vrijdag, april 19, 2024
HomeOnderwerpenEconomieEuropese interesse voor Surinaamse bananenproducent

Europese interesse voor Surinaamse bananenproducent

-

Does Travel - naar Suriname

Het Belgische groente- en fruitconcern Univeg overweegt een overname van de Surinaamse bananenproducten Surland. Dat schrijft de Belgische krant De Tijd. In januari wordt een delegatie van Univeg verwacht, die de bananenplantages van Surland zal bezoeken en zal onderhandelen over een mogelijke transactie.

Surland is de enige bananenproducent van Suriname. Het bedrijf ging in 2002 failliet, waarna alle activiteiten werden stopgezet. In 2004 werd de productie hervat onder de koepel Stichting voor de Surinaamse Bananensector. De doorstart werd gefinancierd door de Surinaamse overheid en de Europese Unie.

De afgelopen jaren is ruim 20 miljoen euro gepompt in het verbeteren van de productie en de organisatie. De investeringen gebeurden met het oog op toekomstige privatisering van het staatsbedrijf. Sinds de doorstart in 2004 is de productie bij Surland verdubbeld. Wekelijks worden 80 tot 90 containers bananen verscheept. Er werken 3.000 mensen. Dit jaar wordt gerekend op een verdrievoudiging van de winst tot ruim 700.000 euro.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

10 REACTIES
  1. Ik neem aan dat de 20 milj een lening was en dat de winst van 700.000 na betaling van de (aflossing en )rente was. Zo ja dan is dit een heel mooie winst met 3000 werknemers.
    Zo niet dan is heel nog steeds een heel mager resultaat.


    Maak melding
  2. Suriname moet het niet uit handen geven, er wordt zelf al aangegeven dat de productie dit jaar zal verdrievoudigen dat het de goede kant op gaat.

    Onlangs heb ik gelezen dat Chávez olie met bananen wilt ruilen met andere Zuid-Amerikaanse landen, als Suriname ook dat doet dan kan de prijs van olie en alle eindproudukte die daarmee te maken hebben omlaag, dus dan zouden veel dingen een goedkopere productie prijs krijgen die ze tegen de huidige prijs kunnen exporteren zodat er een grote winst onstaat.

    In Suriname kunnen ze dan de prijs verlagen voor olie/ benzine enz.

    Suriname moet weten dat mensen alleen maar moppen maken over belgen dat ze dom zijn maar geloof me die mannen zijn echt niet dom, ze weten waar ze mee bezig zijn en willen met de winst ervandoor gaan.

    Zij zullen dan de enige Europese land zijn die een eigen bananenbedrijf waarvan de produktie groot is.

    De andere Europese landen zullen geen bananen meer vanuit buiten Europa importeren, de Belgen zullen vanuit Suriname heel Europa voorzien en wat ziet Suriname ervoor terug??

    Laat Suriname als ze dan willen dat ze die bedrijf “pachten” voor een bepaalde periode en een afspraak maken dat ze zoveel procent per zoveel maanden van de omzet incasseren en eisen dat Surinamers hun baan behouden en dat er geen Belgen worden overgevlogen om daar te werken.

    Suriname moet nadenken waarom buitenlanders zo gierig zijn in dingen van Suriname, omdat het goed gaat met Suriname en er genoeg te verdienen valt en in Europa gaat het minder net als met Amerika.


    Maak melding
  3. in de wereld van vandaag is dat een gewone zaak dat bedrijven worden over genomen door buitenandse bedrijfen zie abn amro zie klm noem maar op suriname moet een goede deal sluiten voor land en voor de arbeiders zodat je belasting voordelen heb dit kan je niet tegen houden.


    Maak melding
  4. No 2,

    De bananenregering van de heer Venetiaan heeft wel stabiliteit en een bescheiden economische groei voor Suriname gebracht.

    Zie de belangstelling van investeerders, kijk naar de groei in de toeristensector. Van deze sector vindt een slordige 2000 man employ.
    Deze resultaten heeft de Venetiaan voor Suriname gebracht en zelfs de banksector is niet onopgemerkt gebleven voor grote banken in Europa.

    Kritiek op de heer Venetiaan is welkom want hij laat Suriname vandaag de dag genieten van vrije meningsuiting je mag alles zeggen en hem zelf uitschelden zonder bang te hoeven zijn voor tegenmaatregel.

    Tegenwoordig zegt niemand van de machthebbers tegen wie dan ook ‘je bent opruiend bezig’om je vervolgens voorgoed te laten verdwijnen.
    Natuurlijk gaan zaken nog fout maar Venetiaan heeft nu al heel veel bereikt voor Suriname.
    Zolang deze man aan de macht blijft tot einde van zijn termijn zal het alleen maar beter met Suriname gaan, op dit moment is er gewoonweg geen alternatief voor Venetiaan.

    Wat niet vergeten mag worden is de AOW die gratis wordt uitbetaald aan ouderen. Ik zeg gratis omdat er niet zo iets van een fonds voor bestaat dat door werkende wordt gefinancierd.
    De regering moet dat geld maar om de zoveel tijd ophoesten om de mensen hoe klein ook financieel bij te staan.

    Leve Venetiaan en zijn regering.


    Maak melding
  5. Er staat op deze site een bericht dat ze grootste bananenboeren kunnen worden en dat de export alleen maar toe zal nemen dan waarom zouden ze het aan de Belgen voor een paar euro weg doen terwijl ze op den duur er meer aan kunnen verdienen.

    Laat die Belgen waar ze zijn en horen.


    Maak melding
  6. Dat Univeg Surland wil overnemen, is in onze globaliserende wereld vrij normaal.
    Maar wat is naar mijn mening hier aan de orde?
    Feiten:
    1. Al enige jaren stagneert de bananenproduktie op de Caribische eilanden en in Midden-Amerika. Dit wordt, deels, veroorzaakt door de jaarlijkse terugkerende orkanen.
    2. Op grond van het bovenstaande, zijn buitenlandse bedrijven/handelaren in bananen, op zoek naar rustigere gebieden.
    3. Suriname kent niet veel natuurrampen die de bananenproductie in gevaar zou brengen. Verder behoort de productie van bananen tot een deel van de Surinaamse landbouwcultuur.
    4. De productie-infrastructuur in Suriname is ook gericht op Europa.
    5. De arbeiders in Suriname zijn redelijk goedkoop.
    6. Er is een tekort aan bananen en de wereldvraag neemt toe. Dus ook de prijs per banaan neemt toe.

    U ziet dus dat Suriname zeer aantrekkelijk is voor potentiele buitenlandse bananen producenten. Dit is het pluspunt dat Suriname moet inzetten om op ten minste een win/win situatie uit te komen.
    Je hebt tenslotte een partner nodig om voordeliger op de Europese markt te verkopen.

    Opvallend is, dat er per week ongeveer 90 containers aan bananen wordt geexporteerd bij een winst van 700.000 euro in 2007(VERWACHTING). Verder wordt niet gezegd hoe groot de containers zijn en hoeveel ton de jaarlijkse export bedraagt.Ook blijft de winst onduidelijk.

    Stel dat er per jaar 45 weken, a 90 containers, geexporteerd wordt. Dan brengt een simpel rekensommetje mij op een winst van ongeveer 173 euro per container. Is dit nu ernst of luim? Is dit ‘eco-comidie’?
    Srika


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES