Decemberproces Suriname nog niet inhoudelijk

7

PARAMARIBO, 18 dec – De inhoudelijke behandeling van het proces rond de Decembermoorden komt voorlopig nog niet aan de orde. Dit valt onder meer te concluderen uit het besluit van de rechter om nog geen getuigen te horen. Het verzoek van een advocaat van enkele verdachten om getuigen op te roepen en te horen, is dan ook afgewezen.

Volgens rechter Cynthia Valstein-Montnor, waarnemend voorzitter van de Krijgsraad, is het nog geen tijd voor het getuigenverhoor. Dat gebeurt waarschijnlijk pas in februari, nu de zaak is uitgesteld tot 28 januari. Voorlopig blijft het proces beperkt tot de procedurele afhandeling. Voormalig legerleider en hoofdverdachte Desi Bouterse heeft het ook op de tweede procesdag laten afweten.

Tien andere verdachten, zowel burgers als militairen, verschenen wel. Volgens de Krijgsraad was Bouterse wel degelijk militair ten tijde van de executies. Aangehaald wordt dat hij pas in februari 1993 eervol uit het leger is ontslagen als luitenant-kolonel. De raad is dan ook bevoegd tot berechting. Volgens de verdediging valt te betwijfelen of er sprake kan zijn van een eerlijk proces, nu de publieke opinie is beïnvloed door “tal van zaken.”

Ook wordt als exceptie aangevoerd dat de delicten waarvoor Bouterse terechtstaat in principe al verjaard waren voor aanvang van het strafrechtelijk vooronderzoek. Volgens de verdediging begint de verjaringstermijn van achttien jaren op de dag na het delict, dus op 9 december 1980. De verjaring moet dan op 9 december 2000 zijn. De formele stuiting door het Hof van Justitie was op 17 december 2000, een week later dus.


7 REACTIES

 1. SURINAME BANANENREPUBLIEK,

  enige land waarvan de moordenaar bouterse al heeft toegegeven verantwoordelijk te zijn politiek en militair gezien.

  beelden zijn in bezit van de aanklager, en nog loopt hij vrij rond.

  SURINAME BANANENREPUBLIEK

  mijn gedachtes gaan uit naar de mensen die pienaren in suriname

  door deze houding van zijn eigen leiders…

  zie bouterse, zie huidige regering…..

  zooveeel grondstoffen…en die paar honderd duizend mensen moeten pienaren…

  oppooo kondreeemangggg….

  stem maar lekker op bouterse, wat voor goeds heeft hij t land gebracht?

  straatnamen van nederlandse komaf veranderd in surinaamse namen…

  goed zooo stem op deze mannn.

  de mensen die hij heeft vermoord waren intelligente mensen die t beste voor hadden met het land, bouterse heeft t beste voor met zn eigen zak, drugsdealerrr, goed zoo kondremanggg stem op een drugsdealerr….

  geen wonder dat ze in nederland een tijd terug postzegels hadden gemaakt met mensen met een botje door hun neus en een banaan…

  hebben ze aanzichzelf te danken.


  Maak melding

 2. eindelijk wordt die schoft terecht behandeld…suriname zal vooruit kunnen, niet alleen zal nederland het land serieus aankijken…ons investeringsklimaat gaat ook verbeteren…buitenlandse investeerders hadden nooit vertrouwen omdat wij suriname, een drugscrimineel in parlement toelieten…

  een ieder moet dat wel kunnen begrijpen


  Maak melding

 3. voordat deze massa moordenaar zal worden berecht zal ijn geliefde land suriname nog meer hobbels tegen komen maar hou jou rug stijf want wat er ook gebeurd deze man zal en moet zich verandwoorden voor de misdaden die plaats hebben gevonden toen hij de macht in suriname had.dit is een menselijke kijk op deze zaak en niet anders


  Maak melding

 4. Paraman: “De zaak komt op vrijdag 10 augustus 3012 op de rol! ”

  En jij vindt dat zeker ontzettend stoer en grappig….

  Een teken van jou ziekelijke geest.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.