woensdag, mei 29, 2024
HomeNieuws uit SurinameSurinaamse minister hoeft niet op te stappen

Surinaamse minister hoeft niet op te stappen

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 22 dec – Minister Michael Jong Tjien Fa van Ruimtelijke Ordening Grond- & Bosbeheer mag voorlopig nog op zijn post blijven. Dit zegt president Ronald Venetiaan. Er is geen reden de bewindsman zelf te verdenken van corruptie. Om te blijven zal Jong Tjien Fa zich wel moeten ontdoen van de patronage vanuit zijn politieke partij, Pertjajah Luhur, PL.

Met name van PL- en parlementsvoorzitter Paul Somohardjo zal minder moeten worden geslikt. “Ik heb de minister gevraagd zijn partij te vragen hem de ruimte te geven zijn werk naar eer en geweten te doen”, zei Venetiaan in het parlement. Er heeft een “ernstig gesprek” plaatsgehad. Onder meer is de bemoeienis met het uitgeven van domeingrond aan de orde gekomen.

Eerder is vanuit de oppositie gesuggereerd dat Somohardjo zich persoonlijk inlaat met wie grond krijgt of niet. “De minister moet nalaten aanleiding te geven tot de indruk dat hij zich laat leiden door derden”, aldus Venetiaan. Het heeft er veel van dat de maat vol is. “Als duidelijk was dat hij het spel meespeelde, was het punt bereikt dat we zouden zeggen: we moeten consequenties trekken.”

opening
Fernandes Express
Passion in concert

23 REACTIES
 1. Manderwis jouw vingers ruiken naar Tjilid.

  Pres.is een behoorlijke domoor, smeerlap tevens is hij behoorlijk HEBZUCHTIG.

  Hoe kan een man zijn job lopen verkwanselen en zaken behoorlijk lopen verkwisten.Gewoon een complete boeven/schurken bende.

  Om daarna met idioten gebrabbel de boel lopen te bedriegen.

  Als jullie Bouta (staatshoofd/bevelhebber) in de jaren ’80 ook zo geholpen hadden was er nooit een dode gevallen.

  Maar om schurken zo in bescherming te nemen is zwaar ACHTERLIJK gedrag.


  Maak melding
 2. Ik denk dat president Ronald Venetiaan het Nieuw Front of Front plus (of hoe die combinatie heet)moet bijeen roepen en ook een ernstig gesprek moet hebben met Paul Somohardjo. Zijn partij, PL maakt immers deel uit van die politieke combinatie. Aan Somo zou ook gevraagd, nee geeist moeten worden dat hij zich niet inlaat met ministeriele beslissingen op RGB.En dat hij alle besprekingen en beslissingen die ruiken naar corruptie achterwege moet laten. En tenlsotte dat hij de eer aan zichzelf moet houden en onmiddellijk aftreden als parlementsvoorzitter, gezien zijn wangedag donderdag jl. als assembleevoorzitter. Weigert hij op al deze punten in te stemmen, dan heeft het Front een probleem.


  Maak melding
 3. Elke krant heeft een andere lezing gegeven aan het cryptische verhaal van Venitiaan.Zelfs de oppositie is aan het raden geslagen.Wat er ook gebeurt het gebeurt in … 2008.


  Maak melding
 4. Grappig dat Venetiaan he niet heeft over de taak waar dit ministerie voor staat maar alleen de excessen bespreekt. Is typisch een ministerie waar Suriname n.i.k.s. aan heeft.

  Jammer genoeg doet daar niemand wat aan….


  Maak melding
 5. Dit louter het verhaal van de poes en de melk. Als de poes in een melkrijke omgeving begeeft kun je er donder op zeggen. Onze lieve viervoeter zal er hoegenaamd van nemen. Hij/zij kan het niet helpen, het is gewoon de aard van onze poes. Het wordt tijd dat alle ministeries flink onder de loep wordt genomen door de president.


  Maak melding
 6. Ik heb vanaf het begin de tafelrelen van Jong tjieng fa gevolg .Tot nu weigert weigert hij om gronden te geven aan de mansen die langer dan 20 jaren hebben gewoon op een stuk grond ,maar als iemand van de PL of een politiek vriend ,een stuk grond aanvraagt is het binnen aan paar dagen verstrekt.Hij moet ook in debak net als Ballesar.Ze zijn boeven allemaal.Hij schaam zich niet voor wat hij doet.Hij verdient het niet om een minister te zijn ,maar meer een vuilnis man .


  Maak melding
 7. OOOPS, Ik heb nog nooit zoveel BS gehoord van Vene. Ik sta er versteld van. Hij neemt een loopje met het volk, want we zijn zeker ezels om niet te weten wat er gebeurd. Foei toch! Normen en waarden en principes, waar zijn jullie gebleven in dit land?


  Maak melding
 8. Zo gaat het in suriname aan toe. De hoogste baas dekt zijn onderdanen (lees minister) Laat een onafhankelijk orgaan dit onderzoeken, dan zien we wel dat JTF corrupt is. Iedereen weet het, behalve de president, rara!!!


  Maak melding
 9. somo moet zijn handen thuis houden van andermans dochters en andere parlementariers; als hij het voorbeeld van een voorzitter niet kan geven, dan moet hij maar liever dagoe-blad gaan verbouwen, dat levert veel meer dan de hele dag op zijn kont zitten….


  Maak melding
 10. Het is deze minister overigens niet met zoveel woorden (aan)gezegd, betrokkene zou het zelf moeten aanvoelen. Maar daarvoor moet je eerst eergevoel hebben.


  Maak melding
 11. mensen wordt wakker , vene stuurt niemand naar huis , anders moet hij ook gaan , en dat doet hij niet . hij blijf lekker zitten tot hij erbij neervalt, het is toch overduidelijk,.


  Maak melding
 12. Venetiaan en consorten weten dat er gestolen wordt, het probleem is, dat Somo sabi Vene tori, Sardjoe weet ook dat Somo steelt,Vene sabi dat Brunsi a wang bankrover verkrachter, Brunsi weet dat ze hem nodig hebben.Conclussie: Somo tjokro Vene neki,Sardjoe richte van punt 50 gi ding, en Brunsi horie ding balsaka foe pae.Dus ze zijn gedoemd(vervloekt)om elkaar te beschermen., als ze mankerie willen hebben.


  Maak melding
 13. Domeingrond moet gegeven worden aan diegene die daar al hun leven gewoond en gewerkt hebben en niet aan vriendjes van de corrupte politicie die al genoeg hebben door toedoen van de corruptie.

  ramsesV


  Maak melding
 14. Beste Sranamangs .

  Hoe lang nog praten ,praten en nog eens praten.
  Ik denk dat het een taak van alle su is om hoe dan ook je bijdrage te leveren en niet meer met emoties te denken maar met je verstand.
  Dus ik stel voor om alle rotte appels op te ruimen.
  When you come too shoot.shoot dont talk.


  Maak melding
 15. Wie een javaanse achternaam heeft kan zich laten registreren bij een javaanse stichting daar ergens bij Toutonne 4. Tegen betaling uiteraard. Wanneer er grond wordt verkaveld maak/heb je meer kans dan niet javanen en niet geregistreerden.

  Een hoofd van het A-team( een javaan) bemoeit zich met zaken van zijn zoon die met/bij informele geldschieters geld leent. Wanneer er terug betaalt moet worden adviseert vader het niet te doen en laat door ondergeschikten een proces-verbaal opmaken. Waar de geldschieter wordt neergezet als bedreiger en afperser. Dit speelt zich af bij het bureau Geyervleit. De politie is corrupt. Wanneer komt een anti-corruptie bureau met een web-site waar men zich beklagen? ipv bij de politie waar ze elkaar de kont schoonvegen.(lees elkaar zgn niet afvallen)


  Maak melding
 16. Geachte redactie,

  Zegt notabene de Surinaamse president, genaamd Ronald Venetiaan, in uw artikel onder de kop: ‘Surinaamse minister hoeft niet op te stappen’, dat:

  Bla, bla, bla… bla, bla, bla,… bla, bla en dan vervolgens dat: “Als duidelijk was dat hij het spel meespeelde, was het punt bereikt dat we zouden zeggen: we moeten consequenties trekken.”

  Nogmaals, deze ‘Afrikaanse-Surinaamse NPS-President’, is aan handen en voeten gebonden, door een zooitje kleine en mindergrote politieke partijen, die tot velen verbazing nu blijkt, tot de bot corrupt zijn en waar hij derhalve als president zelf ook niet onderuit kan, vanwege zijn obsessie om de NDP onder leiding van Desire Delano Bouterse ‘met wortel en tak’ het Surinaams politiekveld uit te roeien.

  En dit stellen wij niet zomaar:

  “GELOOF WAT JE ZIET”.

  Als deze formele president, let wel, ‘formele president’ stelt dat; “als duidelijk was dat hij Somohardjo het spel meespeelde….”, dan lijkt dit ons een zeer naieve houding voor zo’n “intelligente” man.

  Voor de duidelijkheid, was deze president Venetiaan, in zijn vorige loopbaan wiskundeleraar. Maar daarnaast zal hij het dus ook nog weten, dat de bedoelde Minister Michael Jong Tjien Fa van Ruimtelijke Ordening Grond- & Bosbeheer, als minister door Somohardjo zelf is aangetrokken om het ministerschap op zich te nemen.

  Dus klinken de woorden van deze president beslist niet geloofwaardig, als deze nu stelt dat; “als duidelijk was dat hij Somohardjo het spel meespeelde…”, terwijl
  bijvoorbaat al duidelijk was, dat hij Somohardjo ‘het spel’ reeds bij het begin, de benoeming van deze minister, zou meespelen. Deze minister is toch aangedragen door de politieke organisatie van Somohardjo zelf? Dus wie houdt wie voor de gek.

  Maar misschien kant het zo zijn, wat deze president bedoelt te zeggen dat; de ‘bewijzen’ tegen het meespelen van Somohardjo met zijn minister Jong Tjien Fa, inzake het frauderen met domeingronden, ‘niet voldoende sluitend’ zijn, om het aftreden van deze minister af te kunnen dwingen. Dat zou misschien best kunnen.

  Maar zou het als president niet verstandig geweest zijn – ook om aan ‘overtuigend leiderschap’ te winnen – om een ‘Onafhankelijk Onderzoek’ hierop los te laten met daarop volgend ‘gepaste wetgeving’, als signaal naar de gemeenschap toe, omtrent de intenties bij deze regering, om dit soort zaken in de toekomst te voorkomen. Vooral ook vanwege de vele fraudegevallen, waarmee deze regering regelmatig mee te kampen heeft. Maar neen, niets verandert.

  En het merkwaardige is dat het ‘gestolene, gestolen blijft’:

  – Niemand die wat terug geeft van het ‘gefraudeerde’, geen geld, geen grond.

  – Handlangers, familie, vrienden en eventuele buitenvrouwen, die blijven allemaal buitenschot.

  – Vervolgens worden deze zelfde in opspraakgeraakte personen, na enige tijd, elders wederom als “adviseurs” op een andere ministerie benoemd. Een enkeling heeft het zelfs gepresteerd om parlementsvoorzitter te worden.

  En vraag je je af ‘wie of wat’ die president nou is, die aan het hoofd staat van een regering waarvan een kwart van zijn ministers en zijn parlementsvoorzitter recentelijk nog, in opspraak geraakt zijn of zelfs nog zijn:

  Meneer, zegt de agent van politie tegen een “liefhebbende vader”, die frequent om de twee dagen op het politiebureau langs komt, met een tas vol met witte bakjes voedselpakketten: “de helft van uw kinderen zit momenteel in de gevangenis vanwege fraude en diefstal”.

  Zegt de vader; die zelf heel goedgekleed is in een driedelig pak, een mond vol gouden tanden met aan haast elke vinger een goudkleurige ring, glinsterend in het ochtend licht:

  Ja,ja, dat weet ik meneer agent, “maar ik, ik heb schone vingers en liet hem zijn ‘glinsterende voorraad’ zien”.

  Srananman, un wiki!


  Maak melding
 17. Bespreek jouw functioneren met de familie…..maar als de familie ook een schurkenbende is……. dan hoe dan ?????????

  Oom Ro het wordt moeilijk toch.
  Zeer slechte zaak voor 2008.


  Maak melding
 18. even een corectie,Dave schrijft dat de minister maar vuilnis man moet worden.ik vindt dat een onterechte belediging naar het adres van een hardwerkende en eerlijke man,een vuinisman verdiend zijn brood door hardwerken op een zeer eerlijke en oprechte manier,de vuilnis man ruimt andermans troep op en zorgt voor een schoon mileu.maar de minister voldoet helemaal niet aan boven genoemde criteria integen deel.ik begrijp de woede van de heer Dave en dan zeker ook terecht. maar lieve mensen mijn moeder zou zeggen BA SOEKOE BA VENIE(VERTAALT wat men wou heeft men gehad) de kiezer in swetie sranang leert het gewoon niet af deze klootzakken worden bij de komende verkiezing opnieuw gekozen.en wij kunnen ons hier dood ergeren wij kunnen het niet veranderen ten zij wij surneds ook kunnen beschikken over een dubbele nationaliteit en dat zal nooit komen omdat wij die corrupte boeven niet nodig hebben.zij zullen het niet toelaten dat de surneds ook mee kunnen kiezen.in suriname is men bang voor inovatie, ze kiezen liever voor die oude bekende boeven die het land naar de fallesteinen regeert in plaats voor nieuw jonge mensen die met frisse ideeen komen. of het is de groep van vene sardjoe,somo,brunsie en consorten of het is de groep van bouta,bosje ,soemita en consorten.verder kiezen ze voor niemand anders same shit diferend names.dus lieve lezers denken jullie aan je eigen gezondheid maken jullie je maar niet al gek met die boeven bende in suriname.tot slot wens ik een ieder een zalig uiteinde en een zeer geukkig 2008 toe en vraag iedereen te bidden voor mama sranang het komt ooit goed met het land.
  flor


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES