zondag, mei 26, 2024
HomeOnderwerpenBinnenlandSaramaccaners winnen case tegen Staat Suriname

Saramaccaners winnen case tegen Staat Suriname

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 23 dec – De Vereniging van Saramaccaanse Gezagsdragers, VSG, heeft zijn landrechtencase gewonnen bij het Inter-Amerikaanse Hof voor Mensenrechten. De staat is veroordeeld tot het demarqueren en afbakenen van het traditionele leefgebied van deze Marronstam in het Boven Surinamegebied.

Het afbakenen moet binnen drie maanden voltooid zijn. Ook dient de rechtspositie te worden geregeld van de stam aan de hand van de mensenrechtenconventie van de Organisatie van Amerikaanse Staten. ”Dit is een absolute erkenning voor ons, we zijn blij, het is een nieuwe kans om de ontwikkeling in het binnenland zelf ter hand te nemen”, zegt VSG-woordvoerder Hugo Jabini.

Het negeren van de aanspraken van de in stam verband levende gemeenschappen is decennialang ervaren als een sta-in-de-weg. Zowel Inheemsen als Marrons claimen de rechten op hun woon- en leefgebied, tot nog toe vergeefs. De aanklacht gold als verzet tegen houtkapvergunningen voor buitenstanders. Het fysieke milieu zou daar onder geleden hebben. Van het Hof moet de staat ook zeshonderdduizend dollar betalen als schadevergoeding.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

33 REACTIES
 1. Nu de Saramaccaners, straks komen de Aucaners,Paramaccaners die weer onderverdeeld zijn in stammen. Waar blijven de Indianen??

  Als men Goud zou vinden in dat leefgebied van wie zou het mogen zijn?? De staat of de Saramaccaners??

  Dit wordt straks een hopeloze gevecht in Suriname. De genen die een toezegging heeft gegeven kent de gechiedenis van Suriname niet zo goed,

  Ze hebben recht op een stukje grond, maar Hoeveel?? voor alle kinderen en kleinkinderen die daar geboren worden??

  Mensen wordt wakker, want als alle bevolkingsgroepen een stukje grong gaan opeisen wordt het straks ee BURGEROORLOG.

  Janny.


  Maak melding
 2. Ben blij dat ze deze zaak gewonnen hebben!!
  Hoop dat dit de eerste stap is om de natuur van het binnenland en de leefomgeving te behouden en te beschermen tegen lantie en de multinationals!!!
  Kijk ontwikkeling en vooruitgang van het land is goed, maar niet op deze manier en ten koste van de natuur!!!!


  Maak melding
 3. Van harte gefeliciteerd eindelijk gerechtigheid.Blijven gaan voor je eigen rechten loont.Nu maar hopen dat de sme regering naar dit vonnis zal handelen.
  Bart


  Maak melding
 4. Goede zaak. Hiermee wordt de regering eindelijk gedwongen om eens een standpunt in te nemen.
  De kans is echter groot dat de Saramaccaners het deksel op hun neus krijgen. Immers als de VSG in de illusie leefde dat het gehele binnen land nu verdeeld zal worden dan leven ze in een droom wereld. Anderzijds is het niet te hopen voor hen dat de regering zich er makkelijk van afmaakt en hen slechts de bestaande bebouwde gebieden en een kleinstukje voor kostgrondjes toewijst.

  Het lijkt mij wijs als de volgende uitgangspunten gehanteerd worden.
  – De bevolking van de dorpen krijgt het gemeenschappelijk en onvervreemdbaar recht op de bebouwde grond en een redelijk stuk gebeid voor kostgrondjes. Onvervreemdbaar om te voorkomen dat de kapitein of wie dan ook tot verkoop over gaat.
  – Bij de toewijzing wordt rekening gehouden met het feit dat de toewijzing toekomstige ontwikkelingen niet in de weg mag staan. bv het mag niet zo zijn dat de kuststroken van de gehele bovenloop eigendom worden. En andere praktische zaken. Een deel van de kust strook met altijd domeingrond blijven.
  – De toewijzing moet de bevlking instaat stellen een redelijk bestaan op te bouwen en hen in de gelegenheid stellen om te profiteren van de mogelijkheden die tourisme biedt zonder het autenthieke karakter te zeer geweld aan te doen.


  Maak melding
 5. Kunnen ze ook naar het Amerikaanse Hof voor Mensenrechten gaan om de schendingen van mensenrechten, mensenlevens en spullen in en rond Paramaribo te doen stoppen. Dan snijdt het mes aan twee kanten. Hun RECHTEN kennen ze wel, maar hun PLICHTEN niet.


  Maak melding
 6. Ai. eindelijk wordt er echt recht gedaan. Concessies worden altijd gegeven aan stedelingen en multinationals zonder wat terug te geven aan de mensen die daar wonen.


  Maak melding
 7. GRAN ANNAHNA Fri doro nanga gronleti papira gi wi Afro Sranan Man,gefeliciteerd mijn Saamaka broeders en zusters nu nog self rilains soso krakti nanga lobi Jah blesi.


  Maak melding
 8. Er wonen nog al wat Saramakkaners in groot Paramaribo en in den vreemde. Maken die ook aanspraak terreinen en Amerikaanse dollars? Hoe word ik Saramakkaner? Als u begrijpt wat of ik bedoel.


  Maak melding
 9. Eindelijk gerechtigheid, de saramacaners hebben jarenlang het gebied goed beheerd, geen milieuvervuiling, alleen bomen kappen als het echt nodig is enz. Gezien de periode dat zij daar wonen hebben ze inmiddels verworven rechten.


  Maak melding
 10. Ze hebben een bepaald recht geclaimd en gekregen. Zijn ze nu ook van plan om de rovers en andersoortige criminelen die zich in de binnenlanden ophouden ook te berechten of aan de Overheid in Parameribo over te dragen?.


  Maak melding
 11. Beste Sranan brada’s en sisa’s,

  Ik ben hartstikke blij dat mijn stamgenoten deze zaak gewonnen hebben.

  Sommige van die sukkels in de Surinaamse regering hebben geen flauw idee van ze aan het doen zijn. Ze geven maar kris kras houtkapvergunningen aan en Jan en Piet, vullen hun eigen zaken, denken niet aan het voortbestaan van de natuur en de mensen die al eeuwen daar wonen. Ze lapten alles aan hun laarzen, die zakkenvullers. Maar aan god zij dank, komt er aan alles een eind en dat is nu het geval.

  Gefeliceerd mijn broeders en zusters.

  Peace out,

  Kwama (de Saamakka)


  Maak melding
 12. Weer krijgen ze domeingrond voor niks! Terwijl de armen genaait worden. Hoe zit het met de Surinamers die in het buitenland wonen. Hebben ze geen recht op een stukje domeingrond.


  Maak melding
 13. Eindelijk komt er meer duidelijkheid in het recht voor de binnenlandse bewoners van Suriname. Nu nog de Inheemsen(indianen).
  Buitenlanders kunnen in Suriname geen domeingrond verkrijgen. Advies: Sluit je aan bij een stam in het binnenland van Suriname.
  Srika


  Maak melding
 14. Nr. 18 dit is het begin van een getouw trekkerij. Als men het niet goed aanpak kan ik jou nu verzekeren dat er problemen komen. Sommige mensen van verschillende Stammen gunnen elkaar onderling niet dus, ben ik benieuwd hoe het zal aflopen.
  Mijn vriend heeft ook fam. in het binnenland wonen en er gebeuren de raarste dingen daar die men niet in de stad weet.

  Vergeet niet dat dit ook te maken heeft met politieke en economische belangen van andere landen.

  Enerzijds hebben zij groot gelijk, maar is afwachten op de resultaat.

  janny


  Maak melding
 15. Mooi ze hebben deze zaak gewonnen, en nu moeten ze inderdaad zoals iemand hier opmerkte zelf hun plichten leren kennen. Schreeuwen om rechten is een ding, maar het nakomen van je plichten om zelf werkgelegenheid te creeren om zelf voor te zorgen voor goed onderwijs van de jeugd in het binnenland, daar willen de mensen niet over praten. Het ergste is dat er buitenlandse mensen komen om de mensen in te lichten over hun rechten en deze rechtzaken aanhangig maken. Ik hoop dat zij nu ook blijven om de mensen te helpen bij de opbouw van hun gebied.


  Maak melding
 16. Geachte Dewanand (reactie no.18),

  Dit is wat u stelt:

  “WEER KRIJGEN ‘ZE’ DOMEINGROND ‘VOOR NIKS'”!
  Terwijl de armen genaaid worden. Hoe zit het met de ‘Surinamers die in het buitenland’ wonen. Hebben ze geen recht op een stukje domeingrond.

  Dewanand.

  In uw reactie slaat u de plank volledig mis.
  Tevens willen wij u erop wijzen dat u van “Surinamers die in het buitenland wonen”, hier weinig steun zal verwachten, omdat wij verwachten dat ook zij deze ‘misleidende uitspraak’ van u, best wel zullen doorhebben.

  “Surinamers die in het buitenland wonen”, hebben met deze zaak of dit specifiek geval, feitelijk niets en dan ook niets mee temaken. Laat “Surinamers die in het buitenland wonen”, hun eigen zaak aanspannen of hun eigen proces tegen deze ‘Front-Staat’ zelf aanspannen, maar laat de Saramaccaanse Surinamers hier buiten.

  Wel kunnen wij uw ‘jaloezie’ best wel begrijpen, maar op je droge reet zitten in een flat 12 hoog in Amsterdam, Rotterdam of Maastricht en dan verwachten dat ene meneer Jankie uw zaak voor u zal beslechten, geeft zeker een ‘onzeker en kut’ gevoel naar de toekomst toe.

  Maar daarnaast willen wij u eraan herinneren dat deze Marronsstrijders en hun Inheemse broeders en zusters, reeds eeuwen strijd leveren voor hun ‘grondenrechten’, bewoonde dorpen, veelal langs onze rivieren, die zij onder erbarmerlijke omstandigheden tijdens de slavernij, zelf hebben opengekap, geegaliseerd en bouwrijp hebben gemaakt voor zichzelf en hun nageslacht. Vandaar uit hebben zij de bevrijdingsstrijd bitter en dapper voortgezet en de voormalige slavenmeesters het land ‘uitgevochten’.

  ‘MEMRE KAYKUSI, BARRON, BONNI EN JOLICUEUR’.

  En dan komt op een goeie dag, ene “meneer de minister” uit Paramaribo, die zijn opleiding in Europa afgerond heeft stellen, dat deze strijders voor de vrijheid van land en volk, geen rechtmatige eigenaar van de grond meer zullen zijn, omdat zij geen “eigendomspapieren” hebben om zich ‘hun grondgebied’ te kunnen toeeigenen.

  En als u ‘enige’ kennis van de Surinaamse geschiedenis had of enig respect had voor de Surinaamse vrijheidsstrijd, waarvan het succes tot op dit moment, vooral toe te schrijven is aan vooral deze Marronstrijders en Inheemsen, zonder andere groepen hierbij tekort tedoen, dan zou u zich zulks een egoistische en hebberige reactie zeker niet mogen veroorloven, zeker niet op dit historisch moment, zeer opgepast!.

  Want na meer dan 300 jaar brute slavernij oftewel de ‘Afrikaanse-Holocaust’, waarbij speudo-intellectuelen vooral uit Paramaribo, veelal afgestudeerd in het buitenland en na jaren lange studie vervreemd geraakt zijn van hun eigen cultuur en geschiedenis, recentelijk nog de Inheemsen verraden hebben tijdens zulks een internationale top omtrent deze zelfde grondenrechten, werd het tijd de knoop eindelijk door tehakken:

  “GEEF DE KEIZER WAT DES KEIZERS IS”.

  Laat dit een les zijn voor deze generatie Surinaamse politici, dat ‘het verleden nimmer los staat van het heden’.

  Maar wat deze Front-politici, geleidt door een groep VHP/NPS intellectuele kapitalisten, reeds jaren lang probeerden tedoen, is ‘diefstal plegen’ jegens de eigen bevolking, dit uit eigenbelang i.s.m. buitenlandse multinationals. En recentelijk ook nog verraad plegen jegens de eigen bevolking, door de durf te hebben om internationaal eraan mee tewerken om deze ‘grondenrechten’ niet te willen erkennen, ze stemden tegen!!!!!:

  “GELOOF WAT JE ZIET EN HERKEN WIE JE WERKELIJKE VRIENDEN ZIJN”.

  Afrikan-Srananmans, wij van de Bewustzijnsbeweging EBU-Akademiya, feliciteren U en de Republiek Suriname met dit behaald historisch succes, zowel voor u als voor uw nazaten.

  Waarachtige Surinamers in het buitenland, nu bent u aan de beurt;

  ‘WAT WORDT UW ‘MOVE’.


  Maak melding
 17. Surinamers die in het buitenland wonen moeten hun mond houden,we zitten al jaren hier en hebben geen ene moer gedaan om het land op te bouwen, nu komen er jalourse kreten.De boslandcreolen hebben degelijk recht op hun grond, deze mensen zijn altijd achter gesteld met van alles en nog wat.De huidige regering zou zic dood moeten schamen met hun handelswijze en hun eigen volk in deze moeten steunen, want vergeet niet de bevrijding van de slavernij begon bij deze mensen en niet bij de onderdanige stadsmensen die nog steeds de slavenmentaliteit in zich hebben.Deze mensen verkopen suriname als warme broodjes voor die klootzakken uit het buitenland.


  Maak melding
 18. Geachte heer E. Buitenman,

  Volgens mijn weten hebben de Saramaccaners op grond van een overeenkomst, tijdends de bouw van het Brokopondo stuwmeer, hun case bij de OAS gewonnen. Deze groep binnenlandse bewoners zou bij het onderlopen van hun woongebieden, bij het vollopen van het stuwmeer, andere gebieden toegewezen krijgen.
  De toenmalige overheid heeft zich nooit gehouden aan deze overeenkomst.
  De uitspraak van de OAS zal in de nabije toekomst van zeer groot belang zijn voor de rechten op de grond in het binnenland.

  De VN heeft op 17 september 2007 de ‘Rechten van Inheemsen goedgekeurd.
  Het kernwoord zegt het al: Saramaccaners zijn geen Inheemsen van Suriname.
  Daar zal de Surinaamse regering goed op inspelen.

  Bij behoorlijk bestuur van een democratische overheid, hoort discriminatie of uitsluiting niet thuis.
  Dus als de Saramaccaners, opgrond van de OAS-uitspraak, gronden toegewezen krijgen, zal ten minste het eeuwen oude recht van de Inheemsen gerespecteerd moeten worden.

  Wel moeten wij ons realiseren dat veel buitenlandse investeerders huiverend naar deze situatie kijken.Inversteren in het binnenland wordt, mijns inziens, voorlopig moeilijk.Ik denk bijvoorbeeld aan Apoera en de bauxietbedrijven.

  De regering van Suriname zal nu met wetsvoorstellen moeten komen. Dit, om de grondenproblematiek ordelijk te laten verlopen. De regering en parlement van Suriname zijn dus nu aan zet. Hopelijk dat de kick-boxers en eeuwige reizigers hun werk in het parlement dan serieus gaan uitvoeren.

  In die tussentijd hoop ik dat de binnenlandse bewoners hun eenheid en alertheid niet verliezen en druk blijven uitoefenen op de regering.

  Case: Buitenlanders mogen geen domeingrond in Suriname krijgen.
  Is dat wel zo?

  Srika


  Maak melding
 19. Dit soort problemen moesten jaren geleden opgelost zijn….maar NPS…de NPS met zijn bedonder de neger politiek (knecht de neger).
  NPS……… iemsabie.


  Maak melding
 20. Hoe zit het met de Indianen. Inter-Amerikaanse Hof voor Mensenrechten heeft niks voor de Indianen gedaan. Kijk zelf in Amerika, Indianen worden uitgebuidt en zelf bestaat een Indianen stam niet meer.
  Het verdronken dorp van de Brokopondo stuwmeer zijn ze vergeten. Wie schuld was dat? Amerikanen hebben alleen aluminium nodig en het volk mag sterven. Ik gun iedereen een stukje domeingrond. Recht voor iedereen. Indianen zijn de Inheemsen van Suriname, maar klagen niet zo veel.


  Maak melding
 21. goed zo Djunta tell them, je hebt helemaal gelijk alleen is het verhaaltje een beetje verdraait en mensen die in Nederland wonen hoeven niet jaloers te zijn want het zijn mensen uit Nederland die deze fight voor de mensen in het binnenland gevochten hebben of weet je dat niet? Dus zou ik zeggen laat je goed voorlichten. Over het einde van de slavernij, deze is niet vanuit Suriname beindigd maar door de Abolitionisten, die vanuit Engeland invloed op de Nederlandse regering hebben uitgeoefend. En stadse slaven konden niet echt vluchten,dat klopt maar vaak spaarden ze om zich vrij te kopen. En dat concept zouden de mensen in het binnenland kunnen overnemen om hun eigen gebied te ontwikkelen dan hoeven ze niet te wachten op de regering en dan hoeven de mensen ook geen bitterheid te koesteren naar de stadse mensen want dan zijn ze autonoom nietwaar?


  Maak melding
 22. Geachte Srika (reactie No. 26),

  Ook wij weten het, het is een lang, bizar en triest verhaal, waar wij dagen en nachten over kunnen praten.

  Meer dan 125 Marrondorpen onder water gezet voor de bouw van het Brokopondo Stuwmeer. En vanwege grove leugens en bedrog van koloniale overheidswege (Suriname was toen kolonie van Nederland), vielen er vele doden vanwege armoede, gebrek aan medische- en huisvestingsvoorzieningen. Nogmaals werden mijn Marronvoorouders ‘gepakt’, door een ‘koloniale overheid’, die sommigen zelfs nu nog anno 2008 verafgoden.

  Met de bouw van het Brokopondo stuwmeer, kon een enorme hoeveelheid energie worden opgewekt, waarvan het grootste deel bestemd werd voor de buitenlandse bauxietbedrijven en een ‘restantje’ voor Paramaribo. Mijn Marronvoorouders die zelf dichtbij het stuwmeer woonden (nog wonen) dit in tegenstelling tot het verre Paramaribo, hadden het nakijken: Geen elektriciteit, dus geen ziekenhuizen, geen verlichte woningen, geen dorpsverlichting, geen telefoon, zelfs geen enkele voordeel aan dit enorme ‘offer’ overgehouden, integendeel; slechts armoede, en kindersterfte en zien te overleven.

  Meer dat 125 dorpen, stel je voor, de geboortegrond van velen van mijn Marronvoorouders, werden onder water gezet, zonder dat iemand zich het lot van mijn ouders, broers en zusters aantrok. Het lot van hen die gevochten hadden voor de vrijheid van dit land, vandaag genaamd ‘De Republiek Suriname’.

  Meer dan 125 dorpen, hun geboorte grond, die zij tijdens de Afrikaanse Holocaust oftewel de Slavernij, met weinige middelen, waaronder de ‘blote hand’ en zonder steun van welke overheid dan ook, zelf hebben opengekapt, geegaliseerd, woonbaar en bouwklaar hebben gemaakt.

  Meer dan 125 woongemeenschappen, in het midden van ‘Surinaames woeste oerwoud’, hebben mijn voorpouders ‘getemd’ en onder bedwang hebben weten te krijgen en te houden, onder bedreiging van ontelbare koloniale legeraanvallen van het korps ‘Zwarte Jagers'(De Redi Musus) en giftige wilde diersoorten. In een omgeving nogmaals zonder licht, zonder bulldozers, zonder gezond drinkwater, zonder ziekenhuizen of enige medische voorzieningen dan ook.

  ‘Moeder’ huilde, geloof mij maar.

  HAAR KINDEREN, AAN WIE ZIJ IN DE LOOP DER JAREN HAAR ‘LIEFDE EN LEVEN’ GEGEVEN HAD,
  WAREN DOOR DE KOLONIALE OMSTANDIGHEDEN, INTUSSEN ZWAAR IN VERWARRING GERAAKT.

  Een deel was gedwongen in Paramaribo onder erbarmelijke omstandigheden achter te blijven, onder zware juk van meesteres Susanna Duplessie en trawanten, terwijl een ander deel besloot om het woeste binnenland van Suriname te verkiezen, om vanuit twee fronten, strijd te leveren tegen het koloniale wantoestanden, welke hun land Suriname te lang reeds geteisterd had.

  Kinderen uit de zelfde moederbuik, vanuit Afrika ‘onvrijwillig’ met dezelfde schepen (slavenhalers), naar hier, Suriname gehaald, als handelswaar verkocht, op den duur van mekaar vervreemd zijn geraakt, door de tijd voor elkaar onherkenbaar zijn geworden, door een ‘ideologische dader’ overzee, die zelfs nu nog weigert, desondanks, haar strijd tegen onze vrijheid, op te geven!

  Echter, slechts met de kracht van de Machtige Anana, die hen leerde hoe met de opgedane kruidenkennis effectief om te gaan, hoe de grond effectief te bewerken, hoe ‘geloof te hebben in eigen kunnen’, hoe te geloven in de overwinning, hebben zij het kunnen presteren, dat hun kinderen vandaag ministers, parlementleden en zelfs presidenten zijn geworden, mijn verloren broers en zusters.

  Maar, hoe lief hebben wij ‘haar’ nog?


  Maak melding
 23. Ja, het werd tijd dat die binnenland bewoners eindelijk een titel op de grond krijgen waarop ze wonen, maar een ding valt me op;dat die surinamers dollar- en euro ziek zijn .Werk aan een sterke munt dan zullen jullie minder hebzuchtig zijn !!!!!.


  Maak melding
 24. Ja, het werd tijd dat die binnenland bewoners eindelijk een titel op de grond krijgen waarop ze wonen, maar een ding valt me op;dat die surinamers dollar- en euro ziek zijn .Werk aan een sterke munt dan zullen jullie minder hebzuchtig zijn !!!!!.
  En dewanand,jouw voor ouders zijn als contract arbeiders naar su gekomen,nahun contract kregen zijn een stuk grond en 100[honder] gulden van de overheid en daarmee begon de sociale onrechtvaardigheid .Denk eens daarover!!!!!!!!!!!.


  Maak melding
 25. Ronny haalt hout uit het bos. Weten jullie dat hij geen zaken kan doen. Hout word voor niks weggeven. Laats deelde hij kerstpakken aan de bejaarden, voor nog geen 10 euro. Ronny wil op Ajoemara, in Albina een hotel bouwen. Ajoemara is een Indianen dorp. Er word vaak over slaven gesproken en weten jullie dat de ware slaven de vrouwen zijn. Marrons hebben niet geleerd om bij een vrouw te blijven. Marrons hebben veel goud verkocht en het geld verspilt aan blanke vrouwen. Creolen zijn gek op blanke vrouwen en hun eigen vrouwen word niet gewaardeerdt. Patamaka palmolie bedrijf door Ronny vernietigt en nu Suralco weg. Jongeren trekken naar de stad. Marrons vrouwen hebben weinig kinderen en het komt doordat ze daar het water vervuilen met kwik. Veel marrons zijn door blanken bekeerd en hebben blanke namen. Ze zullen altijdt slaven van de blanken zijn. Zoveel kansen en nog steeds arm.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES