gericht op zakenlui. dus voor de kleine man van donner wordt het nu extra moeilijk of zelf onmogelijk gemaakt om in torarica te gaan logeren.niet lief van de directie.alle beetjes heeft toen geholpen om het te vergroten en plotseling wordt het voor deze groep moeilijk gemaakt. ondanks is wereldsloon.


  Maak melding

 23. meneer ijzer het is toch zo dat er nu meer toeristen naar suriname gaan dan na de jaren tachtig en daar na nu komen er meer toerisme naar suriname is aleen maar goed voor het land en volk en as de president dat aangeeft vind jij hem dom het is nooit goed in jullie ogen ik wil geen vergelijking maken maar wat velen van julie vergeten ie de grote puinhoop dat de vorige regering hebben achter gelaten ik hoef het niet alemaal op te noemen maar ik hoop voor jullie dat die boeven bende weer zijn intree maakt in het machtcentrum met bosje en nemen pramisser ook mee want die heeft ook zijn zakken gevuld bij de ac ziekenhuis ik za ze niet alemaal opnoemen vene is een echte surinamer hij wil het beste voor land en volk suriname word nu als een echt democratie gezien veen dingens die kapot zijn gemaakt moeten van onderaf weer opgebouwd worden meneer ijzer


  Maak melding

 24. Geachte heer Buitenman(nr.26),

  Even een verduidelijking t.a.v. water in Suriname.

  Het is niet de NDP of Bouterse die met het idee kwam om in de toekomst schoon drinkwater te produceren en te exporteren.
  In de eind jaren tachtig en begin jaren negentig(vorige eeuw)zat ik in een klein denkgroepje van jonge afgestudeerde studenten van de ADEK(afkomstig van AMS/ Natin) en het IOL. Ons doel was nieuwe natuurlijke hulpbronnen voor Suriname te ontdekken en eventueel zelf te ontwikkelen.

  Wij waren gewone volkskinderen, voor het grootste deel afkomstig uit het district en hadden het geld niet de plannen zelfs te verwezenlijken.Wij zochten naar bronnen.

  Ik kan mij nog herinneren dat ik, enkele malen, een voordracht heb gehouden in een kantoor in Ocer over het exploiteren van waterbronnen in Suriname voor internationale verkoop; het niet meer kappen in de HKV’s (houtkapvergunningen)en de geproduceerde zuurstof verkopen aan de rijke landen.Dit om hun luchtvervuiling te compenseren; en het zoeken naar aardolie landinwaarts achter het deklandschap van Suriname, zeker in Para en Commewijne. Ook toerisme kwam toen ter sprake.

  T.a.v. deze voorstellen hebben wij, op kosten van de NDP, voor enkele NDP-ers een excursie georganiseerd in het Para en Commewijne gebied.

  Nu hebben enkele van deze heren ons de ideeen afgepakt.Enkelen hebben in Commewijne en Para grote lappen grond aangevraagd of opgekocht en zijn al geruime tijd bezig met water of ……..

  Onze groep is, door teleurstelling en vertrek naar het buitenland, jammergenoeg uiteen gevallen.

  Ik hoop, hr. Buitenman, dat u de individuele voortrekkers van de NDP ook anders zal bekijken.Wel ben ik het met u eens, dat dhr. R.Venetiaan minder ontwikkelingsvisie heeft dan andere partijvoorzitters in Suriname.

  Ik ben blij dat het toerisme nu opgang maakt in Suriname. Ik hoop echter niet, dat de beleidsmakers in Suriname te enthousiast en dus te haastig met deze nieuwe economische pool omgaan.
  “Het vrucht moet eerst groeien voordat het kan rijpen”.

  Fijne jaarwisseling.
  Srika


  Maak melding

 25. je ben dom as je zeg dat je de president niet begrijp er zijn landen in de wereld die het alleen moeten hebben van toerisme en toerisme is groeiende dus het is niet zo dom wat de president zeg ik begrijp al die andere gekakel hier niet .


  Maak melding

 26. Beste Lezers,

  Gun de periode aan Bouta voor 5 jaren!!!!!!!

  Wij zullen in levende lijf mee maken, wat de vooruitgang zal zijn. Want geen mens op deze aarde is tevreden.

  Een ieder heeft zijn beurt gehad, althans in Sur.
  Ik elk geval ben ik benieuw!! Lukt hem niet dan durf ik te vragen aan degenen wie commentaar heeft zelf te gaan doen en vervolgens als het niet niet lukt , wil ik zelf gaan doen. 1. voor een ieder een goede bestaan geven, een normale leven leiden maar je moet ook ervoor zweten zoals een ieder hoop ik!!

  Criminelen one way tictek geven. junks volproppen met coke dat ze in stikken, hard werkers belonen en heel veel die echt niks kunnen(oudjes)na goed onderzoek in de bloemen leggen.

  Gevangenen(bij juisheid gepakt)Hard laten werken!!

  Ifra structuur buietnegewoon organiseren en zo kan ik nog verder. Er is geen eide.

  Have a Good and lucky newyear
  You are my pupil. behalve de leiders!!!! Ze mogen van mij op de WCT gaan zitten of van de bosje brug af gaan springen en als kon zou ik dat zelf doen, maar zover kan ik niet!! Jammer!!! Brunswijk!!!!

  Deng dagoe sma na srenag(leiders)
  Deng ma piema. Mie hoop tak wang bakroe e kong tek deng.


  Maak melding

 27. lieve .lieve, mensen in suri , ga een opleiding doen in klanten te vewelkomen , en niet zoals nu !!!!ohhhh dat is frapant !!! alweer een klant !!!!en ??? nu ??? ja meneer ! neee meneer of mevrouw , weet ik niet meneer !!! en met de rug naar de klant toe ! heb je dit of dat ook ??? vraag van mij ! weeeeety ik niet meneer , ga voor je vragen , meneer ook hij wheeet het niet , nou doegggdan dan maar dan ga naar ready tex , daar weeten ze het een beetje !!! kijk mensen aan ga staan , en laat zien dat je werk (ja in suri)leuk is en dat je hetzelf ook leuk vind
  matti


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.