woensdag, november 29, 2023
HomeOnderwerpenJustitie en politieShiva ziet Suriname verworden tot politiestaat

Shiva ziet Suriname verworden tot politiestaat

-

PARAMARIBO, 11 dec – Suriname dreigt inderdaad te verworden tot een politiestaat. Dit stelt de Surinaams-Nederlandse activist Mahin Jankie. Zijn organisatie Shiva en de eveneens in Nederland gevestigde Vereniging Van Reizigers en Vereniging van Surinaamse Ondernemers kunnen zich dan ook terugvinden in het standpunt van de oppositie.

“Als het parlement meer dan drie maanden niet vergadert en zeer belangrijke onderwerpen als de veiligheid van het land niet op de agenda worden geplaatst, zijn er reeds trekken van een politiestaat zichtbaar”, stelt Jankie. Bovendien zou minister Santokhi van Justitie & Politie zich ook hebben ingelaten met het strafrechtelijk proces rond de decembermoorden.

Het recht op een eerlijk proces staat onder druk. “De elementaire waarborgen voor een eerlijk proces heeft Suriname niet. Na de onafhankelijkheid is de cassatiemogelijkheid bij de Hoge Raad der Nederlanden weg komen te vallen en is niets in de plaats gekomen”, aldus Jankie. Mensenrechtenschendingen door de politie blijven vaker ongestraft. “De fundamenten voor de politiestaat zijn reeds gelegd.”

opening
Fernandes Express
Caribbean Christmas Party

10 REACTIES
 1. Zie ook de klachten van Stanley Brug, dr Swami Yogdev Roberts en Robert Hewitt bij de Inter-Amerikaanse Commissie voor de Rechten van de Mens (IACHR) van de OAS tegen Suriname.


  Maak melding

 2. dit hebben wij als ingezetenen reeds lang gemerkt, maar velen zijn niet met ons eens. als wij de heer minister van justitie en politie duidelijk wilt maken over zijn handeling tav de december incident, dan worden anderen boos. waarom moet die man zo tekeer gaan, dit is wel verdacht. dit siert een minister niet en vooral de minister van justitie en politie niet.deze man is gewoon op zoek naar chaos.en dit gaat hij ook krijgen, als hij niet oppas


  Maak melding

 3. Geachte heer Jankie,

  De Republiek Suriname is in de ogen van de deze VHP/NPS coalitie, volgens haar reeds een stabiel politiestaat.

  Trouwens, daar gaat de politieleiding en het ministerie van Justitie en de huidige president Venetiaan er van uit, gezien het aantal moderne wapens en munitie, die men de afgelopen jaren voor het Surinaams politiecorps aangeschaft heeft.

  1+1 = 2 is de redenering.

  En gaat men daar van uit dat deze wapens voldoende zullen zijn om een ‘eventueel’ militair verzet van uit het Surinaams Nationaal Leger, de kop te kunnen indrukken. Iets waar de voormalige premier Henk Arron zich in 1980 ook al op verkeek en toen weer in 1982.

  Nogmaals: het is altijd mogelijk om een militair uit zijn ‘leger’ zetten, maar het ‘leger’ haal je moeilijk uit een militair.

  Dus Blufpoker?

  Wij zullen wel zien.

  Of laat toch maar hopen,

  niet weer.


  Maak melding

 4. meneer jankie vergeet dat dat suriname van veraf moet komen een paar voorbeelden in suriname was er geen rechtelijke macht politie was ondegerschikt aan de militairen er was geen vrije pers radio station werden in puin geschoten vakbonds mensen advocaten vermoord journalisten nu deze regering met alle middelen die zij hebben bezig zijn recht en orde te handhaven is het verkeerd niemand wil terug naar de tijden waar waar militairen die zich zelf tot luitenant colonel hebben gebombadeerd later adviseur van staat gewerden deze groep mensen moet met alle middel en verkomen worden dat zij weer in het machtcentrum komen anders zal het heel slecht met suriname gaan .


  Maak melding

 5. Ik denk dat shiva helemaal gelijk heeft, santokie doet z’n best de criminaliteit hard aan te pakken, maar waarborgen voor de burgers worden daarmee vertrapt cq achterwege gelaten, bewust of onbewust???


  Maak melding

 6. “De fundamenten voor de politiestaat zijn reeds gelegd.”

  Volgens mij gaat Su helemaal geen politiestaat worden, justitie heeft nu even een hoofdrol, logisch….maar politiestaat ajb niet zeg !


  Maak melding

 7. KOMOP MENSEN WE WETEN ALLEMAAL DAT SURINAME EEN POLITie STAAT IS!en wie dat onkent is gewoon een grote lafaard.weetje hoeveel agenten zich als mafias bewegen omdat ze weten dat ze ongestraft mogen maken en breken ,en zich in corrupte coca tories inlaten !als onze zoo…superman ministersanthokie ook een verdacht verleden heeft dan wil ik een ieder die zijn ogen sluit en zijn b..k wilopenen vragen om een keer in elkaar te worden getrapt door die lafaards die onze beste kamareden waren zoals die ene vader die zo mishandeld was voor zijn eigen dochtertje toen een delegatie met agenten in burgerkleding hem toetakelden . door al die concentratie van deze labiele regering9front) op hun opponenten(de oppositie)missen ze het belang van het vlok en beschermen zichzelf om de politiemacht te bewapen want die sufferds zijn bang dat er weer een coup komt! om dat te voorkomen doe je dit..bescherm je volk tegen je eigen corruptiegeest en eigenbelang en jaag alle ministerdieven weg ,creeer werkvoor de jongeren en een toekomst want de wereld draait door dus leer je volk kennen!,werk met alle landen dan alleen china want suriname is gewoon een chineze kolonie nu EN STOP FOE BEGIE HOLLAND WANT WE ZIJN RIJKER DAN NEDERLAND TOCH JE BEDEL ETTE VENNE”,kom kijken in die projekten en volksbuurten hoe we leven ..in de districtenEN NIET ALLEEN VERKIEZINGSTIJD!en stop omzo ouderwets te leven alsof we nog in de jaren 80 levenEN STEEDS TE GILLEN DAT WE DIE TIJD NIET MOETEN VERGETEN WANT GUAYANA WAS TOCH ARMER DAN ONS KIJK NU WAT ZE DOEN EN HOE ZE GROEIN EZEL..word WAKKER EN ZIE IN DAT DE POLITIE STEEDS BEVOORRECHTEN ALLEEN ONTEVREDENHEID CREEERT EN KWAADBLOED IN HET LEGER EN HET VOLK WANT DAAROM IZ HET OOK ZO MISGEGAAN IN DE JAREN 80!!! WE WILLEN BOUTA OOK NIET MAAR als jij als president je kansen niet benut om te werken en je economie te versterken dan ben je ook geen HAAR BETER !DUS WORDT WAKKER SURINAME ER IS GEEEEEN DEMOCRATIE! WE WORDEN EEN POLITIESTAAT EN DAT IS GEWOON EEN ANDER WOORD VOOR DICTATUUR !WACHT AND SEE FORE UR SELF!!


  Maak melding

 8. Jij bent en blijft een DOMBO-DU.Lees waar het artikel over gaat kom dan met een goede reactie.Alles wat fout gaat zet jij DOMBO op het conto van de militairen.
  Het gaat om het heden joe dong kaw.Idd de Surinaamse politie heeft geen respekt en doen dingen die het daglicht niet kunnen aanschouwen en niemand die daar wat aan doet.Een zoon van 1 of andere minister heeft vorig jaar zomaar geschoten op een voorbijganger heb je daar ooit iets over gehoord?Dombo praat aub over het heden en kom niet steeds met dingen die 27 jaar geleden zijn gebeurd,er is na die tijd totaal niets veranderd kawede Du.
  Maar mie weer mie finga na ding dong sani sang joe eh typ,aangezien de militairen jouw hebben gestopt met je rotzooi koopjes aan je eigen volk kan niet anders DOMBO-DU,jouw haat tegen de militairen reikt verder dan wat je allemaal tegen hun zegt te hebben met je zg moordenaarsgezeik steeds.

  Meneer Janki heeft volkomen gelijk met zijn stelling,maar tja het is vechten tegen de bierkaai,zolang deze prentenkabinet aan het roer is.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES