Energieopwekking in Suriname goedkoper gemaakt

3

PARAMARIBO, 17 dec – Suriname’s grootste energieproducent EBS is erin geslaagd de eigen energieopwekking goedkoper te maken. Dit meldt de Ware Tijd. De productiekosten bij de hoofdcentrale in Paramaribo zijn verlaagd met zeker dertig procent. Door een technologische ingreep hoeft voortaan geen diesel meer geïmporteerd te worden.

De vier generatoren van de centrale zijn omgebouwd, waardoor volop kan worden ingekocht bij Staatsolie Maatschappij Suriname NV. Die verkoopt goedkopere zware stookolie. De ingreep heeft ruim twee miljoen dollar gekost. Er komt zeker vijfentwintig Megawatt extra vermogen vrij. “Het ligt in de bedoeling al onze machines te laten draaien op onze eigen diesel”, zegt EBS-topman Samuel Mehairdjan tegenover de Ware Tijd.

In Nickerie wordt al jaren energie voor huishoudens en bedrijven opgewekt uit stookolie. De omslag kon niet snel genoeg worden doorgevoerd met het oog op de supersnel stijgende brandstofprijzen. “Suriname is overigens het eerste Caricom-land dat zijn opwekgeneratoren heeft weten om te zetten”, aldus Mehairdjan. De energielevering wordt voorlopig nog gesubsidieerd door de overheid.


3 REACTIES

  1. …en, weer een product van DDB.
    van onze “hollandse en amerikaanse lievelingen”hoefden wij nooit naar aard-olie te boren in Su. Zelfs is er voor de 1e boring in Saramacca eens in Nickerie ook geboord en mogelijk wat gevonden. in een vreselijke doofpot(gestort en forever vergeten)gestort, zo zie je weer…..


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.